به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین ادعاهای مقامات آمریکا برای استناد به یکی از بندهای توافق هسته ایران، برجام، برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را زیر سوال برد.
نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی در وین در حساب توئیتری خود نوشت: در قطعنامه شماره ۲۲۳۱ (شورای امنیت) به این موضوع اشارهای نشده است، زیرا این مسئله ناگفته پیداست. کشوری که رسما مشارکت خود در توافق (هسته ای) ایران را پایان داده، نمیتواند عضو این توافق باقی بماند. پاراگراف ۱۰ قطعنامه (شورای امنیت) متاثر از تصمیم خود شما (آمریکا) برای خروج (از برجام) قرار گرفت.
اوایل روز دوشنبه ریچارد گلدبرگ، عضو سابق شورای امنیت ملی آمریکا در پیامی توئیتری مدعی شد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل امکان استفاده آمریکا از مکانیسم ماشه را برغم خروج از برجام میدهد. مقامات آمریکایی امیدوارند با توسل به بند موسوم به مکانیسم ماشه یا سازوکار حل اختلافات بتوانند تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کنند.
روزنامه نیویورک تایمز به تازگی به نقل از منابع آگاه اعلام کرد دولت ترامپ درصدد است محدودیتهای اعمال شده از سوی شورای امنیت برای صادرات تسلیحات به ایران را تمدید کند. بر این اساس، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در حال تدوین یک استدلال حقوقی است تا واشنگتن را علیرغم خروج از برجام، یکی از طرفهای این توافق عنوان کند و محدودیتهای وضع شده از سوی شورای امنیت برای صادرات تسلیحات به ایران را تمدید کند.
طرح واشنگتن بخشی از راهبرد دولت ترامپ برای فشار به شورای امنیت برای تمدید محدودیتهای تسلیحاتی این شورا علیه ایران است.
این گزارش میافزاید: آمریکا تلاش میکند با ارائه این طرح، خود را بخشی از برجام معرفی کرده و از مکانیسم ماشه استفاده کند. با این حال، کشورهای اروپایی با اقدام آمریکا مخالف هستند.
پس از توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی، قطعنامه ۲۲۳۱ ذیل این توافق در شورای امنیت به تصویب رسید. این قطعنامه خرید تسلیحات تهاجمی از سوی ایران را تا اکتبر ۲۰۲۰ محدود کرد. با رفع محدودیتهای شورای امنیت، ایران میتواند از کشورهای جهان تسلیحات خریداری کند.
۲۴ دی آلمان، انگلیس و فرانسه با انتشار بیانیهای در بروکسل، مکانیسم حل اختلاف در برجام (ماشه) را فعال کردند.
بر اساس مکانیسم ماشه، اختلاف حل نشده در کمیسیون مشترک برجام که شامل کشورهای عضو این توافقنامه است، به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده خواهد شد. در صورتی که این نهاد امنیتی نیز ایران را به نقض برجام محکوم کند، تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام نیز وجود داشت، بدون طی شدن هرگونه پروسهای علیه ایران اعمال خواهد شد.
انتهای پیام/