به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان ماهاتیر محمد، نخستوزیر سابق مالزی که مارس گذشته استعفا داد و طولانیترین دوره نخستوزیری در این کشور را بر عهده داشته است، در گفتگو با برنامه «شاهد علی العصر» شبکه «الجزیره» توضیح داد که چگونه احساس دوستی و تحسین او از انگلیس به تنفر و خشم تبدیل شد.
وی گفت: در دوران مدرسه و جوانی مانند بسیاری از مردم مالزی طرفدار انگلیس بوده، زیرا آنها در زمان استعمار انگلیس تفاوت بسیاری میان حکومت استبدادی در کشورشان که بر تمام ثروت مالزی دست انداخته بوده و استعمارگران در مالزی میدیدند.
ماهاتیر محمد افزود: در این دوران ماننده بسیاری از هم عصرانش از نظم و انضباط انگلیسیها خیلی تاثیر گرفته و به این دلیل در مدرسهای انگلیسی درس خوانده و تاریخ و فرهنگ انگلیسی را براساس رویکرد خاص آنها فرا گرفت که فکر میکردند ملتی شکستناپذیر هستند.
وی در ادامه تصریح کرد زمانی که ژاپنیها، که دولت و ملتی آسیایی هستند انگلیسیها را شکست دادند و آنها را مجبور به خروج از مالزی کردند، این تصور او نیز شکسته شد و دریافت که آنها (ژاپنیها) نظم و برنامه ریزی بهتری نسبت به انگلیسیها دارند.
اما در این گفتگو مشخص شد که این تنها دلیل تغییر تصویر انگلیس در ذهن ماهاتیر محمد در دهه چهل قرن گذشته نبوده و تغییر رفتار مالاییها و موضع گیری آنان باعث این تغییر رویکرد شده است چرا که مالاییها فهمیدند که انگلیسیها در حال تحقیر آنها هستند و به آنها مانند افرادی تنبل و غیرقابل اعتماد مینگردند و همزمان در حال تشویق چینیها و هندیها برای آمدن به مالزی و زندگی در این کشور هستند و سعی دارند به آنها حق و حقوق آموزشی و کاری بهتری بدهند.
ماهاتیر محمد توضیح داد که مالاییها توطئه انگلیس علیه خود را زمانی کاملا کشف کردند که تلاش انگلیس برای حمایت از اتحادیه مالاییها را دیدند. اتحادیهای که برای جدا کردن مالاییها و باز کردن راهی برای ورود اقلیتهای چینی و هندی تلاش میکرد تا کشور را به شهرکی بینالمللی تبدیل کنند که تابع دولت انگلیس باشد. این دقیقا مانند کاری بود که با فلسطین کردند زمانی که یهودیان از تمام مناطق جهان را تشویق کردند به فلسطین بیایند و از آنها در تسلط بر تمام جوانب زندگی علیه فلسطینیها به عنوان مالکان اصلی سرزمین حمایت کردند.
اما نخبگان مالایی توطئه انگلیس را دریافتند و آن را به شکست کشاندند و با ایجاد اتحادیه مالایی مخالفت کردند و این آغاز حزب «امنو» بود، حزبی که مالزی را به استقلال رساند و بریتانیاییها را در سال ۱۹۷۵ مجبور به ترک مالزی کرد و به استعمار آنها پایان داد.
انتهای پیام/