به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آش دوغ یکی از آشهای سنتی استان اردبیل میباشد که طرفداران زیادی دارد و معمولا هر کسی که به این استان سفر میکند این آش را امتحان میکند. علاوه بر اردبیل در شهرهای دیگر نیز این آش تهیه میشود، ولی مواد داخل آن تا حدودی متفاوت است. اما همه این آشها در مواد اصلی که شامل دوغ، نخود و سبزی است مشترکند. در ارومیه، ایلام، همدان و چندین شهر دیگر این آش نیز تهیه میشود.
آش دوغ طعم ترش و عظر خوبی دارد و به کسانی که غذاهای ترش دوست دارند توصیه میشود. در این آش اگر به جای دوغ از ماست پاستوریزه استفاده میکنید بهتر است در کنار آن کره محلی را فراموش نکنید، زیرا عطر خوبی به این غذا میدهد. همان طوری که از اسم این غذا پیداست مهمترین ماده تشکیل دهنده آن دوغ است. دوغ ماده لبنی است که از کره به دست میآید. نوع سنتی دوغ با نوع صنعتی آن که امروزه بیشترین مورد استفاده را دارد متفاوت است. دوغ تأمین کننده یک چهارم نیاز روزانهٔ بدن به کلسیم و حاوی ویتامینهای ب۲ و ب۶ و ب۱۲ است و از این رو قویکننده استخوانها میباشد. وجود باکتریهای مفیدی، چون استرپتوکوکوس، ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگارس در دوغ اثرات بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش دارد و مانع رشد ارگانیسمهای مضر میشوند. دوغ به دلیل طبیعت سرد، علائم گرمازدگی، خستگی و عطش را التیام میبخشد.
معمولا برای طعمدارکردن دوغ از نعنا، پونه، کاکوتی یا گلبرگهای خردشده گلمحمدی و برخی عرقیات استفاده میشود که علاوه بر ایجاد طعم خوشایند، بر خواص درمانی دوغ میافزاید. دوغ حاوی نعنا و پونه، به ترشح شیره معده و هضم غذا کمک میکند و نفخ حاصل از دوغ را رفع و دل پیچه را التیام میبخشد. این دوغ خنککننده محیط دهان بوده و به گردش هر چه بهتر خون کمک کرده، مجاری گوارشی را ضدعفونی و برای رفع سکسکه و اسهال ناشی از گرمی هوا نافع و به عملکرد مطلوب کبد کمک میکند. دوغ حاوی کاکوتی، مقوی قلب و معده بوده و مسکن سردردهای ناشی از گرمی هواست و به دلیل خاصیت ضدعفونیکنندگی، کرمکش قوی بوده و خلطآور خوبی است و برای التیام علائم رماتیسم نافع است. دیگر خواص دوغ کاکوتی شبیه به دوغ نعناست.
مواد لازم
سبزی آش (گشنیز، تره، در صورت تمایل اسفناج): ۵۰۰ گرم
دوغ: ۲ لیتر
نخود پخته شده: ۱ پیمانه
برنج: ۱ پیمانه
تخم مرغ:۱ عدد
مراحل پخت
مرحله ۱
دوغ را با یک عدد تخم مرغ مخلوط میکنیم و هم میزنیم تا کاملا در آن حل شود، این کار را برای این انجام میدهیم تا دوغ دچار تغییرات شمیایی نشود یا به اصطلاح نبرد. (در صورتی که دوغ خیلی آبکی بود و غلظت کمی داشت میتوانیم چند قاشق ماست به آن اضافه کنیم).
مرحله ۲
سپس قابلمه را روی شعله زیاد میگذاریم تا به جوش آید. در این مرحله باید پیوسته دوغ را هم بزنیم. کلا این آش نیاز به هم زدن طولانی مدت روی شعله دارد
مرحله ۳
پس از اینکه دوغ به جوش آمد، برنج را اضافه میکنیم و هم میزنیم.
مرحله ۴
پس از پخت برنج تقریبا (حدودا ۱۵ دقیقه بعد) سبزی را که قبلا خیلی خوب ریز خورد کرده بودیم اضافه میکنیم و میگذاریم تا رنگ سبزی تیره شود و بپزد
مرحله ۵
در آخر نخود را که قبلا کاملا خیس خورده و پخته شده است را اضافه میکنیم. در این مرحله نمک را به آش اضافه میکنیم. چون اگر از اول نمک را اضافه کنیم باعث بریدن دوغ میشود.
مرحله ۶
حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد آش آماده میشود.
منبع: غذالند
انتهای پیام/