طبق تحقیقات و گزارشات علمی فراوان، اعتیاد به شیرینی جات به اندازه‌ی اعتیاد به مواد مخدر یا الکل است.

به گزارش خبرنگار  حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، بیشتر اوقات اضافه وزنمان را به شیرینی نسبت نمی‌دهیم و بهانه‌ی خوبی برای خوردن دومین تکه کیک شکلاتی برای دسر داریم، این همان اعتیاد به شیرینی جات است. اغلب افراد اعتیاد به شیرینی جات را همانند اعتیاد به سیگار یا الکل جدی در نظر نمی گیرند.

خبر بسیار بدی برای دوستداران شکلات و شیرینی دارم؛ بر طبق تحقیقات و گزارشات علمی فراوان، اعتیاد به شیرینی جات به اندازه‌ اعتیاد به مواد مخدر یا الکل است.

هوس شیرینی جات

همه‌ی ما این را تجربه اش کرده ایم صدای آرامی در مغزمان (ضمیر ناخوداگاه) مجبورمان می‌کند برویم و از یخچال بسته‌ی دیگری از شکلات را برداریم. مواد قندی نشاط آور هستند و همه‌ی کسانی که به شیرینی جات اعتیاد پیدا کرده اند هم این نکته را تصدیق می‌کنند. گزارش های جدید نشان می‌دهند که انسان‌ها از بچگی به شیرینی جات علاقه‌مند شده اند و زمانی که بدن طعم شیرین مواد قندی را یکبار تجربه کند، به سرعت به آن اعتیاد پیدا خواهند کرد. 

هجوم شیرینی جات

پس از خوردن خوراکی شیرین، مغز مواد شیمیایی طبیعی را به نام اوپیوئید ترشح می کند که حس لذت و خوشی زیادی در بدن ایجاد می‌کند. مغز این احساس را تشخیص داده و میزان بیشتری از آن خوراکی را طلب می‌کند. تحقیقاتی نشان می‌دهند که قسمت‌های مشخصی در مغز وجود دارند (به ویژه هیپوکامپ، اینزولا، و کودات) که در این زمان‌هایی که بدن شیرینی بیشتری طلب می‌کند، فعال می‌شوند.

اعتیاد به شیرینی

شواهدی نیز بر این باورند که این قسمت‌های مغز وقتی معتادین موادمخدر طلب مواد می‌کنند نیز فعال می‌شوند. این مسئله شاهد بر آن است که اعتیاد به شیرینی جات واقعاً وجود دارد و حقیقی است.

پس ازوارد شدن شیرینی به جریان خون، سطح قند خون در بدن بالا می‌رود و باعث می‌شود لوزالمعده انسولین ترشح کند (انسولین برای تبدیل قند به انرژی مورد نیاز است).

ترشح بالای انسولین

وقتی به مقدار زیادی مواد قندی مصرف می‌شود، انسولین بیشتری تولید می‌شود. انسولین قند را به منبع فراوانی انرژی تبدیل می‌کند و به همین خاطر آن شادی و خوشی زودگذر پس از مصرف شیرینی جات است. پس از ترشح میزان بالایی انسولین، سطح قند خون بدن به سرعت کم می‌شود، و در نهایت در مدت زمان کمی پس از آن احساس شادی و لذت، احساس ضعف خواهید کرد.

انسولین علاوه بر تبدیل قند به انرژی، ذخیره‌ی چربی را هم بیشتر می‌کند؛ بنابراین هرچه بیشتر مواد قندی و شیرینی جات مصرف کنید، بدنتان انسولین بیشتری تولید میکند، و احتمال چاق شدنتان نیز بیشتر می‌شود.


بیشتر بخوانید:بهترین جایگزین‌های شیرینی و شکلات عید


شکر علاوه بر چاقی و خرابی دندان ها، آسیب‌های دیگری نیز برای سلامتی شما دارد، مثل نوسان و جابه جایی وضعیت روانی، ضعف سیستم دفاعی بدن و دیابت.

موادمخدر و مواد قندی

همان طور که در بالا گفته شد، مواد قندی مرکز مربوط به احساس خوشی و لذت را در مغز فعال می‌کند که باعث ترشح اوپیوئید می‌شود که میل و کشش به سمت این مواد را بیشتر می‌کند. گزارش های اخیر در رابطه با این میل و اعتیاد نشان می‌دهد که هروئین و مرفین نیز مواد شیمیایی مشابهی در مغز تولید می‌کنند.

همان بررسی‌ها نشان می‌دهد که مواد قندی قسمت‌هایی از مغز را فعال می‌کند که باعث تحریک و تقویت رفتار‌ها می‌شود. این به آن معنا است که، مشابه با اعتیاد به هروئین، بدن پس از یک بار مصرف، میل بیشتری برای استفاده‌ی دوباره از آن ماده پیدا می‌کند.

اعتیاد به شیرینی

برای اثبات کردن این، دانشمندان ترکیبی برای انسداد گیرنده‌های اوپیوئید در مغز تهیه کردند. مدت زمان خیلی کمتری پس از دریافت این ترکیبات، افراد علاقه و میل کمتری به شیرینی جات از خود نشان دادند.

دلایل علمی این اعتیاد

تحقیقات دانشگاه پرینستون و مینِسوتا بر روی موش‌های صحرایی، زیاد بودن این مسئله را بیشتر می‌کند. وقتی به این موش‌ها قند داده شد، آن‌ها حالت‌های مانند اعتیاد از خود نشان دادند که شامل میل و کشش زیاد به این مواد، زیاده روی و گوشه گیری می‌شود. وقتی این مواد را موقتاً از آن‌ها دور کردند، و پس از مدتی در اختیارشان گذاشتند، همان علائم را دوباره نشان دادند.

علاوه بر بررسی‌هایی که روی حیوانات انجام گرفته، اسکن‌های مغز انجام شده بر روی انسان‌ها نشان داد که تصور بستنی در مغز بیماران نرمال همان لذتی را ایجاد می‌کند که تصویر موادمخدر در مغز بیماران معتاد به مواد مخدر ایجاد می‌کند.

قند تحت نام‌های مختلف

آمریکایی‌ها به طور متوسط ۱۶۰ پوند در سال مواد قندی را مصرف می‌کنند. زیرا این روز‌ها در همه چیز آثاری از آن مشاهده می‌شود، در سس‌های کچاپ، چاشنی‌های سالاد و سوپ‌های آماده.

بازاریابان شبکه ایی مانند شبکه بادران گستران، در تولید موادغذایی شان موفق شده اند که مواد قندی را تحت کنترل بگیرند وزیادی بودن ان را حذف کردن.
امکان دارد در طول زندگیتان پیش آمده باشد که زمانی بیش از مقداری که تصور کنید، مواد قندی مصرف کرده باشید و در نهایت بدنتان به آن معتاد شده باشد.

غذا‌های بسیاری که در طول روز استفاده می‌کنید، حاوی مواد قندی هستند، مثل آب میوه ها، قهوه‌ی سرد، چای، ماست، نان گندم، و اکثر سیریال‌های صبحانه، حتی اگر سودای لایت و بدون قند نیز مصرف می‌کنید، مطمئن باشید که به اندازه‌ی ۱۰ قاشق چای خوری شکر در خود دارد که بیش از میزان مصرف گفته شده برای یک روز است.

قند چیزی جز افزایش سریع انرژی به شما نمی‌دهد. بدون هرگونه ویتامین، موادمعدنی، فیبر، و آنتی اکسیدان است که در موادغذایی طبیعی یافت می‌شود. بدتر از همه اینکه چاقتان هم می‌کند و وزنتان را به شدت بالا می‌برد.


بیشتر بخوانید:طرز تهیه قُرابیه؛ شیرینی مخصوص دورهمی‌های نوروزی


هوستان را زیر پا بگذارید

البته حذف کامل مواد قندی از برنامه غذای روزانه کاری کاملا غیرممکن است، اما:

۱-از مصرف کردن مواد غذایی بسته بندی شده شدیدا خودداری کنید و تا می‌توانید مواد غذایی طبیعی استفاده کنید. به جای خوردن میوه‌های کمپوت و کنسرو شده، میوه‌های تازه میل کنید.

۲-در طول روز، به اندازه کافی آب بنوشید، چون ممکن است تشنگی را با گرسنگی اشتباه بگیرید.

۳-در هر وعده‌ی غذایی از پروتئین استفاده کنید. پروتئین بسیار کندتر از کربوهیدرات‌های ساده هضم می‌شود و باعث می‌شود مدت زمان بیشتری احساس سیر بودن در شما باقی بماند.

۴-به مدت سه هفته خوردن مواد غذایی شیرین مورد علاقه تان را کنار بگذارید. این احتمال وجود دارد که در عرض این سه هفته اعتیاد و میل شما نسبت به شیرینی جات از بین خواهد رفت.

۵-از خورده خوری در طول روز پرهیز کنید. اگر دلتان پیراشکی شکلاتی هوس کرد، مقاومت کنید و خود را با کار‌های دیگر سرگرم کنید. این احتمال وجود دارد که با اینکار میل شما برطرف شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
سحر
۲۰:۲۶ ۰۱ بهمن ۱۴۰۲
بله متاسفانه من تازه فهمیدم که معتاد شیرینی هستم.همیشه با گفتنه من عاشق شیرینی هستم.و تفریح من خوردن شیرینی جاته خودمو گول میزدم.در واقع هیچ اراده ای در مقابلش ندارم و وقتی میبینم مغزم گولم میزنه که حالا یکی بخور عیبی نداره.معتاد چیه بابا و از این حرفا?نگرانم ک دیابت بگیرم.ولی نمیدونم چطوری ترک کنم؟خیلی سخته.من روزی حدودا ۱۰۰ تا ۳۵۰ گرم کیک و شیرینی یا شکلات میخورم و بعدش تا ۱ ساعت احساس شادی و خوشحالی دارم.ولی بعدش احساس افسردگی و احساس عذاب وجدان میگیرم.اگر راه حلی بلدین بگین.واقعا اعتیادم ب شیرینی وحشتانکه و بعد از ۱ سال اخیر بیشترم شده
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۹:۴۸ ۰۳ تير ۱۴۰۱
من سه چهار ماهه هر ماه نیم کیلو شیرینی خامه میگیرم میخورم درحالیکه قبلا سالی یه کیلو و موقع مناسبتاولی ربطی به اعتیاد نداره چون بخاطر کاره و میتونم اصلا دو سه سال شیرینی تازه نخورم
مواد غذایی که شیرینی دارنو نمیشه کاری کرد
Iran (Islamic Republic of)
صادق غلامی
۲۱:۴۸ ۰۳ دی ۱۴۰۰
خیلی مطن عالی بودنو
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۰:۱۷ ۲۵ فروردين ۱۳۹۹
با این اوصاف که :
1_ شیرینی کشنده است
2_ گوشت قرمز باعث گرفتگی عروق قلبی و کشنده است
3_ مصرف روغن های سرخ کردنی بخاطر وجود روغن پالم به شدت خطرناک و سرطان زاست
4_ مرغ هایی که ظرف 45 روز به وزن 2 کیلو میرسند هم در نهایت باعث به ضرر انسان است
5_ ماهی هم که نسلش احتمالا منقرض شده یا از جایی که زندگی میکنیم کوچ کرده و رفته !!!! چون چند سالی ست که چشم ما به جمال ماهی البته بجز ماهی قرمز کوچک روشن نشده
6_ مانده نان و آب !!!! ضرری ندارند ؟ میتوانیم بخوریم ؟
Australia
Ashraf
۰۸:۰۱ ۲۵ فروردين ۱۳۹۹
عالب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۱۴ ۲۵ فروردين ۱۳۹۹
باسلام تمام نعمت های خداونددرروی زمین بدون حکمت اافریدهنشده وهمه ی انهابرای انسان لازمه به شرطی دراستفاده ازان اافراط وتفریط نکنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۹ ۲۵ فروردين ۱۳۹۹
سه هفته وبیشتر شیرینی نمی خورم بااراده راسخ اعتیاد شیرینی رو تر ک میکنم.اگه دیگران میتونندمنم میتونم.
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
فرهاد
۲۱:۴۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
اگر برنامه نویس هستین یا با کامپیوتر زیاد کار می کنید، شیرینی زیاد بخورید چون مغزتون مثل سی پی یو کامپیوتر داغ می ونه و تنها چیزی که می تونه انرژی بهتون بده، شیرینی هستش،
سعی کنید میوه های شیرین بخورید، مثل انگور سیاه، چغندر قند، انبه، موز،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۳ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
عجيبه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
منم‌فوق العاده معتاد شیرینی ام مخصوصا وقتی ظهرا از خواب بیدارمیشم بدجور بدنم نیاز داره. حاضرم غذا کم بخورم ولی از شیرینیجات نمیتونم بگذرم فرده چاقیم نیستم چون هر روز ورزش میکنم ولی میدونم آخرش دیابت میگیرم
United States of America
ناشناس
۱۱:۰۶ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
من خودم چند سالیه که این مورد رو کشف کردم من جزو افرادی هستم که فوق العاده به شیرینی جات اعتیاد دارم تنها علت چاقیم هم همینه چون در کل فرد پرخوری نیستم ولی مدت کوتاهی ترک می کنم دوباره برمی گردم سر جای اولم به خودم می گم اگه اراده داشته باشم تا اعتیادم به شیرینی رو ترک کنم می تونم وزنم رو به حد نرمال برسونم ولی نمی دونم این اتفاق کی خواهد افتاد؟
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا گلزار
۰۹:۵۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
یعنی من الان معتادم؟؟؟؟؟!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۹ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
جالب بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
شیرینی همش ضرر باید سعی کنی یواش یواش کنار بزاریش بش فکر نکن ک چقد دوس داری وقتی هوسش میکنی مثل بچه ای ک گول میزنن سرگرم چیزیش میکنن تو هم اونجوری کن
Netherlands
ناشناس
۰۸:۵۸ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
سلام شیرینی حافظه را از بین میبرد...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
من این مطلبوردمیکنم ک کسی ک دربچگی قندبخوردعادت میکندبرای همیشه البته بیشتردرموردخودم وحتی دوتاخواهرم ک ازلحاظ سنی‌ فاصله زیادی باهم نداریم.بچه ک بودیم وحشتناک شیرینی وحتی شکروچای شیرین میخوردیم اماالان برخلاف بچگیم هیچ علاقه ای به شیزینی ندارم.ولی شوهرم علاقه داره وواقعااینوتاییدمیکنم ک معتادشیرینیه.ووقتی میبینم شیرینی میخوره عذاب میکشم چون واقعاعوارضشومیدونم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۱ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
خوب بود خوشم اومد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۷ ۲۴ فروردين ۱۳۹۹
برو بابا این دروغ یعنی من متادم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۴ ۲۳ فروردين ۱۳۹۹
من خیلی شیرینی دوست دارم عادت دارم همیشه بیسکويت و کیک و ساقه طلایی بخورم مخصوصا کیک باشیر خیلی دوست دارم راهکار بهتر سراغ دارید؟ چرا آخه خوراکیهایی که خیلی خوشمزه است برای بدن ضرر داره؟ ای کاش ضرر نداشت