برومند چهار آیین کارشناس صنعت طیور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از ثبات قیمت مرغ در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون قیمت هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۸ هزار و ۲۰۰ تا ۸ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۲ هزار تا ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان است.
وی افزود: اگرچه قیمت فعلی مرغ به نرخ مصوب نزدیک شده، اما قیمت هیچگاه مورد رضایت تولیدکنندگان نبوده است چرا که با احتساب ۱۲ درصد سود، نرخ منطقی هر کیلو مرغ زنده ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان است.
چهارآیین ادامه داد: با توجه به شرایط کنونی عرضه و تقاضا پیش بینی میشود که ثبات قیمت مرغ به ضرر تولیدکنندگان در بازار ادامه یابد.
به گفته این مقام مسئول، بنابرآمار تاکنون مرغداران از ناحیه فروش مرغ ۲ هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان متضرر شدند.
وی با اشاره به اینکه بازگشایی رستورانها تاثیر قابل ملاحظهای در بازار مرغ ندارد، بیان کرد: با توجه به تعطیلی رستوران ها، افراد به همان میزان گوشت مرغ در خانه مصرف میکردند و این طور نیست که برخی افراد تصور میکنند با بازگشایی رستورانها ۳۰ درصد تقاضا بالا میرود.
این کارشناس صنعت طیور ادامه داد: با بازگشایی رستورانها تنها ممکن است ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان قیمت مرغ زنده در بازار افزایش یابد.
وی درباره آخرین وضعیت خرید تضمینی مرغ بیان کرد: بنابر دستور وزیر جهاد کشاورزی و صدور دستورالعملهای جدید مقرر شده مازاد مرغ تولیدی با مباشرت تشکلها از سطح بازار جمع آوری شود که امیدواریم مقدمات اجرای این کار به طور گسترده فراهم شود.
عضو سابق هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: روزانه ۲ هزار تن مرغ مازاد با همکاری تشکلها باید از سطح بازار جمع آوری شود تا با کوتاه شدن دست واسطهها از حاشیه زیان مرغداران کاسته شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه تمامی مولفههای موثر در قیمت تمام شده گوشت مرغ کمی است، تاکید کرد: بنابراین سلیقه افراد و یا دستگاههای اجرائی نبایددر قیمت تمام شده تولید تاثیر گذار باشد، اما سازمان حمایت سلیقهای و غیر کارشناسی در مورد قیمت گذاری مرغ زنده تصمیم گیری میکند.
وی قیمت کارشناسی هر کیلو مرغ زنده با احتساب ۱۲ درصد سود منطقی را ۱۱ هزار تومان و مرغ گرم ۱۵ هزار و ۵۰۰ تا ۱۶ هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمت کنونی بسیاری از اقلام غذایی از جمله ماکارانی ۳۰ تا ۴۰ درصد در بازار افزایش داشتند، با این وجود نباید انتظار داشت که قیمت مصوب مرغ زنده همچنان براساس مصوبه تیرماه گذشته ثابت بماند.
عضو سابق هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: در حال حاضر مرغداران به دلیل مازاد تولید گرفتار حاشیه زیان هستند و در این قصه هیچ تقصیری متوجه تولیدکنندگان نبوده است.
چهار آیین با تاکید بر دخالتهای غیر تخصصی سایر وزارتخانهها بر تولید بیان کرد: اهداف و ماموریت وزارت جهاد کشاورزی در قانون تولید کمی و کیفی محصولات کشاورزی است و دخالتهای نابه جا و غیر تخصصی سایر وزارتخانهها به ضرر تولیدکننده و مصرف کننده است و بنا به اعتقاد ما تمامی تصمیمهای مرتبط در حوزه سیاست گذاری مرتبط با مدیریت تولید، نظارت بر قیمت و حجم تولید باید توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین و توسط بخش خصوصی اجرا گردد تا در بازار عرضه و تقاضا تعادل ایجاد شود.
کارشناس صنعت طیور با انتقاد از افزایش ۱۰ برابری قیمت جوجه یکروزه دربرهه زمانی مختلف بیان کرد: قیمت جوجه یکروزه در برخی مواقع ۵ هزار تومان و در زمان دیگر ۵۰۰ تومان است که اختلاف ۱۰ برابری قیمت نهاده با مدیریت تولید اقتصادی هیچ تناسبی ندارد.
وی ادامه داد: کارگروه تنظیم بازار به یکباره در برخی مواقع میزان جوجه ریزی را ۱۴۵ میلیون قطعه اعلاممی کند، در حالیکه جوجه ریزی ماهانه از۱۰۰ تا ۱۰۵ میلیون قطعه نباید بیشتر باشد.
وی با تاکید بر این مسئله که دخالتهای نابه جا کارگروه تنظیم بازار باید هر چه سریعتر در بخش کشاورزی خاتمه یابد بیان کرد: طبق قانون وزارت جهاد کشاورزی، متولی تنظیم بازار جهاد کشاورزی است؛ برای ثبات نسبی باید یک دستگاه متولی و تصمیم گیر باشد.
این مقام مسئول بیان کرد: با وجود آنکه در برخی مواقع جوجه با قیمت ۵ هزار تومان به تولیدکننده عرضه میشود، اما به طور معمول فاکتور یا صادر نمیشود و یا فاکتور صادر شده به قیمت مصوب و مازاد آن غیر رسمی دریافت میشود.
این مقام مسئول درباره آخرین وضعیت بازار نهادههای دامی گفت: هم اکنون ذرت و کنجاله سویا با نرخ مصوب به میزان کافی در اختیار مرغداران نیست.
وی قیمت کنونی هر کیلو ذرت در بازار آزاد را ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار و ۶۰۰ تومان و کنجاله سویا ۵ هزار تومان و قدری بالاتر بدست تولید کننده میرسد.
این کارشناس صنعت طیور با انتقاد از استمرار روند نوسان قیمت واکسن، ریز مغذی و دارو از ابتدای سال در بازار بیان کرد: با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات ریز مغذی و واکسن، میدان برای دلالان و واسطهها باز شده است، درحالیکه انتظار میرود سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده وظیفه کنترل بازار و برخورد با عملکرد واسطهها و دلالان داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه پشتیبانی امور دام ملزم به تامین ۲۰ درصد نهادههای مورد نیاز است، بیان کرد: در شرایط فعلی مرغداران نیاز دارند که درصد بیشتری از نهادههای مورد نیاز با نرخ مصوب تامین شود چرا که این امر در تعادل بازار و کنترل قیمت نقش بیشتری ایفا میکند.
چهارآیین در پایان تصریح کرد: پشتیبانی امور دام از حدود ۱۰ تا ۱۲ روز گذشته قولهایی مبنی بر بازگرداندن آرامش به بازار داده است که با این وجود طی روزهای آتی باید شاهد فروکش شدن التهاب قیمت نهاده در بازار باشیم.
انتهای پیام/