به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تعطیلی مهدکودکها برای حفظ سلامت کودکان و قطع زنجیره بیماری کرونا اقدامی ضروری بود، اما این موضوع دردسرهای جدیدی برای والدین شاغل و خانوادههایی که از روی ناچاری و اضطرار فرزندانشان را برای ساعاتی از روز به مهدکودک میسپردند، ایجاد کرده است. درحالی که مسوولان بهزیستی میگویند هنوز منتظر دستور ستاد ملی مبارزه با کرونا برای بازگشایی مهدکودکها هستند؛ آگهیهای جذب پرستار روزبهروز در فضای مجازی بیشتر میشود. آگهیهایی که البته نظارت چندانی روی آنها نیست.
کار کردن در بیرون از خانه در کنار سایر وظایف پدری و مادری، یکی از مشکلاتی است که با شروع فصل تابستان بسیاری از والدین با آن روبهرو میشوند که البته این مشکلات ارتباط مستقیمی با سن و مقطع تحصیلی فرزندانشان هم دارد. امسال، اما پیش از رسیدن فصل تابستان این نگرانیها برای بسیاری از والدین ایجاد شده است. اگرچه اغلب کودکان بالای ۹سال به تنهایی میتوانند در خانه بمانند و از خود مراقبت کنند، اما خردسالان همواره نیاز به مراقبت دائم دارند.
مهدکودکها و مراکز نگهداری از کودکان شیرخوار از نخسین مراکزی بودند که با شیوع ویروس کرونا در ایران بهطور کامل تعطیل شدند. با این حال، چون در ماههای نخست این تعطیلی؛ بخش زیادی از ادارات تعطیل، نیمه تعطیل یا دورکار بودند نگهداری از کودکان برای والدینشان آسان و ممکن بود، اما اکنون که طبق تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا برخی مشاغل به ادامه فعالیت خود بازگشتهاند، مهدهای کودک همچنان از پذیرش کودکان معذورند و این مساله برای برخی والدین شاغل مشکلاتی ایجاد کرده است.
آقای علوی، مدیر یک شرکت خصوصی است که همسرش کارمند اداره دولتی است و فرزندی ۲ساله دارند. وی درباره نحوه نگهداری از کودک خردسال خود میگوید: «همسر من کارمند یک اداره دولتی است و این روزها با توجه به اینکه تایم کاری ساعت ۱۴ است حدوداً ساعت۱۵ به خانه برمیگردد. من تا این ساعت از روز ناچارم در خانه بمانم و از پسرمان نگهداری کنم. اگرچه همواره سعی میکنم از دور کارهای شرکت را مدیریت کنم، اما بهطور کلی از کارها عقب میمانم. ناچارم هر روز ساعت۱۵ به محل کارم بروم و تا دیر وقت در آنجا بمانم.»
خانم فخاری نیز کارمند یک موسسه فرهنگی است که دختری چهار ساله دارد. او میگوید: «بهدلیل تعطیلی مهدهای کودک ناگزیرم که هرروز دخترم را با خود به محل کارم ببرم. در ساعات کاری دخترم را در نمازخانه موسسه میگذارم و خودم هم هر دو ساعت یکبار به او سر میزنم. اگرچه نمازخانه فضای مناسبی برای نگهداری کودکان نیست، اما همین که دسترسی به او برایم آسانتر است خیالم را راحت میکند. ضمن اینکه خطرات احتمالیای که ممکن است کودکان تنها را در خانه تهدید کند را ندارد.»
رواج آگهیهای پرستاری
«نگهداری از کودک ۸ ساله از ۸صبح تا ۲عصر»، «نگهداری از کودک در منزل؛ دستمزد به صورت روزانه» اینها بخشی از آگهیهایی است که همزمان با تعطیلی مهدکودکها در سایتهای معروف و حتی سایتهای استخدامی بهطور قابل توجهی افزایش یافته و نشان از چالش پیش روی خانوادهها دارد.
حالا کافی است کلمه پرستار را در سایتهای آگهی جستوجو کنید. در بیشتر این آگهیها سابقه کار در مهدکودک الزامی است و ساعت کار پرستار همان ساعت اداری است. صرفنظر از دستمزدهای توافقی، حقوق تعیین شده از یکونیم میلیون تا ۵میلیون متغیر است. هرچند که به گفته پلیس فتا انتشار این آگهیها در صورتی که محتوای مجرمانه نداشته باشد جرم نیست، اما کارشناسان از عاقبت استخدام پرستار از طریق سایتها هشدار دادهاند و معتقدند فعالیت این افراد بدون مجوز انجمن پرستاری غیرقانونی است، به همین دلیل برای پیشگیری از کودکآزاری و... استخدام پرستار خانگی برای کودکان، صرفاً با مجوز انجمن پرستاری ایران باید انجام شود.
بهزیستی منتظر دستور ستاد کرونا
آقای سعید بابایی، مدیرکل دفتر کودکانونوجوانان سازمان بهزیستی کشور در این باره گفته است: «دغدغه اصلی ما بهعنوان متولی مهدهای کودک مجاز در سراسر کشور دو نکته است؛ دغدغه اول شامل حفظ مصالح عالیه کودکان از جمله سلامت جسمی، روحی و روانی آنان میشود و دوم حفظ مهدهای کودک بهعنوان مراکز استاندارد نگهداری کودکان است. اما باوجود اینکه نگرانی بابت حفظ سلامت جامعه بسیار ارزشمند است، اکنون که با بازگشایی مشاغل، بازارها، رستورانها، پارکها و... نیاز مادران شاغل برای نگهداری از فرزندانشان باید در تصمیمگیریهای کلان کشور در نظر گرفته شود.»
طبق آنچه که مدیرکل امور کودکانونوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفته درخواست اعلام نظر در مورد بازگشایی مهدها اردیبهشتماه توسط سازمان بهزیستی برای وزیر بهداشت و رییس ستاد ملی کرونا ارسال شده است، اما هنوز پاسخی در این خصوص به بهزیستی ارسال نشده است.
راهکاری برای کمتر شدن مشکل کودکان و والدین
اگر این روزها نخستین تجربه شما از کار در بیرون از منزل است در حالی که فرزندتان در خانه حضور دارد، بهخاطر داشته باشید قادر نخواهید بود ۷ ساعت مداوم کار کنید و خیالتان از بابت فرزندتان راحت باشد و با این واقعیت خود را وفق دهید، اما راهکارهای زیادی وجود دارد که میتواند ساعات دوری شما از کودکانتان را برای هردوی شما آسانتر کند. یکی از کاربردیترین آنها سپردن کودک به اقوام مورد اعتماد مانند پدربزرگ و مادربزرگهاست. البته این اتفاق در شهرستانها راحتتر رخ میدهد و در کلانشهرها بهدلیل مسافتهای طولانی کمتر امکان آن وجود دارد. اما بهطور کلی بسیاری از والدین فرزندانشان را به خانه همسایگان و آشنایانی میفرستند که والدینشان معمولاً در تمام طول روز در منزل حضور دارند. با این کار مدت طولانی خیالتان راحت خواهد بود که فرزندتان با دوستانش سرگرم است و بزرگترها نیز مراقب او هستند.
موضوع دیگری که والدین در این روزها باید رعایت کنند این است که حتماً در زمانهای مناسب فرزندانشان را از خانه بیرون ببرند. باید بدانید که حتی با وجود اینکه در قرن۲۱ هستیم و با وجود تمام امکانات و دستگاههای الکترونیک، بهراحتی میتوان آنها را فراموش کرده و کارهای اداری خود را خارج از خانه و در حالی که فرزندانتان در حال بازی کردن در کنار ساحل یا پارک هستند، انجام دهید، اما باید حواستان هم کاملاً به بچهها باشد تا مبادا غفلت شما باعث بروز سانحهای برای آنها شود.
یکی دیگر از راهکارهایی که میتوانید انجام دهید این است که به فرزندانتان کار بدهید. وقتی کودکی فهرستی از انجام فعالیتهای مختلف و مفید را در دست دارد و برای انجام آنها مشتاق است، شما قادر خواهید بود وقتی آنها مشغول هستند، بسیاری از کارهایتان را انجام دهید. میتوانید لیستی برای کودکتان تهیه کنید و به او بگویید که در ساعاتی که در بیرون از خانه هستید تا جایی که میتواند به آن عمل کند و در آخر هم لازم است بدانید که نباید زیاد درباره استفاده کودکان از وسایل الکترونیک نظیر تلویزیون و بازیهای کامپیوتری احساس گناه کنید. چراکه وقتی شاغل هستید و باید به سرکار بروید استفاده از این وسایل اجتنابناپذیر است، اما مهمترین چیزی که باید در نظر بگیرید رعایت اعتدال است.
منبع: روزنامه صبح نو
انتهای پیام/