مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان از وضعیت مناسب شناخته‌شده‌ترین یوز‌های ایران خبر داد و گفت: حال هر سه یوزپلنگ منتقل شده به این استان در مرکز تحقیقاتی توران خوب است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، امیر عبدوس از ایران به عنوان تنها یوز در اسارت با توانایی احتمالی تولیدمثل نام برد و اظهار کرد: یوز‌های کوشکی و دلبر هیچکدام امکان تولیدمثل و زادآوری ندارند و "ایران" تنها یوزپلنگی است از این مجموعه که در حال حاضر امکان تولیدمثل در فصل جفت‌گیری را دارد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در خصوص چگونگی جذب جفت برای این یوز ماده در اسارت اظهار کرد: در حال حاضر ما در تدارک فراهم کردن شرایط لازم هستیم تا در فصل جفت‌گیری بستر را برای جفت‌گیری ایران با یک یوز دیگر فراهم کنیم.

وی از زمستان و تابستان به عنوان دو فصل جفت‌گیری در جمعیت یوزپلنگ‌ها نام برد و گفت: یوز‌های ماده معمولا در فصل جفت‌گیری با ترشحاتی که دارند، یوز‌های نر را به سمت خود جذب می‌کنند.

عبدوس ادامه داد: قرار است که در فصل جفت‌گیری و بعد از جذب یوز‌های نر از سوی "ایران" با اقداماتی یوز‌های نر جذب شده را زنده‌گیری و زمینه جفت‌گیری آن با ایران را فراهم کنیم.

وی از بهره‌گیری از تجربیات موفق دنیا در طرح تکثیر یوزپلنگ آسیایی در توران خبر داد و ضمن تاکید بر لزوم استفاده از تجربیات دیگر کشور‌ها و مطالعات علمی انجام شده در ارتباط با تولیدمثل گربه‌سانان در اسارت گفت: یکی از تجربیات موفق در این زمینه، مربوط به مطالعات مراکز تحقیقاتی امریکا است که برخلاف تصورات پیشین که گمان می‌شد که برای تولیدمثل یوز‌های در اسارت نباید به هیچ عنوان یوز‌ها در ارتباط با انسان قرار گیرند این مطالعات نشان داده که برای آنکه بتوان توفیقی در تولیدمثل در اسارت داشت باید یوز‌ها به تعبیری اهلی شوند.

مدیرکل محیط زیست استان سمنان با بیان اینکه تجربه تکثیر در این انستیتوی امریکا نشان داده که برای موفقیت در تکثیر در اسارت، یوز‌ها نباید از در کنار انسان قرار گرفتن احساس استرس کنند افزود: برنامه ما برای تکثیر یوزپلنگ آسیایی نیز بر همین مبنا طراحی شده است. البته جزئیات کامل طرح تکثیر یوز ایرانی در آینده و از طریق سازمان محیط زیست اعلام خواهد شد.

وی از طراحی سناریو‌های مختلف برای شرایط مختلف و متناسب با اجرای این طرح ملی خبر داد و گفت: در حال حاضر به دنبال تامین نیاز‌ها و تکمیل مقدمات اجرای طرح هستیم.

این مدیر مسوول با بیان اینکه "کوشکی و دلبر" هیچکدام امکان تولید مثل ندارند افزود: کوشکی ۱۳ سال دارد و تمایلی به جفت‌گیری ندارد. ماده یوز معروف به دلبر نیز همین‌گونه است.

عبدوس به دلایل انتقال آن‌ها به استان سمنان پرداخت و خاطرنشان کرد: این یوزپلنگ‌ها به زیستگاه اصلی خود برگشتند و هیچ دلیلی برای ماندن آن‌ها در پردیسان نبود.

وی با اشاره به طرح برخی پرسش‌ها و انتقادات در برخی رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی در ارتباط با این طرح اظهار کرد: متاسفانه گاهی بدون شناخت از شرایط این گونه اظهارنظر‌هایی در ارتباط با کوچک بودن سایت، محصور شدن سایت با استفاده از فنس، جدایی یوز‌ها و... می‌شود که البته کارشناسان این حوزه برای همه آن‌ها پاسخ دارند.

وی به دلایل جدایی یوز‌ها و از جمله جدایی "کوشکی" از "دلبر" پرداخت و گفت: دلیل این جدایی این است که در پارک پردیسان هم از هم جدا بودند و لذا اگر آن‌ها را فعلا کنار هم قرار دهیم ممکن است به همدیگر آسیب برسانند.

عبدوس در پاسخ به چرایی جدایی "کوشکی" از "ایران" خاطرنشان کرد: دلیل جدایی این دو نیز از همین دیدگاه کارشناسی است که اگر ماده یوز "ایران" به "کوشکی" عادت کند دیگر هیچ یوزپلنگ نری را پذیرا نخواهد بود و از همین رو برای موفقیت در طرح تکثیر باید این دو نیز از هم جدا باشند تا پذیرش بین "ایران" و یک یوز نر در فرآیند طبیعی آن و در فصل جفت‌گیری اتفاق بیفتد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.