ششمین فصل از سریال تلویزیونی «پایتخت»، در برنامه «شب صحبت» نقد و بررسی شد.

به گزارش خبرنگار  حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قسمت دوم  «شب صحبت» به تهیه کنندگی ابوالفضل صفری با موضوع تحلیل و نقد سریال «پایتخت» با اجرای محمود گبرلو و با حضور کیوان امجدیان و پژمان کریمی منتقد و سیروس مقدم کارگردان و مهدی فرجی مشاور این سریال و مدیر سابق شبکه یک سیما برگزار شد.

امجدیان در ابتدای این نشست گفت: همه ما از زاویه تحلیل با سریال برخورد می‌کنیم. ممکن است گاهی موافق یا مخالف باشیم. در «پایتخت» شخصیتی داشتیم به نام بابا پنجعلی که کارکرد‌هایی داشت و خیلی به چشم می‌آمد. از جمله احترامی که به او می‌گذاشتند. شاید در فصل ۶ نبود او باعث شده بوده موضوع احترام کمرنگ به نظر بیاید. دلیل این حذف شدن چیست. آیا تمهیدی برایش چیده اید که سریال کارکردش را پیدا کند؟

بابا پنجعلی قرار بود به عنوان روح وارد قصه شود، اما با جنس رئال سریال سازگار نبود

مقدم پاسخ داد: در فصل ۵ تقریبا می‌توانم بگویم همه و خود آقای خمسه که نقش را بازی می‌کرد به این نتیجه رسیدیم که هر چه گفته و نگفته و آشکار و پنهان است را به نمایش گذاشته است. از جمله احترام و مراقبت‌ها و نگهداری‌ها و وحدتی که او در خانواده ایجاد می‌کرد. اواخر فصل ۵ فهمیدیم دیگر حرف تازه‌ای در رابطه با این کاراکتر نیست که نگفته باشیم. آقای خمسه هم به این نتیجه رسید که چیز تازه‌ای در عرصه بازیگری نیست که او بخواهد بابا پنجعلی را با آن احیا کند. مرحوم خشایارالوند آن زمان حضور داشت و پیشنهادش این بود که روح بابا پنجعلی را وارد قصه کنیم. اتود زدیم و دیدیم با جنس سریال که رئال است ناسازگار است. قرار بود تهمیدی بیاندیشیم که بتوانیم از طریق پیرمرد کهنسال دیگری که تزریق می‌شود به قصه که مثلا برادر پنجعلی باشد خلا وجودش را پر کنیم. اما هیچ جوره نشد. من به عنوان سازنده این را به عنوان نقیصه یا خلا احساس می‌کنم و موافق هستم.


بیشتر بخوانید: علت حذف «بابا پنجعلی» از زبان کارگردان سریال پایتخت + فیلم 


کریمی در ادامه بیان کرد: تا فصل ۵ به واقع با سریال همدل و همراه بودم. بابا پنجعلی یک خیمه بود و همدلی و احترام به وجود می‌آورد. یکی از انتقادات به فصل ۶ این است که دیگر همدلی و احترام را نمی‌بینیم. نشنیده ام و ندیده ام فردی با دایی خودش همانند رفتار بهتاش با دایی اش را داشته باشد. اینکه دست روی دایی اش بلند کند. جواب دادن‌های تند به بزرگتر‌ها و رفتارش با پدر و مادر، جا‌هایی طبیعی است، اما گاهی از مدار احترام خارج می‌شود. منکر نمی‌شوم برخی صحنه‌های نادر در سریال نشان دهنده احترام است. اما در سکانس دیگری نقی می‌خواهد فحاشی کند خانواده را بیرون می‌کند و همسر و دخترهایش صدای او را می‌شنوند.

بهتاش، چون بی تربیت است محبوب‌ترین چهره «پایتخت» نشده

مقدم پاسخ داد: بهتاش محبوب‌ترین چهره این فصل است. به خاطر اینکه بی تربیت است یا پرخاشگر است؟ نه، چون واقعی است. نمونه هایش در جامعه زیاد است. در بخشی از قسمت آخر ارسطو به او می‌گوید ۵۰۰ هزار یورو را چه می‌کنی، می‌گوید بخشی را به خانواده بدهم، چون به آن‌ها مدیون هستم. چنین شخصی با آن ادبیات خانواده برایش قابل احترام است.

 
فرجی نیز در خصوص بی ادب بودن شخصیت بهتاش پاسخ داد: اساس کمدی همین اغراق‌ها است. از این جهت می‌فهمیم که دارد زیاده روی می‌کند. این کارکرد کمدی است. در قسمت ما قبل آخر در هتلی که بهتاش به دستشویی می‌رود، وقتی دستمزدش را حساب می‌کند و صورتش را می‌شوید خاطراتی برایش زنده می‌شود. چند پلان درخشان از رویارویی این آدم با پدرش می‌بینیم. در آغوش گرفتن و گریه کردن هایش را می‌بینیم. این‌ها اندک صحنه‌های اغراق شده در زمینه بی حرمتی را می‌شوید و می‌برد.

وی بیان کرد: در سکانسی که بهبود اسباب و اثاثیه خانه را درب و داغان کرده است می‌گوید نمی‌توانم این‌ها را برای فهیمه بخرم. نمی‌توانم با بچه ام ارتباط برقرار کنم. نقی می‌گوید من که بودم، اما من هم این مشکل را دارم. این نشان می‌دهد این موضوع دغدغه خانوادگی آنهاست که چرا با بچه هایشان ارتباط ندارند. نقی از مسائل مالی حرف نمی‌زند. نگران مسائل خانوادگی است.

مشکل ممیزی نداشتیم و از سیاستمدران ممنونم که واکنش تند نشان ندادند

فرجی در این خصوص توضیح داد: از سیاستمدارانی که اجازه دادند سریال مسیر خود را ادامه بدهد و واکنش تند نشان ندادند تشکر می‌کنم. ما می‌دانستیم که در کلیت قصه به سلامت سیاست مداران کشور توجه شده است. ملاحظه و مشکل ممیزی نداشتیم. از آن طرف انتقاد‌هایی شد. کسی گفت نماینده‌ای که نشان دادید هیچ مشکل اخلاقی یا اصولی نداشت؟ من گفتم این برایند کلی مجلس ماست و از سلامت برخوردار است. «پایتخت» نمی‌تواند از موضوعات روز مردم به دور باشد. از فصل ۱ با موضوعات روز جامعه همراه بود.

صد‌ها برابر شوخی‌های «پایتخت» در فضای مجازی و گفتگو‌های روزمره است

مقدم نیز ادامه داد: بخشی که کمترین مشکل را با آن داشتیم همین بود. وقتی این سکانس‌ها گرفته شد در خدمت آقای فرجی و دوستان سازمان بودیم. حواسم بود چقدر مراقبت می‌کنند تا بتوانند سریال را به سلامت به آنتن برسانند. صد‌ها برابر شوخی‌های این سریال را مخاطبان در فضای مجازی و گفتگو‌های روزمره می‌شنوند. یا شوخی‌هایی درباره بنزین و گرانی ها. در بحث عفو رهبری طبیعی است وقتی یکی از زندان آزاد می‌شود و این آدم ارسطوی ما است که راجع به این پیامد با ادبیات خودش صحبت می‌کند. اگر یک سیاستمدار بخواهد صحبت کند یک شکل دیگر حرف می‌زند و یک آدم عادی شکل دیگر. این نشان دهنده صمیمیت است. خیلی حوصله و سعه صدر مدیران و سیاسیون بالاتر رفته است. همان شوخی‌هایی که خانواده در فضای مجازی دارند داریم و تحمل می‌کنند.

وی یادآور شد: یک جا‌هایی پایمان را ازگلیم دراز‌تر می‌گذاشتیم که شامل تذکر می‌شد. ما در فیلمبرداری صحنه‌ای می‌گرفتیم که آن موضوع ۴ ماه پیش نه امنیتی بود نه ملی. مثلا درباره روابط ما با یکی از کشور‌های حوزه خلیج فارس بود. گاهی چرخش‌هایی هست در روابط با کشور‌ها که روزی دوست هستیم و روزی به هم می‌زنیم. نمی‌توانسیتم این را در پخش لحاظ کنیم. این‌ها ملاحظاتی است که داشتیم. کلماتی بهتاش داشت و تندروی‌هایی داشت، اما تلاش می‌کردیم با کمترین ممیزی و سلامت روی آنتن برود.

سانسوری در «پایتخت» اتفاق نیفتاده است

این کارگردان محبوب درباره ممیزی‌ها گفت: ملاحظات در همه جای دنیا وجود دارد. کشوری نیست که همه چیز بی در و پیکر در رسانه‌ها پخش شود. سانسور به اعتقاد بنده یعنی حذف و کم و زیاد کردن صحنه‌ای و دیالوگی که با اینکار محتوا و مضمون دچار تحریف و تغییر شود و این اتفاق در «پایتخت» نیفتاده است. اما گاهی بود در فیلمبرداری سکانس‌هایی گرفتیم که در زمان پخش دارای حساسیتی بوده که بهتر بوده گفته نشود. این ملاحظات می‌شود تامین منافع ملی برای سریالی که پخش می‌شود و به سلامت رساندن کل سریال.


بیشتر بخوانید: روایت کارگردان «پایتخت ۶» از ممیزی‌های این سریال + فیلم


فرجی نیز تاکید کرد: همه جای دنیا اینطور است. بازیگران اجازه ندارند خلاف منافع ملی حرفی بزنند یا حرکتی کنند. گاهی این رفتار‌ها در برخی سریال‌ها دیده می‌شود. نیتی هم گاهی در کار است که مثلا بازیگری بیشتر دیده شود. «پایتخت» نیازی به این کار‌ها ندارد. ممکن است حواشی ایجاد شود که به اصل سریال خدشه وارد کند.

ماجرای خوردن سنگ به سر نقی برای خودم در حج اتفاق افتاده بود

وی در بخش دیگری از صحبت هایش درباره برخی انتقادات توضیح داد: به ما اشکال گرفتند که با مناسک حج شوخی کرده اید. من خودم مشرف شده ام. در عین جدیت کاملا فضای شوخی و نشاط وجود دارد. سنگ در سرخود من خورده است. در بازار‌ها پول خرج نکنید. به اعمال مذهبی بپردازید. در هیچ سخنرانی و کنفرانسی این قدر فرصت ندارید که در یک سریال در سه دقیقه بگویید.

فرجی نیز یادآور شد: در بخشی از انتقادات به بخش‌های مذهبی سریال گفتند با آب زمزم شوخی شده است. واقعیت این است که برخی مشرف که می‌شوند زمان بازگشت نصف ساکشان آب زمزم است. یک قطره از این آب می‌تواند دریایی را متبرک کند. چرا اینهمه خودتان را آزار می‌دهید که این حجم از آب را با خودتان بیاورید؟

مردم نه با شعار‌های سیاسی تند و وعده و وعید که با قصه خوب جذب می‌شوند

کارگردان سریال هم در پایان گفت: ۱۱ سال پیش از زمانی که «پایتخت» شکل گرفت با هدف سرگرمی سازی در تعطیلات نوروز بود. ماموریت اولش این بود. اساسا اعتقاد من این است؛ اول سرگرم کن و جذب کن، بعد پیام اخلاقی بده. ایجاد اوقات فراغت سالم شاداب و درست برای مردم هدف ما بوده است. «پایتخت» از اول تا الان به وظیفه اش عمل کرده است. حتما چیز جذابی دارد که سرگرم می‌شوند. مردم نه با شعار‌های سیاسی تند نه با وعده عید‌ها جذب می‌شوند، با قصه خوب جذب می‌شوند. برای بخش فوتبال شرایط سختی بود. یک گروه فیلمبرداری برود و بازی مهمی هم بود فکر کنید هماهنگ شدن این کار سخت نیست؟ لحظه واقعی است. همینجا تشکر کنم از آقای الیکایی که هماهنگی بچه‌های گروه را کردند. آقای هاشمی تهیه کننده فوتبال برتر کمک کردند این صحنه‌ها را بگیریم. اینکه بتوانی ۶ فصل را پشت هم بسازی سخت است. باید خیلی همه چیز جور باشد نقص هم اتفاق می‌افتد. اما باید سازنده برخورد کرد تا نقایص برطرف شود. «پایتخت» پشتوانه ملی به وجود آورده است که تلویزیون‌های کشور‌های دیگر له له می‌زنند چینین شرایطی برایشان به وجود بیاید.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۳:۰۵ ۲۴ بهمن ۱۴۰۰
شخصیت بهتاش بیش از حد گستاخ و بی ادب بود وبدتر اینکه در توجیه میگن تو جامعه خیلی زیاد هستن اینا واینکه طنز قصه رو بالامیبرد اخه بی تربیتی به بزرگتر حتی پدر مادر کجاش طنزه؟ماکه همش میگفتیم خاک تو سر بی ادبش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۸ ۲۱ فروردين ۱۳۹۹
مشک آن است که ببوید نه آنکه عطار بگوید. این فصل از پایتخت مثل قبلی ها دلنشین نبود اگر بود لزومی به این جلسات نیود. بهتاش هم توجیه ندارد. بیش از حد وقیه و بی ادب است و اگر محبوب شده مایه تاسف است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۲ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
آهای هنرمندان....
دلمان لک زده با خانواده بشینیم و یک سریال فاخر و دلنشین ببینیم ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
پایتخت عالی بود وهست فکر نمیکنم سریال طنزی به این قشنگی وجذابی وپر مخاطب از صداوسیما پخش شده باشه دست مریزاد به تمام عوامل ساخت این سریال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۱ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
واقعا بی انصافیه که بگیم سریال خوبی نیست یا بد آموزی داره.خمیره هرکسی تو خانوادش شکل میگیره وبا ۱۰ ۱۵ قسمت سریال رفتار هیچکس عوض نمیشه.عالی بود.عالی.دست همشونم دردنکنه که حداقل روزی یکساعت خندرو رولبامون آوردن.برقرار باشن انشاالله.
Denmark
ناشناس
۱۷:۲۳ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
افتضاح بود اقای مقدم پنج تا پایتخت ساختی یکی ازیکی بهتر اخریش اونارم برا زیر سوال من ندیدم کسی باداییش یا بابایی که بعد پنج سال اومده اینطور حرف بزنه میتونست بعد اومدن باباش رفتارش عوض بشه
Denmark
ناشناس
۱۷:۲۳ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
افتضاح بود
Iran (Islamic Republic of)
بهار
۱۶:۵۷ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
سریال زیباوقشنگی بود.یه عده یه جوری میگن بی احترامی واینچیزاداشت انگارنعوذبالله معصوم بودن انگاری توجامعه نیستن ببینن که خیلی بی احترامی هاهست.این سریال واقعیتهایی رو عنوان میکنه که توجامعه بسیارزیادهست شایدبدترازینها.کاش بایه دیدمثبت ببینیم وقتی یه سریال وکسی دوست داره یه عده فقط میخوان تخریب کنن وازش بدبگن هرسریالی ممکنه مشکلاتی داشته باشه .اگه این فیلنامه نوشته شده شاید نکاتی توش هست .کاش انقدر ایرادالکی نگیریم ویه سریالوتخریب نکنیم عوض اینکه تشکرکنیم که تواین رو زهای سخت سریال ودرست کردن بدتریه عده تخریب میکنن اسمشم میزارن انتقاد.باتشکرازعوامل سریال پایتخت
Iran (Islamic Republic of)
اشکان
۱۶:۴۱ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
واقعا سریالی بود که همه ی مردم رو به پای تلویزون اورد ما به جایی که بگیم این بد اموزی داشت باید بگیم از این چیز های زیادی یاد گرفتیم مثلا یک فرد چطور به طور بسیار ساده و نا اگا ه وارد بازیهای کثیف مثل فروش مواد میشه لقمان را گفتند ادب از که اموختی گفت از بی ادبان یعنی ما از این سریال چیز های هم میتونیم یاد بگیرم علاوه بر این سریالی که همش با ادبی و سالم بودن اینا باشه اصلارطرفدار نداره و مردم نگاه نمیکنن
Iran (Islamic Republic of)
نانی
۱۲:۳۵ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
سریال خیلی جالب بود مرسی از همه تون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
پایتخت عالی عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۴ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
بدآموزی برای بچه ها زیاد داشت
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۲۹ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
سریال بدون محتوا. حیف این همه پول و دستمزد بالا.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۰ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
سریال در اول خوب بود اما کم کم ضعیف شد به تقلیدازفیلمهای دیگرروآورد فکرشدهرچه سبک بازی درآن باشه بهتره ،حمله به باورداشتهای مذهبی منفی بافی همه ازضعفهاست .دیگه ساخت بعدی آن مفهومی ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۵ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
بي تربيتي بهتاش دل خيلي ها رو ميزنه و ناراحت كننده است و با اجراي كمدي در تناقض است .كمدي نبايد چنين احساسي رو به بيننده و شنونده منتقل كند اگر مي خواهيد سريال جدي و اجتماعي بسازيد خب ديگه اسمش رو كمدي نذاريد
United States of America
سید علی
۱۰:۳۷ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
بنظرم کارشون حرف نداشت مرسی از بابت این سریال زیبا و دوست داشتنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۲ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
سلام پایتخت ۶ به نظر من افتضاح ترین برنامه است چون همه به همدیگر بی احترامی و بد بیراه می گویند و این فرهنگ یک ایرانی نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
برادر برو خودتو درست کن ،نیتتو درست کن....پایتختو خواهشا برای مردم نگه دار
Iran (Islamic Republic of)
م
۱۱:۱۶ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
جامعه را ببین آنوقت نظر بده
Iran (Islamic Republic of)
کریمی
۰۹:۰۰ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
آقا قابل دفاع نبود اصرار نفر مائید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۱ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
باید پذیرفت که برایند کار در فصل 6 منفی بوده است. بازیگر واقعیت زندگی خودش را به جامعه تعمیم دهد درست است آیا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۰۴ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
بسیاری به دلیل وجود این بی‌ادبی‌ها در نظرسنجی اصلا شرکت نکردند.
United States of America
Masood sansami
۰۴:۰۱ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
شما دارید فرهنگ مردم را تغییر میدهید شما دارید فرهنگ سازی میکنید و زمینه هجوم نمادهای فرهنگی غربی را که خود به بن بست اخلاقی و اجتماعی و خانوادگی رسیده اند را مهیا میکنید. شما معلم جامعه هستید.. چطور فقط به استقبال مردم رجوع میکنید؟ بله در یک کلاس هم همه شاگردها به اینکه امتحان باشد رای میدهند، آنوقت معلم باید قبول کند.؟ حالا آمار شما نشان بدهد که در فیلمتان ساز و رقص لاله زاری بگذارید، آنوقت می‌گذارید؟ افسار سینما و فیلم که نباید بدست جریانی و یا توده اکثر ناآگاه از رموز آموزشها و تاثیرات تبلیغات بر روی جوانان ، بسته باشد..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۸ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
من که از صحبت ها اآقایان در این میزگرد چیز کارشناسی متوجه نشدم. واقعا" این آقایان برای ما سریال نمایشی می سازند؟!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
Arshia
۰۱:۲۱ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
پایتخت خیلی بد آموزی داره
عدم رعایت ایمنی در رانندگی و موتور سواری
بی احترامی به یکدیگر
بی احترامی به شوهر و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۰ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
بی احترامی خیلی زیاد بود متاسفانه خیلی
خب اینکه فیلم طنز هست لازم نبود انقدر بی احترامی
Iran (Islamic Republic of)
سلام
۰۰:۵۸ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
کجاش بی ادب بود.بدبخت میگفت رد دادم یا ای خدااا یا همین چیزای پیش پا افتاده.تو واقعیت که یارو به پدر مادرش فحش خار مادر میده.واقعیت تلخه.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۳۰ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
موافق نیستم با نظر شما و منفی دادم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۸ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
من بهتاش رو دوست داشتم ولی برادر کوچکش رو اصلاً چون بی ادبی هاش قابل تحمل نبود
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۱۶ ۲۰ فروردين ۱۳۹۹
سلام واقعا سریال پایتخت 6 اصلا خوب نبود فقط بی احترامی ها رابیشتر کرد همین وبس