مجید حسن قمی نایب رئیس انجمن تغذیه ایران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره نکات تغدیه ای در دوران کرونایی اظهار کرد: کروناویروسها زیر مجموعۀ کروناویریده هستند. ساختار آنها نیز دارای یک ژنوم RNA معمولی است. افرادی که همزمان دارای بیماری دیگری باشند و کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کروناویروسها هستند. معمولاً شدت سرماخوردگی که کروناویروس عامل آن باشد بیشتر است. کرونا ویروسها که پس از راینو ویروسها بزرگترین عامل ابتلا به سرماخوردگی هستند، بیشتر در زمستان و بهار باعث سرماخوردگی میشوند. اگرچه کرونا ویروسها بیشتر در حیوانات دیده میشوند، اما هفت نوع از آنها دستگاه تنفسی بدن انسان را تحت تأثیر قرار میدهد. تشخیص اینکه علت بیماری کرونا ویروس باشد یا خیر کمی مشکل است، چرا که برخلاف راینو ویروسها به سختی در آزمایشگاه رشد و نمو میکنند.
او در ادامه افزود: ساختار این ویروس از دو لایه تشکیل شده است؛ هسته این ویروس را مواد ژنتیکی و لایه بیرونی آن را تاجهای پروتئینی تشکیل داده اند. در دسامبر ۲۰۱۹ نیز، برای اولین بار در شهر ووهان استان هوبئی چین، پس از اینکه مردم بدون علت مشخصی دچار سینه پهلو شدند و واکسنها و درمانهای موجود مؤثر نبودند، نوع جدیدی از کروناویروس با همه گیری در انسان شناسایی شد. با عبور تعداد قربانیان ویروس کرونا از مرز ۱۰۰۰ نفر سازمان جهانی بهداشت برای بیماری ناشی از آن نام رسمی انتخاب کرده است – کووید ۱۹ (۱۹-COVID) که اشارهای دارد به «کرونا»، «ویروس»، «بیماری» و سال ۲۰۱۹ است. این نوع کروناویروس قبل از این همه گیری در انسان دیده نشده بود. برآوردهای نخستین نشان میدهد که درصد مرگ و میر این ویروس بین ۲ تا ۳ درصد مبتلا شدگان است.
قمی بیان کرد: اجتناب از رژیمهای سخت، غیرعلمی و تکغذایی، گنجاندن میوه و سبزی در برنامه غذایی روزانه به ویژه میوه و سبزیهای حاوی ویتامین سی مانند انواع پرتقال، نارنگی، کیوی و سبزیجاتی مانند کلم، گوجه فرنگی و هویج در این زمینه کمک کننده است.
او با بیان اینکه از مصرف غذاهای حجیم خودداری کنیم، گفت: نوشیدن آب و مایعات زیاد، استفاده از گوشتهای کمچرب و توجه بیشتر به میزان دریافت پروتئین روزانه از دیگر نکات است؛ چراکه افرادی که انواع گوشت را نمیخورند یعنی دریافت پروتئین کمی دارند اغلب دچار کمخونی میشوند و کمخونی سیستم ایمنی را تضعیف میکند.
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه بهتر است از گوشتهای سفید مثل ماهی و مرغ که کم چربترند بیشتر استفاده کنیم، تصریح کرد: مصرف روغن زیتون را نیز در رژیم غذایی خود گنجانده و آن را جایگزین روغنهای معمولی کنیم. همچنین مواد لبنی و تخممرغ را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنیم.
قمی با تاکید بر اینکه آنتی اکسیدانها نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند، اظهار کرد: پیشساز ویتامین A آنتی اکسیدانی است که در هویج، اسفناج و انواع سبزیهای رنگی وجود دارد. همچنین مصرف ویتامین C نیز توصیه میشود. ویتامین سی در کیوی، پرتقال و نارنگی به وفور یافت میشود.
بیشتر بخوانید: آیا الکل برای ضد عفونی دست ها موثر است؟
او با بیان اینکه ویتامین E هم آنتی اکسیدانی قوی است و در جوانهها و سبزیجات برگ سبز وجود دارد، اظهار کرد: سلنیوم نیز در تقویت سیستم ایمنی موثر بوده و در ماهی، بادامهندی، تخمه آفتابگردان و سبوس گندم یافت میشود.
این متخصص تغذیه با توصیه مصرف روزانه حداقل پنج واحد میوه و سبزی، تصریح کرد: فلفل و زردچوبه در غذای خود بریزیم و از مصرف غذای خام بپرهیزید. باید میزان دریافت پروتئین و املاح و ویتامینهای دریافتی این روزها بیشتر باشد. وقتی بدن دچار سوء تغذیه میشود سیستم ایمنی ضعیف میشود، البته برخی به غلط تصور میکنند اگر ویتامین سی بیشتری مصرف کنند، سیستم ایمنی شان بیشتر تقویت می شود، در حالیکه اگر تعادل در مصرف مواد غذایی رعایت شود، نتیجه بهتری حاصل می شود.
قمی درپایان با اشاره به ضرورت رعایت اصول بهداشت فردی و عمومی برای پیشگیری از بروز و شیوع کرونا، اظهار کرد: در هنگام عطسه و سرفه دهان و بینی را بپوشانیم و دستمال مصرف شده را در داخل سطل در دار بیندازیم. همچنین بهتر است از حیوانات خانگی و وحشی دوری کنیم.
او با بیان اینکه از ترددهای غیرضروری در محیطهای شلوغ و پرازدحام خودداری کنیم، گفت: در محیطهای شلوغ و پر ازدحام از دستکش استفاده کنیم. همیشه قبل از غذا دستها را بشوییم و از مصرف قلیان در قهوهخانهها خودداری کنیم، چرا که قلیان در قهوهخانهها دست به دست شده و میتواند زمینه انتقال بیماری را فراهم کند.
قمی در پایان با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت تنها مرجع معتبر اطلاعات حوزه بهداشت و سلامت است، گفت: بنابراین از توجه به منابع غیرعلمی منتشر شده در فضای مجازی به منظور پیشگیری از بروز کرونا ویروس خودداری کنیم؛ چراکه نتیجهای جز گمراهی ندارد.
انتهای پیام/