به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، زخمی که در ابتدای روده تشکیل میشود به نام زخم دوازدهه یا زخم اثنیعشر یا دوازدهه گفته میشود.
علائم، عوارض و برخورد درمانی با زخمهای معده و دوازدهه متفاوت است. زخمهای دوازدهه شایعتر بوده و اغلب بیمارانی که زخم علامتدار دارند، مبتلا به این نوع زخم هستند.
در حالی که زخمی که در معده ایجاد میشود کمتر علامت داده و بیشتر دچار بدخیمی و سرطان میشود.
به همین دلیل نمونهبرداری از زخمهایی که در معده تشکیل میشود، الزامی است. برای نمونهبرداری از دستگاهی که از دهان به معده فرستاده میشود، زخم را دیده و از آن نمونهبرداری میکنند؛ به این دستگاه آندوسکوپ میگویند.
تفاوتهایی میان زخم معده و زخم اثنیعشر وجود دارد، درواقع زخم معده با خوردن غذا تشدید میشود و همراه با سوءهاضمه، تهوع و کاهش وزن است.
در حالی که زخمهای دوازدهه با خوردن غذا بهبود مییابد، اما حدود دو تا سه ساعت بعد درد مجددا بروز میکند. ب
یشتر افراد مبتلا به زخم دوازدهه مابین ساعتهای ۱۲ شب تا سه صبح از درد بیدار میشوند.
چه زمان زخم اورژانسی میشود؟
ـهرگاه شدت درد از حال معمول بیشتر یا مدت درد طولانی شود نشانهای از نفوذ زخم و امکان سوراخ شدگی است. زمانی که زخم سوراخ شود، محتویات معده به داخل شکم ریخته و عفونت شدید و مرگباری به وجود میآورد که تنها درمان آن جراحی فوری است. تاخیر در مراجعه به بیمارستان و تشخیص میتواند به عفونت شدید و حتی مرگ منجر شود.
ـ اگر درد از سر دل به پشت یا در کل شکم منتشر شود، مبنی بر بروز عوارض است. زخمهای دوازدهه اگر سوراخ شوند ممکن است به لوزالمعده سر باز کنند و باعث بروز درد منتشره به پشت شوند.
در هر صورت تغییر در محل درد علامتی از بروز عوارض است و لازم به مراجعه فوری در هر ساعتی از شبانهروز به اورژانس است.
ـ گاهی دردی که با خوردن غذا بهبود مییابد نهتنها بهبود پیدا نمیکند بلکه تشدید هم میشود. بیمار به دنبال تشدید درد دچار استفراغ شده و غذای هضم نشده را، چند ساعت پس از خوردن، بالا میآورد. در این حالت انسداد خروجی مطرح است. در واقع التهاب و تورم پیرامون زخم باعث شده تا خروجی معده بسته شده و اجازه خروج مواد غذایی از معده داده نشود.
ـ استفراغ قهوهای، قرمز یا دفع مدفوع سیاه دال بر بروز خونریزی است. خونی که در معده بماند در اثر اسید معده از رنگ قرمز به قهوهای تغییر پیدا میکند. خونی هم که طول دستگاه گوارش را طی میکند از رنگ قرمز به سیاه تغییر پیدا میکند.
منبع: جام جم
انتهای پیام/