منوچهر متکی وزیر اسبق امورخارجه کشورمان در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به بدعهدی های اروپا در یک سال گذشته، در قبال برجام اظهار کرد:با توجه به سابقه تروئیکای اروپایی به عملیاتی شدن وعده های آنها خوشبین نیستم، چراکه آنها به دنبال وقت تلف کردن هستند تا نتیجه انتخابات در ایالات متحده آمریکا مشخص شود و بعید می دانم در مدت باقیمانده آنها هیچ قدمی در این زمینه بردارند.
متکی به مقامات وزارت خارجه کشورمان توصیه کرد: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، شرایط کشور را در رابطه با فعالیتهای اقتصادی و برداشتن گامهای اساسی در داخل کشور مبتنی بر اقتصاد مقاومتی، شرطی نکنند.
او با بیان اینکه به راهگشا بودن برجام در حوزه تعاملات اقتصادی و تجاری خوشبین نیستم، تصریح کرد: اگرچه معمولا این مراودات دیپلماتیک و دیدارهای سیاسی با مقامات کشورها فرصتی است برای اینکه ما مواضع اصولی مان را بیان کنیم. البته آنها هم در این ملاقاتها به ارائه کلمات دیپلماتیک بسنده کرده و اقدامات عملی به دنبال ندارد.
او با بیان اینکه اروپا امکان مستقل عمل کردن از ایالات متحده آمریکا را ندارد، تأکید کرد: من در ۱۰ ماه آینده چشم اندازی برای تحقق وعده های اروپایی ها در قبال برحام نمی بینم.
متکی با اشاره به طفره رفتن اروپا از راه اندازی کانال مالی اینستکس عنوان کرد: اروپا معمولا مشکلاتی را در انتقال ارز و مبادلات بانکی و پولی مطرح می کند، انتظار می رود در ماههای آینده فشارهای آمریکا هم افزایش پیدا کند واروپا هم در این زمینه محتاطتر عمل خواهد کرد.
وزیر امورخارجه اسبق کشورمان با اشاره به ظرفیت های بازارهای آسیایی ادامه داد: نباید نگاهمان را منحصر به اروپا کنیم، در حال حاضر در حوزه صادرات و فناوریهای نوین توانمندیهای لازم را بدست آورده ایم و باید تمرکز را بر بازارهای آسیا معطوف کنیم؛ تجارت با دنیا یک فن است و ما باید این آنرا به صورت مکتوب بیاموزیم تا بتوانیم موضوع تحریمها را مدیریت کنیم و در عین حال به مراودات خود نیز ادامه دهیم.
او در بخش دیگری از این گفت و گو با اشاره به اوضاع سوریه خاطر نشان کرد: در سوریه چند چارچوب برای گفتمان وجود دارد، چارچوب مرتبط با سازمان ملل، روسیه، ایران، ترکیه همچنین گفت وگوهای دو جانبه دیگری هم در این بین مطرح می شود و محور اساسی آن هم رایزنی های سوری_سوری است، بنابراین در این چارچوبها هر رویکردی که توجه به حذف تمامیت ارضی سوریه داشته باشند و رسیدن به طرحی که به خاتمه حضور تروریستها در سوریه و رسیدن به راهکاری مسالمت آمیز برای حل و فصل بحران سوریه می تواند چارچوبی منطقی و مطلوب باشد.
متکی تصریح کرد: در صورتی که رایزنی های سوری - سوری پذیرفته شود، در این صورت دیگر کسی نمی تواند مخالف اقدامات دولت قانونی دمشق باشد، برای اینکه در ادلب و حلب و شهرهایی را که هنوز بخشی از آنها در تصرف تروریستها است مخالف باشند. آنکارا باید شرایط حساس کنونی در منطقه را درک کند تا بتواند با سوریه و در قالب گفت وگوهای منطقی از هر گونه تنشی جلوگیری کرده و به بازگشت آرامش به سوریه کمک کند.
انتهای پیام/