به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، روز بیستم اردیبهشت ۶۱ بود که روزنامه اطلاعات در گزارشی نوشت: «پیش از ظهر امروز در تماس با قرارگاه کربلا کسب اطلاع کرد که شهر مرزی شلمچه توسط نیروهای اسلام آزاد شد. طبق این گزارش نیروهای اسلام ساعت ۲۲ و ۴۵ دقیقه دیشب مرحله سوم عملیات بیتالمقدس با رمز «یا علی بن ابیطالب» را در جبهه جنوب آغاز کردند. نیروهای اسلام در این عملیات موفق شدند شهر مرزی شلمچه را از لوث وجود صدامیان پاکسازی کنند و وارد این شهر شوند. در این پیروزی غرورآفرین هزار تن از مزدوران بعثی کشته و مجروح یا اسیر شدند و دهها تانک و خودرو دشمن منهدم شد. هم اکنون نیروهای اسلام در تعقیب باقیمانده نیروهای مزدور و شکست خورده بعثی هستند و با عزمی استوار آماده آزادسازی خرمشهر میشوند.
امروز بیستم اردیبهشت ماه سال ۹۹ است و اکنون ۳۸ سال از آن روز می گذرد؛ روزی که شلمچه آزاد شد و خرمشهری که خرمشهر ماند، زیرا صدام بارها اعلام کرده بود که خرمشهر را المُحَمَّره میداند. بیتالمقدس دو ویژگی مهم و راهبردی داشت، نخستین ویژگی آن این بود که عملیات عبور از رودخانه برای اولین بار در نیروهای مسلح کشورمان انجام می شد و ویژگی دوم آن زمان کوتاه طرح ریزی و آمادگی برای عملیات بود.
روزنامه اطلاعات در ادامه نوشت: در سومین مرحله از عملیات موفقیتآمیز بیتالمقدس که ساعت ۱۰:۴۵ دقیقه شب گذشته با یورش قهرمانانه سپاهیان سلحشور توحید آغاز شد، شلمچه آزاد شد و خرمشهر به محاصره کامل رزمندگان اسلام درآمد. به گزارش خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی از خطوط مقدم جبهه در پی محاصره کامل خرمشهر دو تیپ ارتش مزدور عراق در محاصره و تیررس قوای اسلام قرار گرفته، شلمچه نیز آزاد گردید؛ بنابراین گزارش محاصره شدگان بعثی راهی جز هلاکت و تسلیم در برابر نیروهای اسلام ندارند، زیرا به دلیل محاصره کامل بندر خرمشهر هرگونه راه فرار و تدارکات بر روی آنان بسته شده است.
در این مرحله از عملیاتِ بیتالمقدس، قرارگاه نصر ماموریت پیدا کرد تا حرکت خود را به سمت خرمشهر آغاز کند. نیروهای عمل کننده که متشکل از چهار تیپ مستقل سپاه پاسداران و دو تیپ ارتش بودند، عملیات خود را آغاز کردند؛ اما به دلیل هوشیاری دشمن و تمرکز نیرو در خطوط پدافندیاش، نیروهای خودی در انجام ماموریت خود توفیق نیافتند. تکرار این عملیات در روز بعد نیز به شکست انجامید. به همین خاطر تصمیم گرفته شد تا برای انجام عملیات نهایی فرصت بیشتری به یگانها داده شود و بدین ترتیب عملیات آزادسازی خرمشهر دو هفته به تعویق افتاد. همچنین مقرر شد دو تیپ المهدی (عج) و امام سجاد (ع) از قرارگاه فجر نیز در حرکت بعدی استفاده شود.
منطقه عمومی عملیات بیت المقدس در میان چهار مانع طبیعی محصور بود که از شمال به رودخانه کرخه کور، از جنوب به رودخانه اروند، از شرق به رودخانه کارون و از غرب به هور الهویزه منتهی میشود. منطقه مزبور به جز جاده نسبتا مرتفع اهواز – خرمشهر، فاقد هر گونه عارضه مهم برای پدافند است. همین امر موجب شد تا زمین منطقه به دلیل مسطح بودن برای مانور زرهی مناسب، و برای حرکت نیروهای پیاده به دلیل در دید و تیر قرار داشتن نامناسب باشد. نقاط حساس و استراتژیک منطقه شامل بندر و شهر خرمشهر، پادگان حمید، جفیر، جاده آسفالت اهواز– خرمشهر، شهر هویزه و رودخانههای کارون، کرخه کور و اروند بود.
کلاً عملیات بیتالمقدس در پنج مرحله به شرح زیر انجام شد؛
مرحله اول: عبور نیروهای خودی در قالب قرارگاههای نصر و فتح از رودخانه کارون و تک به دشمن و تصرف سرپل در کرانه باختری روخانه، همزمان تک قرارگاه قدس در جبهه رودخانه کرخه کور به منظور تثبیت دشمن در منطقه جفیر (۶۱۰/۲/۱۰)
مرحله دوم: ادامه تک قرارگاههای نصر و فتح از سرپل تصرف شده به سوی خط مرز و ادامه تلاش قرارگاه قدس برای تثبیت دشمن در جبهه کرخه کور (۶۶/۲/۱۶)
مرحله سوم: عقب نشینی یگانهای دشمن از منطقة عمومی جفیر و تلاش قرارگاه قدس برای اخذ تماس مجدد با دشمن و ممانعت از عقب نشینی آنها (۱۷و۱۸/۲/۶۱)
مرحله چهارم: تک یگانهای قرارگاه نصر در منطقه شلمچه و پل نو به منظور احاطة خرمشهر از غرب (۱۹و۲۰/۲/۶۱)
مرحله پنجم: تک نهایی در منطقه شلمچه و پل نو و فتح خرمشهر ۱ تا ۰۳/۰۳/۶۱ شایان ذکر است برابر طرح تهیه شده، قرارگاه فجر در منطقة فتح المبین، عملیات پوشش و فریب تاکتیکی را در منطقه فکه با هدف تصرف تپه ۱۸۲ با موفقیت در روزهای ۱۱و۱۲/۲۶۱ اجرا کرد.
اما این عملیات با همکاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی انجام شد؛ نیروی زمینی ارتش لشکر ۲۱ پیاده، لشکر ۹۲ زرهی، لشکر ۱۶ زرهی، تیپ ۵۸ تکاور، تیپ ۲۳ نوهد تیپ ۳۷ زرهی، تیپ ۳ لشکر ۷۷، هوانیروز، گروههای ۲۲ و ۳۳ توپخانه، گروه ۴۲۲ مهندسی و گردان ۴۱۲، مهندسی رزمی و گروه مخابراترا پای کار آورد.
نیروی هوایی ارتش هم عملیات پشتیبانی نزدیک هوایی، ترابری نیرو و بار، تخلیه مجروحیان را بر عهده گرفت.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم با دستی پر وارد میدان شد. نیروهای بسیج مردمی که در قالب ۳ لشکر و تعدادی تیپهای مستقل سازمان یافته بودند؛ جهاد سازندگی عمدتاً به صورت پشتیبانی مهندسی از عملیات یگانهای نیروی زمینی ارتش و سپاه پاسداران در قالب ۳ قرارگاه عملیاتی نصر، فتح و قدس سازمان یافته بودند.
این داستان ادامه دارد...
انتهای پیام/
کاش جوانان امروز 10% جوانان دهه 40 و 50 .... داشتند