به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، خبری در فضای مجازی مبنی بر سمی بودن شیرهای پاستوریزه منتشر شد که واکنش مسئولان بهداشتی کشور را به دنبال داشت.
محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو در واکنش به اخباری که در ارتباط با آلوده بودن شیرهای پاستوریزه و مواد لبنی مطرح شده است، گفت: مردم به این تبلیغات سو توجه نداشته باشند و مصرف شیر را متوقف نکنند.
او با عنوان این مطلب که اطلاعات ارائه شده در مورد میزان آفلاتوکسین لبنیات قطعاً غلط است، افزود: آمار اداره کل غذا کمتر از ۳.۵ درصد آلودگی را نشان میدهد در حالی که بسیاری از کشورهای همسایه و کشورهای دیگر میزان آلودگی بسیار بالاتر است.
شانه ساز ادامه داد: بدون شک در صنعت غذا و کارخانجات لبنی با حضور مسئولان فنی، آزمایشگاههای مجهز و نظارت مستمر سازمان غذا و دارو نگرانی به مراتب کمتر از مراکز سنتی است که لبنیات در آنها عرضه میشود.
او گفت: شیر یک ماده و نعمت الهی ارزشمند غذایی است و حساسیتهای ویژه در قبل، حین و بعد از تولید داریم و نظارتها از سوی ۶۶ معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کشور صورت میگیرد و این دانشگاهها امکانات دقیق سنجش و پایش کیفیت شیر را دارند.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: کارخانه های لبنیات هر شیری را تحویل نمیگیرند و کنترل حین تولید توسط متخصصان و بازرسان صورت میگیرد و نظارت در بازار پس از فروش وجود دارد.
شانه ساز بیان کرد: میزان خطرناک آفلاتوکسین در شیر صحت ندارد و اخبار منتشر شده را تایید نمیکنیم و استاندارهای ما در دنیا و منطقه قابل دفاع است و یکی از دلابل صادرات مواد لبنی ایران نیز رعایت استاندارهای بالاست.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به میزان مصرف پایین شیر در ایران گفت: شیر یک محصول ارزشمند غذایی است و یکی از نگرانی های ما سرانه مصرف شیر پایین تر از میانگین جهانی بوده و به دنبال آن آمار پوکی استخوان در جمعیت میانسال و سالمند کشور بالاست؛ سرانه شیر در کشور یک پنجم میزان استاندارد است و اطلاع رسانی غلط در این شرایط ما را در یک گرداب گرفتار خواهد گرفت و باید مصرف شیر را تا پنج برابر بالا ببریم.
شانه ساز درباره اینکه چرا آفلاتوکسین در شیر وجود دارد؟ پاسخ داد: در همه دنیا آلودگی های موجود در شیر وجود دارد، میزان آفلاکوسین در هیچ شیری صفر نیست و حد مجاز تعریف شده باید رعایت شود. استاندارهای اروپا درباره میزان آفلاتوکسین در شیر سخت گیرانه و استاندارهای آمریکای شمالی سهل گیرانه است و استاندارد میزان آفلاتوکسین شیر در ایران بین این دو قرار دارد.
رئیس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: اطلاعات این چنینی که در فضای مجازی منتشر میشود، درست نیست و نباید ناخواسته با جریانات مخالف همراه شویم؛ صنایع غذایی ما در صادرات موفق است و اخبار ناصحیح اقتصاد کشور را در حوزه غذا خدشه دارد،می کند.
او افزود: به نظر میرسد بعد از قضیه کیکها و دستکاری هایی که صورت گرفته بود، الان صنعت لبنیات ما مورد هجمه قرار گرفته است.
علیصفر ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی اظهارات مطرح شده در خصوص وجود سم افلاتوکسین در شیرخام مصرفی صنعت لبنیات را کذب محض، غیر علمی، غیر مستند و مصداق واقعی تشویش اذهان عمومی عنوان کرد.
وی افزود: بر اساس برنامه های توسعه ای انجام گرفته، در حال حاضر ۴۰۰ کارخانه شیر پاستوریزه در کشور فعال هستند و در حوزه تولید شیرخام رتبه ۱۱ دنیا متعلق به ایران است.
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت با بیان این که حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانهترین کدکسها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد، گفت: باید توجه داشت میانگین این سم حدود ۵۰ تا ۶۰ نانو گرم در لیتر در تمام شیرهای کشور است.
معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه عدد کدکس اروپا ۵۰ نانوگرم در لیتر است، افزود: اگر کدکس ایران باشد حدود ۱۰۰ است که قابل قبول و اگر کدکس آمریکا باشد که میزان آن ۵۰۰ نانوگرم است، با این معیار، تقریبا تمام نمونهها قابل قبول هستند.
حریرچی تاکید کرد: بررسی ۵۰ مطالعه در ایران در چند سال اخیر نشان میدهد در طی ۱۰ سال گذشته میزان این سم در شیر رو به کاهش است. اگرچه هنوز با میزانی که با محصولات کشورهای اروپایی است قابل مقایسه نیست و حداقل ۳۰ تا ۴۰ نانو گرم در لیتر بیشتر است.
او با بیان این که با توجه به ارزیابی خطر باید به قضاوت این موضوع نشست، گفت: همین امروز هم میزان مصرف شیر در جامعه ما پایین است. مصرف شیر در مقایسه با کشورهای اروپایی شاید یک چهارم باشد و به مردم توصیه میکنیم که مصرف شیر را از سبد غذایی خود حذف نکنند. نکته دیگر این که خطر جدی این ماده با دوز ۳و نیم میلی گرم به ازای وزن مصرف کننده دیده شده که بسیار بعید است به این میزان از دوز در بدن فرد برسد.
حریرچی تصریح کرد: سرطان کبد اولیه در ایران عمدتا ناشی از سیروز هپاتیت مزمن است و سرطان ناشی از آفلاتوکسین نادر است. حتی ابتلا به سرطان اولیه کبد هم در ایران در سالهای اخیر رو به کاهش است.
گزارش از هانیه جلیل نژاد
انتهای پیام/
شیر و ماست و سرشیر و اینجورچیزا رو از همسایه هامون که گاو دارن میخریم
آشناهم که هستن برا همین نگرانی ندارد برامون
قطره قطره جمع گردد وانگهی دریاشود
۹۵۶۰۰۰۰ نفر به خاطر سرطان هست اگه به خاطر مواد مصنوعی و شیمیایی و سمی نباشه به خاطر چیه این همه جون که تو ۲۵ سالگی تاس میشن دلیلش چیه
اومده مقدار سمی بودن رو با کشورهای همسایه مثل افغانستان مقایسه میکنه کشور باید کشوری باشه که خودشو با شاگرد آخر مقایسه نکنه به مسیر پیشرفت بره قانع بودن به معنای این نیس که همینی که دارم بسه بلکه به معنای قدر دونستن چیزی که داری نه اینکه اونم از دست بدی
چون آمار نشون میده.
اگه پولش رو دارین بخورید نوش جان. هر چی شد با من.
اگر مجبور هستید که دیگه کاریش نمیشه کرد ولی به نظرم کمتر بخورید بهتره!!! داستان مثل روغن پالم هست رو بطری میزنن بدون پالم اما بیشترش پالمه....
تخمه آفتاب گردان کیلو ۴۰ تومنه روغنش لیتری۸ تومن خخخخخ پالمه بابا پالم....
با وجود سن بالا و تجویز ، دست برداشتیم از سم گرانی
ثابت کنید تا مردم اعتماد و قبول کنند
تشکر از زحمات مسولان محترم و ذیربط.
شما شیر مصرف نکن!!
مخصوص درمان عفونی هست