مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: تا کنون ۱۰ هزار هکتار از عرصه های بیابانی استان با انجام اقدامات احیایی و اصلاحی دوباره احیا شده اند.

به گزاررش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ،  حسن وحید، مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت : در خراسان شمالی ۱۸۰ هزار هکتار عرصه بیابانی وجود دارد که پنج هزار هکتار آن به کانون بحران تولید ریزگرد تبدیل شده است . 

وحید عوامل طبیعی (شامل اقلیم، سازند‌های زمین شناسی و ...) همچنین عوامل انسانی را از علل بوجود آمدن این عرصه بیابانی در استان نام برد و گفت: از سال ۸۳ تا کنون طرح‌های مقابله با این پدیده، تعریف و اجرای آن‌ها در دستور کار قرار گرفته اند.

او  با یادآوری این مطلب که از سال ۸۳ تا کنون برای کنترل و مدیریت این عرصه بیابانی در استان، اقدامات احیایی و اصلاحی در تمامی حواشی کانون‌های بحران تولید ریزگرد در استان در حال انجام بوده است، اعلام کرد: تاکنون بیش از ۱۰ هزار هکتار از عرصه‌های بیابانی استان احیا شده اند.


بیشتر بخوانید : ۲ سال حبس در انتظار عاملان حریق در منابع طبیعی 


او  گفت: این اقدام احیایی در قالب اجرای طرح‌های نهال کاری، مدیریت روان آب ها، احداث بادشکن و انجام حفاظت و قرق در سطح ۱۰ هزار هکتار از عرصه بیابانی استان با مشارکت جوامع محلی و دستگاه‌های اجرایی ذی ربط انجام شده اند.

وحید درباره وضعیت اختصاصی اعتبارات ملی و استانی به اجرای اقدامات مقابله با بیابانی زایی و انجام طرح‌های احیایی و اصلاحی در مناطق بیابانی استان نیز بیان کرد: از سال ۸۳ تا پایان سال مالی ۹۷، اختصاص بیش از ۲۴ میلیارد و ۳۰۶ میلیون تومان از محل اعتبارات ملی همچنین بیش از هشت میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارات استانی بابت اجرای طرح‌های مقابله با بیابانی زایی در استان تصویب شد.

او  گفت: با این وجود، طی این ۱۵ ساله حدود ۱۹ میلیارد تومان از این اعتبارات مصوب اشاره شده به اجرای طرح‌های مقابله با بیابان زایی در استان اختصاص یافته است.

او  همچنین با اشاره به سال مالی ۹۸ اعلام کرد: مصوب شد که از محل صندوق توسعه ملی بیش از ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به اجرایی طرح‌های مقابله با بیابان زایی در استان اختصاص داده شود که تا به کنون هفت میلیارد و ۹۰ میلیون تومان از این مصوبه اختصاص یافته است.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی همچنین افزود: مصوب شده است که در سال مالی ۹۸ از محل اعتبارات استانی نیز حدود یک میلیارد و ۲۷۰ میلیون تومان به اجرای این طرح اختصاص داده شود که تا به کنون فقط ۶۰۰ میلیون تومان اختصاص یافته است.

او  در بخش دیگری از سخن خود به اجرای طرح ترسیب کربن در عرصه بیابانی سه شهرستان اسفراین، گرمه و جاجرم اشاره کرد و گفت: این طرح از سال ۹۳ با همکاری سازمان جنگل‌های کشور و دفتر عمران سازمان ملل در این استان شروع شده است.

او  عنوان کرد: عرصه بیابانی تحت پوشش مدیریت طرح ترسیب کربن در سه شهرستان یاد شده شامل بیش از ۲۳۶ هزار هکتار است که ۴۶ روستا با جمعیت ۱۷ هزار و ۵۶ نفر را مشمول کرده است.

وحید با بیان اینکه طرح ترسیب کربن طبق مدل پنج سرمایه (شامل سرمایه مالی، سرمایه اجتماعی، سرمایه زیربنایی، سرمایه زیست محیطی و سرمایه انسانی) در حال انجام است، افزود: در این طرح، علاوه بر ادارات منابع طبیعی سه شهرستان همچنین دهیاران و جوامع محلی ۴۶ روستای اشاره شده نیز در اجرای این طرح مشارکت دارند.

او  در تشریح اقدامات انجام شده در قالب طرح ترسیب کربن در این سه شهرستان نیز اظهار کرد: از سال ۹۳ تا به کنون ۸۰ هزار نفر ساعت دوره‌های آموزشی – ترویجی (آموزش‌های کشاورزی و غیر کشاورزی) در این سه شهرستان برگزار شده اند.

او  خاطر نشان کرد: تا به کنون در شهرستان اسفراین یک شرکت تعاونی با ۵۵۰ نفر عضو و ارائه دو هزار سهم به اعضای خود و در شهرستان گرمه نیز یک شرکت تعاونی با ۲۰۶ عضو با ارائه هزار و ۴۳۳ سهم به اعضای خود تشکیل شده اند و فعالیت دارند.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی همچنین عنوان کرد: در این سه شهرستان ۱۴۴ گروه توسعه‌ای با هدف ارزیابی مشکلات جوامع محلی این عرصه و ارائه راهکار برای رفع آن‌ها در قالب اجرای طرح ترسیب کربن تشکیل شده اند.

او  در ادامه درباره تشکیل صندوق‌های خرد روستایی در سطح عرصه تحت پوشش طرح ترسیب کربن در این سه شهرستان نیز بیان کرد: تا به کنون ۲۱ صندوق روستایی با دو هزار و ۷۷ عضو با سرمایه ۹۰۰ میلیون تومان پس انداز تشکیل شده اند که این صندوق‌ها بیش از ۸۳۱ فقره وام کمک اشتغال به ارزش یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به اعضای خود اعطا کرده اند.

او  یادآور شد: نهاد‌های اجرایی استان نیز ۳۴۶ فقره تسهیلات کمک اشتغال به ارزش دو میلییارد و ۲۰۰ میلیون تومان به اعضای یاد شده، اعطا کرده اند.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی اعلام کرد: از محل اعطای این تسهیلات کمک اشتغال ۱۳۰ فرصت اشتغال در این مناطق ایجاد شده اند.

وحید گفت : درمناطق تحت پوشش اجرای طرح ترسیب کربن در این سه شهرستان همچنین اقداماتی دیگر از جمله ایجاد کانال گذاری‌های آبی، نهال کاری، پسته کاری، لایروبی قنات ها، ایجاد دیوار ساحلی و اجرای عملیات آبخیزداری انجام شده اند.

انتهای پیام/ه 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.