رییس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان گفت: نخستین کتاب جغرافیای اصفهان در سال ۱۳۵۰ به همت دکتر سیروس شفقی به چاپ رسید.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، محمد عیدی رییس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان در نشست "اصفهان از فراز نقشه ها" با محوریت بازشناسی و بازنگری نقشه‌های شهر اصفهان از منظر تاریخی جغرافیایی گفت: دکتر سیروس شفقی در سال ۱۳۴۵ بنیان گذار رشته جغرافیا در دانشگاه اصفهان بود؛ نخستین کتاب جغرافیای اصفهان به همت وی در سال ۱۳۵۰ به چاپ رسید و در سال ۱۳۵۶ در رشته جغرافیا، کُرسی استادی این دانشگاه را به دست آورد.

او افزود: استاد شفقی، زاده ارومیه است؛ ارومیه به چند دلیل شهری بسیار پر خاطره و پر روایت است؛ چرا که مرکز ثقل ارتباطی در مسیر جاده هویت ساز ابریشم و بستر ساز تفکر‌های تجربه باور است؛ امروز در تکاپو‌های مدرن که بنگریم در دو قرن اخیر، ارومیه شهری پیشتاز بود و اولین مدارس جدید در شهر ارومیه ایجاد شد.

عیدی تصریح کرد: ارومیه در بن بست نیست؛ زمینه ساز انسان‌های تجربه باور بوده؛ به همین دلیل انسان‌هایی را پروریده است که در پی آواز حقیقت دوانند.

او تصریح کرد: هرکس با داستان‌های اسطوره‌ای آذری زبانان آشنا باشد می‌داند که کمتر داستان اسطوره‌ای را می‌توان یافت که در آن قهرمان بمیرد؛ بلکه قهرمان باید زنده بماند و خالق زیبایی و هنجار آفرین باشد؛ قهرمان داستان‌های آذری زبانان همگی شکست ناپذیرند.

رییس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان اظهار کرد: ارومیه ویژگی دیگری هم دارد؛ ما دو مکتب عاشیق در آذربایجان داریم؛ یکی مکتب تبریز است که بیشتر به کنسرت، مانند است و هم‌نوایی می‌کنند؛ دیگر از ناب‌ترین سنت عاشیقی مخصوص ارومیه است.

محمد عیدی با بیان اینکه سنت عاشیقی همان چیزی است که ما به آن عشق بازی می‌گوییم، ادامه داد: سنت عاشیقی از آن حیث که گستره ارتباطی بسیار قوی دارد در سنت عاشیقی ترکیه، عاشوریان و مسیحیان هم تاثیر گذاشته است. فرق بین سنت عاشیقی تبریز با ارومیه در این است که فعال مایشاء دارد؛ سنت عاشیقی ارومیه خودِ عاشیق است؛ یعنی هم می‌خواند هم می‌نوازد؛ هم می‌سازد هم می‌سوزد؛ هم می‌خروشد هم می‌نالد.

او افزود: یک عاشیق در آذربایجان به نام العسگر هست که بسیار مشهور است؛ وی در یک ترانه‌ای خصلت‌های عاشیق‌ها را گفته است و، چون فضای آذری زبانان خیلی زیاد تحت تاثیر فضای تربیتی عاشیق است، خصلت‌هایی که وی در ترانه اش گفته است را ذکر می‌کنم تا با خصلت‌هایی که در استاد سیروس شفقی وجود دارد مقایسه کنیم.

رییس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان افزود: العسگر می‌گوید عاشیق کسی است که جهان گرد باشد؛ به طبیعت عشق بورزد؛ ادب دان و ادب آموز باشد؛ در معرفت ره کمال پوییده باشد؛ خلق را از معرفت چیزی آموزد؛ قیمت کلمه را بداند؛ از سخنش گوهر ببارد؛ قلبی صاف و نیتی صاف داشته باشد و بسان عقربه‌ای دور حقیقت بچرخد.

عیدی گفت: وقتی این خصلت‌ها را می‌خواندم متوجه شدم که دقیقا با خصلت‌های دکتر سیروس شفقی مطابقت دارد؛ از این حیث بر خود واجب دانستم تا از طرف خودم، شهردار اصفهان و شورای شهر اصفهان در این جلسه حضور پیدا کنم و به دکتر شفقی بگویم که شما در اصفهان، مهمان نیستید بلکه میزبان هستید و روایتگر بزرگ شهر ما هستید.

او ادامه داد: دکتر شفقی به حکم سنت عاشیقی، عاشق است و به خوبی از عهده بزرگ‌ترین مسئولیت اجتماعی در شهری که در آن متوطن شده، برآمده است؛ او شاخص مسئولیت اجتماعی در اصفهان است و ما قدردان ایشان هستیم چراکه مایه افتخار و ابتهاج ما هستند؛ در کلام و نوشته‌های ایشان هویت خود را می‌یابیم و می‌جوییم و روایت‌های ناخوانده از شهرمان را پیدا می‌کنیم و از همه مهمتر اینکه ایشان اصفهان دوستی را به یک مسئله اجتماعی در بطن جامعه مدنی تبدیل کرده اند.
 
انتهای پیام/ی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار