به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، صبح امروز، ۸ خرداد ۱۳۹۹، ۴ پروژه پیشران اقتصاد دیجیتال با حضور حسن روحانی رئیسجمهوری اسلامی ایران، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، جمعی از مدیران و فعالان عرصه ارتباطات و اصحاب رسانه، از طریق ویدئو کنفرانس افتتاح شد.
در ابتدای این مراسم محمد جواد آذری جهرمی با اشاره به اینکه هسته اقتصاد دیجیتال ایران تقریبا به متوسط رشد جهانی رسیده است ، گفت: سهم ایران از اقتصاد دیجیتال ۶ و نیم درصد است و این درحالی که این آمار در کل جهان ۱۵.۵ درصد، در آمریکا ۲۱.۶ درصد و در چین ۳۰ درصد است. علت عقب ماندگی ایران در نگاه اول به دلیل فرآیند پیشرفت دومینویی در این عرصه است، چراکه هسته اقتصاد دیجیتال کشور به بلوغ رسیده و مرحله به مرحله شاهد رشد آن هستیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در ادامه درباره رشد هسته اقتصاد دیجیتال توضیح داد: نرخ رشد این هسته در در سال ۹۲، ۲.۲۳ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میداد که این آمار در سال ۹۶ به ۲.۵ درصد و در سال ۹۸ به ۴ درصد رسیده است و کل اقتصاد دیجیتال در سال ۹۲، ۳.۶۸ درصد، در سال ۹۶، ۴.۱۱ درصد و در سال ۹۸ با رشد ۶.۵ درصد مواجه بودیم.
بیشتر بخوانید: توضیحات آذری جهرمی درباره سرویس تلویزیون اینترنتی جدید
او ادامه داد: ظرفیت شاهراههای اصلی ارتباطی هسته در سال ۹۲، ۶۸۰ گیگابیت بر ثانیه بود که این میزان در سال ۹۶ به ۴ هزار گیگابیت بر ثانیه و در سال ۹۸ به ۱۸ هزار گیگابیت بر ثانیه رسیده است که این آمار با رشد ۳۰ برابری مواجه بوده است.
وزیر ارتباطات گفت: ظرفیت ارتباطات بین الملل در سال ۹۲، ۱۳۰ گیگابیت برثانیه بود که این آمار در سال ۹۶به هزار گیگابیت بر ثانیه و در پایان سال ۹۸ به ۴۵۰۰ گیگابیت بر ثانیه رسید. متوسط سرعت دسترسی مشترکان موبایل به اینترنت در سال ۹۲، ۲۱۸ صدم گیگابیت بر ثانیه بود که این دسترسی در سال ۹۶ به ۲.۵ مگابیت و در سال ۹۸ به ۱۰ مگابیت بر ثانیه رسید و مشترکان ثابت نیز در سال ۹۲، ۲۵۶ کیلوبیت برثانیه به اینترنت دسترسی داشتند که این میزان در سال ۹۶ به ۴.۸ مگابیت و در سال ۹۸ به ۶.۲ مگابیت بر ثانیه افزایش یافت.
آذری جهرمی پوشش دسترسی پرسرعت روستایی به اینترنت را در سال ۹۲ صفر عنوان کرد و بیان کرد: این پوشش در سال ۹۶ به ۴۰ درصد و در سال ۹۸ نیز در روستاها به ۸۹ درصد رسیده است؛ ظرفیت مراکز داده فعال در سال ۹۲، ۲۱۰ رک بوده که در سال ۹۶ این تعداد به ۵۵۰ رک و در سال ۹۸ نیز به ۱۸۳۰ رک فعال افزایش یافت.
او ادامه داد: نسبت پیک مصرف ترافیک داخلی به خارجی در سال ۹۲، ۱۰ درصد بوده که این مصرف در سال ۹۶ به ۲۵ درصد و در سال ۹۸ به ۵۵ و نیم درصد افزایش یافت. این آمار نشان از آن دارد که محتوای داخلی در حال رشد است. ما امروز شاهد رشد تعداد اپلیکیشنهای داخلی هستیم، چراکه تعداد اپلیکیشنهای ایرانی که در حال خدمات رسانی به مردم هستند در سال ۹۲، ۴۸۳ اپلیکیشن بود که این تعداد در سال ۹۶ به ۱۵۰هزار و در سال ۹۸ به ۳۴۵ هزار اپلیکیشن رسید.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران تصریح کرد: نرخ رشد اقتصاد کشور بر اساس برنامه ششم توسعه، ۸ درصد عنوان شده بود که نرخ رشد ارزش افزوده برای بخش فناوری اطلاعات ۱۹.۴ درصد هدف گذاری شده بود؛ نرخ رشد اقتصاد کشور در سال ۹۶ که در دوره قبل از تحریمهای ظالمانه علیه ایران بود، ۴.۵ درصد را تشکیل میداد که نرخ رشد فناوری اطلاعات در آن سال ۱۴.۵ درصد ثبت شده است؛ این آمار در سال ۹۷ با وجود فشارها و مشکلات ۳.۷- درصد رشد اقتصادی و ۳۱.۳ درصد رشد ارزش افزوده بخش فناوری اطلاعات ثبت شده است. همچنین بهره وری کل اقتصاد در سال ۹۷ در ایران ۶.۱۲- درصد بوده است که در بخش فناوری اطلاعات این بهرهوری ۱۳.۵ درصد اعلام شده است.
بیشتر بخوانید: هدیه ویژه آذری جهرمی به دست کاربران ایرانی میرسد
آذری جهرمی با اشاره به اینکه ۱۷ درصد از جوانان ایرانی از رشتههای وابسته به فناوری اطلاعات فارغ التحصیل میشوند عنوان کرد: هسته اقتصاد دیجیتال در کشور شکل گرفته است و این نشان دهنده این است که فضای رشد بزرگی در لایه دوم و سوم اقتصاد دیجیتال وجود دارد؛ ایران در حال حاضر تحت فشارهای شدید بین المللی و اقتصادی است و در این شرایط چارهای جز افزایش بهره وری نیست، با توجه به اهمیت ویژه اشتغالزایی برای جوانان، استفاده از فناوری اطلاعات یکی از روشهای افزایش بهره وری بوده و اقتصاد دیجیتال بهترین جایگزین برای اقتصادنفتی و برون رفت از مشکلات فعلی خواهد بود.
آذری جهرمی در بخش دیگری از صحبتهایش اظهار کرد: بخش زیرساختی که به حوزه هسته باز میشود، توسعه زیرساختهاست که در قالب برنامه شبکه ملی اطلاعات پیگیری شده است که باید از دبیر شورای عالی فضای مجازی قدردانی کرد. توسعه زیرساختها به قدر قابل قبولی رشد داشته است و در کنار آن وظیفه دولتها در گسترش اقتصاد دیجتال، رشد اصلی این اقتصاد است.
جهرمی با اشاره به لایههای مختلف اقتصاد دیجیتال و وظایف وزارت ارتباطات در توسعه شبکه ملی اطلاعات گفت: وزارت ارتباطات در کنار توسعه شبکه ملی اطلاعات و فناوری، به دنبال ایجاد طرح نوآفرین است که زیر نظر دولت و اختیارات وزارت آغاز به کار کردند.
آذری جهرمی در خصوص افتتاح طرحهای وزارت ارتباطات خاطرنشان کرد: ما امروز ۴ افتتاح عمده داریم، که یکی از آنها مرکز دادههای اقماری است که با سرمایهگذاری شرکت ایرانسل انجام شده که با این دو لایه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات تامین میشود. افتتاح دیگر توسط شرکت آسیاتک بر پایه ایجاد خدمات ابری کشور برای مردم پایهریزی شده است. همچنین در این مراسم افتتاح تلویزیون اینترنتی کشور را خواهیم داشت و امروز با حضور شما برای ۵۰۰۰ شرکت حاضر که در طرح نوآفرینی ثبت نام کردند، بستههای حمایتی ۵۰ میلیون تومانی را ارائه خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: حجتالاسلام روحانی در مراسم افتتاحیه مجلس یازدهم: ۷۷ میلیون نفر بدون اینکه به بانک مراجعه کنند، وام دریافت کردند
جهرمی خطاب به رئیس جمهور گفت: ما ۱۰ افتتاح و برنامه دیگر داریم که در ۱۰ مرحله و در ۱۰ مناسبت مختلف به شما ارائه خواهیم کرد. وی همچنین در پاسخ به سؤال روحانی مبنی بر اینکه آیا این افتتاحها برعهده شرکتهاست و برآورد مالی این پروژهها چقدر است؟، گفت: وظایف امروز همه بین شرکتها تفکیک شده است و ارزش مالی دو هزار و دویست میلیارد تومان دارد. در این مجموعه نیز آسیاتک هشتصد و پنجاه میلیادر تومان برای خدمات ابری سرمایهگذاری کرده است؛ ۸۰ میلیارد تومان برای تلویزیون اینترنتی در نظر گرفت که پس از دو سال سرمایه آنها باز خواهد گذشت. همچنین در بستههای حمایتی دویست و پنجاه میلیارد تومان دولت تامین کرده است که امروز در حداقل مبلغ ۵۰ میلیون تومان در اختیار شرکتها خواهیم گذاشت.
در ادامه مراسم حسن روحانی، رئیس جمهور اظهار داشت: ایجاد تلویزیون اینترنتی اقدام خوبی است تا در شرایط کرونایی مردم بیشتر از آن استفاده کنند و فرصتی برای هنرمندان است تا با این اقدام خدمات بیشتری را به مردم ا رائه دهند و در کنار هموطنان خود باشند. بسیار خوشحالم که در این کاروان «هر پنجشنبه یک افتتاح بزرگ»، امروز به افتتاح اقتصاد دیجیتال رسیدیم. اقتصاد دیجتال به آن مفهومی که امروز در دنیا مطرح است، فرصت و فضای مهمی برای مردم کشور ماست. اصولا اقتصاد سنتی در حال تغییر و تحول به اقتصاد دیجیتال است، یعنی کشاورزی ما هم تحول بزرگی در اقتصاد دیجتال خواهد داشت.
روحانی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به مزایای اقتصاد دیجیتال گفت: یک کشاورز میتواند در این فضا در خانه خود با موبایل شرایط کسب و کار خود را مشاهده و وضعیت را کنترل کند. در مسئله دامداری آزاد که دام در صحرا و مراتع حرکت میکند، امروز بخش بزرگی از آن به صورت دیجیتال انجام میشود و دامدار میتواند با دسترسی به فضای دیجیتال رصدی بر دام خود داشته باشد. اساسا اقتصاد ما و اقتصاد جهان به سمت رشد اقتصاد دیجیتال است.
رئیس جمهور در ادامه خاطرنشان کرد: در یکی از کشورهای پیشرفته وقتی وارد یک کارخانه شدم، هیچ فردی در این مجموعه تولیدی نبود و همه کارها به شکل دیجیتال انجام میشد. در این ایام کرونا که روزهای سختی را برای مردم رقم زد، فرصت فناوری اطلاعات و نمود و بروزش برای مردم بیشتر شد و ما توانستیم به بیش از ۷۰ میلیون خانوار وام بدهیم، بدون اینکه شاهد حضور مردم در بانک باشیم و مردم خیلی راحت توانستند خدماتی که نیاز داشتند را فراهم کنند.
روحانی ادامه داد: مردم در این ایام کرونایی نشان دادند که میتوانند کمتر به فروشگاه و .. مراجعه کنند و خدمات را از طریق پست پیگیری کنند، حتی امروز مردم ما همه پرونده الکترونیکی داشتند و با شیوع ویروس کرونا همه غربالگری شدند و خدمات فناوری ما توانست کمک شایانی به ما کند. اگر این زیر ساخت ها و لایه های مختلف خدمات نبود، چگونه ما می توانستیم چنین خدماتی را ارائه دهیم؟ حتی در سیاست هم فناوری اطلاعات نقش آفرین در رقم زدن سیاست کشور است. ما در این انتخابات نتوانستیم آنگونه که باید انتخابات الکترونیکی برگزار کنیم. ما باید شرایط کشور را به نوعی رقم بزنیم که مردم در خانه و به صورت آنلاین رای خود را ثبت کنند و نوع رای را به صورت آنلاین مشاهده کنند و نمودار آماری نمایندگان را ببیند. البته اگر اشکالی به آن وارد نشود، میتوان از حواشی رخ داده مانند تقلب هم جلوگیری کرد.
رئیس دولت دوازدهم خاطرنشان کرد: موضوع شفافیت و مبارزه با فساد، همین به کارگیریِ رسیدن به توسعه فضای برخط بودن است، این تحول در کشور اقدامی بزرگ است که در دولت دوازدهم شکل گرفت. باند و پهنباندها آماده و شرایط برای استفاده از موبایلهای هوشمند آماده شد و ضریب نفوذ اینترنت در کشورمان به ۴ برابر رسیده و ما شاهد تحول خوبی مواجه هستیم.
روحانی همچنین اظهار داشت: در این مدت هفت سال زیربناهای اینترنت کشور فراهم شده است و این فضا به همه روستاهای ما رسیده و خیلی از روستاییان در زمینه بومگردی شاهد رشد بودند و برای اینکه بتوانند امروز فعالیت خودشان را انجام دهند، ابزار فضای اینترنتی و مجازی در اختیار آنها آمده است. درواقع فضای مجازی و اینترنت، به نوعی سبک زندگی را خوب یا بد تغییر داده است و در کنار تمام قابلیتهایش به خدمت شرکتهای استارتآپی آمده و امروز نیاز داریم که بخشی از بیکاری فارغالتحصیلان ما در بحث اقتصاد دیجیتال و کسبوکارهای اینترنتی برطرف شود.
بیشتر بخوانید: هدیه یک ماه اشتراک تلویزیونهای اینترنتی، همراه با ترافیک رایگان!
روحانی ادامه داد: ما امیدواریم این فضایی که در افتتاحهای امروز در اختیار مردم قرار گرفته است، بتواند نیاز مردم را برطرف کند. توصیه آخر من دولت الکترونیک است، هدف ما در دولت دوازدهم توسعه دولت الکترونیک بود تا مردم بتوانند به واسطه دولت الکترونیک تمام امور خود را برطرف کنند و از همین جا که نشسته است بتواند تمام کارهایش را انجام دهد. بنابراین دولت الکترونیک و فضای باز، امن، ارزان ارتباطات و ... همه وارد فضای شبکه ملی اطلاعات شده است و هر چه این فضا بازتر باشد ما را در گذراندن امور زندگی کمک خواهد کرد.
رئیس جمهور در خاتمه اظهار داشت: من از وزیر ارتباطات میخواهم تا در کنار مرکز دادههای اقماری خدمات ابری و ...، توسعه شبکه ملی اطلاعات را دستور کار خود قرار دهند. شبکه ملی اطلاعات روز به روز و فاز به فاز در حال پیشرفت است و طرحهای ما امروز همه طرحهای خودکفایی بود و ما را از وابستگی به غیر جدا کرده است. در واقع یکی از آثار افتتاحهای امروز این بود که سرعت کار در اقدامات فناوری و رشد شبکه ملی اطلاعات بیشتر خواهد شد.
انتهای پیام/
به جمال دلالان و واسطه گران اقتصاد دیجیتال روشنتر خواهد شد
هشت درصد رو از کجا اووردی مهندس؟ از تو خواب و رویا؟
رشد اقتصادی آلمان و ژاپن 2-3 درصد هست چطور میخوای بکنیش هشت؟