به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پانسمان قرار دادن پوشش حفاظتی بر روی زخم است، که مهمترین شرط آن استریل بودن پانسمان است هدف از پانسمان زخم تسهیل در بهبودی زخم، پیشگیری از عفونت، جلوگیری از خونریزی، کمک به فرایند التیام زخم، عایق دما، حفظ رطوبت زخم و حفاظت زخم از صدمات دیگر است.
درمان زخم در همه افراد متفاوت است و اغلب به عوامل مختلفی بستگی دارد. سن و نوع پوست دو چیز است که نحوه درمان زخم و جلوگیری از عفونت را تغییر میدهد. عوامل دیگر به نوع زخم، محل، شدت و موارد دیگر بستگی دارد.
جلوگیری از عفونت امری ضروری است، اما درمان زخم بسیار بیشتر از این کار میکند. هنگامی که با استفاده از پانسمان مناسب از زخم مراقبت میکنید، از بدن شما محافظت میشود. نوع پانسمانی که شما باید استفاده کنید به عوامل مختلفی بستگی دارد. بعضی از این موارد شامل نوع آسیب، محل قرار گیری و شدت زخم است. در این مقاله، ما در مورد انواع مختلف پانسمان زخم برای درمان طیف وسیعی از جراحات و زمان استفاده از هر کدام، با شما صحبت خواهیم کرد.
اگر شما دچار یک آسیب جدی شدید، سعی نکنید خودتان زخم را درمان کنید و برای جلوگیری از عوارض آن، به پزشک مراجعه کنید.
پانسمان زخم هر چیزی که در تماس مستقیم با زخم برای کمک به بهبودی و جلوگیری از بروز مشکلات یا عوارض بعدی زخم استفاده میشود. پانسمانهای مختلف براساس نوع زخم استفاده میشود، اما هدف همه آنها کمک به کاهش عفونت است. پانسمان زخم همچنین به موارد زیر کمک میکند:
• خونریزی را متوقف کرده و دلمه بستن زخم را شروع میکند.
• خون اضافی، پلاسما یا مایعات دیگر را جذب میکند.
• دبریدمان زخم (برداشتن بافتهای مرده و به شدت آلوده پوست)
امروزه انواع مختلفی از پانسمانهای زخم وجود دارد که در زمینه پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله، در مورد متداولترین آنها صحبت خواهیم کرد. آنها شامل موارد زیر است.
انواع پانسمان و روش انجام آن، پانسمان سوختگی
پانسمان پارچهای در دو نوع پانسمان بسته بندی شده و رولی وجود دارد.
این نوع پانسمان زخم رایجترین پانسمان است. این نوع پانسمان همه کاره است و برای محافظت از زخمهای باز از تعدادی از صدمات جزئی استفاده میشود. از پانسمان پارچهای معمولاً برای زخمهای کوچک یا در مناطق حساس استفاده میشود.
بیشتر اوقات، پزشکان از پانسمان پارچهای به عنوان اولین لایه محافظت استفاده میکنند و در شرایط دیگر، از آنها به عنوان دومین لایه برای تأمین امنیت بیشتر زخم استفاده میشود. احتمالاً قبلاً از پانسمان پارچهای استفاده کرده اید، زیرا آنها شناخته شدهترین نوع پانسمان مورد استفاده در خانهها، البته غیر از چسب زخم هستند. پانسمان پارچهای در دو نوع پانسمان بسته بندی شده و رولی وجود دارد. آنها در اشکال و اندازههای مختلفی موجود هستند و به راحتی تغییر میکنند تا بتوان هر زخمی را با آنها پانسمان نمود.
انواع پانسمان و روش انجام آن، پانسمان سوختگی
جذب بالای پانسمان فوم به بهبودی سریعتر کمک میکند
یکی دیگر از انواع متداول پانسمان زخم، پانسمان فوم است. بسته به مارک آنها بسیار نرم و معمولاً بسیار جذاب هستند. پانسمان فوم در حالی که زخم بهبود مییابد به محافظت از زخم کمک میکند و تعادل رطوبت سالم را حفظ میکند. این امر باعث میشود پانسمانهای فوم برای زخمهایی که ممکن است بوی بد بو داشته باشند، مناسب باشد.
جذب بالای پانسمان فوم به بهبودی سریعتر کمک میکند، زیرا پانسمان به طور مؤثر مایعات اضافی را از سطح زخمها جذب میکند و در عین حال زخم را مرطوب نگه میدارد. رطوبتی که در داخل زخم بوسیله پانسمانهای فوم نگه داشته میشود، ضمن محافظت از ناحیه در برابر عفونت، باعث بهبودی سریعتر میشود.
بخاطر نفوذپذیری منحصر به فرد پانسمان فوم، بخار آب وارد میشود، اما باکتریها نمیتوانند وارد شوند. پانسمان فوم در شکلها و اندازههای مختلفی وجود دارد. دو گزینه چسب و غیر چسب در دسترس است.
اغلب از پانسمان شفاف روی زخمهای بزرگتر و پیچیدهتر استفاده میشود
پانسمان شفاف معمولاً در مواردی مورد استفاده قرار میگیرد که پزشک بخواهد از نزدیک بر بهبود زخم نظارت داشته باشد. از آنجا که پانسمانهای شفاف با استفاده از یک غشا واضح ساخته میشوند، نظارت بر زخمها با استفاده از این نوع پانسمان در مقایسه با یک باند پارچهای یا فوم بسیار سادهتر است. به همین دلیل اغلب از پانسمان شفاف روی زخمهای بزرگتر و پیچیدهتر استفاده میشود.
در صورت استفاده صحیح از پانسمان شفاف، پانسمان زخم شما را تمیز میکند، بهبودی را تسریع میبخشد و به شما امکان میدهد تا بر عوارض نظارت داشته باشید.
پانسمانهای هیدروکلوئید یکی از ماندگارترین انواع پانسمانها هستند
پانسمانهای هیدروکلوئید با ایجاد شرایط مرطوب به سرعت بخشیدن زمان بهبودی کمک میکنند و برای افزایش راحتی از مواد انعطاف پذیر ساخته میشوند. سطح پانسمانهای هیدروکلوئید با مادهای حاوی پلی ساکاریدها و سایر پلیمرها که برای جذب آب و تشکیل ژل کار میکنند، پوشیده شده است. این ژل در تماس مستقیم با زخم شماست و به بهبود سریعتر آن کمک میکند.
این نوع پانسمانها بیشتر در سوختگیها، زخمهای سبک تا متوسط تخلیه شده، زخمهای نکروتیک، زخمهای بستر شریانی و وریدی پا، زخمهای فشاری و زخمهای وریدی استفاده میشود. آنها یکی از ماندگارترین انواع پانسمانها هستند و کیفیت چسبندگی آنها باعث میشود کاربرد آنها راحت باشد.
منبع: بیتوته
انتهای پیام/