می‌طلبد که نهادهای ذی‌ربط و نظارتی بر اقدامات تبلیغاتی نظارت کرده و درباره هزینه‌های نامزدهای انتخاباتی از آنها سوال کنند.

به گزارش خبرنگار احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها هر چه به صبح روز دوم اسفندماه نزدیک می‌شویم در خیابان‌های شهر بساط‌ های رنگارنگی از جشن ها، مراسمات شام و نهار  و  حتی جشن‌های مختلط گرم می‌شود که از کنار آنها به سادگی بگذریم قطعا از کنار خرید رای و پیامک های بی شمارشان که وقت و بی وقت سر زده از راه میرسند نمی‌شود گذشت.

پول کثیف واژه جدیدی در دنیای سیاست آنهم در ایام انتخابات نیست، اما در دو سه دوره اخیر ورود نهاد‌های نظارتی و اجرایی به برخورد با این پدیده شدت گرفته و به نوعی هر دو نهاد اجرایی و نظارتی در انتخابات، بر وجود پدیده پول‌سالاری در انتخابات صحه گذاشته اند. به همین دلیل بوده که دولت و مجلس تلاش کردند برای اصلاح قانون انتخابات و رفع خلاء‌هایی که توسط کارشناسان بررسی شده، قوانینی موثر و جامع همچون الکترونیکی شدن انتخابات را در قالب لایحه جامع انتخابات و همچنین لایحه شفاف سازی منابع مالی و هزینه‌های انتخابات به تصویب و مرحله اجرا برسانند.

وقتی پای پول‌های کثیف به صندوق انتخابات باز می‌شود

این طرح‌ها و لوایح که مربوط به جلوگیری از ورود پول‌های کثیف به انتخابات و در مجموع قواعد بازدارنده از تخلفات مالی و الزامات شفافیت هزینه‌های انتخاباتی هستند، اما همچنان به نتیجه‌ای مشخص منتهی نشده اند. با این حال قریب به اتفاق مجریان و ناظران برگزاری انتخابات بر این مسئله و جلوگیری از ورود پول‌های کثیف به انتخابات تاکید دارند.

البته داستان  پول های کثیف زمانی جالب تر می‌شود که متوجه می شویم افرادی که بودجه پرداخت هزینه های میلیاردی ندارند هم در این بازار داغ تبلیغات بازنده نشده و رو به سوی مردم می‌آورند و با اعلام شماره حساب های خود در فضای مجازی یا حقیقی از مردم مطالبه دریافت پول دارند.

برخی کاندیداها حتی پا را فراتر گذاشته و از عناوین مقدس و قسم دادن رای دهندگان هم برای تبلیغاتشان استفاده کرده اند.

داستان افتتاح یک ستاد انتخاباتی که بی شباهت به جشن عروسی نبود

در این میان اما فیلم افتتاح ستاد یک نماینده مجلس فعلی نیز غوغایی در فضای مجازی به پا کرد؛ مراسمی که اگر شناختی نسبت به کاندیدایش نبود، بی‌شک این تصور پیش می‌آمد قرار است در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند. یکی از نمایندگانفعلی محلس شورای اسلامی  یکی از همان کاندیداهایی است که با انتشار ویدئو افتتاح ستاد انتخاباتی‌اش مورد نقد قرار گرفت و حتی حسام‌الدین آشنا با انتشار این ویدئو در صفحه‌ توئیترش نوشت «خدایا تو شاهد باش و رحم کن».

در اینجا اما یک سوال برجا می‌ماند مبنی بر اینکه به راستی میانگین حقوق یک نماینده چقدر است که کسی برای این حقوق اینگونه میلیاردی هزینه می‌کند؟ به راستی فردی که چنین خرج هایی می‌کند صرفا در صدد رفتن به مجلس برای رسیدگی به دغدغه های مردم است؟؟؟؟؟؟

وقتی پای پول‌های کثیف به صندوق انتخابات باز می‌شود

هشدار‌ها درباره ورود پول‌های کثیف به عرصه انتخابات نخستین بار در اسفندماه ۹۳ از سوی عبدالرضا رحمانی فضلی مطرح شد، آنجا که با اشاره به گردش سالانه ۲۰ هزار میلیارد تومانی قاچاق مواد مخدر گفت: بی شک بخشی از این پول در حوزه سیاست، انتخابات و انتقال قدرت سیاسی در کشور وارد می‌شود. اظهاراتی که البته با واکنش‌هایی روبرو و در نهایت وزیر کشور مجبور به ارائه توضیحات تکمیلی در این زمینه شد، اما اصل ورود پول‌های کثیف به سیاست و خاصه انتخابات رد نشد.

بعد از آن اگرچه به صورت جسته و گریخته درباره «پول‌سالاری» در انتخابات موضوعاتی مطرح می‌شد، اما این اظهارات دبیر شورای نگهبان در مراسم افتتاحیه هفتمین اجلاسیه خبرگان رهبری بود که بار دیگر موضوع چرخش پول‌های کثیف در رقابت‌های سیاسی را در آستانه انتخابات مجلس یازدهم بر سر زبان‌ها انداخت.

سید کمال سجادی سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری در گفت و گو با  خبرنگار  گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره گفته است: وقتی کسی ۳ میلیارد صرف تبلیغات می‌کند، حتما قصد دارد که از طریق نمایندگی چند برابر این پول را  به دست بیاورد و همانطور که می‌دانید علت رد صلاحیت بسیاری از نمایندگان سو استفاده‌های مالی خود و اطرافیانشان است و ا صلا معنا ندارد فردی برای حقوق معمولی مجلس چند میلیارد خرج کند و این اولین لغزش برای کاندیدایی بوده که قرار است وارد مجلس شوند؛ زیرا قطعا این کاندید می‌خواهد چندین برابر این هزینه ها را در مجلس بیاورد که از حقوق معمولی مجلس چنین امری محال است.

محمد علی الفت‌پور کارشناس مسائل سیاسی هم در گفت‌وگو با خبرنگار   گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، دراین باره گفته است: متاسفانه مساله تبلیغات در ایران بسیار متفاوت از سایر کشورهای دیگر است زیرا مدل هزینه کرد در ایران شاید یکی از مساله دارترین و مضحک ترین مدل تبلیغات در دنیا باشدو شفاف نبودن مسائل مالی در انتخابات باعث شده که برخی با سو استفاده از این نقص قانونی که وجود دارد اقدام به پولشویی کرده و بخشی از این هزینه ها از مجاری که اصلا مشخص نیست کجاست و نامش پول های کثیف است تامین می‌شود.

باشنیدن این صحبت‌ها سوال دیگری به ذهن خطور می‌کند مبنی براینکه آیا قانونی در این زمینه وجود ندارد؟

 «طرح شفاف سازی منابع تأمین مالی تبلیغات و فعالیت های انتخاباتی با اصلاح برخی مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی» اول دی ماه سال جاری در مجلس اعلام وصول شد و یک روز بعد در کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها بررسی و تصویب شد. این طرح یک ماه بعد و پس از موافقت نمایندگان با بررسی دو فوریتی آن به دلیل در پیش بودن یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به منظور  جلوگیری از ورود این پول‌ها به کارزارهای انتخاباتی به تصویب نهایی رسید. 

طرح نهایی مجلس، ششم بهمن ماه به تصویب نهایی رسید و یک روز بعد نیز برای شورای نگهبان ارسال شد؛ این شورای نیز دو روز بعد این مغایر با شرع و قانون اساسی ندانسته و به تائید رساند. در نهایت هم پانزدهم بهمن ماه «قانون شفافیت و نظارت بر تامین مالی فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی» از سوی رئیس جمهور برای اجرا به وزارت کشور ابلاغ شد.

اما بازهم الفت‌پور در این زمینه گفته است: متاسفانه تا امروز هم این پیگیری مجلس برای جلوگیری از این هزینه کردها ثمری نداشته و متاسفانه نقص قانونی در این زمینه وجود دارد و می‌طلبد که نهادهای ذی ربط و  نظارتی بر اقدامات آنها نظارت کرده و درباره هزینه‌هایشان  از آنها سوال کنند.

وقتی پای پول‌های کثیف به صندوق انتخابات باز می‌شود

محمدکاظم انبارلویی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار   گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، معتقد است افرادی که امروز هزینه‌های گزاف برای انتخابات خود خرج می‌کنند باید واقف باشند که قانون اینها را مدنظر قرار خواهد داد و افزوده است: نامزدهایی که امروز در معرض رای هستند باید بدانند که این هزینه ها محاسبه خواهد شد و اگر این هزینه غیر متعارف باشد، جایی وجود دارد که مورد رسیدگی و پیگیری باشند.

سید کمال سجادی هم با تاکید این موضوع گفته است: قاعدتا وقتی که کاندیدایی تایید صلاحیت می‌شود، این تاییدیه مطلق نبوده و ممکن است در بررسی هزینه‌ها و سایر موضع گیری‌های این فرد مشکلاتی وجود داشته باشد، لذا شورای نگهبان می‌تواند در تایید صلاحیت این نامزد تجدید نظر کند. قطعا خواسته مردم هم این است که اگر تبلیغاتی صورت می‌گیرد این تبلیغات از راه صحیح و درستی باشد که اخلاق اسلامی و انقلابی حکایت از آن دارد.

وقتی اخلاص یک نماینده در سیل هزینه‌هایش گم می‌شود

تا اینجا به موضوع بی قانونی برخی کاندیدا و لزوم وجود قانون در این زمینه پرداختیم، اما این تمام ماجرا نیست، چراکه ضلع بعدی و مهم این مثلث مردمی هستند که باید این کاندیداها را مورد قضاوت قرار دهند، مردمی که خود باید ثابت کنند با دیدن هزینه‌های میلیاردی شام و نهار یک نامزد، قطعا وظیفه اصلی او در مجلس را از یاد نخواهند برد.

آیت الله مجتهد شبستری در گفت‌وگو با خبرنگار   گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره واکنش مناسب از سوی مردم در مواجه با این نامزدها گفته است: واکنش مردم دست کم منفی بوده و هرکس که آزاده باشد نباید در این سورها شرکت کنند؛ بنابراین اگر دیدند کسی برای تبلیغات خود این برنامه‌ها را برگزار می‌کند در این برنامه‌ها شرکت نکند و اگر هم تذکر و امر به معروف و نهی از منکر زبانی را موثر می‌دانند زبانی به آن فرد تذکر دهند، زیرا  قطعا افرادی که این پروپاگانداها را دارند و بیش از حد معمولی اصراف می‌کنند نشان می دهد اینها مخلص نیستند، زیرا فردی که اخلاص دارد از این اقدامات منزه بوده و صرفا با یک پوستر خود را معرفی می‌کند واگر هم مردم رای ندادند مسئولیت از روی دوش او برداشته می‌شود.

پول‌های کثیف بلای جان انتخابات/ خدایا تو شاهد باش و رحم کن!

محمدکاظم انبارلویی هم درباره برخورد مردم با این موضوع گفت: به هرحال مردم درک این را دارند و در ارزیابی عملکرد و صلاحیت آنها یکی از فاکتورهای مهم همین موضوع هزینه‌های غیر متعارف است. البته ما نیت خوانی نمی‌کنیم که این افراد با هزینه‌های میلیاردی در پی چه امری هستند، اما باید این را بگذاریم به عهده مردمی که پای صندوق رای می‌آیند؛ زیرا قطعا داوری آنها منفی خواهد بود.

هشدار‌ها و نگرانی‌ها از ورود پول‌های کثیف به انتخابات و جلوگیری از خرید و فروش آرا در حالی مطرح می‌شود که به اذعان مسئولان نظارتی و اجرایی بهترین راهکار برای جلوگیری از خرید و فروش آرا، برگزاری انتخابات الکترونیک است.

سیدسلمان سامانی سخنگوی وزارت کشور با تایید این موضوع می‌گوید: دولت الکترونیک ورود منابع مالی غیرقانونی به انتخابات را محدود می‌کند. تلاش ما در وزارت کشور این است که با ایجاد ساز وکاری مشخص اساسا امکان ورود پول‌هایی با منشاء نامشخص به انتخابات را محدود بکنیم، بُن مایه دولت الکترونیک هم موید همین مطلب است که ما فرایند را به گونه‌ای شفاف کنیم که بتوانیم در قالب شفاف سازی، فضای ورود منابع نامشخص را محدود و در نهایت از بین ببریم.

در کنار این عده‌ای نیز پررنگ شدن جایگاه احزاب در رقابت‌های سیاسی را عنصری تعیین کننده در رفع معضلات و آسیب‌های نظام انتخاباتی کشور به ویژه در حوزه قواعد بازدارنده از تخلفات مالی و الزامات شفافیت هزینه‌های انتخاباتی می‌دانند، چرا که در سایه تقویت احزاب است که هزینه‌های انتخاباتی شفاف می‌شود.

انتهای پیام/

گزارش از فاطمه تورانلو

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
سلام مگر دولت چه مقداربه منتخبین ثبت نامی کمک میکنده کاغذگیر مدارس می آید ولی عکسهای چاپ شده کامیون کامیون جابه جا می شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
قالیباف با مانده حسابی که اعلام کرد چگونه اینقدر پول دارد هزینه میکند و اگر دیگگگگرانی برای او هزینه میکنند از کجا آورده اند و چرا برای پیروزی یک فرد اینقدر هزینه میکنند مگر چه منافعی دارد
توضیح و انتشار حداکثری لطفا
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۸:۳۳ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
بنام خداوند جان و خرد :
مجلس شورای اسلامی باید در تصمیم گیریهای تمامی مسائل خرد و کلان کشور در راس امور باشد : و تک تک نمایندگان مجلس در قبال مردم ایران مسئولند ، نماینده مردم باید ولایت مدار شجاع دل انقلابی عالم بر تمامی امور مملکتی و مردمی و یاری رسان مردم از هر لحاظ باشد باید صدای پنهان و آشکار مردم ضعیف و بینوایان و محرومان و مسکینان و فقرا و ایتام و بیکاران بی درآمد و کم درآمدهای زیر خط فقر باشد باید از دل مشکلات مردم بیرون آمده باشد در ضمن سواد فقط به مدرک گرایی نیست نماینده مجلس شورای اسلامی باید همچون دلاور مرد مردان صدیق شهید سردار دلها حاج قاسم سلیمانی عزیز مقتدر و قدرتمند باشد و اگر غیر از اینها باشد نماینده مردم نیست و حق الناس و حق الله تا قیامت گردنشان است . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
Germany
ناشناس
۱۷:۱۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
از زمانیکه نماینده شروع به تبلیغ می‌کند سازمان بازرسی شورای نگهبان باید نظارت کنند که این فرد آیا قصد خدمت دارد یا برای چیزی دیگری میخواهد به مجلس برود اینجا باید زیر ذره‌بین باشند
Iran (Islamic Republic of)
بالاترازفرهاد
۱۶:۵۶ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
ای مردم در مراسم ناهار دهی و شام دهی نامزدهای انتخاباتی شرکت نکنید و خودتان را مدیون آنها نکنید و فقط به نماینده اصلح رای بدهید حتی اگر در روند تبلیغاتش هیچ سود مادی نبرده باشید
Iran (Islamic Republic of)
مهدی جزینی
۱۶:۵۵ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
اون کسی که حق با اونه و من دوستش دارم... توی تلویزیون خوردش کردن ولی بازم بهش رای می دم چون حق با اونه... پیامک تبلیغاتی ازش اومد... بازم به اون رای می دم... چون حق با اونه... گفتن با پولهای کثیف تبلیغ می کنه، بازم به اون رای می دم چون حق با اونه... کسی که حق (یعنی خدا) با اونه... من همیشه به اون رای می دم... حتی اگر یک عده پشه و مگس به اون تهمت بزنن و یا در تلویزیون آبروشو ببرن...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۲ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
لطفا لفظ پول کثیف را همراه با پولهایی که عکس امام رویش است نیاورید. با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
توروخدا به این آدمها رای ندید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۸ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
اگر انتخابات پرشور برگزار شود فشار حداکثری شکست میخورد وتمام هزینه های دشمنان توی پاچه شان میرود،از طرفی ادامه هزینه برای روش باخته کار احمقانه ای است،عقلا و مسولین کشورهای متخاصم هم این را درک میکنند وفشارهای خارجی کم میشود...برعکس اگر انتخابات ضعیف باشد سیگنال ادامه فشار حداکثری به دشمن میفرستد(برای فتح خاکریزهای بعدی)حال با خودمان است با انتخاب پرشور و اگاهانه،زیر فشار نمانیم یا مثل قبل بهbbc وvoaو....اعتماد کنیم و خاک بر سر خود و خانواده و هم وطنمان نماییم
Iran (Islamic Republic of)
محمد315
۱۰:۵۴ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
وقتی شفافیت نیست تا بوده همین بوده
پس این هم شفافیت میخواد هم قوانین نظارت و اجرایی قوی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۴ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
الان برخی نامزدها با پول رای میگیرن. برخی مسئولین هم میان میگن شورای نگهبان خیلی سخت نگیره آخه این چه دیدگاهی هست که شما دارین؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
سلام ببخشید عذرخواهی میکنم
نمیشد اونجایی که از پول کثیف نام بردید عکس امام رو پول نباشه من به عنوان خواننده حس بد به دست داد یه نوع توهین به رهبرم، بی زحمت عکس دلار بزارید یا پشت پولو نشون بدید
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۰۹:۴۰ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
سلام باتشکر از شما
Iran (Islamic Republic of)
ابوذر معصومی
۱۷:۱۰ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
سلام نکته ی درستی اشاره کردید،امام مخالف اشراف بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
متاسفانه هنوز هستن افرادی که به این نماینده ها رای بدن
آخرین اخبار