به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، برای شروع به تحصیل در مقطع دکتری از طریق کنکور علاوه بر قبولی در مرحله کتبی که هر ساله توسط سازمان سنجش برگزار میشود باید در مرحله مصاحبه سنجش علمی نیز موفق به کسب حد نصاب لازم و پارامترهای مورد نیاز دانشگاه شوید؛ بنابراین باید گفت اگر در آزمون کتبی هم رتبه لازم را کسب کرده باشید؛ نباید آن را به منزله قبولی تصور کنید؛ بلکه باید در مرحله بعدی یعنی مصاحبه نیز موفق شوید تا بتوانید دانشجوی دکتری شوید.
اگر در هر دو مرحله موفق نشوید به مرحله سوم یعنی تکمیل ظرفیت راه پیدا میکنید و در این مرحله برای کرسیهایی که خالی مانده اند، شرکت میکنید.
اما مطابق آن چه که در دفترچه انتخاب رشته دکتری در سال ۹۸ درج شده است، بر اساس مصوبه هفتمین جلسه شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی در سال ۹۸ مرحله تکمیل ظرفیت در آزمون دکتری برگزار نخواهد شد.
در دی ۹۷ نیز معاون آموزشی وزارت علوم از حذف تکمیل ظرفیت دکتری از سال ۹۸ خبر داده بود؛ بنابراین داوطلبانی که با اعلام نتایج نهایی دکتری موفق به پذیرش در این مقطع نشدهاند، لازم است خود را برای شرکت در آزمون دکتری ۹۹ آماده کنند. این برگزار نشدن در حالی است که تکمیل ظرفیت دکتری وزارت بهداشت منتشر شد اما درباره علت حذف تکمیل ظرفیت آزمون دکتری هیچ توضیحی ارائه نشد و باعث اعتراض داوطلبان شد.
داوطلبان دکتری معترض به برگزار نشدن تکمیل ظرفیت دلایلی متقن بر ادعاهای خود از جمله کرسیهای خالی مانده، در نظر گرفتن حد نصاب نمره مصاحبه دکتری جهت قبولی، درصد بالای خطای مصاحبه دانشگاه ها، خالی ماندن ظرفیت دکتری دورههای شهریه پرداز دارند که در ادامه میخوانید:
اعمال شدن قانون شورای سنجش و پذیرش و در نظر گرفتن حد نصاب نمره مصاحبه دکتری جهت قبولی در آزمون، موجب خالی ماندن ظرفیت پذیرش در برخی دانشگاهها شده است. متقاضیان تکمیل ظرفیت دکتری بر این باورند که با برگزاری این مرحله از آزمون دکتری، ظرفیت خالی میتواند با افرادی که از پذیرش در مرحله اصلی جا ماندهاند، تکمیل شود.
در نظر گرفتن حدنصاب نمره مصاحبه دکتری جهت قبولی در آزمون نیز با دو انتقاد مواجهه است. ابتدا اینکه روش مصاحبه همیشه با اشتباهاتی همراه بوده و نمیتوان داوطلبان برتر را با استفاده از این شیوه انتخاب کرد، نقد دومی که به مصاحبه دکتری وارد است اعمال نظرهای سلیقهای در پذیرش داوطلبان است که انتقادات زیادی نیز به آن وارد است. به واقع نمیتوان با یک جلسه مصاحبه حداکثر ۲۰ دقیقهای با چند سوال صلاحیت یک دانشجو و استعداد وی را مورد ارزیابی قرار داد.
بیشتر بخوانید: شرایط حذف یا تخفیف شهریه در دانشگاههای مختلف
انتقاد دیگر خالی ماندن ظرفیت پذیرش دکتری در دورههای شهریه پرداز دانشگاه آزاد و دانشگاههای دولتی است. زیرا بسیاری از این داوطلبان بعد از قبولی به دلایلی از جمله هزینه بالای تحصیل وعدم اعمال محرومیت در آزمون دکتری در سال بعد اقدام به ثبت نام نمیکنند.
ممکن است برخی داوطلبان هم در دانشگاههای سراسری و هم دانشگاه آزاد پذیرش شوند و در نهایت یک رشتهمحل را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند.
پس در نهایت میتوان گفت ظرفیتهای خالی زیادی در دانشگاهها با توجه به این عوامل باقی میمانند و پذیرش تکمیل ظرفیت دکتری باعث میشود فرصت دوبارهای برای دانشجویانی فراهم کند که در اثر اشتباهات مصاحبه کنندگان و قوانینی مثل لزوم کسب حد نصاب نمره از ورود به دانشگاه منع شده اند.
یکی از داوطلبان دکتری سال ۹۸ در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گفت: جمع کثیرى از داوطلبان دکترى ٩٨ به دلیل اعمال حد نصاب و پذیرش سلیقه اى استادان ، با رتبه هاى خوب هم پذیرش نشدیم. این امر در حالی است که در تمام مقاطع حتى دکترى پزشکى تکمیل ظرفیت اعمال ولى در کمال تعجب فقط براى دکترى غیر پزشکى تکمیل ظرفیت برگزار نشد و تلاش دوستان، تجمع جمعى درب سازمان سنجش و اعتراضات مکرر به وزارت علوم و سازمان سنجش متأسفانه مثمرثمر واقع نشد.
او ادامه داد: با وجود شیوع ویروس کرونا برگزارى آزمون قطعا مخاطراتی بر سلامت و جان داوطلبان خواهد داشت. از طرفى تأخیر مکرر در برگزارى آزمون خود مزید بر علت در ایجاد استرس و عدم تمرکز بر مطالعه را ایجاد مى کند؛ آن هم در شرایطى که با وجود این بیمارى جانگیر استرس وافرى در زندگى روزمره بوجود آمده است. از مسئولان تقاضا داریم به دلیل تبعیض و ظلم بارز در تضییع حق داوطلبان در برگزارى تکمیل ظرفیت دکترى ٩٨ نسبت به برگزارى تکمیل ظرفیت دکترى ٩٨ مساعدت کنند.
ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش و آموزش کشور پیشتر در در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گفته بود: اگر دانشگاهها درخواست پذیرش دانشجو برای تکمیل ظرفیت را بدهند حتما اعلام میشود. تکمیل ظرفیت بر اساس درخواست دانشگاهها صورت میگیرد. امسال تکمیل ظرفیت برای هم دورهها به جز مقطع دکتری انجام میشود.
مجتبی شریعتی نیاسر، معاون اسبق آموزشی وزارت علوم از حذف تکمیل ظرفیت دکتری از امسال خبر داد و گفت: از سال آینده مرحله تکمیل ظرفیت حذف میشود. از امسال مرحله تکمیل ظرفیت دکتری نداریم و دانشگاهها تنها در دو مرحله بهمن و مهر دانشجو پذیرش خواهند کرد.
داوطلبان زیادی که موفق به قبولی نشده و منتظر برگزاری تکمیل ظرفیت دکتری بودند اعتراضات زیادی به برگزار نشدن آن دارند و کمپینی نیز تشکیل داده اند و تاکنون یک هزار نفر از آن حمایت کرده اند که به بیان برخی از این اعتراضات میپردازیم.
داوطلبی نوشت: من با رتبه خوب، به علت بیماربودن سر مصاحبه نتوانستم مصاحبه رو بی خوب انجام دهم. در حالیکه رزومه و رتبه خوبی داشتم لطفا تکمیل ظرفیت را برگزار کنید.
داوطلب دیگری نیز گفت: از مسئولان خواهشمندیم همانطور که تکمیل ظرفیت را برای تمام مقاطع برگزار کردند، برای مقطع دکتری دانشگاه آزاد و هم دکتری دولتی نیز اعلام کنند، چون خیلی از صندلیها خالی مانده است و افراد زرنگ ودرس خوان با رتبههای خوب بخاطر گذاشتن حدنصاب از قبولی جاماندند.
به نظر میرسد متقاضیان تکمیل ظرفیت دکتری ۹۸ دلایل کافی برای برگزاری آن دارند؛ بنابراین لازم است خواسته آنها توسط نهادهای ذیربط مورد بررسی قرار گیرد. اگر چه بسیاری معتقدند که پرونده تکمیل ظرفیت دکتری ۹۸ خیلی وقت است بسته شده؛ با این وجود داوطلبان هنوز به اعتراضات خود ادامه میدهند. بیاهمیتی به خواسته این داوطلبان علاوه بر ناامیدی از مسئولین امر، منجر به یک سال وقفه در تحصیل این داوطلبان و به نوعی هدررفت زمان آنها خواهد شد.
انتهای پیام/
یادتان باشد دکترای من را ندادید
سال دیگه هم هی تشویق به شرکت در انتخابات نکنید
من مثل خودتان کینه شتری هستم
و
یادم نمیره و تلافی می کنم
ریفر به پست
سال دیگر چه کسی ساکن پاستور خواهد بود؛
رئیسجمهور بعدی ایران کیست؟
چرا دکتری من باید قربانی سخت گیری و تعصبات یک سیاستگذار ندانم کار شود؟!
بعد ناراحت شدم که حقم ضایع شده و نفرینتان کردم
و اکنون هم می توانید ببینید کرونا چه بر سر دانشگاهها آورده!!!
چرا سیاست گذاری باید به گونه ای باشد که چند سال پشت کنکور دکتری بمانم؟
چطوری سال 90 سیاستگذاری آموزشی تغییر می کرد فوق قبول شدم.
پس چرا اکنون سیاستگذاری آموزشی برای کنکور دکتری تغییر نمی کند؟!
باید قربانی سیاستگذاری آموزشی شوم؟!
خوب مسئله ای نیست برای سیاستگذاران جبران می کنم سال دیگر ما مردم را لازم دارند ...
امسال آقایون سخت گیری کردند من به هدفم نرسیدم.
انتخابات 1400 من سخت گیری می کنم تا آقایون به هدفشون نرسند.
باشه مسئولین مسئله ای نیست با درخواست امروز من مخالفت کنید
سال دیگر هم شما انتخابات دارید .
سرجمع یک برگه کاغذ مدرک دکتری است بده بروم دنبال کارم دیگر ...
برای من مهم است راهی را خودم شروع کرده ام که به پایان برسانم و تحصیلاتم را تمام کنم
برای تو چی مهمه که سخت گیری می کنی؟
اصلن چیزی واست مهمه یا فقط سخت گیری می کنی؟
سرجمع یک مدرک دکتری است بده برویم دنبال کارمان دیگر ...
تکمیل ظرفیت دکتری ۹۸ شروع نشده تموم شد؟!
بانکی های مرفه و بی درد کلی مسئولین توجه می کنند به آنها
بعد به من بیچاره و بی حامی هیچکس توجه نمی کنه!!
متاسفانه، در آزمون دکترای ۱۳۹۸ با وجود رتبه ی ۴ ( چهار ) در رشته ی زیست شناسی فیزیولوژی گیاهی و نیز مصاحبه های عالیم و همچنین رزومه ی خوبم نسبت به سایرین، مرا در مصاحبه ی دانشگاه تربیت مدرس تهران و نیز بوعلی سینای همدان، رد کردند و رتبه های بالاتر از مرا پذیرفتند.
اگر من و امثال من، متقاضی تکمیل ظرفیت دکترا می باشیم، صرفا به جهت احقاق حق از دست رفته مان می باشد. چه چیزی ارزشمند تر از آنست که فردی به خاطر عشق به میهنش، نهایت تلاشش را می کند تا در آزمون دکترا، بهترین رتبه را کسب نماید؟ مگر نه آنست که این شخص، می تواند برای کشورش و جامعه، فوق العاده مثمر ثمر واقع گردد؟ چنین فردی، علم را وسیله ای قدرتمند، جهت اعتلای کشورش دانسته چرا که برای رسیدن به هدفش و کسب رتبه ی برتر، همه ی سختی ها را به جان خریده است.
لذا امیدوارم به حق این ماه عزیز، مسئولی پیدا شود که صدای دادخواهی من و امثال مرا که در این مسیر در حقشان اجحاف شده را، بشنود و جهت احقاق حق از دست رفته مان، دست یاری به سوی ما دراز نماید تا بتوانیم با ادامه ی تحصیل در مقطع دکترا، گامی هر چند کوچک، جهت ارتقا و سربلندی میهن عزیزمان برداریم.
من برای مصاحبه، به دو دانشگاه تربیت مدرس تهران و بوعلی سینای همدان رفته بودم.
آخرین سالی بود که دکترا شرکت کرده بودم. امسال دیگر، در آزمون دکترا ثبت نام نکردم. رشته ی من زیست شناسی فیزیولوژی گیاهی بوده.
امیدوارم به حق این ماه عزیز، وجدان کسانی که مرا رد کردند، بیدار شود و با تکمیل ظرفیت، مرا بپذیرند.
امیدوارم مسئولی پیدا شود و صدای دادخواهی من و کسانی مثل مرا که حقشان ضایع شده را بشنود و حق از دست رفته ی مان را به ما بازگرداند.
1399/02/13
حق خیلی ها ضایع شد.
باید تکمیل ظرفیت دکتری 98 داشته باشیم.
مسئولین و اعضای هئیت علمی از این همه سخت گیری چه عایدشون میشه؟
بعد فردا روز انتخابات برگزار میشه میگن چرا کسی رای نمی ده؟!
خیلی ممنون بابت انتشار و پیگیری این مطلب که ماه ها دغدغه کمپین ماست
واقعا این رفتار تبعیض آمیز مسوولین امر در مورد عدم برگزاری تکمیل ظرفیت دکتری 98 غیر منطقی بود و ما هم درخواست های بسیار زیادی به هر نهاد که می تونست موثر باشه را کردیم ولی متاسفانه کوچک ترین کاری نکردن و هیچ گونه توجیهی هم بابت این مورد نداشتن, و چه خوب گفتید که عدم توجه مسوولین امر موجب ناامیدی...
لطفا تكميل ظرفيت دكترى ٩٨ هم بسان ديگر مقاطع تحصيلى برگزار كنيد.
چرا با وجود صندلى خالى دانشگاه ها يك سال زحمت و عمر داوطلب بخاطر گذاشتن حد نصاب و پذيرش سليقه اى اساتيد بايد هدر شود!
خواهشا صداى اعتراضات داوطلبين را به گوش مسئولين برسانيد...