به گزارش
حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، آئین اختتامیه همایش ملی "بیانیه گام دوم انقلاب و تمدن نوین اسلامی" روز پنجشنبه ، ۲۴ بهمن
با حضور سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد.
سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم ضمن گرامیداشت چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: باید در این ایام از سردار سلیمانی یاد کنیم که در آئینه وجود خود یک تعریف جدید از نگاه به مردم، نگاه به انقلاب اسلامی و... ارائه کرد.
او افزود: باید روش، منش و کردار خود را در سیره این شهید بزرگ باز تعریف کنیم و یاد بگیریم چگونه به زندگی نگاه کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در این همایش کار بزرگی صورت گرفته و تا آنجا که من اطلاع دارم جامعترین کار در مورد بیانیه گام دوم انقلاب همین کاری است که دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم انجام داده است.
عاملی گفت: باید به بیانیه گام دوم به عنوان یک اندیشه و ارزش راهبردی که بر نگاه ما در برنامههای پنج ساله، تدوین اسناد بالادستی، نگاه به جامعه، ظرفیت جوانان و ... تاثیر میگذارد، توجه کنیم.
او با اشاره به ابعاد شخصیتی رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» گفت: قبل از توجه به بیانیه گام دوم باید به مولف این بیانیه توجه کنیم؛ ما در اینجا از یک شخصیت الهی، حکیم، دوراندیش، دارای فکر منسجم، انقلابی، جهادی و پایدار در مسیر حق صحبت میکنیم که در این سالهای رهبری ایشان که ادامه رهبری حضرت امام خمینی «ره» است، ظرفیتهای بسیاری به ظرفیتهای نظام افزوده شده است.
خلاصه اندیشههای حکیمانه رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب
عاملی افزود: ما اگر بخواهیم متن بیانیه گام دوم را درک کنیم باید در منظومه فکری ایشان به سند نگاه کنیم، چون این متن یک خلاصه و فشردهای از اندیشههای حکیمانه رهبر معظم انقلاب در زمینه انقلاب اسلامی و دستاوردهای عظیم این انقلاب است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نبود یک کار جامع پژوهشی در مورد ابعاد شخصیتی رهبر حکیم انقلاب «مدظله العالی» ادامه داد: امیدواریم نهادهایی مانند دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در این زمینه یک کار فاخر و مناسب انجام دهند.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با طرح این سوال که چرا بیانیه گام دوم در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نگاشته شده است؛ گفت: در تحلیلهای اجتماعی گفته میشود که در مسیر و فرایند تولید فکر و تحولات مهم اجتماعی، در یک سیر یا بازه زمانی مشخص از کارآمدی برخوردار است و ممکن است به دلایل مختلف از جمه ناکآرامدی نظام مدیریت و منابع انسانی، مسیر نزول و فرسودگی شروع شود، بنابراین اقدامات تحولی مثل گام دوم انقلاب یک نوع بازسازی، توانمندسازی و تزریق توان و نگاه جدید محسوب میشود.
او افزود: بعد از این رشد، ممکن است آن فکر و اندیشه وارد مسیر فرسایشی شود و بیانیه گام دوم در نگاه اول جلوی فرسایشی شدن اندیشه و فکر انقلاب اسلامی را گرفته است و در واقع با یک نگاه بازنگری شده تلاش میشود یک راه برون رفت جدید و یک امید و نوآوری جدید، ترسیم شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این نکته که رهبر حکیم انقلاب «مدظله العالی» در ابتدای بیانیه گام دوم یک جمع بندی جدید از چهل سال گذشته انقلاب اسلامی ارائه کرده اند که البته این جمع بندی آسیب گرایانه نبوده است، گفت: هم در اندیشه روشنفکری رایج و هم در اندیشه انقلابیون نگاه آسیب گرایانه وجود دارد و امروز هم احزاب سیاسی فقط آسیبها را مطرح میکنند و به همین دلیل جامعه به یک تلخی و ناکامی و احساس ناکارآمدی دچار شده است.
او افزود: این نگاه تلخ یک پوچی و هیچ سازی از سرمایههای انقلاب اسلامی در فضای اجتماعی را ایجاد کرده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: رهبر حکیم انقلاب «مدظله العالی» در این بیانیه به داشته ها، یافتهها و سرمایهها توجه دارند و این نگاه بسیار مهم است که ما از داشتهها و سرمایههای خود یک جمع بندی داشته باشیم و مسیر تقویت توفیقات و موفقیتهای جدید را دنبال کنیم.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به این موضع که نباید دستاوردهای کشور در چهل سال گذشته را به یک بُعد محدود کرد، گفت: ما نباید فقط به رشدهای کَمّی نگاه کنیم بلکه انقلاب اسلامی که بنیان آن بر استقلال، اسلام و نه گفتن به سیر تاریخی سلطه سیاسی و فرهنگی
غرب بود، خود یک دستاورد مهم و کیفی است.
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با اشاره به پیشرفتهای علمی کشور افزود: در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی هیچ دانشگاه ایرانی در میان دانشگاههای برتر جهان نبود، اما امروز به برکت انقلاب اسلامی ۶۸ دانشگاه ایرانی در میان دانشگاههای برتر جهان هستند.
دستیابی ایران به رتبه پانزدهم تولید علم جهان
او ادامه داد: در گزارش اخیر بنیاد ملی علوم آمریکا «(N.S.F) –National Science Foundation» با استناد به آمار این موضوع گزارش شده که جمهوری اسلامی ایران به رتبه پانزدهم تولید علم جهان دست پیدا کرده است.
عاملی گفت: در نرخ رشد علمی، ایران دارای رتبه اول است که عدد ۱۰.۹۹ نرخ رشد علمی کشورمان در طول سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸ است که این باعث افتخار است، اما این افتخار اصلی ما نیست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به بُعد دیگری از بیانیه گام دوم گفت: رمز گشایی از نقاط مهم گفتمان انقلاب اسلامی، توجه به جوانان به عنوان اصلیترین سرمایه اجتماعی انقلاب اسلامی – که بیش از ۴۰ بار در بیانیه نام جوانان برده شده است- از ابعاد دیگر بیانیه گام دوم است.
او افزود: رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» از دوران انقلاب اسلامی به عنوان یک دوران جدید یاد میکنند و تدوین راهبردهای محوری چهل ساله دوم انقلاب اسلامی از ابعاد دیگر این بیانیه مهم است.
عاملی با اشاره به زیرساختهای نظری، مفهومی و روش شناختی بیانیه گام دوم ادامه داد: راهبرد حاکم بر این بیانیه ظرفیت شناسی و برجسته سازی توان ملی است و خواهیم دید این روش چقدر به روز و در نگاه راهبردی حائز اهمیت است.
رمزگشایی از بنیانهای مستحکم انقلاب اسلامی برای حرکت
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: رمزگشایی از بنیانهای مستحکم انقلاب اسلامی برای حرکت؛ از ابعاد دیگر بیانیه گام دوم است.
او با اشاره به توجه بیانیه گام دوم به نسل جوان افزود: نباید این نکته استنباط شود که نظام نسبت به این بیانیه مهم مسئولیتی ندارد؛ بلکه برنامههای ۵ ساله، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، اسناد شورای عالی انقلاب فرهنگی و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید از این بیانیه مهم تاثیر بگیرند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: بیانیه گام دوم در حقیقت یک نظام ارزشگذاری و بیان راهبردی برای آینده است که باید بر همه برنامه ریزیها و سیاستگذاریها تاثیر داشته باشد.
عاملی گفت: انتخاب نسل جوان توسط رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» به عنوان مخاطب اصلی بیانیه گام دوم در حقیقت انتخاب یک انرژی جدید برای انقلاب اسلامی است.
نقش جوانان در سالهای دفاع مقدس
او با اشاره به نقش جوانان در سالهای دفاع مقدس افزود: جوانان ۱۹ و ۲۰ ساله در سالهای دفاع مقدس جزو سرداران و فرماندهان بوده اند و این نشان میدهد که نسل جوان میتواند با یک انرژی متراکم و تازه انقلاب اسلامی را به جلو ببرد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران ادامه داد: ما به انرژی جدید نیاز داریم و میخواهیم نسل جوان دوباره کار را دنبال کند، اما مفهوم نسل جوان نباید به یک طبقه سنی محدود شود بلکه مراد اصلی از نسل جوان یک رویکرد و فکر دارای نوآوری است.
عاملی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نظر یکی از متفکران غربی در مورد جوان گفت: تیلور معتقد است هر چقدر سن انسان کمتر است توانایی او برای فهم عمیق از واقعیتها بیشتر است و این نکته با تجربه تائید شده است.
او افزود: جوان از جهان دو فضایی شده امروز چیزهایی را درک میکند که ذهن افراد سالمند توانایی فهم این موضوعات را کمتر دارد.
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با طرح موضوع حرکت در مرزهای دانش به عنوان یکی دیگر از محورهای بیانیه گام دوم، گفت: اگر حرکت در مرزهای دانش محقق شود این دغدغه که زبان فارسی به زبان علمی جهان تبدیل شود، قابل تحقق خواهد بود، ولی رسیدن به این هدف پیشرو بودن در نوآوری و گذر کردن از مرزهای دانش است.
او با اشاره به سه هدف مشترک گام اول دوم بیاینه گام دوم افزود: خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی وجه مشترک هدفگذاری در گام اول و دوم انقلاب اسلامی است.
عاملی ادامه داد: جامعه پردازی یک مفهوم ابداع شده توسط رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» است و این مفهوم یعنی نگاه به ظرافتها و پیچیدگیهای اجتماعی، چون جامعه دارای چندین لایه متفاوت است.
او افزود: جامعه دارای لایه شناختی، لایه ایمانی، لایه احساسی و لایه عاطفی است و ما در زمینه لایه احساسی و عاطفی با مشکلاتی مواجه هستیم و باید به عواطف و احساسات جامعه بیشتر توجه کنیم.
عاملی تصریح کرد: باید نگاه پدرانه به جامعه داشته باشیم که این نگاه در سیره شهید سلیمانی بارز است و آنچه که در مراسم تشییع این شهید عزیر مشاهده کردیم، عکس العمل جامعه نسبت به نگاه پدرانه سردار سلیمانی بود.
او با اشاره به مفهوم تمدن سازی نوین اسلامی ادامه داد: تمدن اسلامی از منظر مادی یعنی پیچیدگی، ظرافت، شکوه و از نظر معنوی هم این تمدن شامل شخصیتهای تمدن ساز و در راس آنها ائمه معصومین «ع» است.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به طرح مفهوم تمدن سازی نوین اسلامی ادامه داد: رهبر حکیم انقلاب «مدظله العالی» از این مفهوم چند هدف را دنبال میکنند که یکی از این اهداف بازخوانی گذشته پرافتخار تمدن اسلامی است.
مفهوم نوین در ادبیات غرب ناظر بر فناوریهای جدید ارتباطی است
او تاکید کرد: مفهوم نوین در ادبیات غرب ناظر بر مدلهای جدید و فناوریهای جدید ارتباطی است. مید مردم شناس میگوید تمدن آمریکا متعلق به کسانی است که میخواهند در امروز و آینده زندگی کند. این نگاه مید به نوعی نگاه نفی خدا و نفی سنتهای ارزشمند گذشته است و نوین بودن را صرفا ناظر بر امروز و فردا میداند. ولی نگاه حکیم انقلات به تمدن نوین اسلامی، باز پردازش تمدن اسلامی بعنوان گوهری است که جامعه امروز بشری به آن نیازمند است. در واقع یک نوع استیناف اسلام ناب است که در سیره حضرت مهدی عج الله تعالی فرجه الشریف دنبال میشود.
عاملی افزود: رهبر حکیم انقلاب «مدظله العالی» حرکت به سمت آینده مطلوب را از طریق نگاه به این آینده و تبیین راهبردها در این زمینه مهم میدانند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان با تاکید بر لزوم تاثیرپذیری برنامه ریزیهای کشور از بیانیه گام دوم انقلاب ادامه داد: باید بیانیه گام دوم انقلاب در ۸ برنامه ۵ ساله کشور یعنی از برنامه هفتم تا چهاردهم تاثیرگذار باشد.
انتهای پیام/