به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت درباره معیار ثبت علت فوت بیماران مبتلا به کرونا اظهار کرد: در اوایل اسفند ابلاغیه ای از سوی معاونت درمان صادر شد که گواهی فوت بیماران مبتلا به کرونا باید همراه با شرح حال، علائم و سی تی اسکن بیمار صادر شود. همچنین تست آزمایشگاه برای مواردی که تستشان قبل از فوت انجام شده و جواب آن آمده است، ملاک گواهی فوت خواهد بود.
او ادامه داد: گواهی فوت را هم پزشک در بیمارستان صادر می کند و بیمارستان هم آن را مهر میکند. بنابراین آنچه که پزشک در گواهی فوت با تشخیص علت فوت بیمار، بنویسد در تمام سامانهها و از جمله در آمارهای ما ملاک خواهد بود. شاید نسبت موارد فوت به کل موارد ابتلا در هفتههای ابتدایی شناسایی بیماری اندکی بالاتر بود، به این دلیل بود که همه موارد تشخیص مبتلایان به تست PCR منوط شده بود. در حالیکه درباره متوفیان این موضوع وجود نداشت. بنابراین اطلاعات فوت، تعداد موارد فوت را بیش از نسبت مبتلایان نشان میداد.
وی در پاسخ به سوالی درباره انجام تستهای تشخیص کرونا برای برگزاری برخی مهمانیها و پارتیهای شبانه گفت: این اقدامات خلاف قانون بوده و تخلف است، به دنبال مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا تجمعات ممنوع بوده و حال نام این تجمع پارتی باشد که برگزاری پارتی به طور کلی خلاف قوانین است. در عین حال در این پارتیها چیزهایی خورده شده و کشیده میشود که خلاف قانون کشور است.
جهانپور افزود: برگزار کنندگان این مهمانی ها و مراسم ها افزون بر سایر خلاف، تخلف تست کرونا را هم به موارد تخلف خود اضافه کردهاند اما باید دانست که تست هیچ کمکی هم در پیشگیری از بیماری نخواهد کردو حتی اگر آن تست به درستی گرفته شود و جواب هم منفی باشد، باز هم هیچ ارزشی ندارد. زیرا ممکن است که فرد در همانجا یا در هر جای دیگری در مسیر مبتلا شود و این تست هیچ ارزشی ندارد.
جهانپور گفت: باید توجه کرد که اگر روزی قرار است تستی برای برگزاری تجمعات انجام شود، تست الایزا یا سلولوژیک است که نشان میدهد که افراد یک سابقه ایمنی نسبی را به صورت اختصاصی نسبت به کرونا دارند و سایر موارد صرفا هزینه کرد الکی، کاسبکاری و حتی شیادی بوده و هیچج کاربردی ندارد. گاهی ما برای بیمار مشکوک تست میگیریم تا از ابتلایش مطمئن شویم، اما برخی برای راه اندازی یک کاسبی این اقدام را میکنند و این اعتماد به نفس را به فرد میدهند که شما مبتلا نیستید و باعث می شود فرد همان مقداری را هم که رعایت میکرده، دیگر انجام ندهد و ممکن است ساعتی بعد هم مبتلا شود. بنابراین این تست هیچ ارزشی ندارد.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره انجام تست در آزمایشگاههای خصوصی، گفت: قاعدتا در دنیا از اواخر دی ماه که توالی ژنی این ویورس مشخص شد و رسما توسط چین اعلام شد و به سازمان بهداشت جهانی معرفی شد، قاعدتا تستهای PCR شروع شد و در هفتههای اول کمبودهایی در زمینه این کیتها وجود داشت. امروز کیتهای متعددی در دنیا هست و برای هیچ آزمایشگاه خصوصی دسترسی به آنها سخت نخواهد بود و با کوچکترین ارتباطی میتوانند آنها را تهیه کنند. رویکردی که راه افتاده و افراد میروند و تست میدهد، درست نیست. ما بیمار کووید19 را درمان میکنید، اما برای افراد بدون علامت درمانی وجود ندارد.
جهانپور گفت: بنابراین تست فقط از این نظر می تواند ارزش داشته باشد که افراد بدون علامت شناسایی شده و خودشان را قرنطینه کنند، اما از نظر درمان موضوعیتی ندارد. در عین حال پاسخ منفی آن هم ارزش ندارد. اولا منفی کاذب در این تست شایع است و می تواند سایر افراد را مبتلا کند، دوما منفی می توانند اعتماد به نفسی کاذب به فرد دهد و محدودیت هایش را کاهش داده و سپس مبتلا شود. بنابراین توصیهای مبنی بر انجام تست PCR برای افراد بدون علامت نداریم.
جهانپور درباره رپیدتست های موجود فعلی گفت: اینها تایید شده نیستند و اساس این کیتها را در ایران نداریم و مجوز هم ندارد؛ چراکه ضریب خطای آن بالاست.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره ارسالی از v-behdasht مبنی بر گزارش کودک آزاری به سامانه ۱۲۳، گفت: پیامک ارسالی امروز در مورد کودک آزاری را وزارت بهداشت ارسال نکرده و این سامانه پیامکی در اختیار ما نیست و احتمال زیاد این پیامک از طرف سازمان بهزیستی و با هماهنگی وزارت ارتباطات ارسال شده چرا که موضوع کودک آزاری در حوزه بهزیستی است.
او درباره عرضه اوراق کرونا یک و کرونا دو در بورس، گفت: در روزهای اول به میزان 15 میلیارد تومان اوراق کرونا یک و کرونا دو خریداری شد و این منابع تحت مدیریت یک هیات امنا در وزارت بهداشت قرار گرفته است که شامل معتمدین و افراد امین هستند و این هیات امنا پول را به صورت سبد سهام یا سرمایه گذاری در بازار بورس منتقل می کنند و از منافع آن برای موضوع کرونا، تجهیز امکانات در جهت پیشگیری و تشخیص هزینه می شود.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره میزان مراجعه به بیمارستانها، گفت: ورودی بیمارستان ها نسبت به خروجی از بیمارستانها کمتر شده البته در روزهای اخیر ممکن است افزایش نسبی در مراجعات به بیمارستان ها در تهران، فارس، آذربایجان غربی و شرقی، کرمانشاه، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان را داشته باشیم البته روند در نگاه کلی کشور کاهشی است.
او ادامه داد: دیروز در یکی از بیمارستانهای یکی از استان های کشور که مخصوص مبتلایان به کرونا بود، فقط دو نفر بستری داشتیم همه این موارد به علت اجرای فاصله گذاری اجتماعی یا فیزیکی است البته باید توجه کرد که این وضعیت کرونا مدیریت شده، اما شکننده است. باید به درک مشترک برسیم که این وضعیت به شدت شکننده است و پایدار نیست و کوچکترین تغییر رفتار در بخشی از جامعه میتواند این وضعیت را از فاز مدیریت شده خارج کند.
جهانپور گفت:هفته هاست که در کشور تاب آوری در بخش درمان ایجاد شده است و توانستیم پاسخگو باشیم، حتی امروز که تعداد مبتلایان نسبت به دیروز هم اضافه شده، باز هم در فاز مدیریت شده هستیم و آی سی یوها پر نشده هستند یا بیمارستانها تخت خالی بستری دارند اما اگر از این فاز مدیریت شده خارج شویم و به سمت اتفاقاتی رویم که در ایلات متحده، اسپانیا و بلژیک افتاده، فاجعه خواهد داشت. بنابراین این نگرانی وجود دارد. امیدواریم با مداخلات لازم، همکاری مردم و توسعه فناوری به سمت کنترل و مهار رویم.
جهانپور درباره گرفتن تست کرونا قبل از زایمان در برخی بیمارستان های خصوصی، گفت: اگر اکنون این تست برای مادرانی که در آستانه زایمان هستند، انجام میشود، منافاتی با پروتکلهای ابلاغی ندارد. این کار برای حفاظت پرسنل و نوزاد هم ممکن است مفید است. در حال حاضر امکان انجام تست در کشور افزایش یافته است و دیگر مثل هفتههای گذشته نیست، گرفتن تست از مادر باردار روی تخت بیمارستان منافاتی با پروتکلهای ابلاغی ندارد البته هزینه و تعرفه آن مشخص نیست و اگر کیت ها را از آزمایشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت تهیه کنند، قاعدتا هزینه ای نخواهد داشت.
او درباره اظهاراتی مبنی بر ناقص بودن فاصله گذاری اجتماعی، گفت: نمی توان گفت که فاصله گذاری اجتماعی ناقص است. فاصله گذاری اجتماعی عملا در هفته اول اسفند با تعطیلی مدراس و دانشگاه ها آغاز شد و تا ابتدای فروردین که تشدید آن ابلاغ شد، در فاز معتدل فاصله گذاری اجتماعی قرار داشتیم. تکمیل و تشدید آن از ابتدای فروردین نیز آغاز شد که محدودیت های حاکمیتی هم به آن اضافه شد که به معنی کاهش سفرها، ممنوعیت سفرهای غیرضرور و تعطیلی برخی مشاغل بود. در کل نتیجه آن مدیریت بیماری در کشور بود. البته اگر این مسیر را ادامه دهیم در این فاز می مانیم، اما اگر بی مهابا از فاصله گذاری اجاتماعی خارج شویم، هر مشکلی می تواند ایجاد شود.
جهانپور ادامه داد: بر همین اساس فاصله گذاری اجتماعی هوشمند با در نظر گرفتن مولفه های اجتماعی و اقتصادی موثر بر سلامت، مطرح شد و آغاز به کار خواهد کرد. باید توجه کرد که سلامت مفهومی همه جانبه است که مولفه های اجتماعی و اقتصادی هم بر روی آن اثرگذار است. فاصله گذاری هوشمند با بازگشت مرحله ای مشاغل و صنوف و بر پایه فناوری اطلاعات، افزایش تست PCR و الایزا در کشور و... اتفاق خواهد افتاد تا بازگشت به صورت تدریجی و مرحله ای باشد.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره موارد مطرح شده مبنی بر استفاده از پلاسمای بهبود یافتگان برای مبتلایان به کووید ۱۹ گفت: روش استفاده از پلاسمای بهبود یافتگان تکنیک جدیدی نیست، اما برای این بیماری در هفتههای اخیر در قالب مطالعات بالینی استفاده شده است. در گزارشهای اولیه اثربخشی نسبی دیده شده است. این کار در بیمارستانهای مختلفی مانند اصفهان در حال انجام است. البته تکنیک جدیدی نیست، اما کاربرد آن برای بیماران مبتلا به کرونا تا زمان فراهم شدن فناوریهای دیگر به صورت فوریتی میتواند اثر نسبی داشته باشد. این فرضیه ای بود که به نظر می آید در مطالعات اولیه تایید شده، در ایران هم مانند برخی جاهای دنیا آغاز شده است و همزمان مطالعات بالینی آن هم انجام می شود، تزریق پلاسما روش کم خطری است و در جاهای مختلفی از آن استفاده میکنند.
انتهای پیام/