به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تداوم تحریمهای واشینگتن و حتی تشدید آنها علیه ایران در بحران شیوع کرونا نشان داد که آمریکا نه تنها هیچ اهمیتی برای مفاهیمی مانند حقوق بشر قائل نیست، بلکه به دنبال سودجویی از بحرانهای بشری برای تأمین منافع خود است.
در حالی که حتی شماری از متحدان آمریکا هم خواستار تعلیق تحریمها علیه ایران دستکم تا پایان بحران کرونا شدهاند، مقامات دولت ترامپ همچنان صراحتاً این درخواستها را رد میکنند و حتی حاضر نیستند پولهایی را به ایران پس بدهند که متعلق به تهران هستند و به صورت یکجانبه و غیرقانونی توسط واشینگتن بلوکه شدهاند.
خبرگزاری ما درباره تحریمهای ضدایرانی با «مدیا بنجامین» فعال سیاسی و حقوق بشری آمریکایی و از بنیانگذاران گروه ضدجنگ «کد پینک» مصاحبه کرده است. خانم بنجامین بارها در مقابل مقامات رسمی آمریکا و در نشستهای ضدایرانی، اقدام به اعتراض علیه تحریمها علیه ایران کرده و خواستار صلح با ایران شده است. آنچه در ادامه میخوانید، متن مصاحبه مشرق با این فعال آمریکایی است.
این روزها که دنیا درگیر شیوع ویروس کروناست، دولتها و سازمانهای بینالمللی به واشینگتن اصرار میکنند که تحریمها علیه ایران را به طور موقت تعلیق کند. این در حالی است که تحریمهای آمریکا اصولاً غیرقانونی هستند و باید به طور دائم برداشته شوند. شما فعالیتهای زیادی در جهت برداشته شدن تحریمها علیه ایران و حمایت از مردم این کشور انجام دادهاید. در مورد تحریمها به طور خاص در شرایط فعلی و مبارزه با ویروس کرونا و همچنین به طور کلی توضیح بدهید.
ما همیشه مخالف تحریمها بودهایم، به خصوص بعد از [به قدرت رسیدن]دولت ترامپ، وقتی پس از امضای توافق هستهای همه چیز داشت خوب پیش میرفت، تحریمها برداشته شده بود، و همه دنیا خیالش راحت شده بود که روابط با ایران دارد بهبود مییابد. اما بعد ترامپ روی کار آمد، یک «بحران ساختگی [۱]» را ایجاد کرد، و به صورت یکجانبه تحریمهایی را نه تنها به کمپانیهای آمریکایی، بلکه به کمپانیهای سراسر دنیا تحمیل کرد.
سفر مدیا بنجامین به تهران و دیدار با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران
تحریمها از نظر ما کاملاً اشتباه، غیرانسانی، وحشیانه، نوعی جنگ اقتصادی، و نوعی مجازات دستهجمعی علیه ۸۰ میلیون انسان در ایران هستند. برای همین هم هست که ما پیش از ویروس کرونا هم با این تحریمها مبارزه میکردیم. اما اکنون که این بیماری همهگیر شیوع پیدا کرده، تأثیر تحریمها بیش از پیش بیرحمانه است، چراکه الآن زمانی است که جامعه جهانی باید در کنار هم باشد و همبستگی خود را به نمایش بگذارد و [به ایران]بگوید «ما در این مسئله به شما کمک میکنیم»، «شما در این زمینه به ما کمک کنید»، «با کمک هم بهترین روشها [ی مقابله با این ویروس]را پیدا میکنیم». در عوض، دولت ترامپ در این شرایط تصمیم میگیرد تحریمها را علیه ایران شدیدتر کند.
بسیاری از مردم جهان الآن میپرسند «چگونه ممکن است چنین اتفاقی بیفتد؟» مقامات سازمان ملل خواستار لغو تحریمها هستند. چین همین خواسته را دارد. برخی کشورها، مانند انگلیس، بیسروصدا همین تقاضا را مطرح میکنند. اتفاقنظر گسترده در جامعه جهانی این است که تحریمها از اول اشتباه بودهاند، اما در حال حاضر از هر زمان دیگری بدتر [و نامشروعتر]هستند. مسئله این است که چگونه باید دولت ترامپ را وادار کنیم تا به خواستههای مردم داخل ایران و خارج از این کشور که از این سیاستها متنفر هستند، توجه کند.
شما به درستی در مورد سیاستهای دولت ترامپ صحبت کردید، اما یک واقعیت دیگر، این است که بسیاری از این تحریمها توسط دولت ترامپ اِعمال نشدهاند، بلکه طی چندین دهه علیه ایران تحمیل شدهاند؛ بنابراین تحریمها مسئلهای فراتر از دولت ترامپ هستند و به کل نظام حاکم بر آمریکا ارتباط دارند.
ما تحریم را نوعی جنگ اقتصادی میدانیم. این سیاست در تمام طول تاریخ آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است و از نسلکشی بومیان آمریکایی شروع شد [۲]، زمانی که [در جریان یک محاصره]ما پتوهای آلوده به آبله را به آنها دادیم [۳]. یکی از موارد جدیدتر، ایجاد خفقان اقتصادی علیه ایران در سال ۱۹۵۳ بود، زمانی که آمریکا برای سرنگونی دولت مصدق تلاش میکرد. همین نوع جنگ اقتصادی، سال ۱۹۷۳ علیه شیلی برای سرنگونی دولت سالوادور آلنده مورد استفاده قرار میگیرد.
پس از انقلاب کوبا در سال ۱۹۵۹ شاهد وضع تحریم علیه حکومت انقلابی این کشور هستیم. همچنین در کره شمالی، میبینیم که نه تنها درگیریها در دهه ۱۹۵۰ منجر به پیمان صلح نشدند و صرفاً توافق متارکه جنگ برقرار شد، بلکه تحریمهایی هم علیه کره شمالی وضع شد؛ بنابراین حق با شماست، تحریمها پدیده تازهای نیستند.
سیاست آمریکا همیشه استفاده از قدرت اقتصادی خود برای وادار کردن کشورهای دیگر به تن دادن به خواستههایش، باز کردن بازارهایشان به روی کمپانیهای آمریکایی، و مجازات کشورهایی بوده است که تلاش کردهاند با ایجاد نظامهای مستقل اقتصادی یا اتحادهای مستقل بینالمللی مقابل آمریکا بایستند. بدتر از همه این است که میبینیم این تحریمها در شرایطی [علیه ایران]اِعمال میشوند که وقوع یک بحران جهانی به همه ما نشان داده است که برخی چیزها، مانند ویروس، وجود دارند که هیچ مرزی را نمیشناسند [و خود را محدود به مرزهای یک کشور نمیدانند]. آنوقت است که عجیب و غریب بودن این سیاستها بیشتر مشخص میشود.
آمریکا در تمام طول تاریخ خود از قدرت اقتصادی برای زورگویی علیه کشورها استفاده کرده است، شواهد جدید نشان میدهد که آمریکا ممکن است منشأ اصلی ویروس کرونای جدید باشد. آیا شما در اینباره تحقیق کردهاید؟
من فکر نمیکنم این نظریه صحت داشته باشد. به عقیده من منشأ ویروس واقعاً چین است. اما به هر حال، این ویروس آمریکا را به شدت تحت تأثیر قرار داده و بدتر و بدتر هم میشود. همه ما [آمریکاییها]بسیار وحشتزده هستیم، زیرا دولت ما کنترلی روی اوضاع ندارد. در آمریکا ۵۰ ایالت داریم و هر کدام از آنها واکنش متفاوتی نسبت به این ویروس نشان دادهاند؛ و البته ویروسها اهمیتی برای مرزهای ایالتی قائل نیستند [تا در هر ایالت مطابق سیاستهای آنجا عمل کنند].
در عین حال، افرادی در کنگره و کاخ سفید حضور دارند که بیشتر به دنبال نجات کمپانیهایی مانند «بوئینگ» (که تولیدکننده اسلحه است) و صنایع کشتیرانی، و شرکتهای هواپیمایی هستند تا به دنبال حمایت از کارگران و خانوادههای نیازمندی که در شرایط فعلی نیاز به حمایت دارند.
آنچه اهمیت دارد درک این مسئله است که ما در آمریکا احساس نمیکنیم که از این بحران معاف هستیم. اتفاقاً بعکس، همین الآن افرادی را در کشورمان داریم که به این بیماری مبتلا شدهاند، افرادی را داریم که دارند جان خود را از دست میدهند، و فقط هم انتظار داریم که اوضاع از این بدتر شود [نه بهتر]، چراکه هیچ رهبری قابلاعتمادی در کاخ سفید وجود ندارد.
منبع: مشرق
انتهای پیام/