به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، چند روزی از گیر و دار صادرکنندگان هندوانه در مرز ترکیه می گذرد و این فعالان اقتصادی با بزرگترین ضرر و زیان امسال مواجه شده اند.
افزایش یکباره تعرفه واردات هندوانه از ۱۰۰ درصد به ۳۰۰ درصد و توقف حدود دو هفته ای واگنهای صادراتی ایران در مرز ترکیه، صادرکنندگان قید صادرات و حتی خود محصول کشاورزی را زدند.
حالا قرار است ۲۰۰ واگن هندوانه صادراتی ایران امحا شود. بر اساس توافقی به تازگی صورت گرفته گمرک "وان" ترکیه با اخذ امضا از صاحبین هندوانههای صادراتی ایران، مالکیت هندوانهها را در اختیار میگیرد تا درباره آن تصمیم گیری کند. هندوانه هایی که با ضعف دیپلماسی کشورمان در همچنین عدم حمایت نهادهای تجارت بین الملل با مشکلی بزرگ همراه شد.
سید رضا نورانی رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با انتقاد از افزایش ۲۰۰ درصدی تعرفه واردات هندوانه اظهار کرد: بیش از ۷ هزار تن هندوانه با ارزش بالغ بر یک میلیون و ۷۵۰ هزار دلار توسط تجار ایرانی از طریق ۲۰۰ واگن ریلی به ترکیه صادر شده است.
وی افزود: اتخاذ تصمیمات نابه هنگام دولت ترکیه مبنی بر افزایش ۲۰۰ درصدی تعرفه هندوانه از ۱۰۰ به ۳۰۰ دلار برای تجار ایرانی قابل قبول نیست چرا که قیمت تمام شده هندوانه نسبت به ارزش تعرفه پایین تر است و به عبارتی با پرداخت تعرفه، تاجران علاوه بر هندوانه مبلغی باید از جیب پرداخت کنند.
نورانی ادامه داد: با توجه به افزایش چشمگیر تعرفه هندوانه وارداتی به ترکیه، تاجران چاره ای جز بازگرداندن هندوانه به کشور ندارند که این امر هزینه های گزافی برای تاجران در بر دارد.
به گفته این مقام مسئول، در شرایط فعلی هزینه بازگشت هندوانه به قدری برای تاجران سنگین است که آنها حاضرند کالاهای خود را رها کنند.
وی افزایش یکباره تعرفه واردات را ناشی از ضعف دیپلماسی دانست و گفت: ضعف دیپلماسی اقتصادی در قراردادها و پروتکل های تجاری با کشورهای ایران و کره جنوبی، ایران و پاکستان، ایران و چین و ایران و هند نشان می دهد که تعرفه واردات کالاهای این کشورها به ایران بسیار پایین است، در حالیکه تعرفه صادرات کالای ایرانی به این کشورها بالاست.
رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی با اشاره به اینکه صادرات غیرنفتی ضرر و زیان اقتصادی در بر دارد، بیان کرد: با توجه به آنکه جایگزینی به غیر از محصولات کشاورزی برای صادرات نفت نمی توان نام برد، از این رو پروتکل های اقتصادی بین کشورها باید عادلانه باشد به طوریکه یک ناظر خوب و سفارتخانه های ما در کشورهایی که روابط تجاری داریم بر بخش بازرگانی فعال شوند تا از بروز چنین اتفاقاتی جلوگیری شود.
نورانی در پایان با اشاره به اینکه صادرات محصولات کشاورزی باید جایگزین قراردادهای نفتی در اقتصاد شود، تصریح کرد: با وجود آنکه ۲۵ درصد اشتغال زایی در بخش کشاورزی و صنایع جانبی است، به همین خاطر انتظار می رود وزارت امور خارجه تشکل های بخش کشاورزی را تا حدی جدی تر بگیرد تا از بروز چنین اتفاقاتی جلوگیری شود.
اکبری یکی از صادر کنندگان صیفی جات در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص مشکلات صادرات به کشور ترکیه اظهار کرد: ما چندین سال است که به صورت متوالی به کشور ترکیه هندوانه صادر میکنیم ما متاسفانه امسال در این رابطه با مشکلاتی مواجه شدیم که در این خصوص میشود به افزایش قیمت مرزی اشاره کرد به طوری که تعرفه را از مبلغ ۷۰ هزار تومان ناگهان به ۳۰۰ هزار تومان تغییر دادند.
این صادر کننده صیفی جات در ادامه افزود: مسئولان گمرگ در این خصوص می گویند که اگر میخواهید بارتان را به ترکیه صادر کنید باید این مبلغ را بپردازید در غیر این صورت باید کاغذی را امضاء کنید که ما این بار را به ترکیه هدیه میکنیم.
او در پایان تاکید کرد: به تازگی در تماسی به ما گفته اند که شما علاوه بر اینکه این بار را به ترکیه هدیه میکنید باید مبلغی را هم تحت عنوان خسارت بپردازید؛ در ادامه باید این موضوع را یاد آور شد که ما به تمام مسئولان مربوط در این خصوص مراجعه کرده ایم، اما نتیجهای نگرفتیم.
طبق اطلاعات واصله خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، تعدادی از بار این هندوانه ها هم چنان در مرز بوده و سازمان های مسئول بر امر صادرات نیز هیچ راهکاری برای نجات این میزان از محصولات کشاورزی را پیش پای این صادرکنندگان قرار نمی دهند، از طرفی هم سیستم دیپلماسی کشور هنوز واکنشی در این باره نشان نداده است که چرا کشور ترکیه یک شبه به اعمال چنین تعرفه ای دست برده است؟
انتهای پیام/
پاسخ به ناشناس|۱۶:۵۲
دوست عزیز ربطی یه دیپلماسی نداره من خودم تاجرم این همه جا اتفاق می افته حتی کشوری مثل ترکیه که اقتصاد ایران وترکیه تقریبا شبیه به هم هستن در بعضی موارد
ما باید روابط تجاری با ژاپن یا چین یا کره ودر غرب با فرانسه والمان که اقتصاد ثابتی دارن بیشتر کار کنیم
و این است دولت دیپلماسی . حتی در سطح هندوانه ای هم نمی توانند دیپلماسی داشته باشند دیگه خودتون بقیه اش را بخونید .