به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، درخت انگور گیاهی خیلی قدیمی است که مصریها پنج هزار سال پیش از میلاد آن را میشناختند. موطن اصلی انگور آسیای صغیر و ایران بوده و هم فعلا هم به صورت وحشی و نیمه وحشی در این منطقهها دیده میشود. انگور درختچهای است بالا رونده که به کمک پیچکهای خود به آسانی از موانع و درختان هم جوار بالا میرود و درازای آن به ۱۰ الی ۱۵ متر میرسد. مهمترین محصولاتی که امروزه از مو به دست میآید عبارتند از: انگور مجلسی، کشمش، آب انگور، سرکه، در گیلان خمس در ملایر شیره انگور – دوشاب
انواع گوناگونی انگور در ایران کشت میشود که عبارتند از:
انگور کندری، انگور شاهرودی، انگور یاقوتی، انگور عسگری، انگور مهدی خانی، انگور بی دانه، انگور بی دانه قرمز، انگورمهره، انگور شانی، انگور ریش بابا، انگور کشمشی، انگور چیرکینک بستک، انگور صاحبی، انگور فخری، انگور نباتی، انگور شانی (شاهانی)، انگور یزدانی، انگور مراغه ای، انگور خلیلی، انگور گوهر، انگور لعل حسینی، انگور دم خروسی، انگوررازقی شیرازی، انگورالوان، انگور شصت عروسان، انگور نارا، انگور مادر و بچه، انگور مسکه، انگور گزنه ای، انگور ملائی، انگور مثقالی، انگور ورچه ای.
انگور شانی یا شاهانی (سلطانی): در اکثر منطقههای انگور خیز ایران وجود دارد و به دو رنگ سفید و قرمز تیره دیده میشود. برای تازه خوردن انگور و تهیه مویز (کشمش دانه دار) مناسب است. حبههای این گونه انگور پوست ضخیمی دارند و به همین علت میتوان انگور شانی را تا چند وقتی نگهداری کرد.
ویژگیهای انگور شانی
انگور شانی دارای دانههای گرد و درشت و تیره رنگ زرشکی- بنفش است. در قیاس با دیگر انگورها پوست کلفتی دارد که قرمز مایل به سیاه است و گوشت آن هم قرمز و سفت است.
نهال انگور شانی را تاک یا مو هم میگویند. ساقههای آن اکثراً به رنگ قهوهای است که نشانگر رسیده بودن آن و آماده بودن آن جهت تهیه ترشی یا سرکه شانی است.
آب این انگور به رنگ زرشکی- بنفش زیبایی بوده و طعمی بسیار دلپذیر دارد. ولی به دلیل ضخامت پوستش و گران قیمت بودنش نسبت به دیگر انگورها و اینکه به فراوانی در هر میوه فروشی فروخته نمیشود، خوردن آن به صورت حبه انگور خیلی رایج نیست و اغلب مصارفی مانند تهیه نوشیدنی ها، آبمیوه ها، نوشابه ها، تهیه ترشی شانی و سرکه شانی و... دارد.
خصوصیتهای ظاهری انگور شانی:
این گونه انگور دارای دانههای گرد و درشت و تیره رنگ میباشد و به دو صورت دانه دار و بدون دانه کشت میشود. پوست انگور شانی کلفت بوده و ساقههای آن قهوهای رنگ میباشد که بیانگری رشد کامل انگور بوده و میتوان برای مصارف ترشی و سرکه انگور از آن استفاده کرد. در بردارنده ویتامینهای C، B، A، منزیم، کلسیم، آهن مورد نیاز بدن میباشد. این گونه انگور در مناطقی که دمای هوا بین ۴۰- ۱۵ درجه سانتیگراد میباشد رشد میکند.
از انگور شانی برای درمان انواع بیماریها استفاده میشود. مهمترین خواص درمانی انگور شاهانی به دلیل داشتن آهن برای درمان کم خونی مفید است. انگور شانی برترین داروی گیاهی برای درمان چاقی و لاغری میباشد، چنانه استفاده هر روزه یک لیوان آب آن همراه غذا در دو وعده سبب چاقی میشود و چنانچه بدون غذا استفاده شود سبب لاغری میشود. شانی برای درمان انواع بیماریهایی مانند: بیماری قندی، کبدی بسیار موثر میباشد. بهترین مواد غذایی برای تقویت عضلات است؛ و برترین محرک سیستم عصبی و نشاط آور میباشد. این گونه انگور ضد سرطان است و اندازه کلسترول خون را کاهش میشود. برای پاکسازی معده از انواع میکروبها کاربرد خوبی دارد.
انگور شانی به دلیل داشتن آهن برای درمان کم خونی مفید است
خواص انگور شانی
• برای کم خونی موثر است و در عین حال پاک سازیخون را انجام میدهد.
• چاق کننده و اشتها آور است و افرادی که بسیار لاغر هستند و میخواهند چاق شوند، میتوانند یک لیوان صبح و یک لیوان عصر آب انگور ترجیحا همراه با غذا بخورند.
• برای درمان سل، یبوست، بواسیر و سیاه سرفه موثر است.
• آب انگور شانی تازه برای بیمارانی که دچار ورم کلیه هستند، نوشیدنی مناسبی است، برای اینکه ادرارآور است.
• انگور سیاه به دلیل دارا بودن مقدار زیادی آنتی اکسیدان و مادههای معدنی در تقویت مو و برطرف کردن التهابات سر موثر میباشد.
• لاغر کننده است درصورتی که آن را از صبح تا ظهر، به تنهایی بخورید و چنانچه آن را همراه با غذا بخورید چاق کننده است.
• انگور و آب انگور ضعف عمومی را از بین میبرد و برای دوره نقاهت بعد از بیماری مفید است و برای برگشت نیروی عضلانی خیلی مفید است.
• انگور شانی، به دلیل دارا بودن مقدار زیادی ویتامین C، میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و سطح گلبولهای سفید خون را افزایش دهد.
• بعضی از پزشکان اعتقاد دارند که آب انگور تازه نوعی شیر گیاهی است که مواد غذایی آن بیشتر از شیر حیوانی است.
• استفاده آب انگور و من جمله انگور شانی تازه برای افردی که نارسایی کبد دارند سفارش شده است، برای این که عمل ذخیره قند در کبد و دفع صفرا را آسان، کبد را تقویت و به کار کردن سالم آن کمک میکند.
• چنانچه آب انگور را بر پوست بمالید، چین و چروک آن را بر طرف میکند و پوست را با طراوت میکند.
• انگور یک غذای عالی برای سلسله اعصاب میباشد و فشار عصبی را تسکین میدهد.
انگور سبب پاکسازی معده و روده از مواد زائد و زیانبار میشود.
• انواع انگور برای افردی که ابتلا به ورم مفصل ها، روماتیسم، بیماری نقرس و سنگ کلیه میباشند، مفید است.
• انگور برای افردی که دچار مسمومیت، عارضههای فشار خون بالا و سوء هاضمه، اختلالهای پوستی، کورک، بیماری اگزما شده اند مفید است.
• ماده غیر مقوی و فعال که به صورت طبیعی در این گیاه موجود است، به کاهش آسیب عضلات و ماهیچههای قلب کمک میکند و در کاهش و تنظیم سطح کلسترول بدن هم تاثیر گذار میباشد و از حملات قلبی و دیگر بیماریهای قلبی، عروقی جلوگیری میکند.
• آب انگور تازه باعث زیاد شدن شیر زنان میشود.
• استفاده انگور شانی در زدودن غم و ناراحتی و بی قراری شدید، خیلی مفید است.
• سمهای بدن را دفع میکند و بر اساس پژوهشهای علمی جدید، بسیاری از میکروبهای بیمارزای درون بدن را هم از بین میبرد.
• با خوردن انگور قرمز، اکسیداسیون کلسترول کاهش مییابد و رگهای خونی انبساط پیدا میکنند و خون با سرعت بیشتری در بدن جریان پیدا میکند.
• پوست انگور دارای ماده سفید رنگ رزوراتول است که از تراکم و روی هم تلنبار شدن پلاکهای خون جلوگیری میکند و در نتیجه مانع لخته شدن خون در رگها میشود.
• آنتی اکسیدانهای موجود در انگور سیاه با فعالیتهای رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند و به این ترتیب میتوانند باعث کاهش خطر مبتلا شدن به سرطان شوند.
• بدین ترتیب استفاده انگور و کشمش (کشمشی که از انگور سیاه یا انگور شانی تهیه میشود مویز نام دارد و دارای خاصیتهای فراوانی میباشد) خیلی مفید میباشد. ولی بیماران دیابتی باید در استفاده آن دقت کنند.
طرز تهیه ترشی انگور شانی:
ترشی شانی، جزء ترشیهای مجلسی و اعیانی قدیمی شهر تبریز است. تفاوتی که این ترشی با دیگر ترشیها دارد استفاده از شکر (عسل یا دوشاب) میباشد که طعمی ترش شیرین و خوشمزهای به این ترشی میدهد. خوب است که دست کم برای یک دفعه این ترشی خاص را امتحان کنید. با دو روش تهیه ترشی شانی آشنا شوید.
مواد لازم برای ترشی شانی:
انگور شانی سه کیلو
نبات (ترجیحاً ساده یا کم زعفران) ۵۰۰ الی ۷۵۰ گرم
سرکه (ترجیحاً سرکه شانی خانگی) برابر با مقدار آب
آب جوشیده خنک شده برابر با مقدار سرکه
نکاتی قبل تهیه ترشی شانی:
انگورها را به هیچ وجه دانه نکنید. باید همراه با خوشه باشند.
سرکه مورد استفاده سرکه شانی خانگی و بسیار مرغوب باشد.
مقدار آب جوشیده و سرکه، دقیقاً نصف، نصف است. یعنی بعد از قرار دادن شانیها در داخل ظرف، چنانچه ظرفتان ظرفیت ۶ پیمانه مایع را داشته باشد، سه پیمانه آن باید آب جوشیده خنک شده و سه پیمانه آن سرکه باشد.
طرز تهیه ترشی شانی:
ابتدا انگور را همراه با خوشههای آن داخل کاسه بزرگی قرار بدهید، بعد آب و یک قطره مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید و خوب بشویید. انگور شانی باید خوب تمیز شود.
سپس آن را داخل آبکش بریزید و اجازه بدهید به طور کامل آب اضافی آن برود. سپس قدری آب را بجوشانید و اجازه بدهید خوب خنک شود.
بعد از آن انگورها را داخل ظرف مخصوص ترشی (دبه) قرار بدهید. میتوانید انگورها را با چاقو یا قیچی به خوشههای کوچکتر هم تقسیم کنیم، اما مواظب باشید انگورها برش نخورند و خود به خود دانه نشوند. میتوانید خوشههای انگور را پس از رسیدن ترشی و در زمان مصرف آنها را کوچک کنید. ظرفیت ظرف باید طوری باشد که انگورها پس از ریختن مایع به آسانی داخل مایع غوطه ور باشند.
آن گاه آب و سرکه را داخل دبههای کوچک ترشی بریزید. به این صورت که مقادیر دقیقاً نصف، نصف است. یعنی درحالتی که ظرفتان ظرفیت ۶ پیمانه مایع را داشته باشد، سه پیمانه آن بایستی آب جوشیده خنک شده و سه پیمانه آن سرکه باشد. دبههای مورد استفاده برای ترشی باید تمیز و خشک و بدون هر گونه سوراخ و بدون هر گونه بو باشد. آن گاه نباتها را روی دهانه ظرف قرار بدهید. به دلیل وجود سرکه نباتها فورا آب خواهند شد. در پایان یک نایلون فریزر تمیز روی دهانه دبه قرار بدهید و در آن را محکم ببندید.
ظرف ترشی باید حدود دست کم یک ماه در هوای آزاد و خنک بماند تا برسد. پیش از این زمان در ظرف باز نشود. زمان مصرف چند خوشه از انگور را جدا نموده و دانه کنید و به عنوان یک ترشی خوش طعم در کنار غذاها سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه ترشی شانی: برای ۲.۷- ۲ کیلوگرم
انگور شاهانی ۱ کیلوگرم
سرکه قرمز ۱ لیتر
شکر ۱ پیمانه
برگ مو ۲- ۳ عدد
طرز تهیه ترشی شانی:
ابتدا انگورها را بشویید میتوانید خوشههای آن را جدا کنید میتوانید جدا نکنید. به نظر من جدا نکنید بهتر است، سپس اجازه بدهید آب آنها خارج شود و سپس در شیشه بریزید.
سرکه را با شکر قاطی کنید تا شکر حل شود و سپس روی انگورها بریزید.
برگ مو را روی انگور قرار بدهید، درب شیشه را ببندید، در جای خنک و تاریک بگذارید تا یک ماه بماند و ترشی آماده شود.
نکاتی برای تهیه ترشی انگور شانی:
آب و سرکه باید به یک اندازه باشد و اندازه آن باید به قدری باشد که انگورها داخل مایع غوطه ور شوند.
بعضی افراد به جای نبات از شکر یا قند یا حتی عسل هم استفاده میکنند، ولی نبات کیفیت بهتری دارد.
بعضی از افراد هیچ گونه شیرین کنندهای برای این ترشی استفاده نمیکنند، ولی با نبات یا شیرین کنندههای دیگر، شانی طعم ترش شیرین و عالی دارد.
بعضی افراد تنها از سرکه استفاده میکنند. به این روش خوشمزه است، ولی گلو را میسوزاند.
هرچه ترشی شانی مدت زمان بیشتری بماند کیفیت بهتری خواهد داشت.
منبع: بیتوته
انتهای پیام/
ما ساکن تبریز هستیم باغ داریم
مامانم هر سال درست می کند خیلی خوشمزه میشه
واقعا آب ترشی از خودش هم خوشمزه تر هست
کاملا درست میفرمایید اکثر محصول شانی باغ ما رو دکترا از قبل وعده شو گرفته اند