شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو باخبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،درباره افزایش حجم معاملات در بورس و ورود برخی از مبتدیها به این بازار اظهار کرد: حجم عظیمی از نقدینگیها به بازار سرمایه سرریز شده است که جای بسی خوشحالی و تا حدودی هم نگرانی دارد.
محمدی گفت: نوسانات بازار سرمایه طبیعی است اما میدانیم بورس در بلند مدت امنترین بازار برای سرمایهگذاری است به شرطی که مردم در انتخاب سهام به سودآوری شرکتها توجه داشته باشند. نقدینگی در بازارهای موازی به هر صورتی خود را نشان میدهد که خوشبختانه در بورس این روند مثبت گزارش شده است.
او در پاسخ به این سؤال که بهترین نوع سرمایهگذاری برای مردم در بورس چگونه است؟ تصریح کرد: بهترین روش این است که مردم از یک سهم خرید نکنند و تنوع به خرید خود در بازار سرمایه بدهند. خرید سهمهای مختلف از شرکتهای مختلف در بورس میزان سود آنها را افزایش میدهد. آموزش دیدن و پرهیز از شایعات نیز از جمله مواردی است که آنها را در بازار سرمایه موفق میکند.
محمدی در ادامه به عدم پیشبینی بازارها در سال آینده اشارهای کرد و گفت: نهادهای ناظر امکان ارزیابی و تخمین سالهای آتی را ندارند اما براساس تجارب سالهای گذشته اقدام به سیاستگذاریها میکنند. ما نیز در بازار سرمایه قصد عمق بخشیدن به بورس را خواهیم داشت.
ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار تأکید کرد: خیلی از مردم از ما میپرسند عرضه اولیه چیست؟ منظور از عرضه اولیه این است که شرکتهایی نظیر مواد غذایی یا بهداشتی و یا سایر صنوف برای اولین بار سهام خود را وارد بورس کرده و به فروش میگذارد. به این امر عرضه اولیه گفته میشود.
او تأکید کرد: شخصا به دنبال این هستیم که مردم از عرضههای اولیه خاطره خوبی از سود بالا را تجربه کنند اما باید دریافت که شرکتهای عرضهکننده نیز به سود خود نیازمند هستند اما این نوید را میدهیم که سودهایمان از سود سپرده بانکی بیشتر است.
امیری، نایب رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو باخبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، به تنوع های موجود در تامین مالی بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: تامین مالی در حوزه سرمایه و انتشار اوراق (بدهی یا صکوک) محقق می شود.
او افزود: در حوزه تامین مالی به روش سرمایه ای، ورود سرمایه های جدید و عرضه های اولیه از متداول ترین روش های تامین مالی یا جذب پول های خرد عموم به بورس است.
امیری گفت: در حوزه بازار بدهی ابزارهای بسیار متنول کلاسیک و اسلامی وجود دارد که می تواند نیاز هر دو قشر خریدار و فروشنده را برطرف کند.
نایب رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در ابزارهای اسلامی دامنه وسیعی از جمله اوراق اجاره، مرابهه، منفعت و.. برای تامین مالی وجود دارند.
او تصریح کرد: همه این روش ها تنوع ابزارها را برای ما فراهم می کند. این ابزارها از ابتدای سال به مبلغ ۱۴۴ هزار میلیارد تومان برای ما تامین مالی به ارمغان آورده است. از این میزان ۷۵ هزار میلیارد تومان در بخش انتشار اوراق بوده است.
امیری با اشاره سهم بالای دولت در انتشار اوراق در بورس، تشریح کرد: بخش خصوصی نیز سهمی در انتشار اوراق در بورس دارد اما هنوز رغبت آن ها کمتر است و دلیل آن عدم آشنایی وجود ابزارهای تامین مالی( منابع مالی مورد نیاز برای انجام پروژه عمرانی یا جاری) است.
امیری گفت: بازار سرمایه امکان تامین مالی بلند برای ۳ تا ۵ ساله را داراست که نسبت به تامین مالی بانکی بسیار به صرفه تر است. چرا که در بانک ها بعد از موعدی دوران بازپرداخت مبلغ آغاز می شود اما در بورس چنین نیست.
این مقام مسئول تاکید کرد: بازار سرمایه در زمان مقرر تنها سودها را از منتشر کننده اوراق دریافت می کند و باز پرداخت مبلغ انتهای دوره معین صورت گیرد.
نایب رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشار به برخط بودن (online) بودن فرآیندهای شرکت های بورسی، گفت: بورس الزاماتی برای انتشار اطلاعات به سهامدار دارد و آن ها موظفند سازوکار فعالیت خود را به بورس و مخاطب نشان دهد. در صورتی که بازار پولی چنین اتفاقی نمی افتد.
وی با اشاره صحیح ترین روش مشارکت مردمی در بورس بیان کرد: هم اکنون یکی از مهم ترین دغدغه بورس، تامین مالی سرمایه در گردش است. اوراق "مرابهه" به سرمایه در گردش شرکت ها کمک می کند.
وی گفت: به طور مثال یک تولید کننده در پی تامین مواد اولیه خود است اما نقدینگی لازم ندارد. به نهاد واسط رجوع می کند تا خرید او را انجام دهد. این نهاد واسط به نمایندگی از سهام داران اقدام تهیه مواد می کند.
امیری با اشاره به سود حاصل از اوراق "مرابهه" گفت: پس از خرید قطعات، نماینده شرکتی این قطعات را بسته به نیاز تولیدکننده در اختیار وی قرار می دهد.
در این گزارش ابتدا به شرایط محیطی بورس در روزهای گذشته نگاهی انداختیم واز طرفی تلنگری به حجم نقدینگی سیل آسای وارد شده به بورس زدیم، چرا که بسیاری از فعالان این حوزه این روزها رشد بیش از حد بورس را خوشبینانه تحلیل نمی کنند و این حجم از سربالایی را با سر پایینی برابری، پیش بینی می کنند هر چند بورس ایران به قدری جذابیت و ابزارهای خود را گسترش داده که توانسته جزو بورس های برتر قرار بگیرد اما بهتر از جوانب احتیاط در افزایش سرمایه و رشد شاخص را نیز در نظر بگیرد.
انتهای پیام/