به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دانشمندان در ناحیهای از جو اطراف کره زمین که معتقدند تحتتأثیر فعالیتهای مخرب انسانی نیست، پاکترین هوای زمین را کشف کردند. به گفته محققان، هوای این منطقه که میان جنوب استرالیا و جنوبگان بر فراز اقیانوس منجمد جنوبی قرار دارد، عاری از ذرات معلق ناشی از فعالیتهای مخرب انسان در طبیعت است و همین امر اطلاق لقب «بکر» را شایسته این ساخته است.
ترکیبات هوای جو با توجه به شرایط نقاط مختلف در آن بسیار متنوع است. ذرات معلق هوا شامل ذرات جامد ریز یا قطرات مایع موجود در هوا هستند که میتواند طبیعی باشد یا از فعالیتهای انسانی ناشی شده باشد. این ذرات میتوانند الگوهای آب و هوایی اقلیم هر منطقه را تحتتأثیر قرار دهند، زیرا موجب چگونگی بازتاب انرژی خورشید در فضا میشوند. اما توزیع این ذرات در جو یکنواخت نیست، بنابراین درک چگونگی جابهجایی آنها مهم است. محققان دانشگاه ایالتی کلرادو آمریکا و دفتر هواشناسی استرالیا مشخصات باکتریهایی را مورد بررسی قرار دادند که در بخش پایینی جو، ابرها را تغذیه میکنند.
بیشتر بخوانید
تحقیقات قبلی نشان داده بود یکی از مناطقی که کمترین آسیب را از سوی انسان دیده است، هوای بخش بالایی اقیانوس منجمد جنوبی است، اما هیچ ارزیابی گستردهای در سطح منطقه از آئروسلهای زیستی (Bioaerosol) و منابع آنها وجود نداشته است.
این تیم تحقیقاتی از طریق پست الکترونیک به نیوزویک گفته است: «الگوهای آبوهوایی که از طریق ماهوارهها مشاهده میشوند از نظر تاریخی سعی کرده تا نمایانگر ابرها و انتقال انرژیشان در اقیانوس منجمد جنوبی باشند و به طور معمول موجب بهوجود آمدن ابرهای یخی میشوند. در حالی که آب بر فراز ابرها به صورت مایع دیده نشده است.
یکی از دلایل احتمالی این است که ذرات معلق در هوایی که بر فراز اقیانوس منجمد جنوبی است نسبت به دیگر مناطق کره زمین همواره متفاوت است. این موضوع میتواند ناشی از جدایی آنها از ذرات معلق منتشر شده در تودههای بزرگ هوای کره زمین باشد. این دادهها در بیشتر مدلهای اقلیمی مورد توجه قرار نمیگیرد و مطالعات محدودی در مورد ابرها و ذرات معلق در هوای این منطقه انجام شده است.
محققان میگویند: این احتمال که اینگونه ابرهای بالقوه را یک «جو غیرعادی بکر» کنترل کند، موجب میشود که آنها مایل باشند تا این ذرات معلق را بیشتر مطالعه کنند.
این تیم در یک سفر تحقیقاتی، از ذرات معلق هوا در عرضهای جغرافیایی ۸/۴۲ تا ۵/۶۶ درجه جنوبی نمونهبرداری کردند. نتایج یافتههای آنها که در مجله پیاناِیاس (PNAS) منتشر شده است، نشان میدهد هوای موجود بر فراز اقیانوس منجمد جنوبی، چگونه و از کجا شکل گرفته است. توماس هیل، از محققان این تحقیق از دانشگاه ایالتی کلرادو میگوید که آنها باکتریهای موجود در نمونهها را مورد بررسی قرار دادند و از آن به عنوان ابزار تشخیصی برای شناخت این هوا استفاده کردند.
وی ادامه میدهد: برای مثال، اینکه ذرات معلق در هوا خصوصیات ابرهای اقیانوس منجمد جنوبی را تعیین میکنند، بهشدت با فرآیندهای زیستی در اقیانوس ارتباط دارد و این همان چیزی است که نشان میدهد چطور جنوبگان از نظر میکروارگانیسمها و رسوب مواد مغذی از دیگر قارهها در نیمکره جنوبی زمین متمایز شد.
نتایج این مطالعه بهروشنی نشان میدهد اقیانوس منجمد جنوبی از معدود مناطق زمین است که خوشبختانه کمترین تأثیر را از فعالیتهای مخرب انسان پذیرفته است. با این حال اگر فعالیتهای ضدمحیطزیستی انسان ادامه داشته باشد میتواند این ناحیه را وارد مسیری بیبازگشت کند.
منبع: روزنامه جام جم
انتهای پیام/