به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، کار دنیاست دیگر، گاهی آدمها روزها و ماهها و سالهای بسیاری زل میزنند به آسمان که خشک و خسیس شده و آرزوی آمدن باران را میکنند، گاهی هم چرخ روزگار بر خلاف این روال میگردد و همین باران که آرزوی آدمیزاد بوده میبارد و میبارد، آنقدر که میشود سیل و خانهها را، زندگیها را و هرچه در مسیر خود میبیند، برمیدارد و میبرد. باران یادش میرود چطور بیاید و چگونه رحمت باشد، انسان یادش میرود چگونه با طبیعت رفتار کند که رحمت نشود زحمت و خلاصه آخر کار میرسد به مسیرهای آبگرفته، خانههای ویرانشده و آدمهایی که بیسرپناه شدهاند.
بیشتربخوانید: سپاه بعد از حمله موشکی در کجا عملیات میکند + تصاویر
عکسها و فیلمهایی که این روزها از زندگی بخشی از مردم استان سیستان و بلوچستان دست به دست میگردد آنقدر تلخ و ناراحتکننده است که همه ایران را بسیج کند برای اینکه همراه و همصدا شوند برای کمک به مردمان مهربان گوشهای از وطنشان. عکسها و تصاویر بسیاری در فضای مجازی منتشر شده و ذیل آنها از بیتوجهی به سیل سیستان و بلوچستان نوشته میشود، اما واقعیت امر چیز دیگری است. در فضای مجازی اصولا بخشهای تیره و تار هر پدیدهای مورد توجه و پوشش بیشتری قرار میگیرد. کاربران همانطور که در رسانههای واقعی بیشتر سراغ خبرهای بد و تلخ رفته و به آنها واکنش بیشتری نشان میدهند، هر چند این اتفاق تا حد زیادی طبیعی است، اما باید در کنار آن به اتفاقات خوبی هم که در کنار هر حادثه تلخش شکل میگیرد پرداخت و اجازه نداد سیل خبرهای تلخ اصل موضوع یعنی یاری رساندن به بخشها و افراد آسیب دیده را به حاشیه براند. در این گزارش رفته ایم سراغ همین اتفاقهای خوب و تلاشهای جامعه ادبی و هنری را برای کمک به مردم سیستان بررسی کردهایم تا ببینیم سیل آمده و خانهها را برده، اما این عبارت تلخ «سیل فراموشی سیستان را برد» که در فضای مجازی دست به دست میچرخد واقعی نیست، ایران تمام قد ایستاده و آستین بالا زده تا مردم روستاهای محروم سیستان و بلوچستان زودتر بتوانند به شرایط عادی زندگی بازگردند و باز سرپناه داشته باشند.
اهالی سینما، تئاتر، تجسمی، موسیقی و ادبیات آستین همت بالا زدند برای کمک به مردم سیستان و بلوچستان، اما در مقایسه با نمونههای مشابه در سیل لرستان و زلزله کرمانشاه و ورزقان این حضور متناسبتر و رسمیتر بود.
این بار به جای اقدامات انفرادی و احتمالا پراکنده، هنرمندان عرصههای مختلف با هم همدل و همراه شدند و برنامههایی ترتیب دادند که همدلی با مردم آسیبدیده از سیل در سیستان و بلوچستان به شیوههای مختلف صورت بگیرد.
از این مجموعه اقدامات چند نمونه از مهمترینها را اینجا بخوانید:
سینما:
اهالی سینما بنا را گذاشتند بر اینکه مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر را به روال هر سال برگزار نکنند در عوض دو روز قبل از شروع جشنواره، هنرمندان و سینماگران به سیستان و بلوچستان سفر کنند و با مردم این منطقه همراه شوند.
تهیهکننده و عوامل فیلم سینمایی بنیامین، عواید فروش این فیلم پویانمایی در روز پنجشنبه ۲۶ دی را به مردم محروم و سیلزده سیستان و بلوچستان اختصاص داد.
مصطفی کیایی، تهیهکننده و کارگردان فیلم مطرب هم چنین برنامهای ترتیب داد و گفت که درآمد حاصل از فروش یک روز این فیلم را به منظور کمک به مردم سیلزده در اختیار خیریه سیمرغ قرار میدهد که به گفته او از اهالی رسانه و سینما هستند.
مصطفی احمدی تهیهکننده فیلم درخت گردو زمانی که برای درآوردن قرعه زمان اکران فیلمش در جشنواره فیلم فجر به کارگردانی محمدحسین مهدویان روی صحنه رفته بود، از هدیه ۸۸ میلیون تومانی به آسیبدیدگان سیل در استان سیستان و بلوچستان خبر داده بود.
تئاتر:
دبیر جشنواره تئاتر فجر در یک بیانیه رسمی از هنرمندان دعوت کرد که ضمن شرکت در سی و هشتمین دوره این جشنواره برای کمک به مردم آسیبدیده از سیل قدمی بردارند. این جشنواره ۱۵ تا ۱۸ بهمن برگزار میشود.
قرار است گروههای نمایشی خیابانی و صحنهای منتخب جشنواره بینالمللی فجر در شهرها و روستاهای سیلزده جنوب استان سیستان و بلوچستان اجرا داشته باشند. این اتفاق با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان و معاونت هنری اداره کل، انجمن هنرهای نمایشی استان و ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستانها صورت میگیرد.
برخی هنرمندان اهل سیستان مثل امین میری نیز مصاحبههایی با رسانهها داشتند و از مردم خواستند که به مردم آسیبدیده کمک کنند.
درآمد حاصل از فروش بلیت در روزهای چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه (مورخ ۲۵، ۲۶ و ۲۷ دی نمایش «مرگ در میزند» به نویسندگی وودی آلن و کارگردانی شاهین رمضانی که در تماشاخانه ایران تماشا اجرا شد، به سیلزدگان استان سیستان و بلوچستان اختصاص پیدا کرده است.
هنرمندان اهل هرمزگان یک ویژهبرنامه زنده نمایشی به نام لبخند خدا ترتیب دادند که دیروز و روز قبلش زیر پرچم پارک غدیر بندرعباس به نفع سیلزدگان اجرا شد.
هنرمندان خراسان رضوی هم شماره کارت بانکی به نام اصحاب فرهنگ و هنر را در اختیار مردم قرار دادند تا بتوانند به مردم سیلزده سیستان و بلوچستان کمک کنند.
ادبیات:
اهالی ادب هم در کنار سایر هنرمندان تصمیم گرفتند که مراسم اختتامیه چهاردهمین دوره جشنواره شعر فجر در استان سیستان و بلوچستان برگزار شود. مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی گفته که مراسم اختتامیه این جشنواره ۱۲ بهمن در مرکز استان سیستان و بلوچستان برگزار میشود.
قرار شده کتابهای جشنواره شعر فجر هم به مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان اهدا شود. پویش اهدای کتاب به کتابخانههای مناطق سیلزده استان سیستان و بلوچستان در آستانه برگزاری جشنواره شعر فجر راه افتاده و به گفته مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی، کتابهای رسیده به چهاردهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، پس از پایان داوری به کتابخانههای مناطق سیلزده اهدا میشود.
تجسمی:
هنرمندان عرصه تجسمی شاید زودتر از همه وارد عرصه کمک رسانی شدند. حرکتهای کوچکی در میان آنها شکل گرفت و برخی گالری دارها و هنرمندان از همکارانشان تابلوهایی را جمعآوری کردند تا عواید فروش آنها را به مردم سیلزده سیستان و بلوچستان تقدیم کنند. در کنار این حرکتها، در گالری مژده هم اتفاق دیگری با عنوان «ما تنها نیستیم» رخ داد. نمایشگاه فروش آنلاین آثار تجسمی که در صفحه اینستاگرام این گالری در حال پیگیری است هم اتفاق جالبی است که طی چند روز گذشته شکل گرفته و تا عصر روز گذشته مبلغ ۴۴ میلیون تومان هم فروش داشته است.
به گفته مژده طباطبایی مدیر این گالری تا به حال ۱۰۵ اثر از ۹۵ هنرمند برای فروش و اهدای عواید به سیلزدهها ارائه شده و این آمار رو به افزایش است. جالبتر این است که قیمت آثار ارائه شده از ۲۰۰ هزار تومان شروع میشود و همین اتفاق هم کمک میکند تا مردم راحتتر بتوانند در آن مشارکت کنند.
«ما تنها نیستیم» پیش از این هم دوبار دیگر برگزار شده است. بار اول با همکاری گالری ایرانشهر و همزمان با زلزله کرمانشاه و دومین بار هم در فروردین امسال ویژه کمک به سیل زدگان لرستان.
موسیقی:
استان سیستان و بلوچستان از نظر فرهنگی بسیار جذاب و رنگی است، انواع هنر و بخصوص موسیقیاش را آنها که میشناسند بسیار دوست دارند و دنبال میکنند. اهالی موسیقی هم هر چند به نظر میرسد میتوانند حضور پررنگتری در کمک به مردم سیلزده این استان داشته باشند، اما نمیتوان برای کمک کردن به هنرمندان هم فشاری وارد کرد. چون بارها ثابت کردهاند که حضور معنویشان هم تا چه حد در همراه کردن مردم برای حل مشکلات راهگشا بوده است.
جالب است بدانید پنجشنبه هفته گذشته رضا صادقی خواننده موسیقی پاپ در کمپین «و دوباره لبخند» همراه با چند خواننده و هنرمندان حوزه موسیقی در مجتمع نگین فراز شهرک بوعلی حضور پیدا کرده و از مردم خواستند به یاری سیل زدگان سیستان بیایند.
فرزاد فرخ خواننده جوان موسیقی پاپ هم از همه هنرمندان، ورزشکاران و تمام سلبریتیها خواست تا موضوع سیل سیستان و بلوچستان را جدی بگیرند و در کنار مردم استان سیستان و بلوچستان باشند. او دستمزد خود را در تازهترین اجراهایی که داشته به مردم سیستان و بلوچستان داده است. او گفته دستمزدش برای هر سئانس ۳۰ میلیون تومان بوده، ضمن اینکه آقای اردستانی برگزار کننده کنسرتهای او هم از هر اجرا ده میلیون تومان را به مبلغ اهدایی فرخ اضافه کرده است.
به همه اینها بیفزایید این را که جشنواره موسیقی فجر هم اعلام کرد برای همدردی با هنرمندان و مردم آسیبدیده سیل اخیر در استان سیستان و بلوچستان، برنامه ویژهای در این استان برگزار میکند. آنطور که ستاد برگزاری سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر اعلام کرده قرار است، با تأمین هزینههای برگزاری این جشنواره در استان اواخر بهمن با ایجاد فضایی امیدبخش به کاهش رنجهای مردم استان کمک کند.
قطره قطره...
هر چند قطره قطره باران سیل شده و خانهها را ویران کرده، اما همین حالا هم میشود گفت «قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود». هر چند بضاعت مالی فرهنگ و هنر در ایران چندان بالا نیست و گردشهای مالی سنگین آن هم در دست هنرمندان نیست، اما همین حرکتهای کوچک و مبالغ کم هم میتواند در کنار هم دریایی از کمک را فراهم آورد، نه فقط از نظر مالی که از نظر معنوی هم به مردم سیستان و بلوچستان نشان دهند هیچ کس فراموششان نکرده، هیچ ایرانیای هموطنش را در هر گوشه ایران فراموش نمیکند و سیل فراموشی هیچ جایی را نبرده.
فراخوان هنرمندان مستقل چه بود؟
این بار هنرمندان از اعلام شماره حساب بانکی و اقدامات انفرادی پرهیز کردند و در عوض خیریهها را به مردم معرفی کردند. مهمترین اقدامات هنرمندان به این ترتیب صورت گرفته و یکی از اقدامات مهم مالی هنرمندان اعلام فراخوان هنرمندان مستقل ایران برای جمعآوری کمک مردمی به سیلزدگان بود که با عنوان سیل همدلی منتشر شد.
مؤسسه فرهنگی - هنری مهرسان با همراهی هنرمندان مستقل ایران و به همت جمعیت طلوع بینشانها برای جمعآوری اقلام ضروری و مورد نیاز مردم سیستان و بلوچستان وارد عمل شد. بر اساس فراخوان منتشر شده، همکاران و عوامل این فراخوان در منطقه مستقر هستند و علاوه بر کمکرسانی و تأمین غذا، فهرست وسایل و اقلام ضروری مورد نیاز مردم سیستان را اعلام کردهاند.
این لوازم روزهای چهارشنبه و پنجشنبه دوم و سوم بهمن در نگارخانه مهرسان واقع در پردیس فرهنگی -هنری مهرسان جمعآوری و روز شنبه پنجم بهمن بستهبندی و به منطقه سیستان و بلوچستان ارسال میشود.
این فراخوان اقلام مورد نیاز را هم معرفی کرده که شامل پتو، لباس گرم (زنانه، مردانه و بچگانه)، لباس زیر (زنانه، مردانه و بچگانه)، لوازمالتحریر (دفتر، مداد و خودکار) برای دانشآموزان، کتابهای درسی دانشآموزان تمام مقاطع تحصیلی، کتابهای کنکور، انواع دارو (داروها دست نخورده باشد و به تاریخ انقضا هم دقت شود) و منبع آب (نگهداری آب شرب) است.
از نکات مهم این فراخوان، مجوز آن است که گویا جمعیت هلالاحمر آن را برای کمک به مردم آسیبدیده در سیل سیستان و بلوچستان صادر کرده است.
چهرههای مشهور از دیروز تا امروز
نه نیازی به مرور دارد و نه یادآوری. از سیل آققلا در استان گلستان گرفته تا زلزله کرمانشاه و موارد مشابه بسیاری را دیده و شنیدهایم، آنقدر که ذهنمان پر است از تصویر هنرمندانی که شخصا راه افتاده بودند تا برای کمک بروند، هر چند بسیاری از آنها نیت خیر داشتند، اما در این میان بازار شومنها و سلفیبگیران هم حسابی گرم بود. یکی عکس میگرفت، یکی از فرط ناراحتی میرفت بیمارستان زیر سرم و ... خلاصه همه مان یادمان است که در کنار غمها و ناراحتیهای پیش آمده از بلای طبیعی، با بلای رفتار سلبریتیها هم دست و پنجه نرم میکردیم.
حالا، اما این خبرها نیست. در واقعه سیل سیستان میبینیم که هنرمندان همراهند، در فضای مجازی از مردم میخواهند هموطنانشان را فراموش نکنند و به کمک آنها بشتابند، اما دیگر مانند قبل نمیخواهند سوپرمن بازی دربیاورند و دنبال قهرمان شدن باشند، حالا میخواهند هنرمند باشند و در کنار مردم. میخواهند کمک کرده و کمک جلب کنند، اما با رفتاری معقول و منطقی. هر چند فراخوانهای کوچک و بزرگ برای جمعآوری کمکها مطرح میشود، اما در آنها هم نهایت احتیاط دیده میشود و اگر قصد معرفی خیریهای را دارند، دربارهاش تحقیق کرده و بعد از این مرحله هم باز با احتیاط کامل معرفیاش میکنند.
خوشحالکننده است که شومنها از فضا فاصله گرفتهاند، اگر هم هنرمندی برای کمک میرود سعی میکند به طور ناشناس وارد صحنه شود و برای دل خودش و با حس واقعی کمک کردن آن هم بیخودنمایی وارد ماجرا شود. این هم بلوغ مهمی است دیگر، آن هم برای گروهی از افراد که رفتارشان میتواند در جامعه مورد توجه مردم قرار گرفته و موثر باشد.
منبع: روزنامه جام جم
انتها یپیام/