باشگاه خبرنگاران جوان گروه سیاسی حوزه سیاست خارجی، رهادخت رستگار- در دو هفته اخیر اخباری مبنی بر کشته شدن تعدادی از اتباع افغانستان در رود هیرمند و مرز با ایران منتشر شد که واکنشهای متفاوتی را به دنبال داشت، در این میان هم برخی رسانهها برای به حاشیه بردن روابط حسنه و برادرانه تهران- کابل تلاش فراوان کردند.
برخی از رسانهها مدعی شدند که مرزبانی ایران، اتباع افغانستانی را به رود هیرمند در مرز مشترک دو کشور انداخته، اما این موضوع از سوی مقامات تهران رد شده است، به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هم در آن شب هیچ گزارشی از سوی مرزبانی ما نیامده و شرایط آب و هوایی شب مورد نظر مساعد نبوده است.
در این رابطه حجت الاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری رئیس خبرگزاری صدای افغان (آوا) در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اتفاقاتی که در روزهای گذشته در مرز ایران- افغانستان افتاد و تلاشهایی که در راستای خدشه وارد کردن به روابط تهران- کابل شد، گفت: در چهار دهه اخیر یعنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و دولت جهاد در افغانستان، روابط تهران- کابل خوب بوده و مبنای این تعامل مثبت هم بیشتر حدود اشتراکات دینی، فرهنگی و اجتماعی در ابعاد مختلف دو کشور بوده است.
او افزود: نقش جمهوری اسلامی ایران به صورت طبیعی در این تعامل برجستهتر بوده است؛ ما میدانیم که نظام و مردم ایران علی رغم اینکه خودشان درگیر جنگ هشت ساله با کشور عراق بودند، در طول تشکیل دولت جهاد کنار مردم افغانستان ایستادند؛ در زمان مقاومت که گروه طالبان بیش از ۹۰ درصد خاک افغانستان را تصرف کرده بود، مردم ایران کنار نیروهای مقاومت ایستادند؛ اگر کمکهای جمهوری اسلامی ایران نبود، طالبان کل خاک کشورمان را تصرف میکرد و همین فضای نیم بند هم در افغانستان وجود نداشت.
حسینی مزاری با اشاره به به کمکهای دولت و ملت ایران به افغانستان ادامه داد: همچنین کمکهای ایرانیان در ۱۹ سال اخیر در ابعاد مختلف هم کاملا در صحنه مشهود است؛ به علاوه همسایگی دو کشور با مرزهای طولانی، حضور میلیونها مهاجر در طول این چند دهه و از همه مهمتر اینکه جمهوری اسلامی ایران منبع فکر و اندیشه برای مدم افغانستان است؛ بنابراین ما میبینیم در این روابط نیک و حسنه نقش جمهوری اسلامی ایران همیشه بیشتر بوده و بیش از اینکه مردم افغانستان به نفع دولت و ملت ایران بوده باشد، جمهوری اسلامی به نفع مردم افغانستان بوده است.
رئیس خبرگزاری صدای افغان اضافه کرد: در شرایط موجود هم قطعا نقش ایران برای مردم افغانستان در مباحث اقتصادی، بسیار تاثیرگذار و کمک کننده است؛ اما کشورهای غربی و در راس آنها، آمریکا چشم دیدن این شرایط را نداشته و سعی و تلاششان بر هم زدن این تعاملات بوده است؛ آنها به خوبی میدانند که ایران نقش سازنده دارد، از ابتدای «جهاد» تا حالا در کنار مردم افغانستان، ساختن این کشور و ایجاد صلح و ثبات بوده اند.
او افزود: آمریکاییها، چون اهداف غیر متعارفی را در افغانستان دنبال میکنند و در صحنه جهانی با ایران در تقابل هستند، تلاش میکنند در افغانستان هم با تهران در تقابل بوده و نقش مثبت و سازنده جمهوری اسلامی ایران را بپوشانند.
حسینی مزاری با بیان اینکه از ابتدای روی کار آمدن دولتهای پس از سقوط طالبان، روزها و هفتههایی نبوده که ما در افغانستان شاهد پرونده سازی علیه جمهوری اسلامی ایران نباشیم، اظهار کرد: ممکن است که دولت افغانستان رسما در این پرونده سازیها نقش نداشته و در مباحث از طریق روسای جمهور آن هم در رد پروندهسازیها صورت گرفته باشد، اما عوامل مرتبط با غرب و سفارتخانههای غربی در داخل افغانستان هر روز جنجال درست میکنند تا رابطه تهران- کابل را خراب کرده و علیه اقدامات مثبت جمهوری اسلامی ایران در افکار مردم افغانستان موضع درست کنند.
رئیس خبرگزاری صدای افغان با اشاره به اتفاقات اخیری که در مرز ایران و افغانستان افتاد، اظهار کرد: به اعتقاد من این اتفاق هم در راستای خدشه وارد کردن به افکار عمومی مردم افغانستان نسبت به ایران است؛ مطمئنا جریانهایی که دوباره سر نخ آنها با آمریکا مرتبط است، این حادثه را ایجاد کرده تا این اتفاق را به گردن جمهوری اسلامی انداخته و رابطه حسنه، نیک و مثبت دو دولت و ملت را خدشه دار کنند.
او ادامه داد: ما از اینگونه حوادث داخل افغانستان زیاد داشتیم و این یکی از حوادثی است که ایجاد شده است؛ ما هم به عنوان تبعه افغانستان از این اتفاق خیلی ناراحتیم که بیش از ۵۰ نفر از هموطنان ما در یک حادثه از بین میروند، اما این بحث مشکوک است.
حسینی مزاری با اشاره به موضع وزارت امور خارجه ایران نسبت به غرق شدن تبعههای افغانستان در رود هیرمند، تاکید کرد: با وجود اینکه سخنگوی جمهوری اسلامی ایران به کل این موضوع را رد و اعلام کرد ایران در این قضیه دستی ندارد، اما اگر فرض را بر این بگیریم سربازی از روی نادانی این کار را کرده باشد، چرا باید هیاهو و جنجال درست کنیم؟ در این میان دو وزارت امور خارجه و دولت وجود داره که میتوانند مسئله را بررسی کرده و به نتیجه برسند؛ حامی مردم افغانستان هم دولت، وزارت داخله، وزارت خارجه و نهادهای مختلف این کشور است؛ ما باید اجازه دهیم دولت افغانستان و نهادهای مربوط این موضوع را دقیق بررسی کرده و در تعامل با وزارت امور خارجه ایران به نتیجه دقیق و مطلوبی برسند.
او ادامه داد: در عین حال ما شاهدیم که رسانههای غربی، داخلی و شبکههای اجتماعی وارد این قضیه شده تا از آب گل آلود ماهی بگیرند و علیه روابط نیک دو کشور ایران و افغانستان تفقرقه بیندازند؛ این در حالی است که مردم افغانستان آگاه، هوشیار و بیدار هستند؛ همچنین دولتهای ایران و افغانستان هم از سقوط طالبان تاکنون تلاششان را کردهاند که روابط تهران- کابل خدشه دار نشده و در مسیر ادامه روابط خوب و حسنه با ایران کار کنند.
رئیس خبرگزاری صدای افغان اضافه کرد: شخصیتها، احزاب و جریانهای سیاسی- فرهنگی افغانستان هم کاملا متوجه این موضوع هستند که رابطه تهران و کابل به نفع افغانستان بوده و خدشه دار شدن آن هم به ضرر افغانستان است؛ بنابراین تلاششان بر حفظ و رشد این رابطه با جمهوری اسلامی ایران است.
او در پایان با اشاره به تمایل مردم افغانستان بر حفظ روابط با ایران خاطرنشان کرد: مردم افغانستان هم کاملا به دنبال حفظ رابطه با ایران هستند؛ همانگونه که در این ۴۰ سال آمریکا، انگلیس، فرانسه و در مجموع اعضای ناتو نتوانستند در جهت خدشه دار کردن روابط ایران و افغانستان کاری انجام دهند، این حادثه هم نمیتواند رابطه کابل- تهران را بخراب کند؛ ما هم در راستای تحکیم روابط موظفیم اثرگذار عمل کنیم.
انتهای پیام/
اگر قصد کشتن داشته باشد بعداً میاد ۵۰ تا افغانی بدبخت میکوشد ههه جالب است
خودی مرز بانان ایران کشته هالا برگردن خود نمیگرد