سد مهاباد نگینی در دل شهر که پرآب شدن آن این روز‌ها علاوه بر تامین آب شرب، در رونق کشاورزی منطقه بی ثمر نبوده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، مهاباد یکی از غنی‌ترین و مستعد‌ترین شهر‌های آذربایجان غربی و اولین شهر در دنیا است که سد در داخل شهر قرار دارد و با عبور از وسط شهر منظره و چشم انداز‌های دیدنی و دلربایی را به وجود آورده است.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

احداث سد مهاباد

سد مهاباد در بالادست شهر احداث شده که در زمان خود دور از شهر بود، اما اکنون به واسطه گسترش مهاباد این سد در داخل شهر قرار گرفته است.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

جاده‌های ارتباطی مهاباد به سردشت و مهاباد به پیرانشهر در داخل کوه‌های بلند و منحصر به فرد مجموعه این سد به ویژه دریاچه آنرا در خود گرفته اند. از نواحی دیدنی اطراف این دریاچه می‌توان به جزیره گردشگری، قاضی آباد، سر میدان و تاقه دار (تک درخت) اشاره کرد.

روند پایه ریزی و انجام اقدامات اولیه ساخت سد مهاباد در دو فاز مطالعاتی سال‌های ۱۳۴۱ و ۱۳۴۳ انجام گرفت و ساخت سد درسال ۱۳۴۶ آغاز و در سال ۱۳۴۹ به پایان رسید.

جان تازه سد‌ها به واسطه‌ی بارش رحمت الهی

بارش باران و پر آب شدن بسیاری از جوی‌های آب و سرریز شدن بسیاری از سد‌ها از آن دسته خبر‌هایی است که نه تنها مردم را خوشحال می‌کند که روح آدمی را جانی تازه می‌دهد.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

محمدپور رئیس اداره هواشناسی شهرستان مهاباد در گفت و گو با  خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: ازسال زراعی ۹۹-۹۸ تاکنون میزان بارندگی در این شهرستان ۴۳۲ میلی متر ثبت و گزارش شده است که نسبت به وضعیت نرمال ۱۸ درصد افزایش بارندگی نشان می‌دهد و نوید بخش رونق در حوزه کشاورزی است.

استفاده از آب سد زمینه ساز جهش تولید در حوزه کشاورزی

جاری شدن آب در زمین‌های حاصل خیز دشت شهر ویران باعث شده که وضعیت معیشتی مردم این منطقه که اغلب کشاورز و دامدار هستند از درآمد مزارع و باغات حاصلخیز منطقه بیشتر شود.

کاک محمد یکی از باغداران دشت شهر ویران مهاباد در گفت و گو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: زمین‌های دشت شهر ویران زیر شبکه سد هستند و محصولات کشاورزی، باغ‌ها و زمین‌های گندم و چغندر قند همگی وابسته به این سد بوده و با تقسیم به موقع آب رونق می‌گیرند.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

 

رحمانی سرپرست مدیریت منابع آب شهرستان مهاباد در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: با توجه به افزایش بارش‌های مناسب بهاری مخزن سد به حد نصاب رسیده و حجم ورودی آب به سد مهاباد ۱۲ میلیون متر مکعب بر ثانیه است.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

او افزود: حجم ذخیره آب در پشت دریاچه سد ۱۸۵ میلیون متر مکعب است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۳ میلیون متر مکعب افزایش یافته است.

رحمانی با بیان اینکه در سال آبی جاری ۵۷ میلیون متر مکعب آب از سد این شهرستان به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شد، اضافه کرد: این میزان آب در مرحله اول ۴۰ میلیون متر مکعب، مرحله دوم ۵ میلیون متر مکعب و مرحله سوم ۱۲ میلیون متر مکعب است که به منظور کنترل پایداری سد و مدیریت مخزن برای جلوگیری از سیلاب‌های احتمالی رها سازی همچنان ادامه دارد.

او ادامه داد: ۱۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی زیر پوشش سد قرار دارند که حدود ۹۰ میلیون متر مکعب آب به عنوان حقابه بخش کشاورزی رهاسازی شده و به مصرف می‌رسد.

کاک شهرام یکی از کشاورزان که در زمین‌های کشاورزی مشغول به کار است در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد،گفت:در روستای قره خان زندگی می‌کنم و در زمین‌های پدریم مشغول کشاورزی هستم. شکر خدا امسال بارندگی خوبی داشتیم و سد مهاباد پراز آب شده است.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

او افزود:زمین‌های این منطقه از کانال کشی بهره‌مند است و در فصل زراعی حدود ۳ تا ۴ نوبت برای آبیاری زمین‌ها آب دریافت می‌کنیم.

کاک علی یکی از باغداران در گفت و گو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت: فصل پاییز بارندگی خیلی کم بود، ولی شکر خدا بارش‌های بهاری جبران خوبی بوده و درخت‌ها همگی شکوفه زده و سبز شده اند.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

نیروگاه سد مهاباد

بیشتر نیروگاه‌های برق-آبی انرژی مورد نیاز خود را از انرژی پتانسیل آب پشت یک سد تأمین می‌کنند در این حالت مقدار انرژی تولیدی از آب به حجم آب پشت سد و اختلاف ارتفاع بین منبع و محل خروج آب سد وابسته‌است.

پرآب شدن سد مهاباد نوید بخش جهش تولید در حوزه کشاورزی

رحمانی سرپرست مدیریت منابع آب شهرستان مهاباد در گفت وگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، گفت از ابتدای سال تا کنون ۳ هزار و ۸۳۸ مگاوات ساعت برق از سد مهاباد تولید شده که با توجه به پرشدن مخزن سد پیش بینی می‌شود میزان تولید برق از نیرو گاه به ۱۲ هزار مگاوات برسد.

کلام پایان: سد مهاباد جزو ۱۰ سد پرآب کشور است و مکانی مناسب برای گذراندن اوقات فراغت و پرداختن به تفریحاتی مثل ماهیگیری و شنا به حساب می‌آید، اما بهتر است با رعایت نکات ایمنی از اتفاقات ناگواری که ممکن است در فصول گرم سال اتفاق بیفتد جلوگیری شود.

انتهای پیام/ن

گزارش از مینا نادرحیته

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.