به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، خطرات سلامتی ناشی از مصرف دخانیات را به طور تقریبی بیشتر افراد اطلاع دارند اما با توجه به تبلیغات موجود روی بستههای دخانیات و آگاهی نسبت به خطرات؛ مصرف سیگار و دیگر مواد دخانی کاهش چشمگیری پیدا نکرده است. در بسیاری از موارد مصرف سیگار را در بین جوانها مشاهده میکنیم که ترک مصرف، سختی زیادی را به دنبال دارد.
در واقع استعمال دخانیات، اعتیاد جسمی و روانشناختی را در پی دارد. نیکوتین ناشی از مصرف سیگار موقت است و در زمان اندکی موجب کاهش استرس، احساس کنترل عصبانیت می شود و این امر باعث شده است تا افراد زیادی مصرف سیگار و دیگر دخانیات را با توجه به این آثار ادامه دهند.
مصرف سیگار در یک بازه زمانی منجر به عادت میشود و سبک زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. بسیاری از افراد که آماده ترک هستند، میتوانند با یک برنامه ریزی شخصی صحیح، مصرف دخانیات را کنار بگذارند.
افزایش مالیات یکی از موثرترین راهکارهایی است که افراد میتوانند در ترک دخانیات موفق باشند. این افزایش قیمت باید با تصمیم دولت و نهادهای مربوطه صورت بگیرد. به طور کلی افزایش مالیات بر اقلام مضر میتواند سبب کاهش میزان مصرف آنها شود.
حمید خاکباز، روانشناس در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک درباره راهکارهای مورد استفاده برای ترک سیگار گفت: افراد باید برای ترک سیگار و کاهش مصرف آن، یک تاریخ را مشخص کنند. برای مثال یک فرد برای خود معین میکند که از هفته آینده، هر روز مصرف دخانیات خود را کاهش دهد تا بتواند در بازه زمانی مشخص به ترک مصرف برسد. همچنین فرد میتواند به خانواده، دوستان و همکاران خود اطلاع دهد که قصد دارد مصرف دخانیات را کنار بگذارد. در واقع با این کار افراد حمایت، تشویق و پیگیری اطرافیان خود را جلب میکنند.
او افزود: گاهی اوقات از افراد میخواهیم برای چالشهایی که ممکن است در مرحله ترک دخانیات با آن مواجه شوند، پیش بینی و برنامه ریزی داشته باشند تا در مرحله ترک؛ بازگشت به عقب و ادامه مصرف را تجربه نکنند. در دیگر مراحل ترک دخانیات به افراد آموزش میدهیم که سیگار و سایر محصولات دخانی را از منزل، ماشین و محل کار خود کنار بگذارند. حتی در بعضی موارد از افراد میخواهیم که محرکهایی مانند کبریت، فندک و پاکت سیگار را از خود دور نگه دارند.
خاکباز تصریح کرد: یکی از مسائل مهم که منجر به کاهش مصرف دخانیات میشود مربوط به مالیات این مواد است. افزایش مالیات در جلوگیری یا کاهش مصرف به خصوص در بین افراد جوان کمک میکند تا مصرف سیگار و دیگر دخانیات کاهش پیدا کند. در واقع زمانی که قیمت دخانیات افزایش پیدا میکند از تعداد افراد مصرف کننده کاسته میشود.
بیشتر بخوانید:
نوجوانان و جوانان در تیررس صنایع دخانی
فریب محصولات نوپدید دخانی را نخورید/ شدت علائم کرونا در مصرف کنندگان مواد دخانی
وجود اماکن عمومی عاری از دخانیات، حقی برای همه و احترام به حقوق شهروندی
انتهای پیام/