به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام؛ عشایر با توجه به شرایط زندگی و پایین بودن سطح توقعات و احتیاجاتشان نقش مهم و موثری در اوضاع اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و حفظ تمامیت ارضی کشور ایفا میکنند.
با توجه به اینکه اقتصاد عشایر عمدتا بر اساس پرورش دام استوار است ، عمده فعالیت آنها در زمینه تولید گوشت ، شیر ، روغن حیوانی ، پشم و در کنار آن سایر محصولات صنایعدستی از جمله : قالیچه ، گلیم ، چیت بافی و ... است که خود نشان از فعالیت موثر این قشر در جامعه دارد .
استان ایلام نیز به واسطه داشتن دشتها و دامنههای سرسبز و بکر، زمینه را برای رونق دامداری عشایر استان فراهم کرده است ، موهبتی که علاوه بر آنکه سبب بالا رفتن کیفیت گوشت گوسفندی تولیدی در استان ایلام شده، زمینه را نیز برای افزایش تولیدات دامی در استان فراهم میکند .
سلیمی مدیر کل امور عشایری استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام؛ با اشاره به نقش عشایر استان ایلام در تولید گوشت قرمز گفت : عشایر ایلامی با در اختیار داشتن یک میلیون و ۴۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین ۳۱ درصد پروتئین مورد نیاز بازار این استان را تامین میکنند .
او اظهار کرد: کل گوشت قرمزی که عشایر به بازار استان عرضه کردهاند ۸ هزارو ۳۰۰ تن بوده است که نشان از نقش پررنگ این جامعه در تولید پروتئین استان ایلام دارد .
مدیرکل امور عشایری استان ایلام به سایر تولیدات عشایر استان اشاره کرد و گفت : از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۷۰ تن کشک ، ۴۶۵ تن روغن حیوانی و ۲۵ هزار و ۱۸۷ تن شیر به بازار عرضه کردند .
سلیمی به ارزش اقتصادی تولیدات عشایر استان در سال ۹۸ اشاره کرد و ادامه داد: ارزش اقتصادی کل تولیدات عشایر استان در سال جاری ۹۰۰ میلیارد تومان بوده است .
تنوع گونههای گیاهی استان ایلام که بیشتر گونههای آن معطر و خوشبو هستند علت بالا بودن کیفیت و خوشمزگی گوشت دام این استان شده است و به گفته کارشناسان، دامی که از این همه تنوع گیاهی تغذیه کند به مراتب گوشت خوشمزهتر و با کیفیت تری نسبت به دام سایر مناطق کشور دارد ، موضوعی که موجب طمع قاچاقچیان شده است .
شیرخانی معاون امور دام جهاد کشاورزی استان ایلام در گفت گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام؛ گفت : استان ایلام با داشتن یک میلیون و ۷۵۰ هزار راس دام سبک و تولید سالانه ۲۸ هزار تن گوشت قرمز نقش مهمی در تولید پروتئین دارد .
او با بیان اینکه هجده هزار تن از گوشت قرمز تولیدی ایلام مازاد نیاز بازار این استان است ، تاکید کرد: این امر ایلام را به یکی از اصلی ترین قطب های گوشت قرمر در کشور تبدیل کرده است .
اما در کنار بالا بودن ارزش اقتصادی تولیدات عشایر و نقش مهم و تاثیرگذار این قشر در اقتصاد جامعه ، گاهی اوقات برخی اتفاقات ناخوشایند ، شیرینی تولید را به کام عشایر این استان تلخ میکند ، پدیده ای چون قاچاق دام زنده که چند سالی است گریبان گیر دام سبک استان ایلام شده است .
سردار نورعلی یاری فرمانده انتظامی استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام؛گفت: قاچاق دام یک مشکل جدی در استان ایلام محسوب میشود ، به نحوی که میتواند تهدیدی برای معیشت دامپروری با وجود پیشینه هزاران ساله در این استان باشد .
او تاکید کرد: از ابتدای سال تاکنون بیش از یک هزارو ۵۳۱ راس دام سبک زنده قاچاق ، توسط نیروی انتظامی استان ایلام به ارزش اقتصادی ۳۶ میلیاردو ۹۷۰ میلیون ریال کشف و در این زمینه چندین پرونده تشکیل و به مراجع قضایی تحویل داده شده است .
اما در کنار احتمام جدی و کشفیات نیروی انتظامی استان ایلام ، هنوز آمار قاچاق دام در این استان موضوعی جدی و امری قابل انکار است ، موضوعی که باعث ورود مسئولان کشوری برای ریشه کنی قاچاق دام در استان ایلام شده است .
افشار خسروی زاد دادستان عمومی و انقلاب ایلام در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام؛ اعلام کرد : بر اساس دستور دادستان کل کشور ، دادستان استانها از سال گذشته به مقوله قاچاق دام زنده ورود کرده و با افراد خاطی به شدت برخورد میکنند .
او افزود: ایران از نظر تولید گوشت قرمز با کمبود روبرو نیست ، اما چرخه معیوب توزیع باعث مشکل شده است ، دولت به جای پرداخت ارز دولتی و وارد کردن دام یا گوشت از کشورهای خارجی همان اعتبار را برای خرید دامهای مازاد داخل کشور صرف کند تا از معضل کمبود گوشت و هم مشکل دامهای مازاد و نیز قاچاق احشام کاسته شود .
در کنار برخورد دستگاههای بازدارنده و در راستای اجرای شیوه نامه ضوابط اختصاصی حمل و نقل و نگهداری دام زنده ، آذرماه امسال ، طرح هویت گذاری دام بزرگ و کوچک اجباری شد .
بگفته مسئولان این طرح به منظور شناسایی دامهای زنده موجود ، ثبت اطلاعات دام و دامدار ، برآورد تولیدات دامی ، جابه جایی کنترل شده دام و نهایتا جلوگیری از قاچاق دام زنده صورت گرفت .
طرحی که دامداران را مکلف کرد جهت بهره مندی از مزایای طرح و استفاده از خدمات سازمانهای جهاد کشاورزی و سایر ادارات نسبت به پلاک کوبی دامهای خود با استفاده از پلاک گوشهای استاندارد تهیه شده ، توسط مراکز مجاز پلاک کوبی در اسرع وقت اقدام نمایند و در غیر این صورت دامهای بدون پلاک کوبی و هویت گذاری مصداق بارز قاچاق دام بوده و برابر ضوابط قانونی رفتار خواهد شدند .
شیرخانی معاون امور دام جهاد کشاورزی استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام؛ گفت : در چند سال اخیر موضوع افزایش قیمت گوشت قرمز در کشورهای همسایه و پایین بودن قیمت آن در ایران ، زمینه را برای قاچاق افراد سودجو فراهم کرده که سازمان جهاد کشاورزی و دام پزشکی استان با ایجاد ایستگاه های قرنطینه در پلیس راه های ایلام و ثبت دام سبک و سنگین دامداران استان گامی مهم در جهت جلوگیری از قاچاق دام به خارج استان برداشته است .
شیرخانی ادامه داد: در راستای مبارزه با این معظل، سازمان جهاد کشاورزی با هماهنگی دستگاه های هم عرض اقدام به اجرای پلاک کوبی و ثبت اطلاعات دام ایلام در راستای خروج غیر قانونی دام از استان کردند .
اقدامی که نه تنها درصدی تاثیر در کاهش قاچاق دام این استان نداشت ، بلکه هزینه های هنگفتی را برای سازمان جهاد کشاورزی و مجموعه همراه به دنبال داشته است ، چرا که بگفته مسئولان این سازمان ، تاکنون هیچ مجوزی برای خروج و جابجایی دام سبک ایلام در سال جاری ثبت نشده و دام مازاد این استان به صورت کاملا غیرقانونی از ایلام خارج می شوند .
شیرخانی معاون امور دام استان ایلام در ادامه گفت: جابجایی و حمل و نقل دام به خارج استان ایلام باید با مجوز سازمان جهاد کشاورزی ، دامپزشکی و مجوز کشتارگاه صورت گیرد که تاکنون هیچ مجوزی در این راستا صادر نشده است .
او افزود: صادر نشدن مجوز جابجایی دام و خروج دام از استان نشان از پدیده ی قاچاق دام دارد که می بایست دام پزشکی استان در این زمینه ورود کند .اما این در حالی است که مسئولان دامپزشکی می گویند سازمان جهاد کشاورزی خود باید از خروج دام از استان ایلام جلوگیری کند.
پیرانی مدیرکل دامپزشکی استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام؛ با اشاره به خروج غیرقانونی دام از استان گفت : جهادکشاورزی استان ایلام خود متولی مبارزه با قاچاق دام است .
او افزود: دامپزشکی تنها مسئول کنترل بهداشتی دام و ثبت پلاک ۱۵ رقمی است و وظیفه ای در قبال جلوگیری از خروج دام را برعهده ندارد .
به هرحال قاچاق پدیده شوم و مخربی است که می تواند خسارت ها و صدمات زیان باری را به اقتصاد کشور و فعالیت های رسمی ، برنامه ها و سیاست های کشور وارد و آنها را تحت شعاع خود قرار دهد .
اما مشکل اصلی در مبارزه با این پدیده شوم سرگردانی دستگاه های متولی و پاس دادن امر نظارت و مبارزه با این معظل به یکدیگر ، مبارزه با این پدیده را با مشکل مواجه کرده و مجالی مناسب برای افزایش بی رویه آن فراهم کرده است .امری که نیاز به بازنگری جدی و نظارت مستمر و یک عزم ملی به منظور کاهش قاچاق دام در ایلام دارد .
گزارشی از مسعود همتی
انتهای پیام/ه