به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، ایران به لحاظ ذخایر معدنی کشف شده جزو ۱۰ کشور برتر در دنیا است و ۳۶۰ معدن در استان وجود دارد که با تنوع ۳۲ نوع ماده معدنی فعال است.
سنگ در ایران از ۷ هزار سال پیش در ساختمانها به کار گرفته میشد، سنگهایی مثل تراورتن، گرانیت، مرمریت و سنگهای چینی.
اینجا صنعتگران حوزه سنگ استان زنجان قدم در مسیری گذاشته اند که آوازه سنگهای ایرانی را عالم گیر کنند.
آنان علاوه بر افزایش اشتغالزایی در سطح استان توانسته اند هم در تولید و هم در صادرات حرفی برای گفتن داشته باشند.
یک هزار و ۹۰۰ فعال سنگ در کشور وجود دارد و سالانه چیزی حدود ۲۷ میلیون تن سنگ از همین معادن استخراج میشود.
سهم استان زنجان هم از این آمار ۶۳ معدن گرانیت و تراورتن است.
کشورهای چین، ترکیه، و آذربایجان خواهان سنگهای گرانیت این استان است.
فرامرزی رئیس اداره امور معادن سازمان صمت استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، با اشاره به این که استان زنجان به لحاظ رتبه معدنی در رده ۱۲ قرار دارد گفت: میزان تولید سنگ در ۹ ماهه سال ۹۸ از معادن استان ۳۵ هزار تن سنگ گرانیت و ۴۵ هزار تن سنگ تراورتن میباشد.
این مقام مسئول همچنین تاکید کرد: ۴۸ فقره معدن گرانیت در استان وجود دارد که ۲۹ فقره آن فعال است.
به گفته فرامرزی ۱۵ معدن تراورتن نیز در استان وجود دارد که ۱۳ فقره آن فعال است.
او به میزان اشتغالزایی این معادن هم اشاره کرد و گفت: ۳۰۰ نفر در معادن سنگ استان مشغول به کار شده اند.
او تصریح کرد: از معادن استان در سال گذشته نیز حدود ۷۰ هزار تن سنگ گرانیت و ۴۵ هزار تن سنگ تراورتن به صورت کوپ استخراج شده است.
فرامرزی افزود: این سنگها پس از استخراج به واحدهای فرآوری در استان و یا خارج استان ارسال شده است.
این خبری بود که آقای فرامرزی به آن اشاره کرد و گفت: سنگهایی که از معادن استان استخراخ میشود حدود ۵۰ درصد در داخل استان فرآوری میشود و مابقی به استانهایی مثل اصفهان، مرکزی و تهران به منظور فرآوری ارسال میشود.
او تاکید کرد که بیش از ۹۵ درصد سنگها در داخل کشور فرآوری میشود.
رئیس اداره امور معادن سازمان صمت استان زنجان در جواب این سوال که امسال سنگ خام به کشورهای دیگر صادرات داشته ایم یا نه گفت: در سالهای گذشته شاید صادرات سنگ خام بود، ولی امسال کمتر از ۳ درصد یعنی جزئی این اتفاق افتاده است.
فرامرزی در پاسخ به سوال دیگر من که کدام کشور مقصد سنگهای خام زنجان است افزود: سنگ گرانیت به صورت کوپ به چین و البته به مقدار کم صادر شده است.
رفیعی کارشناس صنایع غیر فلزی سازمان صمت استان زنجان، در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گفت: در استان زنجان ۱۱ واحد فرآوری سنگهای معدنی با اشتغالزایی بیش از ۲۳۰ نفر فعال است.
او تاکید کرد که همه ارزش افزوده سنگ روی بحث فرآوری آن است.
فرامرزی رئیس اداره امور معادن سازمان صمت استان هم گفت: واحدهای فرآوری فعال در استان باید فعالیتهای خود در این زمینه را به روز کنند و بر اساس نیاز بازار و مشتری سنگهای خام را فرآوری کنند.
هرچند که تعداد واحدهای فرآوری سنگ در استان زنجان بیشتر نیست، اما همین تعداد کم هم میزبانی خوبی از سنگهای معدنی میکنند.
سنگ از معدن جدا و راهی کارخانه میشود، سنگهایی که با توجه به وجود متقاضیان زیاد و توانمندی تولیدکنندگان داخلی اگر به صورت فرآوری صادر شود میتواند درآمدزایی این صنعت را به چندین برابر برساند.
آقای رفیعی مدیر تولید این کارخانه فرآوری سنگ در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گفت: سنگهایی که از معدن به صورت خام بارگیری شده به این کارخانه منتقل میشوند و برای برش آماده سازی میشود.
به گفته رفیعی سنگهایی که به صورت کوپهای بزرگ به اینجا میآید ما آنها را بنا به درخواست مشتریهای داخلی و خارجی به پلاکهای کوچک تبدیل میکنیم.
او افزود: برخی از کشورها سنگها را به صورت کوپهای بزرگ از ما میخرند و برخیها نیز متقاضی سنگها در ابعاد کوچکتر هستند.
مدیر تولید این کارخانه فرآوری در ادامه تمام مراحل فرآوری سنگ را برایم نشان داد و گفت: علاوه بر اشتغالزایی که در این واحد فرآوری حادث شده توانسته ایم تا کیفیت محصول خروجی این واحد را با استفاده از نیروهای متخصص و بومی بهبود بخشیم.
یکی از مهندسان این کارخانه در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گفت: مکزیک، ایتالیا و استرالیا خواهان سنگهای ایرانی هستند.
او دلیل این موضوع را در کیفیت بالا و تنوع رنگ سنگهای ایرانی اعلام کرد.
در بین بازیگران این صنعت کمترین میزان صادرات سنگ فرآوری شده به ایران تعلق دارد و به گفته کارشناسان این حوزه اگر واحدهای صنعتی جدیدی به منظور فرآوری سنگهای استخراج شده راه اندازی شود، زمینه لازم برای جلوگیری از خام فروشی هم فراهم میشود.
چند نفر روی سنگهای ریز و خورد شده مشغول کار بودند، فکر کردم که فرصتی یافته اند تا پس از مشغلهی کاری در این جا سنگهای دور ریز را در قالب کار دستی دراورند.
وقتی ماجرا را از آقای رفیعی پرسیدم گفت: با بررسیهایی که مهندسین این شرکت انجام داده اند به این نتیجه رسیده ایم که سنگهایی که حین فرآوری ریز شده و دیگر به درد تولید نمیخورد را دوباره به چرخه تولید برگردانیم و تبدیل به محصولات آنتیک کنیم که مشتریهای زیادی از استان و کشورهای دیگر متقاضی خرید این گونه محصولات تولیدی نیز هستند.
او میگوید: با یک تیر دو نشان زده ایم و همچنین توانسته ایم با راه اندازی این واحد برای حدود ۱۵ نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی کنیم.
حالا با خلاقیت صنعتگران حوزه سنگ استان، سنگهای باطله دور ریز به طبیعت از ۲۴ درصد به ۴ درصد کاهش یافته است.
با این کارشان هم محیط زیست یک نفس راحتی از دست این سنگ ریزهها میکشد و هم سالانه چیزی حدود ۲۰ میلیارد تومان عاید این صنعتگران میشود.
انتهای پیام /ک
گزارش از کبری اسلامی