کلیه یکی از ارگان‌های مهم بدن است که وظیفه دفع مواد زائد را بر عهده دارد، اگر دریافت مایعات از حد معینی کمتر باشد، سلول‌های تشکیل دهنده کلیه دچار آسیب می‌شوند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مهم‌ترین وظیفه کلیه‌ها برداشت مواد زائد از خون و بازگرداندن خون تصفیه شده به بدن است، هر دقیقه حدود یک لیتر خون (یک پنجم خونی که توسط قلب پمپ شده) از طریق سرخرگ کلیوی وارد کلیه‌ها می‌شود. پس از اینکه خون تصفیه شد از طریق سیاهرگ‌های کلیوی به بدن باز می‌گردد.

داخل هر کلیه متجاوز از یک میلیون واحد بسیار ریز عملکردی به نام نفرون وجود دارد. هر نفرون از یک صافی بسیار کوچک به نام کلافه که به یک لوله (توبول) متصل است تشکیل می‌شود، آب و مواد زائد توسط این صافی از خون جدا شده و به داخل لوله‌های کوچک جریان پیدا می‌کنند. قسمت عمده این آب توسط لوله‌های کوچک باز جذب شده و مواد زائد به صورت غلیظ وارد ادرار می‌شوند تا دفع گردند.

انور محمدی، با اشاره به عملکرد کلیه‌ها، اظهار کرد: هر انسان سالمی قاعدتاً داری دو کلیه است که در حفظ سلامتی آن فرد نقش اساسی دارد.

وی افزود: بزرگ‌ترین و مهم‌ترین عملکرد کلیه حفظ تعادل آب و مایعات بدن است که بتواند یک سری مواد اضافی و زائد را از کلیه دفع کند.

فوق تخصص کلیه در کردستان در ادامه به مشکل کلیه اشاره و بیان کرد: زمانی که مواد زائد در بدن جمع شود در داخل تک‌تک سلول‌ها و ارگان‌های بدن می‌تواند اثرات مخرب بگذارد و منجر به وجود آوردن عوارض شود که برای فرد بیمار بسیار خطرناک است.

محمدی ذکر کرد: تعادل آب و مایعات بدن در کلیه از حفظ تعدادی مواد در داخل خون که به‌عنوان الکترولیت نام‌برده شده در تلاش است اسید خون را تنظیم کند و نگذارد از آن حد مشخص که در خون به‌صورت نرمال و طبیعی بوده از طریق دفع و جذب در کلیه نگه‌داری کند.

وی افزود: تنظیم آب و الکترولیت‌های بدن نقش بسیار مهمی در عملکرد صحیح سلول‌ها دارد و اختلالات آن‌ها می‌تواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد.

فوق تخصص کلیه در کردستان عنوان کرد: تولید تعداد هورمون در کلیه یکی دیگر از عواملی است که نقش اساسی بر روی کلیه هر فرد می‌گذارد، این هورمون‌ها از ایجاد خون در بدن نقش به سزایی دارند لذا افرادی هستند که با مبتلا شدن به مشکلات هورمونی دچار کمبود خون در بدن نیز می‌شوند که این نیز می‌تواند مشکلات بعدی را به وجود آورد.

محمدی با اشاره به نقش ویتامین D در راستای حفظ کلیه، بیان کرد: این ویتامین نقش مهم و مؤثری در تمام ارگان‌های بدن ازجمله قلب، کلیه، فشارخون، مغز و تمام قسمت‌های بدن دارد و از این طریق سعی کرده این ارگان‌ها را در تنظیم و ارتباطی خاص نگهداری کند.

به گفته وی بااین‌وجود اگر کلیه مشکل داشته باشد نمی‌تواند نقش ویتامین D را نیز دریافت کند و کمبود این ویتامین هم نیز مشکل‌آفرین است و نبود آن بر روی استخوان‌ها، فشارخون و قلب تأثیر می‌گذارد.

این فوق تخصص در کردستان گفت: روزانه تعدادی مواد زائد ازجمله افرادی که به‌طور مکرر دارو مصرف کرده وارد بدنشان می‌شود و قاعدتاً این مواد زائد و دارو از طریق کلیه مازاد آن دفع شده در این راستا اگر کلیه دچار مشکل شود این مواد نیز در داخل بدن می‌ماند و نهایتاً منجر به عوارض برای فرد می‌شود.

محمدی ادامه داد: کلیه بسیار وابسته به مایعاتی است که به بدن می‌رسد درواقع مایعات کم‌وزیاد بر روی عملکرد آن بسیار می‌تواند تأثیرگذار باشد لذا در ماه رمضان افرادی که روزه می‌گیرند چنانچه در طول روز مایعات به بدنشان نرسد باوجود هرگونه بیماری مشکلاتی را به وجود می‌آورد.

وی به نارسایی کلیه نیز اشاره کرد و گفت: همان‌طور که از اسمش پیداست نارسایی کلیه یعنی عملکرد اصلی کلیه، هر زمان که مشکلی ایجاد شود و نتوانست کار خود را به‌درستی انجام دهد قطعاً منجر به نارسایی کلیه شده که به دو دسته نارسایی حاد و مزمن تقسیم می‌شود؛ نارسایی حاد به این معنی است که کلیه به مدت چند روز تا چند هفته و کمتر از سه ماه دچار یک سری مشکلات شود که نمی‌تواند به‌درستی عمل کند.

فوق تخصص کلیه در کردستان، در ادامه ذکر کرد: نارسایی حاد کلیه می‌تواند به شیوه‌های مختلف ازجمله فشارخون بالا، ورم دست‌وپا و پلک چشم، تغییر رنگ ادرار و خون در ادرار خود را نشان دهد و عوارضی را برای فرد به وجود می‌آورد.

محمدی بیان کرد: افرادی که نارسایی حاد کلیه دارند در بیمارستان جهت درمان بستری خواهند شد و، چون مواد زائد در بدنشان دفع نشده دچار علائم تهوع، استفراغ، بی‌اشتهایی، کم‌حوصلگی، خواب‌آلودگی، کاهش سطح هوشیاری و تشنج می‌شوند؛ لذا این افراد به‌هیچ‌عنوان نباید روزه‌بگیرند چراکه باید به‌صورت مرتب در بیمارستان آمپول و سرم دریافت کنند.

وی با اشاره به اینکه افراد مبتلابه نارسایی حاد کلیه دچار تغییر در ریتم قلب می‌شوند، بیان کرد: در موارد حاد برای فرد مبتلا جهت درمان دیالیز خونی تجویز می‌کنیم.

این متخصص، به افراد مبتلا به نارسایی مزمن کلیه نیز اشاره کرد و گفت: افرادی که بیماری دیابت، سنگ و کیست کلیه و فشارخون دارند بیشتر در معرض نارسایی مزمن کلیه هستند.

محمدی خاطرنشان کرد: افرادی که ۲۰ تا ۳۰ درصد فشارخون بالایی دارند باید به‌طور مداوم تحت نظر پزشک متخصص باشند که با تنظیم مصرف قرص فشار بتوانند فشارخون خود را پایین بیاورند لذا این افراد، چون نوسانات فشارخون دارند و در طول روز باید دارو مصرف کنند پیشنهاد نمی‌دهیم که روزه‌بگیرند.

وی در پایان یادآور شد: افرادی که سنگ کلیه دارند باید در طول روز ۱۰ الی ۱۲ لیوان آب بنوشند و از مصرف نمک، گوشت، حبوبات، آجیل، تنقلات و نوشابه خودداری کنند.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.