به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، پایگاه اینترنتی موسسه تحقیقات صلح بینالملل استکهلم (SIPRI) با انتشار گزارشی درباره فروش سلاح در جهان اعلام کرد عربستان سعودی بزرگترین وارد کننده تسلیحات در جهان به شمار میرود.
در این گزارش آمده است نقل و انتقالات بین المللی تسلیحات عمده، طی بازه زمانی پنج ساله از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، در مقایسه با سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ حدود ۵/۵ درصد افزایش یافته است. براساس دادههای جدید این موسسه، بزرگترین صادر کنندگان تسلیحات در طول پنج سال گذشته کشورهای آمریکا، روسیه، فرانسه، آلمان و چین بوده اند. همچنین تازهترین اطلاعات نشان میدهد جریان تسلیحات به منطقه خاورمیانه افزایش یافته و عربستان سعودی به وضوح بزرگترین وارد کننده سلاح در جهان به شمار میرود.
درادامه این گزارش با اشاره به افزایش چشمگیر صدور تسلیحات از آمریکا و فرانسه آمده است: بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ و نیز ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، صادرات تسلیحات عمده از آمریکا حدود ۲۳ درصد رشد داشته؛ تا جایی که سهم این کشور از صادرات کل تسلیحات در جهان به ۳۶ درصد رسیده است. طی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ کل صادرات تسلیحات آمریکا در مقایسه با روسیه به عنوان دومین صادر کننده بزرگ سلاح در جهان، حدود ۷۶ درصد بالاتر بوده است. بخش اعظم تسلیحات از آمریکا در مجموع به ۹۶ کشور جهان منتقل شده است.
در ادامه گزارش «پیتر دی ویزیمان» تحلیلگر ارشد موسسه آمده است: نیمی از صادرات تسلیحات آمریکا در طول پنج سال گذشته به خاورمیانه منتقل شده که نیمی از آن نیز روانه عربستان سعودی شده است. همزمان تقاضا برای هواپیماهای جنگی پیشرفته آمریکا به ویژه در کشورهای اروپایی، استرالیا، ژاپن و تایوان افزایش یافته است.
افزون بر آن میزان، صادرات تسلیحات فرانسه از سال ۱۹۹۰ تاکنون به بالاترین سطح در طول پنج سال گذشته رسیده است و ۷/۹ درصد از کل صادرات تسلیحات جهان را طی بازه زمانی ۲۰۱۵- ۲۰۱۹ به خود اختصاص میدهد. این رقم در مقایسه با بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴، افزایشی ۷۲ درصدی را نشان میدهد.
دیه گو لوپز داسیلوا تحلیلگر این موسسع تصریح کرد صنایع تسلیحاتی فرانسه به ویژه از محل تقاضای تسلیحات در کشورهای مصر و قطر و هند سود برده است.
در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به کاهش چشمگیر صدور تسلیحات روسی آمده است میزان صادرات تسلیحات روسیه بین سالهای ۲۰۱۰-۲۰۱۴ و ۲۰۱۵-۲۰۱۹ حدود ۱۸ درصدکاهش یافته است. «الکساندر کویمووا» تحلیلگر این موسسه اعلام کرد تسلیحات روسیه در هند - قدیمیترین دریافت کننده تسلیحات ساخت روسیه - جذابیت خود را از دست داده و همین امر باعث کاهش شدید صدور تسلیحات روسی به این کشور شده است. این کاهش با افزایش صدور تسلیحات روسیه به مصر و عراق طی سالهای ۲۰۱۵- ۲۰۱۹ باز هم جبران نشده است.
در این گزارش همچنین آمده است: واردات تسلیحات کشورهای خاورمیانه بین سالهای ۲۰۱۰-۲۰۱۴ و ۲۰۱۵- ۲۰۱۹ حدود ۶۱ درصد افزایش یافته و ۳۵ درصد از کل واردات تسلیحات جهان را طی پنج سال گذشته به خود اختصاص داده است. عربستان سعودی طی سالهای ۲۰۱۵- ۲۰۱۹ بزرگترین وارد کننده تسلیحات در جهان بوده است. میزان واردات تسلیحات عمده این کشور در مقایسه با بازه زمانی پنج سال قبل، حدود ۱۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است و ۱۲ درصد از کل واردات تسلیحات جهان را طی سالهای ۲۰۱۵ - ۲۰۱۹ به خود اختصاص میدهد. به رغم نگرانیهای گسترده در آمریکا و انگلیس بر سر دخالتهای نظامی عربستان سعودی در یمن، هم واشنگتن و هم لندن طی سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۹ به صدور سلاح به عربستان سعودی ادامه داده اند. حدود ۷۳ درصد از کل واردات تسلیحاتی عربستان سعودی از آمریکا و ۱۳ درصد آن از انگلیس صورت گرفته است.
هند نیز دومین وارد کننده بزرگ تسلیحات در جهان در طول پنج سال گذشته بوده است. این در حالیست که پاکستان همسایه این کشور در رده یازدهم جهان قرار دارد.
انتهای پیام/