به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اقداماتی که در راستای تقویت و پیشگیری از نازک شدن استخوانها انجام میدهید برای حفظ سلامت استخوانها با افزایش سن اهمیت دارند.
ویتامین D و کلسیم دو گزینه کلیدی برای حفظ و تقویت استخوانها هستند و شاید نخستین مواردی باشند که برای حفظ سلامت استخوان مد نظر قرار دهید. اما پژوهشهای اخیر به نقش مهم یک ویتامین دیگر در تقویت استخوانها اشاره داشته اند که کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
ویتامین K: بهترین دوست استخوانهای شما
مطالعهای در سال ۲۰۱۷ با حضور سوژههای حیوانی درباره تراکم و استحکام استخوانی در موشها انجام شد و به این نکته اشاره داشت که با تغییر میکروبیوم روده موش ها، استحکام استخوانی آنها نیز کاهش یافت در شرایطی که تراکم استخوانی آنها تغییری نشان نداد.
پژوهشها درباره این که از دست دادن کدام ماده مغذی ممکن است مسئول بروز این شرایط باشد پژوهشگران را متوجه ویتامین K کرد که در روده نیز تولید میشود. این ویتامین کمتر شناخته شده اغلب با خطر شکستگی استخوان، اما نه با تراکم استخوانی مرتبط دانسته میشود.
نقش ویتامین K در ساخت استخوانهایی قویتر
طی مطالعهای جدید پژوهشگران به بررسی دقیقتر نقش ویتامین K در حفظ استحکام استخوانها اقدام کردند.
ویتامین K یک کوفاکتور آنزیمی است که برخی پروتئینها برای ارائه عملکرد درست خود به آن نیاز دارند. یکی از آنها استئوکلسین است که پروتئین غیرکلاژنی عمده در استخوان است.
استئوکلسین یک ماده نرم و رشته مانند درون بخش معدنی شده استخوان ایجاد میکند و به ساخت ماتریس استخوانی با شکنندگی کمتر کمک میکند.
به بیان دیگر، استخوانها برای تولید پروتئین استئوکلسین که از آنها در برابر شکستگی محافظت میکند به ویتامین K نیاز دارند.
بیشتر ویتامین K در رژیم غذایی ما از سبزیجات سبز سرچشمه میگیرد، اما این ویتامین توسط باکتریهای روده انسان نیز تولید میشود که نوعی متفاوت به نام ویتامین K۲ است. این نوع از ویتامین K است که میتواند بر استحکام استخوانها تاثیر بگذارد.
مطالعات پیشین نقش بیولوژیکی ویتامین K۲ در حصول اطمینان از هدایت کلسیم به سمت بخشهایی از بدن مانند دندانها و استخوانها که به این ماده معدنی نیاز دارند را نشان داده بودند. افزون بر این، ویتامین K۲ انعطاف پذیری رگهای خونی را با محافظت از الاستین، پروتئینی که رگهای خونی را نرم و منعطف نگه میدارد، حفظ میکند.
امید این است که روزی درمان و پیشگیری از پوکی استخوان در انسانها بتواند شامل ایجاد تغییراتی در میکروبیوم روده و تولید ویتامین K۲ توسط آن باشد.
در ضمن، شما میتوانید از طریق رژیم غذایی یا مکملها سطوح ویتامین K بدن خود را افزایش دهید.
دریافت ویتامین K بیشتر از رژیم غذایی
ویتامین K در میوه ها، سبزیجات، گوشت، محصولات لبنی و حبوبات وجود دارد، از این رو میتوانید از منابع غذایی مختلف آن را دریافت کنید.
میوه ها: آلو، کیوی، آووکادو، توت سیاه، بلوبری
سبزیجات: کیل، برگ خردل، برگ چغندر سوئیسی، برگ کولارد، اسفناج
گوشت: جگر گاو
لبنیات: پنیرهای آبی، پنیر چدار، پنیر ادام، زرده تخم مرغ، شیر کامل
حبوبات: نخود سبز، سویا، لوبیا قرمز، بادام هندی
سبزیجات برگدار تیره با اختلاف بسیار غنیترین منابع برای ویتامین K هستند، اما استفاده از ترکیبی از منابع گیاهی و حیوانی ایده خوبی است.
ویتامین K۲ در محصولات تخمیر شده و محصولات غذایی حیوانی نیز وجود دارد.
برای کسب بیشترین فواید از منابع غذایی سرشار از ویتامین K مصرف آنها همراه با مقداری چربی یا روغن را مد نظر قرار دهید. ویتامین K محلول در چربی است، از این رو، در ترکیب با چربی بهتر در بدن جذب میشود.
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/