به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نیروهای مسلح هند و پاکستان مجددا در چند روز گذشته در منطقه کشمیر و در مکانی که به نام خط کنترل بین دو طرف معروف شده با یکدیگر درگیر شده اند. این درگیری بعد از نبردهای اسفند ماه سال ۹۷ سنگینترین نبرد بین طرفین محسوب میشود. به این بهانه ابتدا نگاهی به درگیری اخیر انداخته و سپس به ماجرای سال ۹۷ بازگشته و اطلاعات جالبی در خصوص آن نبرد را در اختیار شما خواهیم گذاشت.
از کشته شدن نیروهای ویژه هند در کوهستان تا پاسخ توپخانهای مهارجهها
بر اساس آنچه منابع هندی اعلام کردند در شبهای اول و دوم ماه آوریل، در خط کنترل واقع در منطقه کشمیر بین هندیها و پاکستانیها درگیری رخ داده و طرفین به تبادل آتش میپردازند. از طرف دیگر سیستمهای مراقبتی هندی ها، ورود تعدادی نیرو که بر اساس اعلام هندیها گروههای تروریستی بودند به داخل این کشور را ثبت میکنند.
این حادثه باعث میشود تا ارتش هندوستان چند تیم عملیات ویژه در منطقهای نزدیک به روستای "کی رن" در مرز دو کشور مستقر کنند. به دلیل ارتفاع بالای منطقه و برف و بوران شدید، حرکت نیروهای ویژه هند با سختی رو به رو بوده، اما در نهایت آنها موفق میشوند ردپایی از افرادی که از داخل خاک پاکستان به درون هند نفوذ کرده بودند را شناسایی کنند. در روز شنبه، ۴ آوریل، جستجوی یک تیم از نیروهای ویژه هندی به نتیجه رسیده و آنها به مقر تروریستها نزدیک میشوند.
تیم ۶ نفره تکاوران هندی به موضع دشمن نزدیک میشود که در این حالت و با شانس بد این کماندوها، سه نفر از آنها روی یک توده سنگین برف در نزدیکی لبه پرتگاه رفته و بر اساس آنچه بعدا توسط منابع ارتش این کشور اعلام کرده به درون درهای چند متر پایینتر و درست در مقابل تروریستها سقوط میکنند.
تصاویر ۵ تکاور هندی که در درگیری اخیر در منطقه کشمیر کشته شده اند
در این وضعیت که بدشانسی مهاجمین، بی شباهت به فیلمهای بالیوودی نیز نبوده درگیری شدیدی بین طرفین آغاز شده و ۳ تکاور سقوط کرده هندی موفق به کشتن ۲ تررویست شده، اما توسط ۳ تروریست دیگر شدیدا مجروح میشوند. ۳ تکاور دیگر هندی به کمک همرزمان خود رفته و یک درگیری سنگین و تن به تن بین دو طرف رخ میدهد. در نهایت ۵ تروریست نفوذی از پاکستان کشته شده و تمامی تکاوران هندی نیز یا کشته یا شدیدا مجروح میشوند.
در نهایت تنها یکی از تکاوران هندی که شدیدا مجروح شده بود بعد از عملیات جستجو و نجات ارتش هندوستان جان به در میبرد، اما سرنوشت ۵ عضو دیگر، به خوش شانسی او نبوده و سایر اعضای این تیم کشته میشوند.
این حوادث باعث شد که چند روز بعد، هندیها با توپخانه به سمت پاکستانیهای مستقر در آن سوی خط کنترل، آتش سنگینی را آغاز و به سمت انبارهای مهمات و آنچه پایگاههای تروریستها نامیده بودند، شلیک کنند که در این عملیات از سیستم توپخانهای FH ۷۷ ساخت شرکت بوفورس سوئد توسط هندیها استفاده شده است.
هندیها در دهه ۱۹۸۰ تا ابتدای دهه ۹۰ میلادی تعداد ۴۱۰ قبضه از این توپها را از سوئد خریداری کرده اند. افشاء شدن رشوه گیری برخی مقامات هندی در آن زمان برای خرید این توپها به یک رسوایی سیاسی بزرگ در این کشور بدل شد. این توپهای کششی از کالیبر ۱۵۵ بهره برده و میتوانند بسته به نوع مهمات تا ۲۴ کیلومتر برد داشته باشد. با این روایت از درگیری اخیر بین دو طرف شما را به اسفند ماه ۹۷ و درگیری شدید هوایی بین دو طرف میبریم؛ جایی که حوادث عجیب زیادی در آن رخ داد.
داستانی از خشم مهاراجهها و عملکرد عجیب آنها
درگیری اوایل اسفند ماه سال ۹۷ بین هند و پاکستان، یکی از سنگینترین تقابلهای دو کشور در چند دهه اخیر به حساب میآمد. گروه دفاعی مشرق در همان زمان گزارشی را درباره علل این درگیری و روایتی از پاسخ هندیها و حمله هوایی این کشور به داخل خاک پاکستان را منتشر کرد که در لینکی که در ادامه قرار دارد میتوانید این گزارش را مطالعه کنید.
در گزارش قبلی بیان شد که هنوز نتایج حمله هوایی هند به درون خاک پاکستان مشخص نشده، اما حالا با آرامتر شدن فضا و گذشتن مدتی از آن ماجرا مشخص شد که اصولاً عملکرد هندیها در این درگیری به شکل فاجعه باری ضعیف بوده است. این کشور نه فقط در بخش حمله هوایی عمقی به درون پاکستان بلکه در ماجرای رزم هوایی که روز بعد از آن رخ داد نیز عملکرد بسیار بدی را از خود به نمایش گذاشت.
تصویر ماهوارهای سایت مورد نظر که مورد حمله هوایی هند قرار گرفت بود بعد از مدتی منتشر شده و نشان داد که هندیها با وجود استفاده از مهمات هدایت شونده و فاصله تقریباً ۵۰ کیلومتری از هدف، در زمان رها سازی بمبها نتوانسته است که این محل را منهدم کند. اما بروز رزم هوایی در روز بعد بود که دو طرف را هم در جهان واقعی و هم در فضای مجازی به جان هم انداخت و تا هفتهها بعد از آن نیز در جایی مثل شبکههای اجتماعی ادامه داشت. تا مدتها بازار شایعات از طرف دو کشور داغ بود و حالا ما قصد داریم در این گزارش کمی از غبار حاصل کاسته و تصویری تقریباً شفاف را از آن درگیری برای شما ارائه کنیم.
شلیک به خودی هندیها با سامانه اسراییلی و ماجرای عجیب داگ فایت میگ ۲۱ و اف ۱۶
در روز نبرد هوایی بین دو طرف در ۸ اسفند ماه، تنها دو مورد سقوط تایید شده وجود دارد که هر دو مورد مربوط به نیروی هوایی هند است. مورد اول بالگرد امای ۱۷ این کشور است که تقریباً در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از مرز سقوط کرده و سرنشینان آن به همراه یک غیر نظامی در روی زمین جان باختند. مورد بعدی هم میگ ۲۱ هندی بود که بر فراز خاک پاکستان ساقط شده و خلبان آن اسیر شد.
جالب این جاست که در همین دو مورد هم بسیار داستان و ماجرا وجود دارد. درباره سقوط بالگرد در ابتدا مقامات هندی اشاره کردند که این هلی کوپتر به دلیل نقص فنی سقوط کرده و از طرف دیگر شبکه اجتماعی توییتر پر شد از بحثهایی مبنی بر اینکه بالگرد هندی توسط جنگندههای پاکستانی که به داخل حریم هند نفوذ کرده اند، ساقط شده است. در ادامه سخنگوی ارتش پاکستان هر گونه دخالت این کشور در سقوط بالگرد هندی را رد کرد.
شاید در اینجا بسیاری تصور کنند که پس با رد رسمی این مسئله از طرف پاکستان، دلیل سقوط همان نقص فنی بوده است. اما این ماجرا به همین جا ختم نشد. اولاً برخی از مردم محلی حاضر در آن روز اعلام کردند که قبل از سقوط بالگرد و برخورد آن به زمین، صدای انفجار بسیار مهیبی را شنیده اند و در ادامه نیز خبری منتشر شده که بر اساس آن ارتش هند کمیته حقیقت یابی را به صورت خاص برای تحقیق در مورد علت سقوط این بالگرد تشکیل داده است.
برخی منابع خبری در این میان انگشت اتهام را به سمت خود ارتش هندوستان دراز کرده و اعتقاد دارند که در بهم ریختگی حاصل از بروز درگیری بالگرد مورد نظر یا توسط جنگندههای هندی و یا دفاع هوایی زمین پایه این کشور به عنوان دشمن تلقی شده و ساقط شده است. در این باره برخی به عکسی اشاره میکنند که در ادامه قرار میدهیم.
لاشه بالگرد Mi ۱۷ ارتش هند
سامانه دفاع هوایی اسپایدر
بعد از مدتی از وقوع حادثه، البته نیروی هوایی هند ادعاها و حدسهای اولیه را تایید و اعلام کرد که سامانه مورد نظر توسط موشکهای سامانه اسپایدر ساخت رژیم صهیونیستی به اشتباه مورد اصابت قرار گرفته و ساقط شده است. حداقل ۲ افسر نیروی هوایی هند به دلیل این اشتباه به دادگاه نظامی سپرده شده اند.
اما ماجرای میگ ۲۱ هندی به نوعی پیچیدهتر شده و حتی پای آمریکا را نیز به بحث باز کرد. طرف پاکستانی اعلام کرد که یک فروند میگ ۲۱ هندی را ساقط کرده و خلبان آن را نیز بازداشت کرده است. با منتشر شدن تصاویر خلبان اسیر در دست پاکستانیها مشخص شد که حداقل یک جنگنده هندی از دست رفته است. این خلبان هندی چند روز بعد، از اسارت آزاد و در مرز دو کشور تحویل مقامات هندی شد.
در اینجا هم چند ماجرای جدید آغاز شد. بحث اول این بود که کدام جنگنده پاکستانی این میگ ۲۱ هندی را ساقط کرده است. در ابتدا اشارهها به سمت جنگنده جی اف ۱۷ رفت که محصول مشترک بین چین و پاکستان است. در مقابل هندیها تصویری از لاشه یک فروند موشک هوا به هوای امرام ساخت آمریکا را منتشر کردند و ادعا کردند که میگ ۲۱ آنها توسط یک تیر امرام که از یک اف ۱۶ پاکستانی شلیک شده است سرنگون شده است.
اف ۱۶ پاکستانی مجهز به موشک امرام در حال پرتاب یک بمب هدایت لیزری
خلبان هندی اسیر در پاکستان
پاکستانیها به شکل عجیبی استفاده از اف ۱۶ را تکذیب و بعد از مدت کوتاهی دلیل این تکذیبها مشخص شد! ظاهراً در زمان خرید این جنگنده از آمریکا، قرار شده که از آن فقط برای مقابله با گروههای تروریستی استفاده شود و عملا پاکستانیها حق استفاده از آن برای درگیری با جنگنده دشمن را نداشتند و حالا آمریکا در حال تحقیق در این زمینه و تخلف پاکستان از شرط عجیب ایالات متحده است!
لاشه موشک امرام در اختیار هندی ها
اما این ماجرا به همین جا ختم نشد. هندیها ادعا کردند خلبان میگ ۲۱ آنها که Abhinandan Varthaman نام داشت قبل از مورد اصابت قرار گرفتن توسط اف ۱۶ پاکستانی، یک فروند از همین جنگندهها را توسط یک تیر موشک حرارت یاب ار ۷۳ ساقط کرده است. کمی درباره میگ ۲۱ هندی حاضر در این نبرد بگوییم.
این مدل از میگ ۲۱ به عنوان استاندارد Bison شناخته میشود که در حقیقت یک ارتقاء روسی بر روی میگهای ۲۱ هندی بود. رادار کنترل آتش جدید بر روی این هواپیما نصب شده و قابلیت حمل موشکهای هدایت راداری R-۷۷ نیز برای این هواپیما فراهم شده است.
میگ ۲۱ هندی مجهز به موشکهای ار ۷۳ و ار ۷۷
دو تیر موشک ار ۷۷ و دو تیر موشک ار ۷۳ در اختیار پاکستانی ها
اما با تصویری که اخیراً منتشر شده، مشخص شده که این جنگنده ساقط شده هندی به دو تیر موشک ار ۷۷ و دو تیر ار ۷۳ مجهز بوده و هیچکدام از آنها را شلیک نکرده است. در حقیقت ۴ تیر موشک هوا به هوا نهایت توان حمل مهمات هوا به هوا در این جنگنده است. البته هندیها در ابتدا گفتند، چون اف ۱۶ پاکستانی پشت خطوط این کشور سقوط کرده نشان و مدرکی برای اثبات ادعای خود ندارند. همچنین پاکستانیها نیز ادعای ساقط کردن یک سوخو ۳۰ را دارند که البته این مسئله نیز تا به این لحظه دارای سند و مدرکی محکم نیست.
مدتی بعد از فروکش کردن آتش درگیریها بین دو طرف، آمریکا اعلام کرد که چیزی از موجودی اف ۱۶های پاکستانی در آن درگیری کم نشده است. با این حساب و با توجه به تمام اسناد و مدارک موجود میتوان با قطعیت اعلام کرد که در آن درگیری صرفا هندیها یک میگ ۲۱ و یک بالگرد Mi ۱۷ را از دست دادند و پاکستانیها نیز متحمل خسارتی نشده اند.
ماجرای آواکسهای سوئدی و موشکهای روسی در درگیری هند و پاکستان
در فضای پس از این درگیری، نکات بسیار جالب دیگری نیز مشخص شد. یکی از این مسائل، عملکرد بهتر هواپیماهای هشدار زودهنگام هوابرد پاکستانیها در مقابل هندیها بوده است. بر اساس اعلام منابع هندی، در این درگیری پاکستانیها از هواپیماهای آواکس E-۲۰۰۰ ساخت سوئد استفاده کرده اند که مجهز به رادار آرایه فازی باند اس ساخت شرکت ساب بوده و توانسته است آواکسهای سری فالکن مجهز به رادارهای باند ال ساخت رژیم صهیونیستی و سری جدید آواکسهای ساخت هند را از نظر کیفی از میدان به در کرده و عملکرد بهتر آن دست برتر را در اختیار جنگندههای پاکستانی در میدان نبرد داده است.
آواکس نیروی هوایی پاکستان ساخت سوئد
آواکس نیروی هوایی هند مجهز به رادار ساخت رژیم صهیونیستی
مسئله بعدی نیز نارضایتی هندیها از موشکهای میان برد R-۷۷ ساخت روسیه بود که به گفته آنها در مقابل امرامهای آمریکایی که بر روی اف ۱۶های پاکستانی نصب بود از نظر برد و دقت وضعیت بدی داشتند و هند به سمت تعویض این موشک رفته است. در نهایت باید توجه داشت که اگرچه هند تقریباً در تمامی شاخصههای اقتصادی، نظامی، علمی و حتی روابط خارجی از پاکستان بالاتر است، اما باز هم نیروی انسانی مناسب و آموزش صحیح آنها باعث شده تا ارتش پاکستان، فعلا بتواند بر نیروهای مسلح هند چیره شود.
منبع: مشرق
انتهای پیام/