به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، با وجود مصوبه پارلمان عراق مبنی بر اخراج سربازان آمریکایی از این کشور، دونالد ترامپ برگ جدیدی برای اختلافافکنی در عراق رو کرد.
در چند روز گذشته اخباری از مذاکرات محرمانه ژنرالهای آمریکایی با مقامات منطقه کردستان عراق برای تاسیس ۴ پایگاه نظامی آمریکایی در این منطقه منتشر شد که از سوی مقامات این اقلیم هم تکذیب نشد.
پیرو همین مذاکرات بود که عادل عبدالمهدی، نخستوزیر دولت پیشبرد امور عراق در سفری از پیش اعلام نشده به منطقه کردستان عراق رفت و از مسؤولان کرد خواست به مصوبه پارلمان عراق وفادار بمانند.
به نظر میرسد در میان رهبران منطقه کردستان عراق نوعی اختلاف نظر درباره بودن یا نبودن آمریکاییها در عراق وجود دارد، به گونهای که نوع واکنش کردها به مهمترین خبر این روزهای عراق یعنی ماندن یا اخراج آمریکاییها عملا متناقض است؛ برخی خواستار بقای آمریکاییها هستند و برخی دیگر از تعهد منطقه کردستان عراق به مصوبه پارلمان عراق سخن گفتهاند.
در این بین آخرین امید و تنها کارت ترامپ برای بقای سربازان آمریکایی در عراق، راضی کردن مقامات کردستان عراق برای تاسیس پایگاه در این منطقه است. در همین ارتباط دیروز رسانههای عراقی از احتمال دیدار ترامپ و مسعود بارزانی، رئیس حزب دموکرات کردستان عراق در حاشیه کنفرانس سالانه داووس در سوییس خبر دادند.
آنگونه که پایگاه خبری المعلومه نوشته، هدف از این دیدار بررسی احداث بزرگترین پایگاه آمریکایی در اربیل است. به نوشته این پایگاه خبری، آمریکا به صورت نامحسوس عملیات احداث ۲ پایگاه نظامی جدید در دشت نینوا و اربیل را آغاز کرده است. در این دیدار انتقال مقر فرماندهی نیروهای آمریکایی در غرب آسیا به اربیل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
این اتفاق اگر بیفتد، مسعود بارزانی عملا خود را در مقابل خواست مردم، دولت و پارلمان عراق قرار داده و روابط پرتنشی با همسایگان عراق خواهد داشت.
گفتنی است چند روز پیش سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانی خود برای نخستینبار فاش کرد زمانی که سپهبدشهید قاسم سلیمانی برای کمک به بارزانی در مقابل داعش وارد اربیل شده بود، بارزانی از شدت ترس میلرزیده است. یکی از اعضای حزبالله لبنان که در این سفر همراه سردار سلیمانی بوده، این روایت را مطرح کرده است.
هزینهای که عبدالمهدی برای استقلال عراق داد
دخالتهای آمریکا در امور داخلی عراق با افزایش فشار به عادل عبدالمهدی، نخستوزیر دولت پیشبرد امور عراق برای لغو قرارداد عراق و چین وارد فاز تازهای شده است. عادل عبدالمهدی سپتامبر سال گذشته میلادی به پکن رفت و چند قرارداد مهم تجاری با چین امضا کرد که در بازگشت، تاوان آن را با اعتراضات خیابانی داد. اگرچه عادل عبدالمهدی دست رد به سینه آمریکاییها زده، اما این فشارها ناشی از احساس حق ایالات متحده برای دخالت در امور داخلی عراق و تلاش برای منحرف کردن امور این کشور به سمت و سوی بلاتکلیفی است.
چندی پیش و درست در روز مصوبه پارلمان عراق مبنی بر اخراج سربازان آمریکایی از این کشور، عبدالمهدی در نشست غیرعلنی پارلمان عراق حضور یافت و آنگونه که رسانههای عراقی روایت کردند یکی از دلایل وضعیت آشوب و اعتراضات زنجیرهای در عراق را نپذیرفتن شرایط آمریکاییها در لغو توافق تجاری با چین عنوان کرد.
اگر این موضوع را در کنار بیتفاوتی عبدالمهدی به درخواستهای مکرر آمریکا برای باز نشدن گذرگاه استراتژیک بوکمال بگذاریم، راز وادار شدن او به استعفا و پشت پرده اعتراضات سراسری عراق را بهتر میتوان درک کرد.
عراق در ۶ ماه گذشته با اعتراضات مکرری مواجه بوده است که سیر حوادث در نهایت دست به دست هم داد و منجر به استعفای عادل عبدالمهدی از سمت نخست وزیری شد.
در همین ارتباط، حسن خلاطی، نماینده جریان حکمت ملی از درخواست آمریکا از نخستوزیر پیشبرد امور برای لغو توافق با چین و مخالفت عبدالمهدی با این خواسته خبر داد. وی در گفتوگویی تلویزیونی با شبکه العهد عراق گفت: ۱۰۰ هزار بشکه نفتی که عراق به چین خواهد داد، در سهم اوپک خواهد بود و بر اساس توافق با چین، درآمد مربوط به این توافق برای حل بحران در ۲ بخش مسکن و راهسازی استفاده خواهد شد.
این نماینده عراقی گفت: درآمدهای حاصل از این توافق به بانک فدرال آمریکا نخواهد رفت و به همین دلیل نیز واشنگتن به صراحت خواستار لغو این توافق است و از نخستوزیر خواست به کمک وکلای حقوقی، این توافقنامه را لغو کند، اما عبدالمهدی این درخواست آمریکا را رد کرد.
خلاطی هرگونه اعتراض رسمی به توافق بغداد با چین تا به این لحظه را رد کرد و گفت: پارلمان حق و اختیار ندارد توافق با چین را رد کند. ضمن اینکه اعضای پارلمان عراق در جریان این توافقنامه بودند و موضع آنها کاملا مثبت بود.
پیشتر نیز مهدی تقی امرلی، عضو کمیسیون دفاعی پارلمان عراق وضعیت امروز این کشور را نتیجه خشم آمریکا از نخستوزیر عراق به دلیل سفر به چین اعلام کرده بود.
وی گفته بود: آمریکا و برخی کشورهای دیگر، با سوءاستفاده از کمکاریهای دولت، تلاش کردند مانع قراردادهای دولت عراق با چین برای خرید سلاحهای پیشرفته و دیگر توافقهای سرمایهگذاری و اقتصادی شوند و سفر اخیر عادل عبدالمهدی به چین، آمریکا را عصبانی کرده و عبدالمهدی اکنون دارد با اعتراضهای خیابانی تاوان سفرش به چین را میدهد. احمد سلیم الکنانی، رئیس کمیته اقتصاد و سرمایهگذاری عراق پیشتر درباره توافق نفتی میان بغداد و پکن، آن را توافقی عظیم و بینظیر توصیف کرده و از وارد فاز اجرایی شدن آن خبر داده بود.
وی با اشاره به اینکه بر اساس این توافقنامه، یک حساب مشترک میان بغداد و پکن در یک بانک چینی افتتاح خواهد شد و عراق از طریق آن روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت به شرکتهای چینی میفروشد، گفت: بررسی مشکلات تمام بخشها بویژه زیرساختها و خدمات در پروژههای شبکههای آبی، جادهها و پلها، تأسیس بیمارستانهای بزرگ و آموزشی از جمله تأسیس مدارس و دانشگاهها، ارتباطات و تکنولوژی برای از بین بردن فساد و استفاده از آن در زمینه کشاورزی و صنعت در این توافقنامه گنجانده شده و حتی پروژههای استراتژیکی مانند بندر فاو نیز در همین چارچوب اجرایی خواهد شد.
***
[رهایی از وابستگی نظامی؟]نه فقط در حوزه تجاری، بلکه عراقیها در حوزه نظامی هم گامهای بلندی را برای رهایی از دخالتهای آمریکا آغاز کردهاند که این میتواند سبب خشم بیشتر آمریکا شود.
در همین ارتباط دیروز، بدر الزیادی، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق گفت بزودی هیأتهایی به ۳ کشور روسیه، چین و اوکراین به منظور توافق با آنها درباره واردات سامانههای پیشرفته جهت حمایت از حریم هوایی عراق و تکمیل دوربینهای حرارتی مدرن در مرز با هدف شناسایی هرگونه تحرکات تروریستها سفر میکنند.
الزیادی در مصاحبه با روزنامه عراقی «الصباح» گفت پارلمان در صدد تشکیل هیأتی مشترک از ۲ قوه مجریه و مقننه برای سفر به این ۳ کشور جهت عقد قراردادهای خرید سلاحهای پیشرفته است. او افزود بسیاری از کشورها برای تجهیز عراق به سلاحهای مدرن در مقابل نفت، اعلام آمادگی کردهاند و این بهترین راه برای تضمین واردات سلاحهای با کیفیت به عراق است، بدون آنکه فساد یا رشوهدهی به واسطههای ۲ طرف در میان باشد. خرید «اس ۴۰۰» از روسها هم جزو اولویتهای عراق قرار گرفته که آمریکاییها در اقدامی بیپرده اعلام کردند اگر عراق «اس ۴۰۰» بخرد، تحریم میشود.
منبع: وطن امروز
انتهای پیام/