سایه گلسنگ‌ها بر پیکره عظیم‌ترین بنای سنگی جهان

مبارزه با گلسنگ‌های تخت جمشید در حوزه مطالعه و اقدامات عملیاتی همچنان ادامه دارد تا عظیم ترین بنای سنگی جهان از خطر فرسایش مصون بماند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، بنای جهانی تخت جمشید همواره در طول دوره های مختلف در خطر تهدیدات طبیعی و انسانی قرار داشته است، پدیده هایی نظیر گلسنگ نیز یکی از خطراتی است که نقوش این بنای جهانی را با خطر زوال و محو شدن رو به رو کرده است.

این بنای جهانی و تاریخی در فهرست میراث جهانی ثبت شده و یکی از نشانه‌های عظمت تمدن و معماری این مرز و بوم محسوب می‌شود.

طی چند سال گذشته علاوه بر رویش علف‌های هرز در این بنای تاریخی یکی دیگر از موضوعاتی که هموراه به عنوان معضلی برای این بنای سنگی به شمار می‌رود وجود گلسنگ در مجموعه جهانی تخت جمشید است.

برخی از کارشناسان بر این باورند که همه گلسنگ‌ها مخرب نیستند و تنها برخی از آنها می‌توانند باعث تخریب نقش برجسته‌ها شود.

سایه گلسنگ‌ها بر پیکره عظیم‌ترین بنای سنگی جهان

محو کردن نقوش و کتیبه‌های تخت جمشید توسط گلسنگ ها

بر اساس آخرین مطالعاتی که در این مجموعه جهانی در رابطه با گلسنگ‌ها انجام شد حدود ۱۰۰ نمونه گلسنگ در تخت جمشید شناسایی شد که هرکدام در محو کردن نقوش و کتیبه‌های این بنای عظیم جهانی نقش تأثیرگذاری دارند. در این میان برخی از کارشناسان بر این باورند که اگر این گلسنگها کنترل نشوند می‌توانند ظرف ۶۰ سال نقوش و کتیبه‌ها را محو کنند.

برخی نیز اهمیت تخت جمشید را به نقش و نگارها، خطوط میخی و گلهای لوتوس و سربازان هخامنشی می‌دانند و می‌گویند اگر این کتیبه‌ها از بین بروند دیگر تخت جمشید ابهت ندارد.

سایه گلسنگ‌ها بر پیکره عظیم‌ترین بنای سنگی جهان

طی چند سال گذشته مطالعات گسترده‌ای پیرامون این گلسنگ‌ها انجام شد و در آخرین مرحله در یک طرح مشترک با ایتالیا تحقیقات گسترده‌ای برای محافظت از نقوش از گلسنگ‌ها انجام شد و دستاوردها خوبی نیز به همراه داشت.

مدیر مجموعه جهانی تخت جمشید در رابطه با اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از گسترش این گلسنگ‌ها گفت: از مدت‌ها قبل طرح مشترکی با ایتالیا برای پیشگیری از گسترش گلسنگ‌ها در مجموعه جهانی تخت جمشید انجام شد و این طرح همچنان ادامه دارد.

حمید فدایی افزود: در این میان با مطالعات انجام شده گروه‌های زیادی از این گلسنگ‌ها شناسایی شد اما فراوانی آن بسیار است از این رو شناسایی آن همچنان ادامه دارد.

او با بیان اینکه یکی از مهمترین اقدامات برای کنترل گلسنگ‌ها در مجموعه کنترل اضطراری آن است، توضیح داد: به دنبال آن هستیم که علاوه بر انجام کارهای پژوهشی برای کنترل اضطراری این گلسنگ‌ها نیز اقداماتی انجام شود زیرا اگر به حال خود رها شوند رشد مضاعفی خواهند داشت.

لزوم توجه به روش های علمی برای از بین بردن گلسنگ‌ها

مدیر مجموعه جهانی تخت جمشید گفت: البته طی سال گذشته با اقدامات انجام شده تا حد قابل توجهی از افزایش این گلسنگ‌ها جلوگیری شد اما با این وجود بازهم وضعیت نگران کنننده است و باید روش‌های علمی برای از بین بردن این گلسنگ‌ها بکار گرفته شود.

او از گلسنگ‌ها به عنوان یک دغدغه در مجموعه جهانی تخت جمشید یاد کرد و ادامه داد: اگر برای از بین بردن و کنترل آنها اقدام نشود به طور حتم این گلسنگ‌ها می‌توانند خطرساز بوده و برای نقوش مشکلاتی را به وجود آورند.

سایه گلسنگ‌ها بر پیکره عظیم‌ترین بنای سنگی جهان

فدایی افزود: گلسنگ‌ها یکی از عوامل فرسایش به شمار می‌روند و بر اساس نظریه کارشناسان گلسنگ‌ها در فرسایش بناهای سنگی تأثیر اساسی دارند از این رو همواره به عنوان یک دلیل تهدید کننده برای این بناها به شمار می‌رود.

او بیان کرد: هر اقدامی در حوزه حفاظت از مجموعه جهانی تخت جمشید باید بر پایه شناخت باشد و اگر بر پایه مطالعه و شناخت نباشد نه تنها موفق نخواهیم بود بلکه به توسعه و رشد آن نیز کمک کرده ایم.

منبع: مهر
انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار