وقتی نام ویتامین C را می‌شنوید، آن چه احتمالا در ذهن شما نقش می‌بندد پیشگیری و درمان بیماری‌هایی مانند اسکوربوت و سرماخوردگی است. اما آیا می‌دانستید که این ماده مغذی می‌تواند برای سلامت کلی انسان مفید باشد؟

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ویتامین C از جمله مواد مغذی است که به طور طبیعی در بدن انسان تولید نمی‌شود و برای تامین نیاز روزانه باید آن را از منابع غذایی مانند میوه‌ها و سبزیجات مانند مرکبات و فلفل‌های دلمه‌ای دریافت کنید.

ویتامین C به شکل مکمل نیز در دسترس است. در ادامه با برخی دلایل علمی که چرا باید به طور منظم این ماده مغذی را مصرف کنیم، بیشتر آشنا می‌شویم.

مدیریت آثار استرس اکسیداتیو

استرس اکسیداتیو دشمن شماره یک افرادی است که به مراقبت از سلامت پوست خود توجه ویژه‌ای دارند. استرس اکسیداتیو موجب تولید بیش از حد رادیکال‌های آزاد، مولکول‌هایی مضر که به سلول‌های سالم بدن آسیب می‌رسانند، می‌شود. همچنین، استرس اکسیداتیو میزان رطوبت و کلاژن در پوست را کاهش می‌دهد، از این رو، به شکل گیری چین و چرک و پیری زودرس پوست منجر می‌شود.

به عنوان یک آنتی اکسیدان قدرتمند، ویتامین C می‌تواند به کاهش آثار استرس اکسیداتیو در بدن کمک کند. این ماده مغذی از پوست در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند، به کند شدن پیشرفت مشکلات پوستی مختلف، از جمله آسیب ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، هایپرپیگمنتیشن (لکه‌های پوستی)، و بروز چین و چروک کمک می‌کند.

با استفاده از مکمل ویتامین C به صورت موضعی می‌توان از دریافت این ماده مغذی به میزان کافی در پوست اطمینان حاصل کرد. استفاده از ویتامین C در روتین صبحگاهی می‌تواند به پیشگیری از آسیب ناشی از عوامل محیطی در طول روز و استفاده از آن هنگام شب می‌تواند به جوان‌سازی پوست کمک کند.

پشتیبانی از بافت‌های بدن

کلاژن نه تنها برای بهره‌مندی از پوستی قوی و نرم اهمیت دارد، بلکه برای حفظ ساختار دیگر بافت‌های همبند از جمله رگ‌های خونی و تاندون‌ها نیز مهم است. با افزایش سن، تولید کلاژن در بدن کاهش می‌یابد که به نازک شدن پوست و روند کند بهبودی زخم‌ها منجر می‌شود.

ویتامین C می‌تواند به کند کردن این روند کاهش تولید کلاژن مرتبط با افزایش سن کمک کند. ویتامین C یک عامل کلیدی در سنتز کلاژن و الاستین است که به حفظ ظاهر شاداب و جوان پوست کمک می‌کنند.

همچنین، ویتامین C از طریق مقابله با آنزیم‌های تخریب کننده کلاژن، از ذخایر موجود این ماده در بدن محافظت می‌کند.

پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن

ویتامین C نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی ایفا می‌کند. به گفته جوآنا فولی، متخصص تغذیه، در سطح سلولی، ویتامین C پاتوژن‌ها را خنثی کرده و به عملکرد درست سلول‌های ایمنی کمک می‌کند. ویتامین C به تکثیر لنفوسیت‌ها (نوعی از گلبول‌های سفید خون) برای مبارزه با عفونت‌ها و همچنین به نوتروفیل‌ها (نوع دیگری از گلبول‌های سفید خون) برای خوردن و تخریب میکروب‌های بیماری‌زا کمک می‌کند.

همچنین، خواص آنتی اکسیدانی ویتامین C به عملکرد درست سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. استرس اکسیداتیو طولانی مدت با انواع مختلفی از بیماری‌های مزمن و همچنین تحریک التهاب که استرس اکسیداتیو را تغذیه می‌کند، پیوند خورده است. همراه با آنتی اکسیدان‌های دیگر، مصرف ویتامین C به میزان کافی برای تقویت و عملکرد درست سیستم ایمنی بدن اهمیت دارد.

تقویت سلامت مغز

اگرچه اسید‌های چرب امگا-۳ و ویتامین K از جمله مواد مغذی شناخته شده برای سلامت مغز هستند، ویتامین C نیز می‌تواند برای تقویت عملکرد شناختی مفید باشد که خواص آنتی اکسیدانی بار دیگر عامل تاثیرگذار در این زمینه هستند. رادیکال‌های آزاد می‌توانند موجب بروز آسیب در هر نقطه‌ای از بدن، از جمله مغز شما شوند. به عنوان یک آنتی اکسیدان، ویتامین C می‌تواند به مبارزه با رادیکال‌های آزاد و پشتیبانی از بدن در برابر زوال شناختی کمک کند.

ویتامین C برای بهره‌مندی از سلول‌های عصبی سالم نیز اهمیت دارد. این ماده مغذی از غلاف میلین محافظت می‌کند که امکان انتقال سریع‌تر تکانه‌ها و سیگنال‌های عصبی را فراهم می‌کند. یک نکته جالب درباره تشکیل مناسب غلاف میلین این است که با تولید کلاژن وابسته به ویتامین C پیوند خورده است.

کمک به مدیریت فشار خون بالا

ویتامین C ممکن است به مدیریت طبیعی فشار خون بالا کمک کند. این ویتامین تولید اکسید نیتریک توسط بدن را بهبود می‌بخشد. این مولکول به گشاد یا باز شدن رگ‌های خونی کمک می‌کند.

همچنین، ویتامین C موجب می‌شود تا کلیه‌ها سدیم و آب بیشتری از بدن دفع کنند. این شرایط به آرامش دیواره رگ‌های خونی و کاهش فشار خون کمک می‌کند. همچنین، این ماده مغذی می‌تواند به حفظ و بازگشت انعطاف پذیری به دیواره رگ‌های خونی، کاهش تشکیل پلاک و بهبود جریان خون کمک کند.

پشتیبانی از جذب آهن

عوامل مختلفی بر جذب ماده معدنی آهن در بدن تاثیرگذار هستند که از آن جمله می‌توان به نوع آهن و میزان ذخایر آهن موجود اشاره کرد. همچنین، ویتامین C می‌تواند بر دریافت و جذب آهن از غذا‌های مصرفی تاثیرگذار باشد. این ویتامین به تبدیل آهن غیرهم که در منابع گیاهی وجود دارد به شکلی با قابلیت جذب بیشتر در بدن کمک می‌کند. جذب آهن غیرهم برای بدن به اندازه آهن هم که در منابع حیوانی وجود دارد، آسان نیست.

ویتامین C می‌تواند به معکوس کردن اثر مهار کننده برخی مواد دیگر، مانند فیتات‌ها که جذب آهن را به تاخیر می‌اندازند، کمک کند. برای کسب بهترین نتایج، مصرف آهن و ویتامین C در یک وعده غذایی مشابه توصیه شده است.

منبع: عصر ایران

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.