به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، جنگل، فضای سبز و پوشش گیاهی نقش مهمی در سلامتی جسم و روح انسان دارد و کسانی که در فضاهای سبز و پردرخت زندگی میکنند یا در محیطهای طبیعی سکونت دارند نسبت به دیگر افرادی که در فضای آلوده و پرتراکم شهری زندگی میکنند از سلامتی بیشتری برخوردار هستند.
جنگلها و مراتع نقش مهمی در طراوت و تازگی هوا، تفرجگاه برای انسان ها، جلوگیری از رانش زمین و جلوگیری از فرسایش خاک دارند؛ و از بین رفتن جنگلها و به دنبال آن نابودی گونههای گیاهی و جانوری تاثیرات مخربی بر روی زندگی انسان و جانداران میگذارد.یکی از مناطقی که دارای جنگل، مراتع و آبشارهای زیبا و بی نظیر که چشم هر بینندهای را نوازش میدهد، منطقه کوهمره سرخی است.
کوهمره سرخی واقع در ۳۵ کیلومتری شهر شیراز، آخرین رشته کوه از رشته کوههای زاگرس جنوبی است که به صورت منطقهای کوهستانی، پربارش و جنگلی شناخته میشود.
شهرام منتصری مدیرکل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری فارس در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، گفت: استان فارس دارای بیش از ۲ میلیون هکتار جنگل است که ۷۷۰ هزار هکتار معادل ۳۵ درصد از جنگلهای استان فارس را جنگلهای زاگرسی با گونه بلوط تشکیل میدهد.
او ادامه داد: جنگلهای کوهمره سرخی از آخرین رویشگاه زاگرس در منطقه فیروزآباد تا شهرستان شیراز و بخشهایی از شهرستان کازرون را شامل میشود.
منتصری افزود: مساحت جنگلهای کوهمره سرخی ۶۴ هزار هکتار است که شامل ۷ هزار هکتار جنگل انبوه، ۴۳ هزار هکتار جنگل نیمه انبوه و ۱۴ هزار هکتار جنگل کم پشت است.
او بیان کرد: جنگلهای این منطقه پوشیده از گونههای گیاهی از جمله بلوط ایرانی و بادام کوهی و همچنین گونههای جانوری متعددی از جمله گراز، خرگوش، روباه، کفتار و گرگ است.
اما در سال های اخیر بخشهایی از این جنگلهای زیبا به دلایلی مانند خشکسالی، آتش سوزی، آفات، قطع بی رویه درختان به دست افراد سودجو، چرای دام، مصرف سوخت بومیان و مقداری نیز توسط قاچاقچیان چوب از بین رفته است.
بخشی از پوشش جنگلی این منطقه نیز به دلیل نبود گاز، برای مصرف سوخت روستائیان از بین رفته است که در این رابطه محمد علی رحیمی رئیس اداره گاز خان زنیان گفت: در حال حاضر ۱۱ روستا در منطقه کوهمره سرخی گاز رسانی شده و طرح گازرسانی سه روستای دیگر در آستانه افتتاح است.
او افزود: طرح گازرسانی به ۹ روستاهای دیگر کوهمره سرخی که از امکانات گاز برخوردار نیستند تا سال ۱۴۰۰ اجرا میشود.
جواهری معاون فنی اداره منابع طبیعی و آبخیز داری فارس نیز در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، گفت: خشکسالی، آتش سوزی همراه با سایر عوامل نظیر کشت زیر درختان، چرای بی رویه دام، آفات و بیماریها بر خشکیدگی جنگلها تاثیر زیادی داشته است.
او افزود: طی ۵ سال گذشته ۹ فقره آتش سوزی در این منطقه رخ داده که حدود ۵۰ هکتار از جنگلهای این بخش را از بین برده است.
قطع بی رویه درختان بلوط به دست افراد سودجو نیز یکی از عوامل موثر در نابودی بخشی از این جنگلها است.
جواهری بیان کرد: طبق قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع جریمه قطع هر نهال بین یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تا ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار ریال و جریمه قطع یا سوزاندن هر درخت بین ۷۵ میلیون ریال تا ۳۰ میلیون ریال است که رقم آن وابسته به این که نهال و درخت در چه دستهای از اهمیت قرار داشته باشد، متفاوت است.
جواهری در رابطه با عملیات احیایی برای جنگلهای کوهمره سرخی گفت: کنترل عوامل انسانی از جمله چرای بی رویه دام و کاشت زیر درختان جنگل و فراهم کردن زمینه قرق منطقه و اجرای طرحهای آبخیزداری میتواند به تعدیل وضع موجود کمک میکند.
او افزود: در صورت تردد بیش از اندازه دام در سطح جنگل، بویژه در زمانی که سطح خاک مرطوب است، زمینه فشردگی سطح خاک و کاهش امکان زادآوری و تقویت پوشش گیاهی به وجود میآورد.
معاون فنی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری فارس ادامه داد: تاکنون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس با اجرای طرح ملی صیانت و توسعه جنگلهای زاگرس با اختصاص منابع نسبت به اجرای عملیات احیایی در بخشهایی از این جنگلها در سطحی نزدیک به ۹۰۰ هکتار اقدام کرده است.
او بیان کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس همچنین به منظور تامین نیاز ساکنان و با هدف تغییر الگوی مصرف سوخت و کاهش زمینه قطع درختان نسبت به پیش بینی مراکز توزیع سوخت فسیلی و همچنین توزیع آبگرمکن خورشیدی اقدام کرده است.
معاون فنی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری فارس افزود: نتایج فعالیتهای احیایی مطلوب بوده و به منظور تقویت آن، منابع طبیعی استان با ساخت یکی از بزرگترین نهالستانهای جنگلی محلی با ظرفیت تولید سالانه ۱۵۰ هزار اصله نهال، نسبت به تامین نهال مورد نیاز سازگار به منطقه اقدام کرده است.
با توجه به اهمیتی که جنگلها در حفظ حیات و زندگی انسانها دارد از بین رفتن آنها چه به دست عوامل انسانی و چه به واسطه عوامل طبیعی تاثیرات مخربی بر حیات موجودات کره زمین میگذارد.
منطقه کوهمره سرخی با آبشارها و جنگلهای بی نظیر، این قابلیت را دارد که به یکی از قطبهای گردشگری طبیعی تبدیل شود، اما طی سالیان اخیر این جنگل مورد بی مهری انسان و طبیعت واقع شده و بخش قابل توجهی از آن از بین رفته که لازم است با تشکیل گروههای مردم نهاد، بسیج مردمی و آگاهی بخشی به مردم در مورد اهمیت وجود جنگلها برای زندگی انسان و سایر موجودات کره زمین در حفظ و نگهداری این نعمت تلاش کرد.
این گروههای مردم نهاد میتوانند در کنار جنگل بانها و حافظان محیط زیست در حفظ و نگهداری محیط زیست و انتقال این موهبت الهی به نسلهای آینده تاثیر گذار باشند.
انتهای پیام/