به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، استان زنجان جزو ۳ استان برتر در حوزه تولید چوب است، این توانمندی حاصل یک فکر بکر در راه اندازی بزرگترین نهالستان شمالغرب کشور در کوشکن زنجان است.
خلیل آقاجانلو مدیر کل آبخیزداری و منابع طبیعی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، با اشاره به این که نهالستان کوشکن از نهالستانهای مادر کشور است گفت: تولید برخی نهالها و گونهها در این نهالستان در کشور هم کم نظیر است.
او افزود: این نهالستان قطب تولید صنوبر نیز است.
آقای اسکندری یکی از کسانی است که برای سبز شدن این نهالستان سال هاست که مو سفید کرده است.
اسکندری در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گفت: نزدیک ۲۰ سالی است که در این نهالستان کار میکند.
وجب به وجب نهالستان کوشکن با نهالهای همیشه سبزترش شاهد این تلاش بوده است.
حالا سال هاست که این تلاش ثمر داده و نهالهای اُرس که نماد جاودانگی و مقاومت است در سینه ستبر ارتفاعات زنجان خودنمایی میکند.
اُرس بعنوان یکی از درختان جنگلی در سطح استان زنجان به ویژه در ارتفاعات ماهنشان، زنجان به صورت پراکنده و در شمال شهرستان طارم به صورت انبوه و نیمه انبوه وجود دارد.
اُرس درخت بومی ایران و استان زنجان است که از غرب تا شرق در ارتفاعات جنوبی البرز و از شمالغرب تا جنوب در ارتفاعات زاگرس همچون کمربند سبزی دماوند سفید را در آغوش گرفته است.
مدیر کل آبخیزداری و منابع طبیعی استان زنجان گفت: در دنیا یکی از شاخصهای توسعه یافتگی میزان سرانه فضای سبز یا جنگل است و در هر کشوری نیز به این امر بها داده میشود.
او با اشاره به این که سرانه جنگلی در دنیا کم است افزود: در استان زنجان هم به دلیل خشک و نیمه خشک بودن منطقه سرانه جنگلی کمی داریم.
به گفته آقاجانلو توسعه فضای سبز و افزایش میزان نهال کاری در عرصههای منابع طبیعی و همچنین عرصههایی در اختیار مردم و سایر دستگاهها قرار دارد یکی از اهداف سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور است.
او ادامه داد: یکی از اهداف دیگر نیز افزایش گونههای طبیعی در سطح جنگلهای استان است.
مدیر کل آبخیزداری و منابع طبیعی استان همچنین با اشاره به این که شهرستان طارم و زنجان بیشترین سهم از جنگلها را به خود اختصاص داده است، وسعت جنگلهای طبیعی استان را ۷۳ هزار هکتار اعلام کرد.
او با بیان این که یک تا ۲ میلیون اصله نهال در نهالستان تولید میشود تاکید کرد: یکی از گونهای مهمی که در این مکان تولید و به عرصه منتقل میشود اُرس است.
آقاجانلو گفت: ویژگی گونه اُرس دیرزیست بودن آن است و حتی عمر این گونه ارزشمند را تا بیش از ۱ هزار سال هم تخمین زده اند.
مقاوم به خشکسالی دیگر ویژگی این نهال بود که مدیر کل آبخیزداری و منابع طبیعی استان اشاره کرد و گفت: تولید این نهال در عین حال بسیار سخت و مشکل است، اما مهندسین و کارشناسان این اداره کل با تلاشها و تحقیقات خود توانسته اند تا تولید و پرورش نهال اُرس را تقریبا به صورت انحصاری در کشور به دست بگیرند و به جرات میتوان گفت که از نظر کیفیت و تعداد در کشور منحصر به فرد است.
از مساحت دو میلیون و ۲۱۶ هزار و۴۰۰ هکتاری استان زنجان، یک میلیون و ۲۳۴هزار و ۱۶۱۳ هکتار یعنی حدود ۵۶ درصد آن شامل اراضی منابع ملی است.
از این اراضی ملی حدود ۷۳ هزارهکتار آن شامل جنگلهای طبیعی استان است، مناطق جنگلی استان زنجان در ارتفاعات شمالی و جنوبی رودخانه قزل اوزن در شهرستان طارم، ارتفاعات شمال غربی شهرستان زنجان، ارتفاعات شمال شرقی شهرستان ماهنشان و ارتفاعات شمال شرقی شهرستانهای ابهر و خرمدره واقع شده است.
گونههای غالب این جنگل ها، اُرس، بنه، زالزالک، سیاه تلو، بادام کوهی، گیلاس وحشی و شیر خشت است.
جنگلهای این استان حفاظتی بوده و میبایست ضمن حفاظت از از این میراث توسعه و غنی سازی یابد در همین راستا در سال ۹۸ پروژههای توسعه و غنی سازی جنگل و نگهداری مناطق احیاء شده و قرق از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی و همچنین از محل اعتبارات صیانت از جنگلها در مساحتی بالغ بر ۱۴۰ هکتار در حال اجرا میباشد.
برگردیم به سرزمین مادری اُرس یعنی همان نهالستان کوشکن، این نهالستان خزانهای پربار برای حفظ پوشش جنگلی ۷۳ هزار هکتاری استان است.
صحبت از دانهای است که به دست مهربان باغبان قصه من دل به خاک سپرده میشود.
جوان مسئول نهالستان کوشکن زنجان هم در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، با اشاره به این که گونه اُرس در بین سوزنی برگها یک گونه ارزشمند است گفت: گسترش این گونه تا ۱۷ استان کشور را شامل میشود.
او افزود: اُرس بعد از بنه بیشترین پراکنش جغرافیایی را به خود اختصاص داده است.
به گفته جوان درخت اُرس در بخش حفاظتی و صنعتی کاربرد دارد، در سال گذشته هم حدود ۱۰ هزار اصله نهال اُرس در این نهالستان تولید و به عرصه منتقل شد.
او به مراحل تولید و پرورش این نهال هم گریزی زد و گفت: به دلیل زادآوری ضعیفی که دارد انتخاب پایههای منایب یکی از مهمترین راههای تولید اُرس است.
مسئول نهالستان کوشکن زنجان در ادامه افزود: پس از انتخاب پایه مناسب، گرفتن بذر از جنگ، تیمار و مراقبت بعد از کاشت در شاسیهای مخصوص قرار میدهیم و در این مرحله از روش هفت، یک، یک استفاده میکنیم.
جوان تصریح کرد: در حال حاضر ۱۴ شاسی حدود ۱۴۰ متر مربع کاشته ایم و بسته به نوع و قوه نامیهای که بذر دارد درصد سبز شدن آنها هم متفاوت است و در سال آینده ماحصل تلاش خود را خواهیم دید.
او ادامه داد: پس از آنکه به گلخانه انتقال داده شد و پس از زمستان گذرانی ۱۵ اردیبهشت ماه نهالها از گلخانه خارج میشود.
جوان همچنین گفت این موفقیت حاصل ۸ سال تحقیق و آزمون خطاهایی بود که در این نهالستان صورت گرفت.
معانی رئیس اداره جنگلداری و جنگلکاری منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان هم در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گفت: برای توسعه و غنی سازی جنگلها اُرس گزینه مناسبی است.
او افزود: با تولید و پرورش این نهال توانسته ایم تا در توسعه جنگلهای استان نقش مثبتی ایفا کنیم.
معانی با بیان این که هر اصله نهال اُرس در نهالستان کوشکن ۱۵ تا ۳۰ هزار تومان است، گفت: با یک پنجم این قیمت ما این نهال را تولید میکنیم.
او همچنین تاکید کرد، خواستن توانستن است، ما خواستیم و به امید رسیدن به نتیجه مثبت پیش رفتیم و در حال حاضر اُرسهای تولیدی در جنگلهای استان مورد استفاده قرار میگیرد که با افزایش میزان تولید میتوانیم در سالهای آینده به سایر استانها نیز ارسال کنیم.
ارتفاعات سرسبز و جنگلهای سر به فلک کشیده شهر من نشان میدهد که اینجا زودتر از آن چیزیز که فکرش را میکنی غنچههای همت به گل مینشینند.
و یادمان باشد که با یک گل این گلخانه بزرگ بهار نمیشود، به همین خاطر منابع طبیعی استان زنجان این آمادگی را دارد تا تجربیات موفقیت آمیز خود را در زمینه کاشت و پرورش نهال اُرس به استانهایی که مستعد کشت این گونه ارزشمند هستند ارائه دهد.
انتهای پیام / ک
گزارش از گبری اسلامی