به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اخیرا در فرمان اجرایی که به امضا رساند، مدعی شد ایالات متحده این حق را دارد که در فضا گشتوگذار کرده و منابع مورد نیاز خود را از آن استخراج کند. در بخشی دیگر از همین فرمان قید شد آمریکا به فضا به چشم محلی رایج برای استخراج منابع نگاه نمیکند، اما در عین حال برای آغاز این کار نیازی به جواز یا توافقهای بینالمللی نیز ندارد.
اما چرا دونالد ترامپ به دنبال استخراج مواد معدنی در فضاست؟ مزایای این کار چه خواهد بود؟
به گفته سارا کروداس خبرنگار حوزه فضا، استخراج مواد معدنی ماه به بشر کمک خواهد کرد که مسیرهای بیشتری را در فضا بپیماید و نقاطی مانند کره مریخ برایش قابل دسترستر باشد. او معتقد است ماه میتواند به یک ایستگاه سوختگیری میانکهکشانی تبدیل شود، چرا که منابع لازم برای سوخت موشک نظیر هیدروژن و اکسیژن در آن یافت میشود.
داشتن یک ایستگاه سوختگیری در فضا به موشکها این امکان را میدهد که بدون نگرانی از اتمام سوخت، مسافتهایی طولانیتر را در فضای بیرون از زمین طی کنند درست مثل این است که به یک سفر بروید بدون آنکه نیازی به همراه داشتن گاز آشپزخانه خود داشته باشید، بنابراین نباید برای رفتن به فضا نیازی به بردن همهچیز با خود باشد.
گشتوگذار بیشتر در فضا هم از آن جهت میتواند حائز اهمیت باشد که بسیاری از منابعی که میتوانند برای سیاره ما سودمند باشند در آنجا وجود دارند.
بر اساس اظهارات بنجامین سوواکول استاد سیاست انرژی در دانشگاه سوسکس، جهان در حال حرکت به سمت منابع انرژیهای تجدیدپذیر است و دلیل آن را میتوان در تغییرات اقلیمی و نیاز به همان منابع جستجو کرد. به اعتقاد او ما اکنون صرفا مصرفکننده منابعی هستیم که در اختیار داریم.
به گفته این استاد دانشگاه، استخراج مواد بیشتر از فضا میتواند به ما در تولید چیزهایی نظیر اتومبیلهای الکتریکی که در طولانی مدت برای طبیعت سودمند خواهد بود، کمک کند. فلزاتی مانند لیتیوم و کبالت که به آنها نیاز داریم عمدتا در مناطقی مانند چین، روسیه و کنگو به دست میآیند؛ و دسترسی به آنها کار دشواری است.
او تشریح میکند که تامین مواد مختلف از سوی تامینکنندگان مختلف در سراسر جهان کاری دشوار و پیچیده است و هرکدام از آنها هم قوانین متفاوت و خاص خودشان را دارند.
اما به عقیده بنجامین، استخراج منابع از ماه با یک ماهیت واحد میتواند آسانتر باشد. سارا هم در این باره معتقد است استخراج آن منابع روی زمین و در مناطقی نظیر کنگو در شرایطی بسیار سخت صورت میگیرد. اما بنجامین این هشدار را هم میدهد که استخراج منابع فضایی قرار نیست راه حلی کوتاه مدت برای تغییرات اقلیمی زمین باشد.
یکی از دلایل پشت تصمیم دونالد ترامپ در راستای استخراج منابع ماه میتواند کمبود دسترسی به مواد معدنی ایالات متحده در قیاس با دیگر نقاط جهان باشد. به گفته پروفسور بنجامین با پیشتازی کشورهایی مانند چین و روسیه، آمریکا مسابقه را باخته است.
مواد استخراج شده در چین اکنون در سراسر جهان قابل دسترسی هستند. برای افرادی مانند ترامپ، استخراج منابع از مناطقی که چینیها به آنها دسترسی ندارند مانند فضا گزینهای بسیار جذاب به حساب میآید.
از زمانی که دونالد ترامپ به قدرت رسید، چین و آمریکا تنشهای فراوانی را پشت سر گذاشتهاند و طبق اظهارات بنجامین این کار برای ترامپ به مثابه فرصتی در راستای اثبات سلطه و رهبری خود بر جهان است.
فرمان اجرایی رئیس جمهور آمریکا به وضوح میگوید که قوانین بینالمللی تاثیری بر تلاشهای این کشور در فضا نمیگذارند، اما مسئله اینجاست که هیچ قانون شفافی در خصوص آنچه بشر میتواند در فضا انجام دهد وجود ندارد. سارا اما عقیده دارد که قوانین فضا در دست توسعه هستند و این چیزی است که به مرور زمان در حال تغییر خواهد بود.
هیچ کشوری نمیتواند مدعی شود که صاحب کره ماه است، اما در حال حاضر شرایط تفاوتی با قوانین دریایی ندارد: اگر به آنجا رسیدی، پیدایش کردی و استخراجش کردی، کاملا برای خودت است.
به عقیده استاد سیاست انرژی دانشگاه سوسکس به خاطر تغییرات اقلیمی که اکنون روی زمین اتفاق میافتند، دوختن نگاهمان به فضا اجتنابناپذیر خواهد بود. یکی از مباحثی که مردم مطرح میکنند این است که فعالیتهای بشر روی زمین در نهایت به نابودی این کره ختم خواهد شد تا آنجا که دیگر جایی جز فضا برای رفتن نخواهیم داشت. این نقطه نظر باعث میشود گشتوگذار در فضا تنها جایگزین واقعی برای آینده بشریت باشد.
به گفته سارا تکنولوژی لازم همین حالا هم موجود است و به دلیل مداخله شرکتهای خصوصی در این پروسه، سرعت پیشرفت بسیار بالا خواهد بود.
تا پیش از این همه چیز معمولا با سرمایهگذاری دولتی انجام میشد اما با حضور اشخاص و شرکتهای خصوصی در پروسه، حالا پول و جاهطلبیهای بیشتری وجود دارد. ما قرار است شاهد پیشرفتهای بزرگی در زمینههای مختلف از قبیل استخراج مواد معدنی ماه، استخراج مواد سیارکها و دریاها و به ویژه سفر انسانها به مریخ باشیم، تمام اینها در عصر ما قابل مشاهده خواهد بود.
بیشتر بخوانید: ادعای عجیب ترامپ/ آمریکا خود را مالک ماه میداند
بنجامین میگوید که استفاده از پیشرفتهای تکنولوژیک موجود در پروسههای استخراجی هم کار بسیار مهمی خواهد بود. استخراج قمری در بالاترین نقطه هرم است اما رسیدن به آن نقطه واقعا دشوار خواهد بود؛ بنابراین بهتر است ابتدا پروسههای فعلی مانند استخراج گاز و استخراج در اعماق آب را بهبود ببخشیم، پس از آن میتوان به سراغ مرحله بعدی رفت.
به اعتقاد او هنوز بشر پانزده سال با استخراج مواد معدنی قمری فاصله دارد و آینده به شدت متکی بر فاکتورهایی نظیر پول و منابع خواهد بود؛ در حالی که سارا بر این باور است که همه اینها در نهایت مقدماتی برای یک دستاورد بزرگتر خواهد بود. همه چیز حول این هدف میچرخد که انسان از کره زمین فراتر رود.
انتهای پیام/