سندرم روده تحریک‌پذیر نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای، بدون هرگونه علت ارگانیک دیگری، مشخص می‌شود.

بیماری سندروم روده تحریک پذیر را بیشتر بشناسیدبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سندرم روده تحریک‌پذیر یا آی‌بی‌اِس نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای، بدون هرگونه علت ارگانیک دیگری، مشخص می‌شود.

اگرچه این بیماری جزو شرایط مزمن و طولانی مدت در نظر گرفته می‌شود، اما نشانه‌های آن در طول سال‌ها تغییر پیدا می‌کند. علی رغم ناراحتی‌های مزمنی که توسط IBS ایجاد می‌شود، چنین شرایطی برای اکثر بیماران به عوارض جدی منجر نمی‌شود، اسهال یا یبوست می‌توانند علامت غالب باشند که ممکن است به صورت متناوب ظاهر شوند.

نشانه‌های سندرم روده تحریک پذیر

تغییر در عادت‌های اجابت مزاج

درد شکمی و گرفتگی شکم. اغلب بعد از اجابت مزاج تسکین پیدا می‌کند

بعد از رفتن به دستشویی، بیمار ممکن است احساس کند روده کاملا خالی نشده است.

گاز اضافی

عبور مخاط از رکتوم

نیاز ضروری و اورژانسی به دستشویی

تورم یا نفخ در شکم

بیشتر نشانه‌ها بعد از خوردن غذا بدتر می‌شوند. عموما دوره‌های عود ۲ الی ۴ روز طول می‌کشند و سپس نشانه‌ها بهبود پیدا می‌کند یا کاملا برطرف می‌شود. نشانه‌ها و علائم مرتبط با IBS از بیماری به بیمار دیگر متغیر است.

عوامل دخیل در ابتلای افراد به IBS

فاکتور‌های غذایی

فاکتور‌های محیطی همچون استرس

فاکتور‌های ژنتیکی

هورمون‌ها

سیستم عصبی مرکزی که به درستی سیستم گوارش را کنترل نمی‌کند

اندام‌های گوارشی که بیش از حد به درد حساس اند

پاسخ غیر معمول به عفونت

عضلاتی که برای حرکت غذا مورد استفاده قرار می‌گیرند و به درستی کار نمی‌کنند.

حالات روحی و روانی، شواهد نشان می‌دهد فاکتور‌های روانی و عاطفی می‌تواند نقش بزرگی در سندرم روده تحریک پذیر داشته باشد. افرادی که تجربیات تلخی و دشواری داشته اند بیشتر از سایرین در معرض توسعه IBS قرار دارند.

محرک‌های سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

غذا و رژیم غذایی تعداد زیادی از افراد مبتلا به IBS دریافته اند که نشانه‌های آن‌ها بعد از مصرف محصولات خاصی همچون شکلات، شیر یا الکل بدتر می‌شود و باعث ایجاد اسهال یا یبوست می‌گردد. ناراحتی و نفخ ممکن است به خاطر مصرف برخی از میوه و سبزیجات و نیز نوشابه ایجاد شود. محققان در مورد نقش حساسیت‌های غذایی یا عدم تحمل برخی از مواد در IBS مطمئن نیستند.

کدام محرک‌های غذایی باعث نفخ یا گرفتگی می‌شوند؟

غذا‌هایی همچون حبوبات، کرفس، پیاز، هویج، کشمش، موز، زردآلو، آلو، کلم بروکسل، چوب شور و نان شیرینی حلقوی که باعث ایجاد نفخ می‌شوند.

محصولات لبنی

آدامس‌های عاری از قند

برخی از شکلات‌ها

محصولات کافئین دار

درمان سندرم روده تحریک پذیر

از آنجایی که دلیل ایجاد این بیماری مشخص نیست، درمان به تسکین نشانه‌ها و بهبود کیفیت زندگی افراد می‌پردازد. اینکار معمولا در برگیرنده تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی و نیز آموزش مدیریت استرس است.

منبع: میزان

انتهای پیام/

برچسب ها: سندروم روده ، نفخ
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.