به گزارش خبرنگار گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ساعت ۱۳:۴۱ روز چهارشنبه هفتم خرداد ۹۹ اهالی استان تهران ۱۹ بعد از زلزله نیم شب ۱۹ اردیبهشت با زلزلهای دیگر، این بار با بزرگای ۴ ریشتر در میانه روز لرزیدند و خاطره زلزله قبلی دوباره برای پایتخت نشینان زنده شد.
زلزله اصلی بسیاری از اهالی شهر تهران و دماوند را ترساند، جمعیت زیادی از مردم شهر آن شب لرزیدن زمین زیر پاهایشان را حس کردند، برخی حتی به شدت ترسیده بودند و شب را تا صبح در بوستان ها و خیابان ها سر کردند و عده ای هم در مسیر فرار آسیب دیدند.
زلزله روز گذشته دوباره نگرانیها از وقوع زلزله با ریشتر بالا در تهران را تقویت کرد، ترس و نگرانی از وقوع یک زلزله بزرگ در تهران همیشه وجود داشته و با وقوع زلزله های اخیر این ترس ها بیشتر شده است.
علی بیت اللهی رئیس مرکز زلزله نگاری مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه زلزله ۴.۴ ریشتری که در ساعت ۱۳.۴۱ دقیقه امروز در دماوند رخ داد به هیچ عنوان پیش لرزه نبوده است گفت: طبق بررسیهای انجام شده با توجه به آنکه این زلزله در همان منطقه گسل مشاء در دماوند رخ داده است؛ بنابراین زلزله ساعات پیش همان پس لرزه زلزله ۵.۱ ریشتری، ۱۹ اردیبهشت ماه بود.
او ادامه داد: طبق برآوردهای انجام شده تا کنون ۸۰ پس لرزه در شهر دماوند رخ داده که بزرگترین آن همان زلزله ساعات پیش در دماوند بوده است.
رئیس مرکز زلزله نگاری مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی با بیان اینکه این زلزله بیشتر در شرق تهران و اطراف شهر تهران مانند پردیس، دماوند و رودهن با وضوح بیشتر احساس شده است گفت: این زلزله دقیقا در گسل مشاء دماوند رخ داده و بیشترین آثار آن در اطراف تهران دیده شده است.
بیت اللهی با بیان اینکه طبق برآوردها و تجربیات زمانی که یک زلزله ۵.۱ ریشتری رخ میدهد ۲ تا ۳ ماه شاهد وقوع پس لرزه و تخلیه انرژی گسلهای اطراف خواهیم بود گفت: امروز بزرگترین پس لرزه در این منطقه رخ داد و به طور قطع تمامی صحبتها و شایعاتی که پیرامون وقوع زلزله بزرگتر منتشر شده رد میکنم.
مهدی زارع، استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: در طی این ۱۹ روز ۴۰ پس لرزه با بزرگای بیش از ۲.۵ در این پهنه گسل مشاء رخ داده اند و چهار پس لرزه بزرگ بین ۲ تا ۴ ریشتر رخ داده است و زلزله هفتم خرداد بزرگترین پسلرزهای بود که پس از لرزه اصلی تاکنون رخ داده است.
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی ادامه داد: شهر تهران با توجه به رخداد زمین لرزه اولین دقایق روز جمعه ۱۹-۲-۹۹ با ۴.۹ در دماوند، از دیدگاه ریسک زلزله مورد توجه مجدد قرار گرفته است. گسل مشاء در سه قطعه شرقی، مرکزی و غربی از ناحیه شمال شرقی تهران و شمال کوههای توچال میگذرد و در غرب به گسل طالقان میپیوندد. وجود محل تلاقی دو گسل مشاء و شمال تهران در روستای کلان در لواسانات در ۳۵ کیلومتری شمالشرق تهران از نکات بسیار مهم است. از طرفی، شهر جدید پردیس دقیقاً در ۱۰ کیلومتری جنوب این محل تلاقی دو گسل مشاء و شمال تهران تعیین محل و احداث شده و در حال گسترش بوده و از آنجا که قطعه مرکزی گسل مشاء با یک نبود لرزهای و قفل شدگی مواجه است.
زارع اظهار کرد: در پژوهشهای دکتر شهریار سلیمانی در پژوهشگاه بین المللی زلزله و سازمان زمین شناسی در طی ۱۸ سال گذشته کلیه تحقیقات بنیادی بر روی بخش شرقی گسل مشاء امکان پذیر بوده که روی آن ۹ زلزله برای بازه ۱۰ هزار سال گذشته یافته اند، نزدیک بودن بخش مرکزی گسل مشاء به شهر تهران (بخشهایی از آن از حدود ۱۵ کیلومتر شمال تهران عبور میکند) مساله مهمی است. با دیدی کلان باید برای ادامه یافتن پایشهای دقیق بر روی این قطعه گسل سرمایه گذاری کافی شود.
او بیان کرد: زلزله ۱۹ اردیبهشت در بخش شرقی گسل مشاء افتاده و بر گسیختن در پهنهای حدود ۵ و ۱۰ طول کیلومتر به وجود آمده و برای زلزلهای به بزرگی ۵ ریشتر این تعداد پس لرزه عجیب نیست و احتمال ادامه پس لرزهها وجود دارد و احتمال زلزله بزرگتر در این گسل و قطعه مرکزی گسل مجاور که به سمت شمال تهران و لواسانات کشیده میشود، وجود دارد.
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی بیان کرد: هر ۱۳۰۰ سال یکبار میتوان انتظار یک زلزله به بزرگای ۷ روی گسل مشاء داشت، به گفته برخی محققان زلزله ۱۸۳۰ تهران را به قطعه مرکزی و برخی آن را به قطعه شرقی منتسب میکنند و برخی محققان زلزله ۱۹۵۸ ری- طالقان را به بخشهایی ا زقطعه مرکزی گسل مشاء منتسب میکنند و تا به حال اطلاع دقیقی از جا به جایی قطعه مرکزی گسل مشاء وجود ندارد، اما میدانیم که این قطعه گسل فعال است و یک قفل شدگی روی این قطعه گسل مشاءهده میشود که از فشم و از شمال تهران عبور میکند و در فاصله ۱۰ کیلومتری این قطعه از گسل مشاء ۵۰۰ هزار نفر در شمال تهرال و در فاصله ۲۰ کیلومتری جمعیت زیادی از استان تهران و البرز زندگی میکنند و برآورد میکنیم که نزدیک ۷ میلیون نفر در باند ۲۰ کیلومتری از قطعه مرکزی گسل مشاء ساکن باشند و مهمترین دغدغه ما گسیختگی قطعه مرکزی گسل مشاء بوده که کمتر از ۱۰ درصد احتمال گسیختگی وجود دارد.
رضا کرمی رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران بیان کرد: زلزله روز گذشته پایتخت در مسیر فعالیت گسل مشاء حادث شد که عمق و شدت آن نزدیک به زلزله گذشته تهران بود، زمین لرزه نشان داد گسل مشاء همچنان فعال است و هشدارهایی که همواره مبنی بر لرزه خیزی استان تهران داده میشود جدی است.
او ادامه داد: برای اتفاقات آینده در زمینه لرزه نگاری و پیش بینی زلزله در دنیا نمیتوان هیچ اقدامی کرد.با توجه به لرزه خیزی تهران باید منتظر لرزشهایی با ریشتر بیشتر باشیم و از همین رو آموزشهای شهروندی و تخصیص منابع مالی در جهت آمادگی بیشتر برای مقابله با زلزله احتمالی از اهمیت خاصی برخوردار است. حرکت گسل مشاء اخطاری برای وقوع زلزله با ریشتر بیشتر است.
آرزو دهقانی دانشجوی دکتر سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه بررسیها نشان میدهد که از ۱۰ حادثه که بیشترین کشته شدگان را در دنیا تاکنون داشته، ۶ مورد ناشی از زلزله بوده است، اظهار کرد: به دلیل ماهیت زلزله تعداد فوتی و مصدومیت ناشی از آن نسبت به سایر حوادث و بلایا بسیار بیشتر است.
او ادامه داد: امکان بروز زلزله در بیش از ۹۰ درصد شهرها و مناطق کشور ما وجود دارد. در طی ۹۷ سال اخیر حدود ۴۰ زلزله با بزرگای بیش از ۵ ریشتر در کشور ثبت شده است (البته ممکن است موارد بیشتر بوده و ثبت نشده باشد) این بلای طبیعی قابل پیشگیری نیست، اما میتوان با آن مقابله کرد و با ایجاد آمادگی در خود، خانواده، منزل و محیط کار، میزان عوارض و احتمال مصدومیت، مجروحیت و فوت را کاهش داد.
دانشجوی دکتر سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در بحث ایمنی در برابر زلزله ۳ نوع ایمنی مطرح میشود، گفت: ایمنی سازه ای، ایمنی غیرسازهای و ایمنی عملکردی سه نوع ایمنی در حوزه زلزله هستند و شاید ایمنی سازهای در دست ما نباشد، اما برای دو بعد مهم دیگر این مثلث ایمنی میتوانیم کارهای بسیاری را انجام دهیم اما به خاطر داشته باشید که این اقدامات میبایست قبل از وقوع حادثه انجام شود.
دهقانی با بیان اینکه با ایمن سازی خانه می توان خطرات ناشی از زلزله را کاهش داد، اظهار کرد: اول باید ساختار و وسایل خانه خود را ارزیابی و بررسی کنید که آیا در مقابل زلزله ایمن هستند؟ ممکن است در حین لرزش منجر به آسیب شما بشود؟ هرگونه وسیلهای که میتواند در اثر لرزه در خانه شما جابجا شوند، شکسته و سقوط کنند، خطرات بالقوه خواهد داشت.
او ادامه داد: اتاقها، آشپزخانه، پذیرایی، دستشویی و حمام خانه خود را بررسی کنید و توجه ویژهای به اشیاء بلند، سنگین یا گران قیمت مانند قفسه کتاب، لوازم الکترونیکی خانگی، وسایل (از جمله بخاری آب) و وسایل آویزان از دیوارها یا سقفها داشته باشید. این وسایل را با بستهای قابل انعطاف مانند تسمههای نایلونی یا قلابها ثابت کنید.
دانشجوی دکتر سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به خطرناک ترین نقاط خانه در هنگام وقوع زلزله گفت: دیوارهای بیرونی، آسانسور، چارچوب درها، نزدیک پنجره ها، نزدیک قفسه ها، کابینت و کتابخانه، نزدیک اشیا پرت شدنی جاهای غیر ایمن و خطرناک خانه شماست.
او ادامه داد: در بالای تختخواب و صندلی و مبلمان محل نشستن تابلوهای سنگین، آیینه و وسایل شیشهای نصب نکنید. مجسمههای بزرگ که امکان سقوطشان وجود دارد نگذارید. از لوستر به خصوص لوسترهای بزرگ و سنگین استفاده نکنید و در صورت استفاده با این بستهای قابل انعطاف از اتصال محکم و مقاوم آن به سقف اطمینان حاصل کنید.
دهقانی افزود: کتابخانه یا قفسههای وسایل تزیینی و ... را در مسیر خروجی خانه نگذارید. کتابها و وسایل سنگینتر را در طبقات پایین قرار دهید. قفسهها را به دیوار و زمین از طریق بست یا مهاربند محکم کنید. حتما پنجرهها دارای دستگیره محکم باشند و از چسبهای ضربدری بی رنگ بر روی آنها استفاده کنید.
دانشجوی دکتر سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به خطرات ناشی از زلزله در آشپزخانه بیان کرد:مطمئن باشید که درب قفسهها یا کابینتهای آشپزخانه ایمن بوده و محکم بسته شوند تا مبادا با زلزله باز شده و وسایل بیرون بریزند. در آشپزخانه نیز وسایل سنگین و شکستنی را در طبقات پایین قفسه و کابینت قرار دهید. در صورتی که قفسهها درب ندارند میتوانید اجسام سبک و کوچکتر و نشکن را در طبقات بالا گذاشته و یا حتی از کمربندهای فلزی برای جلوی قفسهها استفاده کنید.
او ادامه داد: حتما یخچال، فریزر، اجاق گاز، آبگرمکن را توسط بستهای فلزی و مهاربند به دیوار و کف زمین محکم کنید تا از سقوط آنها حین زلزله جلوگیری شود. مطمئن شوید که لوله وسایل گاز سوز و سیمهای برق ایمن و دارای محافظ هستند. اگر در حال خرید خانه هستید، حتماً چک کنید که خانه جدید مطابق با مقررات ضد زلزله ساخته شده باشد.
دانشجوی دکتر سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه سعی کنید، در هنگام وقوع زلزله با آرامش رفتار کنید و واکنش نشان دهید،گفت: بیاموزید که در هنگام زلزله چه کاری انجام دهید. برای تمرین آنچه آموخته اید، آموزشهای دورهمی خانوادگی برگزار کنید. از طریق تمرین، میتوانید خود را آماده کنید تا در هنگام احساس اولین لرزش، با آرامش و درست واکنش نشان دهید.
او ادامه داد: در هر اتاق از خانه خود، ایمنترین مکانها را برای پناه گرفتن در هنگام وقوع زلزله را شناسایی کنید. در حین تمرین با تمامی اعضا خانواده به این نقاط امن بروید تا اطمینان حاصل شود که همه میآموزند که در کجا قرار بگیرند.
دانشجوی دکتر سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه تهیه یک کیف نجات یکی از ضروریات برای آمادگی در برابر زلزله است، گفت: یک کیف نجات خانگی تهیه و در جایی نزدیک به درب خروجی از آن نگهداری کنید و مطمئن باشید که تمام اعضای خانواده جای آن را میدانند. این کیف باید شامل وسایل و تجهیزات باشد و آب و مواد غذایی به اندازه ۳ روز برای تمام اعضا خانواده شما، سایر وسایلی که باید در این کیف قرار دهید.
او با اشاره به وسایلی که باید در کیف نجات قرار دهیم، گفت: شامل نقشه منطقه، لوازم بهداشتی و نظافت، شکلات، ماسک، چاقوی چندکاره، داروهای خاص، کپی نسخههای دارویی مهم و حیاتی، کپی مدارک، کبریت، فندک، شمع، لوازم شخصی، رادیو، بیلچه، چراغ قوه، قطب نما، کیف کمکهای اولیه، پتوی کوچک، باتری اضافه، سوت امداد، طناب از وسایلی است که باید در کیف نجات زلزله قرار دهید. بهتر است کنسرو و بیسکوییت به عنوان مواد غذایی که دارای ماندگاری مناسب است در کیف نگهداری شود. حتما یک برگه شامل اسامی اعضا خانواده و شماره تلفن آنها نیز آماده کرده و در کیف نجات قرار دهید.
دانشجوی دکتر سلامت در بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان کرد: کیفهای کوچکتری نیز باید برای گذاشتن در خودرو و محل کارتان تهیه کنید.همچنین آدرس، شماره تلفن و مکانهایی که اعضای خانواده از آن استفاده میکنند (مانند خانه، محل کار، مدارس) لیست کنید. شماره تلفن یکی از اقوام خارج از کشور را نیز درج کنید. اطمینان حاصل کنید که اعضای خانواده یک نسخه از این لیست را در اختیار داشته باشند و نسخههایی را در کیف اضطراری خود قرار دهید.
دهقانی با بیان اینکه برخی آموزش ها مثل کمک های اولیه می تواند برای آمادگی به زلزله مهم باشد، گفت: حتما هم خودتان و هم اعضا خانواده آموزشهای لازم در خصوص کمکهای اولیه و احیای قلبی ریوی (CPR) را دریافت کنید. نحوه پناه گیری و تخلیه منزل را نیز یاد بگیرید. به اعضا خانواده خود شماره تلفنهای ضروری امدادی مثل اورژانس ۱۱۵ و آتش نشانی ۱۲۵ را آموزش دهید و به آنها یاد بدهید در چه زمانهایی و برای چه کارهایی و چگونه با این شمارهها تماس بگیرند.
انتهای پیام/
هرچند حوادث خبر نمیکند ولی مسئولین کشور باید راه چاره ای بهتر و دقیق تر در برنامه هاشون پیش بینی کنند که این حوادثات تلفات کمتری داشته باشند. باید بیشتر کارشود.
خسته نباشید .