محقق خوزستانی موفق شد دارو‌های موثر در مهار و درمان آنزیم‌های پروتئاز کرونا ویروس کووید ۱۹ را استخراج کند.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، محمدرضا دایر عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز در نشست خبری که در سالن جلسات ریاست این دانشگاه برگزار شد، گفت: در دانشگاه شهید چمران مطالعه‌ای به روش بیوانفورماتیک برای یافتن دارو‌های موثر در درمان کووید ۱۹ انجام شد که در آن مشخص شد تعداد قابل توجهی از دارو‌های موجود برای درمان بیماری‌های ویروسی دیگر، می‌توانند در درمان کوید ۱۹ موثر باشند.

او افزود: یکی از راه‌های درمان بیماری کروناویروس طراحی یا یافتن مهارکننده موثر جهت مهار آنزیم پروتئاز است، با بهره گیری از مطالعات بیوانفورماتیک و روش‌های مختلف آن و نیز دسترسی به منابع اطلاعاتی غنی که به صورت بانک‌های اطلاعات در اختیار محققین است، می‌توان به کمک و یاری متخصصین علوم بالینی شتافت و براساس پروتکل‌های موجود در حل مشکل بیماری کرونا گام برداشت.

دایر با بیان اینکه محققین در برخورد با گونه‌های قبلی ویروس کرونا مانند سارس و مرس نیز از روش‌های بیوانفورماتیک بهره جسته و دارو‌هایی بر مبنای این محاسبات کامپیوتری پیشنهاد و به بوته آزمایش گذاشتند، اظهار داشت: ویروس‌ها از جمله کرونا وقتی وارد سلول میزبان می‌شوند، ماده وراثتی خود را به کمک سلول میزبان به صورت پلی پروتئین تکثیر می‌کنند. تبدیل این پروتئین به پروتئین‌های مختلف که برای بلوغ ویروس و ایجاد بیماری یا عفونت لازم است مستلزم حضور آنزیمی بنام پروتئاز است.

عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز تصریح کرد: آنزیم پروتئاز مانند قیچی عمل کرده و پلی پروتئین را به پروتئین‌های عملکردی ویروس تبدیل می‌کند و به ایجاد عفونت منجر می‌شود.

او ادامه داد: مهار کننده‌های آنزیم پروتئاز با توقف عمل این آنزیم باعث توقف فرآیند بیماری زایی ویروس شده و سبب بهبودی بیمار می‌شوند، در این مطالعه و با بهره گیری از نرم افزار‌های بیوانفورماتیک و نیز وب سایت‌های تخصصی جایگاه عملکردی آنزیم پروتئاز کووید ۱۹ شناسایی و با کمک روش‌های داکینگ قدرت ترکیبات دارویی مختلف در اتصال به این جایگاه عملکردی مورد مطالعه قرار گرفت.

دایر اذعان داشت: از بین دارو‌های متعدد بکار رفته در این تحقیق، دارو‌هایی که توان اتصال به این جایگاه عملکردی را دارند انتخاب و آن‌ها را از نظر انرژی اتصالی، ضریب آب گریزی، شباهت جایگاه اتصالی و برهم کنش با باقیمانده جایگاه اتصالی مورد مقایسه قرار دادیم.

به گفته این محقق خوزستانی، براساس یافته‌های تحقیق و منطق حاکم بر این گونه مطالعات تعدادی دارو به عنوان بهترین کاندیدا انتخاب و جهت بررسی بالینی پیشنهاد شده اند. با توجه به اینکه ترکیبات انتخابی از بین دارو‌های مرسوم است، لذا به نظر می‌رسد برای کاربرد‌های بالینی مورد استقبال قرار بگیرند.

محمدرضا دایر بیان داشت: در بین دارو‌های بکار رفته در این تحقیق دارو‌های ضد پروتئاز اچ آی وی به چشم می‌خورند که محققین جهانی کاربرد آن‌ها در درمان کرونا کووید ۱۹ را در دستور کار خود دارند.

او تصریح کرد: با مقایسه‌ای که ما بین ساختار آنزیم پروتئاز ویروس کووید ۱۹ و سارس انجام دادیم ملاحظه کردیم که باوجود شباهت زیاد در توالی اسید آمینه‌ای این دو پروتئین، از نظر ساختاری باهم متفاوت هستند، لذا از نظر دارو‌های موثر می‌توانند با هم متفاوت باشند، لذا دارو‌هایی که در درمان سارس اثر کمی داشتند ممکن است در درمان کووید ۱۹ موثر واقع شوند.

دایر با اشاره به اینکه نتیجه کار به صورت مقاله در خواهد آمد، افزود: با توجه به اینکه چاپ مقاله زمانبر است و هم اکنون محققین نیاز دارند تا یافته‌های خود را باهم به اشتراک بگذارند موضوع تسریع در ثبت و انتشار نتایج این تحقیق با هماهنگی مدیریت پژوهشی دانشگاه شهید چمران در دست اقدام است.

عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز اظهار کرد: هدف اصلی از انجام این تحقیق استفاده از روش‌های بیوانفورماتیک در انجام مطالعات تقاضا محور و در این مورد ویژه به منظور یافتن دارو‌های موثر در درمان بیماری کووید ۱۹ است. این گونه مطالعات در دنیا مرسوم بوده و داشتن مرکز تحقیقاتی تحت عنوان مرکز بیوانفورماتیک در دانشگاه‌ها که به تجمیع تجارب هم کمک می‌کند از جمله افتخارات آن مراکز به شمار می‌رود.

انتهای پیام/گ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۶ ۰۷ فروردين ۱۳۹۹
ما پیشگیری کنیم امید هم داشته باشیم به ساخت واکسن کرونا خدایاخودت
Iran (Islamic Republic of)
کنعانی
۰۰:۵۳ ۱۸ اسفند ۱۳۹۸
دانش اگر در ثریا باشد مردانی از ایران زمین بر ان دست خواهند یافت
Iran (Islamic Republic of)
شاهرخ
۰۱:۵۴ ۱۳ اسفند ۱۳۹۸
انشاء الله با همکاری نتایج امید بخش دیگری را شاهد باشیم.