با وجود افزایش آمار در آمریکا، آنچه این روز‌ها اسباب نگرانی مردم این کشور را فراهم آورده و ردپای آن را در برخی رسانه‌های آمریکایی می‌توان یافت، تاثیر بحران کرونا بر اقتصاد آمریکا و از همه مهم‌تر به راه افتادن لشکر بیکاران در این کشور است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آمار مبتلایان به کرونا در آمریکا از مرز نیم میلیون نفر گذشت و به ۵۰۳۱۷۷ نفر تا عصر دیروز رسید. آمار درگذشتگان بر اثر کرونا هم طبق آمار رسمی دولت آمریکا به عدد ۱۸۷۶۱ نفر رسید. اگر روال همین‌گونه پیش برود امروز و فردا آمار تلفات آمریکا در میان کشور‌های دنیا از ایتالیا که پیشتاز این حوزه است هم بیشتر می‌شود. با وجود افزایش آمار در آمریکا، آنچه این روز‌ها اسباب نگرانی مردم این کشور را فراهم آورده و ردپای آن را در برخی رسانه‌های آمریکایی می‌توان یافت، تاثیر بحران کرونا بر اقتصاد آمریکا و از همه مهم‌تر به راه افتادن لشکر بیکاران در این کشور است. بر اساس گزارش شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی، ۱۷ میلیون آمریکایی به دلیل بحران اقتصادی ناشی از کرونا بیکار و محتاج کمک‌های دولتی شده‌اند.

در بیشتر شهر‌های آمریکا هم صف‌های غذا توسط افرادی که کار خود را از دست داده‌اند یا بی‌خانمان‌ها تشکیل شده است. وزارت کار آمریکا گزارش داد بیش از ۶/۶ میلیون آمریکایی طی ۷ روز گذشته به علت تعطیلی کسب‌وکار ناشی از ویروس کرونا با از دست دادن شغل خود درخواست حمایت از بیکاری ثبت کرده‌اند. به این ترتیب ظرف ۳ هفته بیش از ۱۷ میلیون آمریکایی شغل خود را از دست داده و درخواست دریافت حقوق بیکاری خود را به ثبت رسانده‌اند؛ بنابراین اقتصاد آمریکا ظرف ۳ هفته اخیر بیش از ۱۰ درصد از نیروی کار خود را از دست داده است. آسوشیتدپرس هم به نقل از یک اقتصاددان نوشت: پیش از شیوع کرونا حدود ۴۰ درصد از شرکت‌ها در حال استخدام نیروی جدید بودند، ولی این رقم اکنون به ۶ درصد سقوط کرده است. درخواست‌های جدید بیمه بیکاری که به رقمی رکوردشکن رسیده است نتیجه بسته شدن کسب و کار‌هایی مثل رستوران‌ها، کافه‌ها و سایر حوزه‌های اجتماعی جهت کنترل شیوع ویروس کروناست.

از سویی وسعت کسب‌وکار‌هایی که تعطیل شده‌اند گسترش یافته و افرادی را که در بخش‌های حمل‌ونقل، ساخت‌وساز، تولید، کشاورزی و بهداشت فعالیت می‌کنند هم شامل می‌شود. ایالت‌های کالیفرنیا، نیویورک، میشیگان، فلوریدا، جورجیا، تگزاس، نیوجرسی، ایندیانا، اوهایو، کارولینای شمالی و آلاباما بیشترین ثبت‌نام برای درخواست مزایای بیکاری را در هفته منتهی به ۲۸ مارس داشته‌اند.

* چرا سقوط اقتصاد آمریکا مهم است؟
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا پس از آنکه سال ۲۰۱۶ در رقابت با هیلاری کلینتون، رقیب دموکرات خود به پیروزی رسید، ۲ هدف را به عنوان دستاورد دولت خود پیگیری می‌کرد. اولین هدف و شعار وی، مبارزه با بیکاری و اشتغال برای همه آمریکایی‌ها بود. در راستای همین شعار، او در این سال‌ها فشار زیادی بر تولیدکنندگان آمریکایی که کارخانجات‌شان خارج از این کشور بود، وارد آورد تا کارخانجات خود را به داخل آمریکا منتقل کنند و در این مسیر، از هیچ تهدیدی هم فروگذار نکرد. جنگ تعرفه‌ای ترامپ با چین طی حدود ۲ سال گذشته نیز در راستای ایجاد اشتغال در آمریکا رقم خورد، چرا که ترامپ معتقد بود تعرفه واردات محصولات چینی به بازار آمریکا و تعرفه ورود محصولات آمریکایی به بازار چین، به نفع چین است و تراز تجاری منفی آمریکا در برابر چین را گواهی بر این ادعای خود معرفی می‌کرد. ترامپ معتقد بود تعرفه‌های تجاری حامی تولیدات چینی و اشتغال نیروی کار چینی است و اگر تعرفه‌ها بدرستی تعیین شود، می‌تواند از اشتغال نیروی کار در آمریکا حمایت کند. جنگ‌های ترامپ در حوزه انتقال کارخانجات آمریکایی به داخل خاک آمریکا و جنگ تعرفه‌ای با چین و بسیاری دیگر از کشور‌ها (ازجمله اتحادیه اروپایی) طی ۴ سال اثرات مثبت کوتاه‌مدتی داشت و تا حدودی منجر به بهبود شاخص‌های بازار کار این کشور شد؛ این بهبود در گزارش‌های اشتغال نیروی کار که ماهانه از سوی اداره کار آمریکا منتشر می‌شود، بازتاب داشت.

رشد شاخص‌های وال‌استریت نیز دستاوردی بود که ترامپ آن را به دولت خود منتسب می‌کرد. پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا شاخص داوجونز از ۱۸۳۶۵ واحد، با یک شیب تند رشد کرد و فوریه ۲۰۲۰ به رکورد تاریخی ۲۹۵۶۸ واحد رسید که به معنای جهشی ۶۱ درصدی بود، اما با شیوع ویروس کرونا در آمریکا و به دلیل نگرانی به وجود آمده در بازار‌های مالی این کشور، فرار سرمایه از بازار سهام به سوی بازار‌های امن‌تری مانند طلا و اوراق قرضه شروع شد و شاخص‌های سهام ظرف ۲ ماه اخیر بشدت سقوط کرد. با این سقوط دستاورد اقتصادی ترامپ بر باد رفت.

* پیش‌بینی بیکاری ۲۵ میلیون نفر
آمار ۱۷ میلیونی که در بالا اشاره شد آمار رسمی تا امروز است. آنچه اوضاع را ترسناک‌تر می‌کند احتمال افزایش این عدد تا سقف ۲۵ میلیون نفر طی هفته‌های آتی است. از سویی آنچه این روز‌ها بیشتر سبب ترس دولتمردان آمریکایی شده، برآورد‌های ترسناک موسسات اقتصادی از اقتصاد آمریکاست. در روز‌های گذشته اقتصاددانان موسسه معتبر بانکی و پژوهشی جی‌پی مورگان تخمین زدند در ۳ ماهه دوم سال جاری میلادی تولید ناخالص داخلی این کشور ۴۰ درصد افت خواهد کرد. اقتصاددانان جی‌پی مورگان در این پیش‌بینی جدید تخمین زدند نرخ بیکاری آمریکا در انتهای ماه آوریل (ماه جاری میلادی) به ۲۰ درصد برسد و ۲۵ میلیون نفر شغل خود را از دست بدهند. این در حالی است که در پیش‌بینی قبلی آن‌ها تولید ناخالص داخلی آمریکا در ۳ ماهه دوم ۲۵ درصد افت می‌کرد.

* تنها چاره ترامپ
شیوع کرونا و تاثیر منفی آن بر اقتصاد آمریکا در حالی است که دونالد ترامپ اصرار زیادی به ازسرگیری فعالیت‌های کسب‌وکار دارد و معتقد است این کشور نمی‌تواند بیش از این متحمل زیان اقتصادی شود. وی پیش از این گفته بود آنفلوآنزا یا حوادث رانندگی سالانه جان ده‌ها هزار نفر را در آمریکا می‌گیرد، اما کشور هیچ‌گاه تعطیل نمی‌شود. نیویورک به عنوان شهری که میزبان مناسبت‌های فراوان اقتصادی در آمریکاست، به طور گسترده‌ای با ویروس کرونا مواجه شده و ضرر اقتصادی چشمگیری را به اقتصاد آمریکا وارد کرده است. شمار قربانیان ویروس کرونا در نیویورک بشدت قابل توجه است. بنا بر اعلام فرماندار نیویورک در حال حاضر شمار قربانیان ویروس کرونا ۲ برابر شمار قربانیان حادثه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ است.

نیویورک‌تایمز هم در گزارشی از وضعیت کرونا در آمریکا نوشت: کرونا با سرعتی حیرت‌انگیز همه مشاغل دیرینه و جدید را تعطیل کرده است و کارگران و استخدام‌های اخیر تقریباً در هر نوع صنعت بدون حقوق رها شده است. کتی بستانژانیچ، رئیس اقتصاد مالی ایالات متحده در دانشگاه آکسفورد گفت: به نظر می‌رسد اقتصاد در یک سیاهچاله ناگهانی فرو رفته است. تزریق پول به اقتصاد آمریکا یکی از راه‌های ترامپ برای مقابله با آن چیزی است که این روز‌ها بر سر اقتصاد این کشور آمده است. هفته پیش وقتی گزارش‌ها حاکی از سقوط بزرگ بازار معاملات بورس آمریکا بود، فدرال‌رزرو اعلام کرد ۳/۲ تریلیون دلار دیگر به اقتصاد این کشور تزریق می‌کند.

پس از اعلام این خبر سهام وال‌استریت برخلاف گذشته که تحت تأثیر گزارش ضعف مشاغل با افت شدید مواجه می‌شد، جهش کرد.


* وخامت اوضاع خانه‌های سالمندان
یکی دیگر از مشکلاتی که جان میلیون‌ها آمریکایی را تهدید می‌کند، بی‌توجهی دولت آمریکا به وضعیت خانه‌های سالمندان است. یک کارشناس بهداشت در گفتگو با شبکه تلویزیونی «ام‌اس‌ان‌بی‌سی» آمریکا گفت: خانه‌های سالمندان در سراسر آمریکا با بحران مواجهند و به نظر می‌رسد راه‌حلی هم برای آن نیست. وی افزود: بی‌توجهی دولت آمریکا، نبود تجهیزات و قدیمی بودن تجهیزات، امکان شیوع کرونا در مراکز نگهداری سالمندان را چند برابر کرده است. وی افزود: هیچ‌کس نگران این موضوع نیست و تا این لحظه هم دولت حاضر به هیچ‌گونه کمکی نیست. دولت هیچ توجهی به خانه‌های سالمندان ندارد.

* ترامپ از کرونا خبر داشت
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا همزمان با شیوع کرونا در کشورش مدعی شد بلافاصله بعد از اطلاع از کرونا، پرواز‌های بین چین و آمریکا را متوقف کرده است. وی در چند سخنرانی خود هم این موضوع را به عنوان دلیلی بر مهم بودن جان مردم آمریکا ذکر کرد. حالا، اما شبکه تلویزیونی «ای‌بی‌سی نیوز» به نقل از مرکز ملی اطلاعات پزشکی آمریکا گزارش داد دولت این کشور به‌رغم آگاهی از ابعاد بیماری کرونا، پرواز هواپیما‌ها میان چین و آمریکا را تا ۳۱ ژانویه گذشته متوقف نکرد که همین امر باعث شیوع غیرقابل تصور ویروس کرونا در ایالات متحده شد.

انتشار این خبر در رسانه‌های آمریکایی می‌تواند دولت ترامپ را با بحران جدیدی مواجه کند. با این حال، اما هنوز دولت این کشور واکنش رسمی به این موضوع نداشته است.

* عین‌الاسد دوباره خبرساز شد
پایگاه آمریکایی عین‌الاسد تا ۳ ماه پیش برای کمتر کسی در ایران شناخته شده بود تا اینکه ۱۳ موشک ایرانی آنجا را مورد هدف قرار داد. عین‌الاسد همچنان یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های آمریکایی‌ها در عراق است که با تعطیلی چند پایگاه آمریکایی‌ها در عراق، شلوغ‌تر از قبل است. حالا عین‌الاسد با خبر شیوع کرونا در میان سربازان آمریکایی دوباره خبرساز شده است. سایت عراقی المعلومه به نقل از منابع خود از ابتلای ۲۲ الی ۲۵ نظامی آمریکایی حاضر در پایگاه عین‌الاسد به کرونا خبر داد. این پایگاه عراقی گزارش داده سربازانی که کرونای آن‌ها تایید شده، به پایگاه اربیل منتقل شده‌اند. مقامات اربیل یکی از هتل‌های بزرگ این شهر را تخلیه کرده‌اند تا دوران قرنطینه نیرو‌های آمریکایی در آنجا سپری شود. بنا بر این گزارش، حال ۵ نفر از آن‌ها وخیم گزارش شده و به بیمارستانی در اربیل منتقل شده‌اند. همچنین یک تیم پزشکی آمریکایی از ۳ روز گذشته، اقدام به غربالگری نیرو‌های آمریکایی در پایگاه‌های نظامی این کشور در عراق کرده است و برخی اطلاعات از وجود ده‌ها مبتلا در بین نظامیان آمریکایی حکایت دارد و همچنین میزان آمادگی و اقدامات انجام‌شده در هتل شهر اربیل حاکی از این است که یا تعداد مبتلایان بسیار بالاست یا پیش‌بینی شده است تعداد آن‌ها افزایش خواهد یافت. هنوز هیچ منبع رسمی عراقی یا آمریکایی به این خبر واکنشی نشان نداده است. ششم فروردین نیز «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت پارلمان عراق از ابتلای تعداد زیادی از نظامیان آمریکایی به کرونا خبر داد و درباره جابه‌جایی زیاد این نیرو‌ها در شهر‌های عراق که موجب شیوع بیماری می‌شود، هشدار داد.

شیوع کرونا در میان نظامیان آمریکایی خبر جدیدی نیست، اما انتشار این اخبار از سوی پنتاگون با محدودیت‌های جدی مواجه است. بر اساس گزارش‌ها نظامیان آمریکا در کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس هم با کرونا دست به گریبانند. تردد گسترده در کلوب‌های شبانه و حشر و نشر با زنان کاباره‌ای در روز‌های پیش از قرنطینه مهم‌ترین دلیل ابتلای آن‌ها به کروناست.

یک مقام نظامی آمریکایی نیز روز جمعه گفت در حال حاضر تست کرونای ۴۴۷ نفر در ناو هواپیمابر تئودور روزولت مثبت اعلام شده است. پیش از این نیز آزمایش کرونای ۷۲ نظامی آمریکا مستقر در کره‌جنوبی مثبت اعلام شده بود.

* بیروت از آمریکا امن‌تر است
اگرچه وزارت خارجه آمریکا با ژست حمایت از شهروندان این کشور، به دنبال بازگرداندن شهروندان حاضر در برخی کشور‌ها به دلیل قطع پرواز‌های بین‌المللی و شیوع کروناست، برخی اخبار از مقاومت شهروندان آمریکایی در برابر بازگشت به کشورشان حکایت دارند. آنگونه که سایت شبکه تلویزیونی «سی‌ان‌ان» گزارش داده، شهروندان آمریکایی حاضر در لبنان با درخواست سفارت کشورشان برای بازگشت به آمریکا در پی شیوع ویروس کرونا مخالفت کرده‌اند.

«کارلی فالگی» مشاور امور حقوق بشر در لبنان در این باره گفت: بر اساس دلایل شخصی و حساب و کتابی که درباره شیوع این ویروس کرده‌ام، تصمیم گرفتم در بیروت بمانم. فکر می‌کنم اینجا برایم امن‌تر است. چندین شهروند آمریکایی دیگر هم اظهارات مشابهی را در گفتگو با «سی‌ان‌ان» بازگو کردند. شمار دیگری نیز در حساب‌های توئیتری خود پیشنهاد هفته گذشته دولت آمریکا مبنی بر تخصیص دادن پرواز‌هایی چارتر برای خارج کردن شهروندانش از لبنان را رد کردند. «ابی سول» خبرنگار آمریکایی مستقر در لبنان به این شبکه گفت: طبق هر مطلبی که می‌خوانم، آمریکا از لحاظ تعداد مبتلایان، اقدامات پیشگیرانه و کمبود تجهیزات مربوط به آن و پر شدن ظرفیت نظام سلامت، اوضاع بدتری دارد. وی افزود: از آنجا که سال‌ها خارج از کشور زندگی کرده‌ام، اکنون در آمریکا بیمه درمانی ندارم، بنابراین اگر بازگردم و مریض شوم باید هزاران دلار از جیب خرج کنم.

یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا در این‌باره به «سی‌ان‌ان» گفت در حال حاضر هزاران آمریکایی در لبنان به سر می‌برند و بسیاری از آن‌ها شهروندی لبنان را نیز دریافت کرده‌اند. با این حال از توضیح درباره اینکه لبنان از لحاظ شیوع ویروس کرونا از آمریکا وضعیت بهتری دارد خودداری کرد.

منبع: وطن امروز

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار