به گزارش خبرنگار
اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، معاملات هفته دوم دی به علت تقارن با سال نو میلادی بیشتر رنگ و بوی نرخ های بین المللی را به خود گرفته است. آغاز سال نو میلادی عاملی شد تا ارزها، طلا و بازارهای مالی و سرمایه ای ایران بیش از هر چیزی طعم کریسمس را حس کنند.
اما این از سال نو، به معنای جهش های عجیب و یا ریزش های سقوط گونه بازارهای مالی نبود بلکه به نظر می رسد این بازارها به علت اهمیت تغییر سال نو میلادی لباس رسمی و واقعی را بر تن کردند.
به گونهای که نرخ هر اونس طلای جهانی از ابتدای هفته گذشته با نرخ ۱۵۰۹ دلار آغاز و با نرخ ۱۵۱۸ دلار پرونده معاملات خود را بست. اما این تساعد طبیعی قیمت متاسفانه بازار سکه و طلای ایران را به نوعی دیگر متحول کرد و منجر به افزایش نرخ سکه تمام بهار آزادی و طلا شد.
در تبادلات بازار طلا نرخ سکه تمام بهار آزادی از ۴ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان رشد قابل توجهی را در پیش گرفت و ارزش خود را به ۴ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان نیز رساند و با یک عقب نشینی عجیب نرخ پایان هفته خود را ۴ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان رقم زد.
اما دلیل این جهشهای یکباره چیست که هر چند وقت یکبار مانندی تبی موقتی بازار سکه و طلا را داغ کرده و تا پاشوی سیاستهای بانک مرکزی به میان نیاید همچنان ارزش داراییهای مردم را به خطر میاندازد؟!
ریشه کنی دلالی سکه و طلا، با طرح ضربتی مالیات ستانی از کسب و کارهای غیر مولد
ابراهیم رزاقی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: یکی از موارد مهم در کنترل نرخ ارز و سکه اخذ مالیات از معاملات در این حوزه است. هرچه درآمد بیشتری از فعالیت های غیر تولیدی حاصل شود ، مالیات باید به نسبت تصاعدی افزایش پیدا کند و در ضمن در ارتباط با مسئولان نیز به نسبت جایگاه بالاتر افراد، باید مالیات بیشتری اخذ شود.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که دلیل جهشهای موقت بازارها چیست؟ بیان کرد: در بازار طلا و سکه عدهای وجود دارند که علاوه بر دسترسی به بانکها و صرافیهای بانکی، با مسئولان اقتصادی نیز به طور مستقیم یا غیرمستقیم در ارتباط هستند که این سبب کسب اطلاعاتی از بازار میشود و سو استفاده از فضاهای حباب گونه میشود.
رزاقی گفت: آزاد گذاشتن بازار با این توجیه که عرضه و تقاضا همدیگر را پوشش میدهند و بازار به خودی خود کنترل میشود، استدلال نادرستی است. در حال حاضر اوضاع بازار در دست رقابت بازاریها با یک دیگر نیست بلکه گروهی در تمام زمینهها قیمت تعیین میکنند.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: در حال حاضر شاهدیم که سود دلالی از تمام فعالیتهای اقتصادی بیشتر است. باتوجه به سود ۱۰ تا ۲۵ درصدی تولید داخلی، از واردات در کشور تا ۲۰۰ درصد سود حاصل میشود.
شرکت هایی با نام "بانک اطلاعاتی مالیاتی" برای اخذ مالیات از دلالان ارز و سکه تاسیس شود
رزاقی اطلاعات را مقدمه اخذ مالیات دانست و افزود: در کشورهای دیگر اطلاعات مالی توسط نهادهای مربوطه با مشارکت درصدی از درآمد خریداری میشود. به همین دلیل شرکتهایی به وجود میآیند که کار آنها جمع آوری اطلاعات مالیاتی است. البته بایستی نهادهای متولی مالیات از قدرت کافی برخوردار باشند و از افراد جهادی در این مراکز استفاده شود.
بیشتر بخوانید: هفته پایانی آذر ۹۸ به بازارهای طلا، سکه و بورس چه گذشت؟ / پیش بینی کارشناسان از معاملات بازار زمستان پیشِ رو
آن طور که خواندید، دلیل جهش های موقت بازارها، وجود دلالان و سودجویان در سطح کلانی است که شاید تا حدودی وجهه رسمی و قوی به خود گرفته اند و هر چند روز یکبار تمام تلاش های بانک مرکزی برای بهبود بازارها را زیر سوال می برند!
و، اما بازار ارز چه شرایطی را در هفته دوم دی سپری کرده است؟ آیا صرافیها نیز مقابل دلالها و یا کریسمس قرار گرفته اند؟ آنطور که شواهد نشان میدهد بازار اسعار مسافرتی خیلی هم با مشکل دست و پنجه نرم نکردند و طی هفته تنها ۲ روز را با تغییر نرخ سپری کردند. اما طبق معاملات و اهمیت اسعار، یورو و دلار این هفته خیال بازرگانان را راحت نگهداشت در صورتی که بسیاری از آنها پیش بینی افزایش قیمت تا مرز ۱۵ هزار تومان برای دلار، ۱۷ هزار تومان برای یورو را کرده بودند. بسیاری از کارشناسان این میزان حساسیت بر دو ارز را برای اقتصاد کشورها مناسب نمیدانند.
چرا که اقتصاد وابسته به یک یا دو ارز، همواره در نگرانی و بدون برنامه ریزی دقیق مدیریت می شود.
نسخه دائمی برای کنترل ارز در کشور، حذف دلار و یورو از مبادلات است
عبدالمجید شیخی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار
اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: راه حل قطعی برای کنترل ارز، حذف دلار و یورو از نرخ مبادلات است. در صورت کاهش وابستگی کشور به این ارزها، نوسانات ۱۰ تا ۱۰۰ درصدی در بازار ارز هم نمیتواند اثری در اقتصاد ما داشته باشد.
این کارشناس بازار ارز، بیان کرد: راه حل کنترل نرخ ارز، تزریق آن در بازار نیست. تا زمانی که سوداگران اقتصادی و رانت خواران در گلوگاه اقتصاد کشور قرار دارند، ارائه هرگونه ارز اضافی در بازار، به واسطه آنها جمعآوری میشود.
او گفت: به علت عدم ثبات اقتصادی در کشور و نیازمندی به واردات، حاشیه سود قابل ملاحظهای برای مبادله ارز وجود دارد؛ بنابراین فرصت طلبان هیچ زمان دست بردار نیستند.
این کارشناس اقتصادی در رابطه با راهکار کنترل
نرخ ارز افزود: راه حل ما تزریق ارز در بازار نیست. راه کار عملیاتی، شامل
رونق تولید داخل، قطع واردات غیر ملزوم و به صفر رساندن تقاضای ارز است.
شیخی گفت: نسخه دائمی برای کنترل ارز، حذف دلار و یورو از نرخ مبادلات است. باید به جایگاهی برسیم که ارزش دلار و یورو مانند کشورهای گمنام آسیایی و آفریقایی باشد. در این صورت نوسانات ارزی نمیتواند اثری در اقتصاد ما داشته باشد.
شیخی آمار داده شده مبنی بر افزایش ۴۰ درصدی ارزش پول ملی را بی اساس برشمرد و افزود: افزایش قیمت در بازار، از بالارفتن نرخ ارز تبعیت میکند، اما پایین آمدن نرخ ارز منجر به نزول قیمتها نمیشود. در حال حاضر قدرت خرید مردم یک چهارم فروردین سال ۹۷ است و کاهش نرخ ارزی حتی تا قیمت ۵ هزار تومان هم، تاثیری در کاهش قیمتها در بازار نخواهد داشت.
مرگ تدریجی ارزش دلار در مبادلات بین المللی
این کارشناس اقتصادی در توضیح راه حل دوم برای حذف ارز از مبادلات اقتصادی تصریح کرد: راه دوم، ایجاد مبادلات پولی دو جانبه و چند جانبه به واسطه پول ملی برای تأمین نیازهای وارداتی کشور است. کشورهایی مانند ترکیه و روسیه از جمله نمونههایی هستند که برنامه ریزی برای انجام روابط اقتصادی با این کشورها به واسطه روش ذکر شده در حال انجام است.
شیخی در پایان گفت: دلار به تدریج در حال حذف شدن از مبادلات بین المللی است. یکی از دلایل افول آمریکا به حاشیه رفتن دلار از بزرگراه مبادلات اقتصادی دنیاست.
چلچراغ سبز بورس در هفته دوم دی
اتاق شیشه ای معاملات ایران و یا همان بازار شفاف سرمایه، در هفته دوم دی با روی باز و چراغ های سبز، مشتریان خود را بدرقه کرد. روند رو به رشد این بازار این نوید را به معامله گران بازار داد که به بورس و معاملات آن اطمینان کنند تا بتوانند در شرایط کاملا سالم و شفاف معامله گر باشند. اما متاسفانه و یا خوشبختانه یکی از نقاط ضعف بازار سرمایه، تاثیر پذیری از جو روانی است، به طور مثال اظهار نظر منفی یک مقام سیاسی روز بعد بازار بورس را به سمت سقوط پیش می برد و یا برعکس نوید یک عضو رسمی تیم اقتصادی چراغ های سبز این تالار را روشن می کند.
بورس در ابتدای هفته گذشته را با رشد هزار و ۱۱۹ واحدی آغاز کرد که این روند به سراشیبی افتاد و شاخص بورس به یک هزار و ۴۶۵ واحدی تنزل پیدا کرد، اما با در شدن توپ سال نو میلادی بورس نیز در جشن آتش بازی میلادی شرکت کرده و با جهش قابل توجهی رقم ۳ هزار و ۹۳۸ هزار واحدی را به عنوان آخرین عدد بورس در پایان این هفته ثبت کرد.
نقظه ضعف بازار سرمایه، تاثیر پذیری از جو روانی
محمود میرمعینی کارشناس حوزه بورس در گفتوگو با خبرنگار
بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در بورس اوراق بهادار به علت دارا بودن مولفههای متعدد مانند دسترسی راحت به سامانه معاملات و حجم زیاد خرید و فروش، تعداد دفعات تکرار جریان سازی ها، بیشتر از بازارهای دیگر مانند مسکن طلا و بازارهای دیگر است.
وی افزود: شایعه یا ایجاد جوهای روانی کاذب معمولا در فضاهای غیر شفاف و مبهم ایجاد میشود و این جوسازیها به واسطه دلالهایی که به واسطه نوسانات قیمتی منافعی را کسب میکنند ایجاد میشود.
این کارشناس به مثبت بودن سرمایه گذاری در بورس تاکید کرد و گفت: عدم برخورد مناسب نهادهای ناظر به تخلف های ناشی از جوهای ایجاد شده، عدم شفافیت و همچنین اشکالاتی که در بعضی از قوانین و دستورالعمل ها وجود دارد، از عواملی هستند که باعث به وجود آوردن نابسامانی ها درحوزه بورس می شود، در صورتی که این بازار بسیار سالم و بدون دست داشت دلالان اداره می شود و تنها گرفتاری آن درگیری با جو روانی است.
نماگرهای بازارهای مالی در اولین هفته سال میلادی ۲۰۲۰
بازارهای مالی ایران هفته آرامی را پشت سر گذاشته اند، به طوری که نرخ طلا درصد معقولی افزایش، نرخ سکه با جهش حباب گونه و بازار سرمایه با سود و بازده بالا معاملات خود را انجام دادند.
پیش بینی ها نشان می دهد با نزدیک شدن به 15 دی و برداشته شدن گام پنجم کاهش تعهدات برجامی، بازارها تا حدودی واکنش های متفاوتی را نشان دهند. البته کارشناسان این واکنش ها را منفی نخوانده و تا حدودی ریزش قیمتی و ارزشی کالاهای با اهمیت پیش بینی می کنند. باید دید که تا چه فعالان این بازارها، زیرکانه و هوشمندانه به معاملات و کسب سود سالم مشغول خواهند بود.
انتهای پیام/