به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ویتامین B۵ یکی از کمتر شناخته شدهترین ویتامینهای موجود است که معمولا به عنوان پانتوتنیک اسید نیز شناخته میشود. معمولا کمبود این ویتامین نادر است و تقریبا همه غذاها در برگیرنده مقادیر اندکی از پانتوتنیک اسید است.
ویتامین B۵ عملکردهای مهمی در بدن دارد. این عملکردها عبارتند از:
◾تبدیل غذاها به گلوکز
◾سنتز کردن کلسترول
◾تشکیل هورمونهای مرتبط با استرس و رابطه جنسی
◾تشکیل سلولهای قرمز خون
همانند سایر ویتامینهای گروه B، پانتوتنیک اسید نیز به بدن در تجزیه چربی ها، کربوهیدراتها و پروتئینها کمک میکند بنابراین بدن ما میتواند از آن برای تولید انرژی و ساخت دوباره بافت ها، عضلات و اندامها استفاده کند.
ویتامین B۵ به حفظ سلامت سیستم گوارش کمک میکند و به بدن کمک میکند از سایر ویتامینها به خصوص ویتامین B۲ به خوبی استفاده نماید. ویتامین B۲ به مدیریت استرس کمک میکند، اما شواهدی وجود ندارد که نشان دهد پانتوتنیک اسید میتواند استرس را کاهش دهد.
خواص ویتامین b۵ برای درمان آکنه
برخی از مطالعات نشان داده است که ویتامین B۵ به عنوان مرطوب کننده پوستی عمل میکند و میتواند فرایند درمان زخم را بهبود ببخشد.
یکی از مطالعات انجام شده نشان میدهد که ویتامین B۵ به آکنههای پوستی کمک میکند و میتواند جوشهای صورتی مرتبط با آکنه را به هنگام استفاده به عنوان مکمل غذایی کاهش دهد. محققان بیان کرده اند که کاهش قابل توجهی از ضایعات پوستی بعد از ۱۲ هفته مصرف مکملهای غذایی ویتامین B۵ ایجاد شده است.
برخی از مطالعات انجام شده نشان میدهد که مصرف ویتامین B۵ میتواند به کاهش کلسترول و سطح تری گلیسیرید یا چربیها کمک کند. این مدیریت باید تحت نظر پزشک انجام شود.
کمبود ویتامین B۵ بسیار نادر است، زیرا تقریبا در تمامی مواد غذایی یافت میشود. رژیم غذایی سالم و متنوع باید مقادیر کافی از این ویتامین را برای افراد فراهم سازد. بررسیهای کلینکی نشان میدهد که کمبود این ویتامین به شرایط زیر منجر خواهد شد:
◾خستگی
◾بی علاقگی
◾افسردگی
◾تحریک پذیری
◾اختلالات خواب
◾درد شکمی
◾حالت تهوع
◾استفراغ
◾بی حسی و کرختی
◾گرفتگیهای عضلانی
◾هیپوگلیسمی
◾سوزش پاها
◾عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
کمبود ویتامین B۵ میتواند حساسیت افزایش یافته به انسولین را منجر شود. در موش ها، کمبود ویتامین B۵ به سوزش و حساسیت پوست و خاکستری شدن موها منجر شده بود، اما این موضوع زمانی که پانتوتنیک اسید به موشها داده شد برعکس گردید.
با اینحال بر اساس گفتههای محققان، در انسانها شواهدی مبنی بر اینکه مصرف پانتوتنیک اسید به عنوان مکمل یا استفاده به عنوان شامپو میتواند از تغییر رنگ مو جلوگیری کند یا آن را بازیابی نماید وجود ندارد.
زمانی که سطح مصرف ویتامین B۵ به مقدار طبیعی میرسد بیشتر نشانههای بیان شده معکوس میگردد.
مخصصان توصیه میکنند ویتامین B۵ به شیوههای زیر به صورت روزانه مصرف شود:
◾نوزادان ۰ الی ۶ ماهه: ۱.۷ میلی گرم در روز
◾نوزادان ۷ الی ۱۲ ماهه: ۱.۸ میلی گرم در روز
◾کودکان ۱ تا ۳ ساله:۲ میلی گرم در روز
◾کودکان ۴ الی ۸ ساله: ۳ میلی گرم در روز
◾کودکان ۹ الی ۱۳ ساله:۴ میلی گرم در روز
◾مردان و زنان ۱۴ ساله و بالاتر: ۵ میلی گرم در روز
◾زنان باردار: ۶ میلی گرم در روز
◾زنان شیرده: ۷ میلی گرم در روز
ویتامین B۵ محلول در آب است. بدن ما آن را ذخیره نمیکند. پس باید مقدار آن به صورت روزانه تامین شود.
ویتامین B۵ به طور گسترده در محصولات حیوانی و گیاهی یافت میشود. برخی از منابع عبارتند از:
◾گوشت: مرغ، بوقلمون، اردک، گوشت گاو و اندامهای حیوانات همچون جگر و کلیه
◾ماهی: سالمون، میگو
◾غلات: نان و غلات صبحانه تهیه شده با آرد سبوس دار. غلات سبوس دار منبع خوبی از ویتامین B۵ هستند.
◾محصولات لبنی: زرده تخم مرغ، شیر، ماست و محصولات تهیه شده از شیر
◾بقولات: عدس، نخود و سویا
◾سبزیجات: قارچ، آووکادو، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، ذرت، گل کلم، کلم پیچ و گوجه فرنگی
سایر منابع ویتامین B۵ عبارتند از بادام زمینی، دانه آفتابگردان، گیاهک گندم و جوی دوسر. پانتوتنیک اسید به طور گستردهای در غذاها موجود است، اما در فرآوری به عنوان مثال، در کنسرو، انجماد و فریز کردن، از بین میرود. بهتر است غذاها را تازه مصرف کنید تا از دریافت مقادیر کافی از این ویتامین اطمینان حاصل نمایید.
دانشمندان دریافته اند که باکتریهای موجود در پوشش کولون ممکن است اسید پانتوتنیک تولید کنند، اما این هنوز ثابت نشده است.
منبع: سلامت
انتهای پیام/