به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، کیلومترها از شهر تهران خارج شدیم، به سمت شهرستان ورامین راه افتادیم بعد از رسیدن به اداره محیط زیست شهرستان ورامین به همراه مدیرکل اداره و سایر محیط بانان به سمت تالاب بندعلی خان رفتیم، تالابی که نزدیک به ۵۰ کیلومتر از شهرستان ورامین فاصله داشت.
پس از حدود ۳۰ دقیقه به تابلویی رسیدیم که روی آن زده شده بود منطقه حفاظت شده کویر، منطقهای که تالاب در انتهای آن قرار داشت، تالابی که به گفته محیط بانی که همراه ما بود از جنوب به صورت یکپارچه به دشت مسیله و سواحل دریای نمک در استان قم، از غرب به دشت سیاه پرده و بلندیهای معروف به کوه مره و از سمت شرق به دریای نمک وصل میشود.
تغییرات آب و هوایی به شدت در تالاب فصلی تاثیر گذار است و همین موضوع سبب شده است که وسعت آن هر ساله متفاوت باشد. هر ساله در فصل بهار و پاییز به دلیل بارشهای فراوان، آب رودخانههای فصلی و آبهای سطحی شهر، این تالاب تغذیه میشود، به نوعی که در سال های گذشته می توان گفت وسعت این تالاب به ده ها هزار هکتار رسیده اما در سال جاری این تالاب وسعتش به ۴ هزار و ۲۰۰ هکتار رسیده است همچنین فصلی بودن تالاب و وابسته بودن آن به رودخانه های منتهی به آن، سبب شده که عمق آب نیز هر سال با سال گذشته اش متفاوت باشد و بارش ها ی بهاری فراوان میانگین عمق آب تالاب را در سال جاری به بیش از یک متر رسانده بود، به گفته محیط بانان اگر میزان بارش زیاد باشد وسعت زمین هکتار به ۵۰ هزار هکتار هم میرسد.
عزیز عبدالزاده، مدیرکل اداره محیط زیست شهرستان ورامین بود که با ما در این مسیر همراه بود، او میگفت «اگر تالاب تغذیه نشود مخاطرات زیادی برای شهرهای اطراف خودش دارد»، به گفته او اگر تالاب به میزان کافی آب نداشته باشد سبب شوری آب و کاهش ظرفیت زیستگاهی خواهد شد و جایگزین آن حیوانات غیر بومی است که به این زیستگاه خواهند آمد که اگر این روند ادامه پیدا کند سبب نابودی تالاب خواهد شد.
از او درباره مخاطرات تالاب خشک شده برای محیط زیست پرسیدم و او گفت «اگر تالابی خشک شد، آن تالاب منبع و منشا گرد و غبار برای شهرهای اطراف خواهد شد، به ویژه تالاب بندعلی خان که خشکسالی آن در سال های گذشته سبب افزایش گرد و غبار برای شهرستان ورامین و حتی شهر تهران شده بود.» اینها گفته مدیرکل اداره محیط زیست شهرستان ورامین بود که در طول مسیر تا رسیدن به تالاب برای ما توضیح میداد.
برای رسیدن به تالاب باید از جاده کوهستانی و باریکی عبور میکردیم، جادهای که در انتهای آن تالاب پیدا نبود و طبیعت آنقدر زیبا بود که جاده خاکی پر از دست انداز آن که مسیر را طاقت فرسا می کرد فراموش می شد، پس از گذشت ۳۰ دقیقه به تالاب نزدیکتر میشدیم، در نزدیکی تالاب بندعلی خان، پرندههای مهاجری را میدیدیم که صدای عبور ماشین مزاحمت زیست آن ها شده و باعث می شد که به پرواز در آیند.
انواع گونههای پرندههای مهاجری که در زمان خنکی هوا این تالاب مهاجرت میکنند و در پایان و اواسط بهار که هوا رو به گرمتر شدن میرود این پرندهها از تالاب به مناطق شمالی مهاجرت میکنند.
بیش از ۲۰ گونه پرنده مهاجر هر ساله به این تالاب مهاجرت میکنند، پرندگانی که میتوان گفت هم به زندگی در خشکی و هم به زندگی در آب عادت دارند، بالاخره بعد از ۴۵ دقیقه عبور در جاده کوهستانی و پر پیچ و خم به ابتدای تالاب رسیدیم، تالابی که بارشهای الهی و سخاوت آسمان مجددا به او زندگی دوباره بخشید بود.
مدیرکل اداره شهرستان ورامین میگفت: این تالاب نباید در این زمان پرنده مهاجر داشته باشد، اما به دلیل اینکه امسال پر از آب شده است، هنوز پرندگان مهاجر از این تالاب مهاجرت نکردند.
در خصوص همین موضوع مهرداد کتال محسنی معاون فنی حفاظت محیط زیست استان تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در ۲۲ فروردین ماه سال جاری درباره آخرین وضعیت تالابهای استان تهران با توجه به بارشهای اخیر اظهار کرد: با توجه به بارندگیهایی که طی فصول مختلف داشتیم وضعیت تالابهای استان تهران از نظر آبگیری مناسب است.
او با بیان اینکه پیش بینی میشود وضعیت تالابها در فصل تابستان نیز مناسب باشد، گفت: در سال گذشته تعداد پرندگان مهاجر در تالابها افزایش قابل توجهی داشت که این گویای وضعیت مناسب تالابها است.
بیشتر بخوانید: افزایش آلودگی هوا ربطی به تالابها ندارد
کتال محسنی بیان کرد: تعداد زیادی از پرندگان مهاجر، تالابهای استان تهران را به عنوان زیستگاه خود انتخاب کردند و پیش بینی میشود که مهاجرت پرندگان به این تالابها در تابستان امسال بیشتر از سالهای گذشته باشد.
معاون فنی حفاظت محیط زیست استان تهران با بیان اینکه وضعیت تالابهای استان تهران به طور منظم پایش و کنترل میشود، گفت: با بارشهایی که برای هفته آینده در تهران پیش بینی میشود، وضعیت این تالابها بهتر هم خواهد شد.
تالاب بندعلی خان، تنها تالابی نیست که با توجه به بارش های اخیر آبگیری شده است، همه باید بدانیم که وجود تالاب ها به عنوان یک اکوسیستم برای محیط زیست و جامعه انسانی ضروری است و نبود آن سبب ایجاد اختلالاتی در زندگی های شهری خواهد شد؛ همگان می دانیم که به محیط زیست اهمیت چندانی داده نمی شود و همین موضوع باعث شده که حق آبه بسیاری از این تالاب ها به موقع پرداخت نمی شود و تالاب خشک می شود،حالا که حضور این تالاب ها نقس اساسی در حیات ما و حفظ محیط زیست دارد باید در حفظ و احیا آنان کوشید.
انتهای پیام/