به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۲ اردیبهشت مصادف با ۱۲ میروز تولد مریم میرزاخانی است که به عنوان روز جهانی زنان در ریاضیات نام گذاری شده است. میرزا خانی، نابغه ایرانی ریاضی در جهان است، زنی که بسیاری از سدها را از راه برداشت و نام خود و کشور را برای سالیان سال بر سر زبانها انداخت.
زنان ایرانی ریاضیدان دیگری نیز در طول تاریخ بوده اند اما شاید بتوان گفت نام هیچ یک از آنها به اندازه مریم میرزاخانی بر سر زبانها نیفتاده است.
مریم میرزاخانی اولین دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت، همچنین اولین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت.
او اولین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و اولین فردی بود که در آزمون المپیاد ریاضی نمره کامل گرفت. میرزاخانی دورهٔ لیسانس و فوق لیسانس ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف طی کرد و در سال ۲۰۰۴ با اخذ مدرک دکترای دانشگاه هاروارد به سرپرستی کورتیس مکمولن، از برندگان جایزه فیلدز، در دانشگاههای پرینستون و استنفورد به تدریس مشغول شد.
یک سال بعد در سال ۲۰۰۵ نشریه پاپیولار ساینس آمریکا او را به عنوان یکی از ۱۰ ذهنِ جوان جهان برگزید و تجلیل کرد. میرزاخانی مدتی در پرینستون درس میداد، ولی بعد به استنفورد رفت و کار تدریس و پژوهش را در آنجا پی گرفت. او در شهریور ۱۳۸۷ (اول سپتامبر ۲۰۰۸) و در ۳۱ سالگی به درجه استادی این دانشگاه رسید.
بیشتر بخوانید: هیچ پژوهشگاهی به نام میرزاخانی نامگذاری نشده است
درباره ماجرای علاقهمند شدن میرزاخانی به ریاضیات نوشته شده است: معلمان و دوستان زیادی در قرارگیری او در مسیر ریاضیات نقش داشتهاند. یک سال در امتحان ریاضیات دبیرستان به طرز عجیبی نمره پایینی گرفت، زیرا معلمش به مهارتهای او در ریاضیات اعتقاد نداشت. مریم به شدت دلسرد شد و این موضوع باعث شد تا به تحقیق بپردازد تا ببیند آیا واقعا ریاضیات جوابگوی اشتیاق و تلاش او خواهد بود یا خیر.
خوشبختانه معلم ریاضی بعدی مریم موجب دلگرمی او شد. مریم در همان مدرسه با رؤیا بهشتی آشنا شد و این آشنایی موجب افزایش علاقه آنان به ریاضیات شد. مرحومه مریم میرزاخانی و بهشتی هر دو از ریاضیدانان برجسته دنیا هستند.
او به همراه ۹ محقق برجستهٔ دیگر در چهارمین نشست ۱۰ استعداد درخشان نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا مورد تقدیر قرار گرفت. به نوشتهٔ یواسای تودی این فهرست ۱۰ نفره، شامل محققان و نخبگان جوانی است که در حوزههای ابتکاری مشغول به فعالیت هستند، با این حال معمولاً از چشم عموم پنهان ماندهاند. این فهرست بر اساس پیشنهادهای ارائه شده از سوی سازمانهای گوناگون، رؤسای دانشگاهها و ناشران انتشارات علمی برگزیده شدهاند. این محققان برجسته جوان در حوزههای گوناگونی از گرافیک رایانهای تا ریاضیات و علوم رباتیک، افقهای تازهای در مرزهای جهان اطراف ما گشودهاند که مریم میرزاخانی ریاضیدان ۳۹ سالهٔ ایرانی یکی از آنها است.
میرزاخانی در سال ۱۹۹۹ میلادی موفق شد راه حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدتهای طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرمهای هندسی هُذلولوی بودهاند. در این میان مریم میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راهحلی روشن در اختیار داشت. او در تلاش بود تا معمای ابعاد گوناگون فرمهای غیرطبیعی هندسی را حل کند.
در صورتی که جهان از قاعده هندسه هذلولوی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهد کرد. در واقع مشکل این است که برخی از این اشکال هذلولوی همچون دونات و یا آمیب دارای ظاهری بسیار نافرم هستند که محاسبهٔ حجم آنها را به معمایی جدی برای ریاضیدانان مبدل کرده است. اما میرزاخانی با یافتن راهی جدید در واقع دست به یک ابتکار عمل بزرگ زد و با ترسیم یک سری از حلقهها بر روی سطح این گونه اشکال پیچیده به محاسبه حجم آنها پرداخت. کاربردهای عملی اندکی برای پژوهش او وجود دارد، ولی اگر مشخص شود که جهان توسط هندسه هذلولوی اداره میشود، کار او میتواند به تعریف دقیق شکل و حجم آن کمک کند.
میرزاخانی در سال ۲۰۰۹ به خاطر دستاوردهایش در ریاضیات برنده جایزه بلومنتال شد. در اعلامیهای که انجمن ریاضی آمریکا به مناسبت برنده شدن این جایزه برای میرزاخانی منتشر کرد، دلیل گرفتن این جایزه مهم ریاضی، "خلاقیت استثنایی، و تز (دکترای) مبتکرانه که در آن، ابزارهای گوناگونی از هندسه هذلولوی گرفته تا روشهای کلاسیک فرمهای اتومورفیک و تقلیل سیمپلکتیک برای بدست آوردن نتایجی در سه مسئله مهم ترکیب شدهاند " عنوان شد.
بیشتر بخوانید: پیکر بانوی ریاضی جهان کجا دفن میشود؟
او در سال ۲۰۱۴ برندهٔ مدال فیلدز شد که بالاترین نشان علمی رشتهٔ ریاضیات است و هر چهار سال یکبار به دانشمندان برگزیدهٔ زیر ۴۰ سال اهدا میشود و از آن به نوبل ریاضیات نیز تعبیر میشود. او نخستین زن و نخستین ایرانی بود که موفق به دریافت این جایزه گشت.
مریم میرزاخانی در مه سال ۲۰۱۶ به عضویت در آکادمی ملی علوم برگزیده شد او نخستین ایرانی-آمریکایی است که به عضویت در این آکادمی برگزیده میشود. نهاد زنان سازمان ملل به معرفی ۷ دانشمند زن تاثیرگذار دنیا پرداخته که در میان آنها نام "مریم میرزاخانی" ریاضیدان فقید برجسته ایرانی هم به چشم میخورد.
بیشتر بخوانید: ترور بیولوژیکی مریم میرزاخانی صحت دارد؟
اخیرا مستندی با عنوان "Secrets of the Surface" درباره زندگی و کارهای مریم میرزاخانی به کارگردانی George Csicsery ساخته شده است. بنا بر اعلام انجمن ریاضی در این مستند با دکتر سیاوش شهشهانی، دکتر امیدعلی کرمزاده، دکتر علی رجالی، دکتر یحیی تابش، دکتر وفا، دکتر عبادالله محمودیان، دکتر رؤیا بهشتی، "کورتیس مک مول" استاد راهنمای میرزاخانی، "یان واندراک" همسر مریم میرزاخانی، "الکس اسکین" و دکتر محمدی از همکاران مریم در حل مسئله چوپ جادویی، دکتر امید نقشینه ارجمند، بسیاری از هم دانشگاهیهای مریم در دانشگاه شریف، معلمان و دوستان مریم در دبیرستان فرزانگان تهران و شمار زیادی از ریاضیدانان معروف دنیا گفتگو شده است.
سالهاست که شاخه علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات تحت تاثیر تعصبات جنسیتی، سبب محروم شدن بسیاری از زنان و دختران دنیا از یادگیری علم شده است. دسترسی نابرابر به آموزش و پرورش، فناوریها و موقعیتهای مدیریتی، باعث شده که تعداد بیشماری از زنان در زمینههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات متوقف شوند و از پیشرفت آنها در این زمینهها جلوگیری شود.
با وجود تمامی این موانع، زنان و دختران بسیاری در جهان مرزهای علم را جابهجا میکنند و همواره به دنبال راهحلهایی برای چالشهای جهانی هستند. کار ارزشمند این زنان دید ما به دنیا را دگرگون کرده و داستان آها سزاوار این است که بارها و بارها برای جهانیان بازگو شود.
فعالیت شگفتانگیز میرزاخانی در علم، راه را برای بسیاری از ریاضیدانان زن جهان هموار کرد. از او افتخارات زیادی به جا مانده، از قرار گرفتن در فهرست ۱۰ نفره نشریه "پاپیولر ساینس" به عنوان افرادی که افقهای تازهای در مرزهای جهان گشودهاند تا دریافت مدال فیلدز که بالاترین نشان افتخار در رشته ریاضی است. میرزاخانی راجع به تحقیقات خود گفته بود که «هرچه بیشتر وقت خود را صرف ریاضیات میکرد، هیجانزدهتر میشد».
این دانشمند بزرگ ایرانی در سال ۲۰۱۷ میلادی جهان را بهدرود گفت، ولی سهم ارزندهای در زمینه ریاضیات به جا گذاشت. قطعا پایان زندگی میرزاخانی پایان راه زنان و دختران ایرانی در مسیر کسب علم و رسیدن به قلههای پیشرفت نخواهد بود.
انتهای پیام/
ولی کاشکی به این نخبه گان جوان میدان بیشتری برای عدم اندوزی و تحقیق داده بشه و اهمیت بیشتری نسبت به کارهاشون ، تا به فکر خروج از کشور نیفتن .
اتفاقا شنیدم که ایشون اهل دین و مذهب بوده و نباید صرفا بخاطر نداشتن حجاب در شرایط خاص مکانی که حضور داشته اون مرحوم رو متهم به بی دینی بکنید
ولی خدا میداند که خیلی زحمت کشید تا به این مقام رسید
روحش شاد.....
1.اختراع کند ...2.. فرزندی جایش بماند که اعمال خیرخواهانه انجام دهد ....و 3 ..بیمارستان .مدرسه وووو بسازد که ملت ازش منفعت ببرند
در حال حاصر نخبگانی هستند .اجازه ندهیم ازشون در دولت استفاده نشه و فرار را بر قرار ترجیح دهند
مجانی و دو دسته تحویل شون دادیم
اگر رییس دانشگاه شریف میبود یا
تحقیقاتی را در اختیارشون میگذاشتیم
ایشان جذب اینجا میشد
باید تحقیق شود .چه چیزی باعث مهاجرت ایشان شد
باشگاه خبرنگاران بگذاراین مقاله تاچندین روزتوی سایتت باشه واونراحذف نکن.
خیلی گلی
مثلا چرا اسمی از خانم دکتر مریم کوچکی نیست؟
پروفسور مریم میرزاخانی الگوی زنان جهان است
فقط دنیا شو اباد کرد کاش اخرتش رو هم اباد میکرد
از زندگی و اهداف ایشان باید فیلم تهیه شود .
باعث افتخار ایران و جهان هستند ایشان.
بساط خویش برچيدند و رفتند
روحش شاد
فکر میکردید .وطن را ترک میکردند
شاید چونکه در وطن مطرح نبودند
از وطن رفتند
چطور انجا بهش این همه مدال دادند .ولی در وطن شناخته نشده بودند
اگر نرفته بود .شاید زنده بود
کجا زندگی میکرد ، با چه فرهنگ و بینش و پوششی، ازکدوم دولت و کشور و دانشگاه حقوق میگرفت و واحد پولش چه بود
حالا شده هم وطن و بفکر نام گذاری افتادن
واقعا
شاید الان زنده بود
خدا میداند چطور به این بیماری دچار شدند
مرگ این دانشمند بسیار پر افتخار ایرانی هم مارو خیلی متاثر کرد هر وقت نام ویادی از ایشون بیان می شه من از ته دل ناراحت می شم روحشون شاد ودرود فراوان بر ایشان
اینقدر خون دل بهشون میدن که دمشون رو میذارن روی کولشون و میرن 10 هزار کیلومتر اونورتر.
مهاجرت خیلی سخته. اینکه خونواده و خونه زندگیت رو ترک کنی.
حالا خوبه؟
ایشان بخاطراینکه به راحتی بتواندکارعلمی انجام بده ، مثل مروم جامعه آمریکاروسری سرش نمیکرد.
ایشون شرف داشت به بی حجابهای کشورخودمون که ازترس قانون روسری سرشون میکنندوهفت قلم آرایش میکنندوتمام موهای سرشون ازجلووعقب روسری بیرون میزنه.
درمحیط جامعه اونجا، مجبوربودمثل اون امریکاییها لباس بپوشه ، ولی خیلی ساده میگشت وخیلی اززنان جامعه خودمون باحجابتروساده تربود
مریم رجوی ملعون هم روسری سرش میکنه وحجابش کامل هست ولی دستان کثیفش تامرفق به خون جوانان ایرانی آغشته هست.لعنه الله علیها.
عدالت، حق، ایران، بود،،،،، دفاع، مقدس، همین، بود
عدالت، اجرا، نشد،،،، حرف، خدا، پایمال، شد،،،،
و، این، حماقت، اهل، زمین، بود،،،، حسرت، بر، انسانها،
وبی، درنگ، قیامت، در، آینده، که، زود، میآید،،،،
حتی اسم دخترش رو یک اسم ایرانی گذاشت وازدولت خواست که به دخترش تابعیت ایرانی بده.وهمه جامیگفت من ایرانیم وهیچ وقت حتی نگفت که من ایرانی- آمریکاییم.
روحشان شاد
ضمنا بقول وگفته شما خانم میرزاخانی که ایرانی نیست الان مسیحیه و در کشوردیگه که تحویلش گرفت بهش بهاداده به خاطر پوشش ودینش جلوی پیشرفتش رو نگرفته، زندگی میکنه چون شهرت داره میگی افتخار ایران ...ایران چرا به امثال میرزاخانی چه علمی چه ورزشی بها ندادونمیده قبل اینکه درجهان مشهوربشه چرا بهشون میگید مرتد وکافر وبی دین و...اما افتخارآفرین میشن باحمایت یه کشور دیگه خارجی میشن افتخار ایران؟!
اون افتخار کشوری که تحویلش گرفته بهش بها داده و حمایتش کرده و نماینده دیگر زنانیه که میتونند امثال ایشون بشن اما در ایران راه پیشرفت ندارند واگه خارج بشن مفسد و بی دین و...میشن
وگرنه داخل کشور
ما هنوز بعضی جاها ماسک پیدا نمیکنیم
بعضیا هنوز نتونستن ماشین ثبت نام کنن
خیلی بیکارن
اینترنت دانشجوها حجمش ته کشیده
دانش اموزا موبایل ندارن باهاش برن "شاد" شن
مردم توی صف ثبت نام موبایل برای احراز هویت دریافت وام یک میلیون تومانی هستند
یک میلیون تومان خرج هشت نه کیلیو گوشت گوسفندی میشه
.....
ما داخل کشور اینجوری مسیر دنیا رو تغییر میدیم
ولی همه ی این چیزا که گفتین به نفع کشوری بودکه ایشون به جای وطن عزیزمون ایران برای خودانتخاب کردواماخودایشون
همه ی این افتخارات مال وقتیه که زنده بودن الان فقط محتاج غفران الهی هستندکه امیدواریم همه انسانهاموردغفران الهی قراربگیریم ویک نکته ی مهم دیگه ایشون نه تنها آمریکا رو بر ایران ترجیح دادحتی هیچ یک ازهموطناش رو لایق همسری ندونست وبا یک بیگانه ازدواج کردواین عین خودباختگی است
و همچنین به باشگاه خبر نگاران جوان افتخار میکنم.که ایشون رو فراموش نکردند...
زنده باد ایران....
اگه انیشتین هم بود اگه به انتیشتیم افتخار می کردم می تونستم به او هم افتخار کنم
مگه فقط به دنیا امیدن توی ایران دلیل افتخار کردن به کسیه
کسی شایسته افتخاره که برای مردم ایران برای پیشرفت این مرز و بوم رنج کشیده باشه نه کسی که رفته یه کشور دیگه به اونا خدمت کرده
مگه ایرانی نیستید؟؟؟!!!!
واقعاکه!!!!
واقعا باید حتما زنان ما بدن آمریکا یا اروپا تا دیده بشن؟
جرمش چی بود که هیچ اسمی ازش نمی بردین و هیچ مصاحبه ای باهاش نداشتیم؟فقط روسری نپوشیدن؟
خود خدا هم ارتباط با بنده اش رو به خاطر چنین چیزی قطع نمی کنه...لطفا اسمش رو زنده کنید
من به ایران و ایرانیان وایرانی بودنم افتخار می کنم
کاش این چند مشکل کوچک نیز رفع شوند
تو ایران کسی بهشون بها نمیده
خبرنگاران جوان این مقاله راازسایت خودتون پاک نکنید، بگذاریدهمه این مقالتون رادرموردمریم بخونند.
میرسی
چقد حیف
ایکاش چندین موسسه وخیابان درایران به نام پروفسورمریم میرزاخانی نامگذاری شود.
ایکاش این روزبرای همیشه درتقویم ایرانیان ، جاویدان شود.
خداونداوراغریق رحمت ومغفرت خودگرداند.به حق این ماه عزیز.
بهشت نصیبش بشه
راهش ادامه دار باشه